fbpx

Če bi spoštovali sodišča, se to ne bi zgodilo, zdaj pa davkoplačevalce čaka novi udarec po žepih zaradi nezakonitega migranta Ahmada

Ahmad Shamieh (Foto: Facebook).

Vse v državi se vrti okrog sirskega migranta Ahmada Shamieha, ki očitno predstavlja vitalni del za obstoj države, glede na to, da so se zaradi njega sestali člani največje koalicijske stranke SMC. Vlado Mira Cerarja več kot očitno ne skrbijo blaginja slovenskih državljank in državljanov ter dolge čakalne vrste v slovenskem zdravstvu, temveč počutje migranta, ki je na nezakonit način vstopil v državo in bi ga morali deportirati prejšnji teden. Glede na to, da nas je stal najmanj 50 tisoč evrov, nas je zanimalo, kdo bo kril stroške njegovega zdravljenja, zato smo na ministrstvo za zdravje naslovili vprašanje. 

Po tem, ko sta se poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica) z namenom nabiranja političnih točk odpravila v azilni dom in nezakonitega migranta Ahmada Shamieha odpeljala v državni zbor, da bi ga zaščitila pred deportacijo, je ta pristal v psihiatrični kliniki zaradi domnevnega poslabšanja zdravja, v nedeljo pa so ga celo sprejeli na nevrološko kliniko ljubljanskega kliničnega centra. Je mogoče sklepati, da se ta le izogiba deportaciji na Hrvaško?

Glede na to, da bi moral biti brivec Shamieh deportiran že prejšnji teden, nas je na portalu Nova24TV zanimalo, kdo je tisti, ki krije stroške zdravljenja migrantov, zato smo vprašanje v zvezi s tem naslovili na ministrstvo za zdravje. Ti so nam odgovorili, da področje zdravja prosilcev za mednarodno zaščito ureja Zakon o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17), ki odreja, da so prosilci za azil upravičeni do nujne medicinske pomoči ter do nujnega zdravljenja po odločitvi lečečega zdravnika, plačnik storitev pa je ministrstvo za zdravje. Če je bila prosilcu mednarodna zaščita zavrnjena, torej tako kot v primeru Shamieha, sodi ta med osebe, ki zaradi različnih zapletenih in nerešljivih okoliščin nimajo zdravstvenega zavarovanja. Na podlagi 7. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju se takšni osebi nudi nujna medicinska oskrba in nujno zdravljenje po oceni lečečega zdravnika. Če se ugotovi, da so predhodno izčrpane vse druge možnosti za zagotovitev plačila s strani pacienta, je plačnik storitev ministrstvo za zdravje.

Cerar enkrat tako, drugič tako
Spomnimo. Glede primera se je na novinarski konferenci oglasil premier Cerar, kjer je nekako pokazal tri obraze. Zahteval je, naj se sodišča spoštujejo, okrcal poslance, ki so Ahmada peljali v državni zbor, a hkrati dejal, da bodo na vladi uredili, da bo lahko ostal v Sloveniji. Naravnost smešno pa je, da je Cerar med tem, ko je kritiziral klepet migranta s poslanci v državnem zboru, dejal, da gre za očitno predvolilno kampanjo, in dodal, da upa, da se kaj takega ne bo ponovilo. Glede na to, da sta migranta obiskala tudi Milan Brglez in Jasna Murgel, je več kot očitno, da je tudi njegova stranka vključena v predvolilno kampanjo. V primeru Ahmada pa je vendarle prišlo do zasuka, potem ko je predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec po seji vlade priznal, da vlada nima pristojnosti odločati o statusu sirskega migranta.

Ahmada je v prostorih SD obiskal predsednik državnega zbora Milan Brglez. (Foto: Twitter)

Po tem, ko je bil sirski migrant brivec hospitaliziran, je izvršni odbor SMC-ja sporočil, da je nujno spoštovanje neizpodbitnih odločitev, sprejetih s strani sodišč in načel pravne države ter vladavine prava. Po navedbah STA so v stranki izrazili obžalovanje o tem, da je Shamieh postal prvovrstno notranjepolitično vprašanje in da je posledično pristal v bolnišnični oskrbi ter dodali, da želijo, da okreva in si povrne vse moči. Poleg tega so podprli odločitev predsednika stranke Cerarja, ki je prejšnji teden “pokazal ne le sočutje do usode človeka, ki se je na poti v boljše življenje znašel v Sloveniji, pač pa tudi politični pogum, da s svojim pozivom pripomore k iskanju podlage na pravni osnovi, ki bi Shamiehju omogočila, da ostane v naši domovini Sloveniji.” Odzivi SMC-ja so kot čokoladna bomboniera, za katero ne vemo, kakšna bo, dokler je ne odpremo in poizkusimo. Noro, ni kaj.

N. Ž.