fbpx

Cerar bi odpravil nadzor na severni meji, avstrijski kancler pa je takoj zahteval njegovo podaljšanje

Foto: STA

Premier Miro Cerar je danes izjavil, da se zavzema za to, da bi se na severni meji odpravil nadzor, saj po njegovem prepričanju naj ne bi bilo nobenega razloga več za to. Avstrijski kancler je naredil ravno obratno in zahteval podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, kar pomeni, da naša država ne nadzoruje južne meje dovolj dobro, saj v državo še vedno spušča nezakonite migrante. 

Cerar je pred začetkom vrha EU predstavnikom slovenskih medijev povedal, da nadzor na meji z Avstrijo naj ne bi bil potreben, “ker v Sloveniji ni migrantov”. Predsednik vlade je dejal, da je bilo to stališče že večkrat predstavljeno tako avstrijski vladi kot tudi Evropski komisiji.

“Znotraj schengenskega območja nima smisla postavljati meja, saj to škoduje gospodarstvu in dobrim medsosedskim odnosom,” je še izjavil Cerar in podal stališče, da bomo to kmalu razumeli prav vsi.

Poleg tega je Cerar zatrdil, da bo strogo vztrajal pri stališču, da na vrhu voditeljev EU ostane besedilo glede čimhitrejšega prizadevanja za odpravo notranjih meja.

Avstrija želi podaljšati nadzor na meji
Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da naj bi avstrijski kancler Kristian Kern na današnjem vrhu EU zahteval podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo. Kern je podal prepričanje, da je izrednega pomena za varnost, da se nadzor podaljša za obdobje 6 mesecev.

Avstrija med drugim podpira ukinitev nadzora znotraj schengenskega območja, a v tem primeru ocenjuje, da bo na poti do tega potrebnih še veliko korakov.

Kern je opozoril: “EU mora bolje zavarovati meje. Mi moramo odločiti, kdo bo prišel v Evropo in ne tihotapci ljudi.”

Osrednje Sredozemlje obremenjeno z migrantskimi tokovi
Danes se je v Bruslju pričel odvijati dvodnevni vrh predsednikov držav in vlad EU, na katerem so največ poudarka namenili področjem migracij, trgovinske politike in odnosov z Rusijo. Prav migracije pa bodo predstavljale osrednjo temo pogovorov glede na to, da je zaprtje zahodne balkanske poti privedlo do bolj okrepljenih migrantskih tokov skozi osrednje Sredozemlje.

N. Ž., STA