fbpx

Cepljenje in ureditev financiranja zasebnih osnovnih šol: Tudi slovenska politika se je sposobna poenotiti v ključnih trenutkih!

Državni zbor (Foto: STA)

V ključnih trenutkih lahko tudi politiki pokažejo, da so se sposobni poenotiti. Poslanci so s 47 glasovi za in 43 glasovi proti potrdili predlog novele za ureditev financiranja zasebnih šol, ki ureja sedem let staro odločbo ustavnega sodišča. Državni zbor RS je s sprejetjem zakona odpravil diskriminacijo otrok v zasebnih šolah, k potrditvi zakona pa so prispevali tudi nepovezani poslanci, ki sicer niso več del koalicije. Poslanci pa so poskrbeli še za eno pozitivno presenečenje, saj so slednji poenoteno pristopili k cepljenju in v pismu pozvali vse državljane, da ravnajo odgovorno in se cepijo. 

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so ga v začetku maja v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS, NSi in SMC, predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa, torej dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva v zasebnih osnovnih šolah. Za zakon so glasovali poslanci strank SDS, SMC, NSi, SNS in nepovezani poslanci, proti sprejemu zakona pa so bili poslanci opozicije.

Ustavno sodišče je prvič leta 2014 odločilo, da sedanji sistem, ko zasebne osnovne šole z javno veljavnim in akreditiranim programom niso enako financirane kot javne šole. V teh letih je neslavno propadlo več predlogov za uresničitev odločitve ustavnega sodišča, ker nikoli ni bilo zadostne politične podpore nobeni od predlaganih rešitev. Z lansko dodatno ustavno odločbo pa je odločilo, da mora država 100-odstotno financirati obvezni del programa. “Z odpravo neustavne diskriminacije otrok v zasebnih šolah je padel še en stekleni strop. Gre le za enega v vrsti velikih dosežkov vlade, a mi kot učitelju pomeni največ!”, so z novo uredbo zadovoljni tudi šolniki.

Foto: epa

Poslanka SDS in podpredsednica odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mojca Škrinjar je v imenu predlagateljev izpostavila, da njihov predlog novele zagotavlja uresničevanje človekove pravice do svobodne izbire izobraževanja, ustavno sodišče pa je povedalo, da mora biti za izobraževanje zagotovljeno tudi primerno financiranje. Ob tem je poslanec SDS Tomaž Lisec ocenil, da “ne gre za nobeno razpravo o javnih in zasebnih šolah, temveč o tem, ali bomo spoštovali ustavni red ali ne”.

Sprejetje zakona je omogočilo uresničitev ustavne odločbe
Tudi v SMC poudarjajo pomembnost sprejetja zakona. Med drugim je njihova poslanka Mateja Udovč je spomnila na odločbi ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol in poudarila, da ker je osnovna šola obvezna, mora država v celoti financirati vse akreditirane osnovnošolske programe, tudi zasebne. Podobno je poudarila tudi predsednica odbora in poslanka NSi Iva Dimic, ki pravi, da je cilj zakona uresničitev ustavne odločbe. “V Sloveniji je šest zasebnih šol in 448 državnih, zato je bojazen, da bi se javno osnovnošolsko izobraževanje v Sloveniji uničilo, odveč,” je dejala. Po njenih besedah gre za 300 tisoč evrov letno in za že drugo odločbo ustavnega sodišča v tej zadevi. “V NSi upoštevamo odločbe ustavnega sodišča,” je dejala poslanka.

Poslanci so enotno pozvali k cepljenju
Glede napovedi o četrtem valu epidemije koronavirusa in z njimi povezanimi posledicami, so se predsednik državnega zbora Igor Zorčič in vodje poslanskih skupin odločili skupaj pozvati k cepljenju zoper covid-19. Poslanci poudarjajo, da je precepljenost prebivalstva v danem trenutku ključnega pomena za zdravje in normalno življenje.

Vir: Twitter

Poslanke in poslanci državnega zbora v pismu poudarjajo, da so se cepili tudi sami in dodajajo, da je na voljo dovolj različnih in učinkovitih cepiv. “Cepljenje je prostovoljno in je eden izmed pomembnejših načinov, da skupaj uspešno premagamo epidemijo,” so navedli.

Sara Rančigaj