Cerar in režimski mediji uspešno “nategnili” državljane – večina bi na referendumu podprla vladni predlog 2. tira

Foto: iStock

Zadnja raziskava javnega mnenja, ki ga je za Novo24tv izvedlo podjetje Parsifal, je pokazala, da bi večina volivcev na referendumu podprla vladno različico projekta 2. tir. Cerarju in režimskim medijem je torej uspelo spet naplahtati državljane, da je projekt, za katerega še sami ne vedo, koliko bo stal, tako nujen, da cena ni pomembna. Državljani Slovenije so spet padli na poceni trik levice, da opozicija blokira nujne razvojne projekte, v resnici pa opozicija rešuje njihov denar.

Največje število vprašanih je sicer odgovorilo, da na referendum sploh ne bo šlo – teh je kar 39,6 odstotka vprašanih. Rezultat lepo kaže na volilno apatijo Slovencev, ki jim je povsem vseeno, kdo krade njihov denar. Denar, ki ga vsak mesec vplačujejo zato, da bodo imeli pokojnine, zdravstveno oskrbo in javne storitve. Vsi sistemi, od zdravstva do šolstva, trpijo zaradi kraje, ki jo že 26 let izvajajo levičarji. Od naročil v zdravstvu, do projektov v šolstvu, do gospodarskega in bančnega kriminala. Denar, ki bi moral biti namenjen vašemu zdravju, izobraževanju in pokojnini, ponikne v žepe vplivnih stricev iz ozadja.

Polovica mladih se sploh ne bo udeležila referenduma
Najbolj skrb vzbujajoč podatek ankete pa je, da se skoraj polovica (49,7 odstotka) mladih referenduma sploh ne bo udeležila. Tudi tu se vidi velik vpliv, ki so ga imele levičarske vlade na propadajoči šolski sistem. Namesto demokratičnih vrednot so učitelji mladim v glavo vcepili totalitaristične pravljice. Namesto, da bi mlade spodbujali k aktivni participaciji v volilnem sistemu, so jih prepričali, da je vsa politika slaba in da bo vseskozi isto, ne glede na to, za koga volijo. Mladi, pojdite na referendum. Glasujete namreč tudi o svoji prihodnosti. Ne dovolite, da vam spet ukradejo milijarde težko prigaranega denarja!

V srednji in starejši starostni skupini se referenduma ne bi udeležilo 36 odstotkov vprašanih. V srednji starostni skupini bi tudi v največji meri glasovali proti vladnemu predlogu (24,3 odstotka), v starejši starostni skupini bi večinoma glasovali za vladni predlog (30,2 odstotka), med mladimi, ki bi se udeležili referenduma, pa bi večina glasovala proti vladnemu predlogu (17,4 odstotka). Glede neudeležbe na referendumu po izobrazbeni strukturi izstopajo tisti z najnižjo (45,3 odstotka) in tisti z najvišjo izobrazbo (40,8 odstotka).

Moški bi večinoma glasovali proti vladnemu predlogu (26,5 odstotka), medtem ko bi ženske v večini vladni predlog podprle (24,1 odstotka). Kot lahko vidimo iz vseh teh rezultatov ljudje niso vzgojeni v demokratičnih standardih. Neradi hodijo na volitve in referendume. Neposredna demokracija ni pravica, ki bi jo ljudje z veseljem koristili, ampak prej ovira na lepo nedeljsko popoldne. Stanje v državi pa odraža duha volilnega telesa. Če volivcev ne zanima, kdo bo vodil državo, če živijo v laži, ki so jo lansirali levičarji, “vsi so isti”, se to pozna, saj levica brez ovir še naprej odira državljane in spretno prek medijev krmari med volitvami. Dokler bo volilno telo tako apatično, se ne bo v tej državi premaknilo nič na bolje. Čas je, da se državljani zbudimo iz 26-letnega zimskega sna, koristimo svojo pravico do volilnega glasu in zaščitimo svoje pravice in svoj denar.

A. R.

 • resnicaboli

  Sem že nekje zapisal povsod ljudje še niso zreli za demokracijo na žalost tudi v Sloveniji.

  • Anton

   spomni se na Cankarjeve besede izpred cca 100 /> leti, v knjigi Hlapec Jernej in njegova pravica, socialna povest izšla mislim da v začetku prejšnjega stoletja

   sarkazem press

 • althar

  Pred ameriškimi volitvami so bili raziskovalci javnega mnenja 98% prepričani, da bo zmagala Clinton.

 • princeska

  Kdor ne seje, ta ne žanje; kdor ne proba, ne more vedeti, kako bi bilo.
  Ljudem je vseeno kam gre njihov denar in koliko jim ga poberejo, da le sosedu krava crkne.

  • Sam jst k se s kakšnimi že z prjatli pogovarjam…oni ne vejo kako državni aparat funkcionira, ne spremlja politike. Jst sem bila tudi mlada, področje zanimanja čisto v drugo smer. Poj so pa tukaj delavci z minimalnimi plačami..sej niso tok izobraženi oz. vedoči kaj ti lopovi počnejo. Ta politika “25 let”, pa načrtno dela da je vse več butastih, da oni lahko še nadaljnoh 25 let vladajo.

   • princeska

    To sicer drži do neke mere, a ne podcenjuj slovenske kmečke pameti, ni neumna.

 • Antonius

  Kučanovim bo uspelo razfucati Slovence in slovensko državo. Izvoljene levičarske vlade =bejo državljane, državljanom se pa vsak dan bolj =be za njihovo državo.
  Na celem svetu so Slovenci edini, ki volijo tiste, ki jih na vse mogoče načine kradejo.

  • karpelec

   Bolj jih kradejo, rajši jih volijo.

  • andreas82

   Winston bi vedel kaj in kako naprej, da jih ustavimo, še imamo čas.

   • Antonius

    Winston je vedel, da je z davki doseči blaginjo isto, kot dvigniti vedro vode v katerem stojiš.
    Slovenci bodo morali čim prej spoznati, kdo jih sili dvigniti vedro vode v katerem stojijo.

 • dež

  Vladni predlog 2. tira lahko podpre samo umsko motena oseba ali človek z močno podpovprečnim IQ. Je pa res, da je ta skupina ljudi pri nas kar številna. Pa nočem biti do nikogar žaljiv.

 • totex39

  S tem se vidi, da se v Sloveniji ljudem za vse skupaj požvižga, lahko se krade in jim je za vse skupaj malo mar.

 • črnaovca

  Nek senilnež si zmisli referendum in kdo je tu sedaj butast državljani ki ne nasedejo ali tisti ki predlaga referendum za neumnost. Zakaj se SDS ni tako potrudil pri še bolj škodljivem projektu 3 razvojen osi čez Savinsko dolino ki bo nesramno drag in škodljiv, je jer je Janša to obljubil je pa čisto zlato

  • dež

   Kaj tebi ni jasno ? Vlada ponuja 1. tir za 1,7 milijarde (ali 2. tira za 3,5 milijarde), Kovačič 2. tira za 900 milijonov. Če ne znaš OŠ matematike, se ne oglašaj in ne piši komentarjev.

   • domovina mili dom

    On zna matematiko, pomaga svojim udbomafijcem h kraji denarja.

   • črnaovca

    A ja je Kovačič morda gradbenik s svojo firmo, je v življenju že morda pozidal kakšno pasjo uto in se mu ni podrla. Dejte no demagogi, saj ne da bi se strinjal s tem kar pravi vlada a če bi bili butci brez kvalifikacij najpametnejši bi amerikanci že zdavnaj zaprli vse univerze

    • dež

     Sem odgovoril Aronu pa si preberi. Ti si (strankarsko) proti Kovačiču, ali lahko obrazložiš, v čem je njegov predlog slabši od vladnega.

     • šmentanamuha

      Bravo, dež, večkrat bi se moral oglasiti.

 • centurion

  “….Polovica mladih se sploh ne bo udeležila referenduma…”
  Vsi mladi bodo potem plačevali drugi tir preko davkov in pizdili
  še 45 let.
  Po zadnjem plačanem obroku ne bodo več mladi.
  Cerar bo pa takrat prašil notranje stene žare na Žalah.

 • Lisjak

  To je dokaz,da smo avtohtoni Slovenci v manjšini.Jugovičem pa se tako in tako jebe za Slovenijo.

  • Borut Stari

   Samo milijon nas je, kot poje Agropop.
   Ali Karel Destovnik:Samo milijon nas je,
   milijon umirajočih med mrliči,
   milijon, ki pijejo mu kri biriči,
   en sam milijon,
   ki ga trpljenje krotoviči
   in vendar ga nikoli ne uniči!

   • Lisjak

    Bilo nas je milijon,zdaj nas je manj.

    • Borut Stari

     Že takoj po nastanku kraljevine SHS ali po razpadu Avstroogrske,nikoli več.

 • Olga

  Vsi, ki bodo glasovali za lopovluk, naj se podpišejo in dodajo svoj naslov, davčno številko in transakcijski racun, da bodi plačali kriminal iz lastnega žepa!

 • domovina mili dom

  Za to ste vi NovaTV, da osveščate narod. Samo razložiti je potrebno, da bodo položnice za davke in življenjski artikli dražji, ker bodo udbomafijci zopet plenili naš denar. Zakaj že nočejo, da financira zasebni sektor? Seveda, ker bodo udbomafijci pod imenom državnega financiranja izkopali proračun, ki ga seveda plačamo vsi.

 • andreas82

  Poiščimo slovensko Margharet Tatcher, poiščimo slovenskega Ronalda Reagana, smo res unikum evropski narod, ki ne zna s svojo državo, pa če zavozijo totalno jih bodo še naprej podpirali, zdravorazumskemu človeku v SLO ni lahko, ko vse to gleda, kako propadamo;(

  • Aron

   Bohvar takih patronov, unicevalcev socialne drzave in clovekovega dostojanstva.

   • Borut Stari

    Ja rajši izberimo slepe patrone, kot vedno.

   • šmentanamuha

    Če v svoji slepoti še nisi opazil, so ti levičarji uspešno uničili državo in dostojanstvo že zdavnaj. Našo socialo pa uspešno cuzajo afro-arabski nateguni. Osti jarej!

    • Aron

     Bulšit. Državi gre bolje, tako da za svojo nesposobnost ne krivi levičarjev, ampak izključno sebe. Vstani iz kavča in končno naredi nekaj za državo in zase, bo šlo?

     • šmentanamuha

      Ah, Aron, ti si en pravi levičarski šalabajzer, kar lahko preberemo tudi v tvojih komentarjih, en luzer prisesan na državno blagajno, po možnosti z doktoratom iz kognitivne disonance… Poskusi kandidirat za predsednika države, mogoče pa bo šlo, nas bosta z Murkotom malo zabavala.

     • Aron

      Nisem jaz kriv za tvoje neuspehe in nesposobnost. Knjigo v roke ali pa kramp, kar ti je ljubse, da bos koncno prispeval kaj k boljsi Sloveniji.

  • Borut Stari

   Kaj pa Melanijo Trump? Verjetno še ima državljanstvo.

  • macon

   Meggie je imela policijo, da je razhajkala sindikate, tukaj desna opozicija nima nič. Janša lahko pride na vlado in bodo hitro protesti, procesi in kruljenje o fašizmu. Policija bo stala ob strani, ker je polna levajzarjev komunajzarjev.

 • totex39

  Vladni prasci se ne morejo sprijazniti, da je ljudstvo doseglo, da se izvede referendum za 2.tir, sedaj pa z raznimi lažmi na vsak način hočejo spodbijati voljo ljudstva, res smo še zelo daleč od demokracije.

  • andreas82

   Poglej referendum o družini, vsak drugi Slovenc ni vedel za kaj gre, tako slabo so državljani obveščeni, pojdite na podeželje, se jim sanja ne o politiki, gospodje v LJ pa imajo zvesto vollino telo, ki potrjuje še tako slabe odločitve. Najbolj škodljivi politiki kot so Pahor, Kučan in Jankovič imajo tako prosto pot!

   • karpelec

    Poneumi jih in lažje boš vladal. A ni žalostno, na kakšne bonbončke naseda slovenski narod, kar hudo mi je ob tem.

 • if

  Potrošništvo cepljeno na komunistični nazor je najhujši napad na slovenstvo in samostojno RS v vsej zgodovini slovenskega naroda.
  Na ta način so prizadeti predsedniki države, vlade, državnega zbora, druge državne funkcije in mladina, ki jo je obdelal permisivni šolski sistem okleščen odgovornosti in potenciran s pravicami.
  Kako naprej?
  Resnica je na potezi, zlo nima prihodnosti!

 • realnost

  Bog ne daj da pride Janša na oblast. Kriv bi bil za vse milijarde dolga ki so jih popapali levaki za svoje preživetje.

  • andreas82

   Rea je pustimo da zavozijo totalno, da izgubimo še nekaj ozemlja, Slovencu se bodo odprle oči hehe

   • Borut Stari

    Do takrat pa ne bo ničesar več videti z odprtim očesom.

    • Anton

     pripis: sarkazem press

 • Artur

  Na predsedniških pa tudi za ! Za Pahorja ! Kaj hočemo Butale bodo ostale Butale .

  • realnost

   Mogoče pa se bodo levaki zmotil in obkrožili Murka, ki je tudi “maneken” in zgleda kot dvojček barbike. So what, to mi delaj miška….
   Če pa pride do drugega kroga med njima potem pa 100% pohar odpade kot knof od gat..

   • Artur

    Pri nijih me več nič ne preseneča , če bi komunjazli vrgli v predsedniško kandidaturo Modernega dolfita bi ta v Butalah zmagal že v prvem krogu ,ker je v zvezi s pranjem denarja v NLB “čist kot suza” medtem ko ima Pahor v zvezi s tem že kar nekaj masla na glavi. Palamudit zna 200 na uro in to je že nekaj za Butalce.

  • šmentanamuha

   Ti to resno?

   • Artur

    Za zdaj samo hipotetično kakor pa stvari stojijo je v Butalah vse mogoče .

 • Majda

  Kucanizem in komunizem sta povzrocila dvoje: mortaliteta visja od natalitete; aparicnost! Mladi nimajo vzgoje, saj se starsi trudijo preziveti in mladce nadzira ulica, nadzirajo jih mediji. Dokler starsi ne bodo ugotovili, da otrokom ne nudijo prihodnosti, ker jim dajo obleko, hrano in streho, so pa apaticni in nezainteresirani ter vsegliharski, svoje otroke dobesedno ucijo biti hlapci in dekle rezima totalitarizma. Razen redkih s predigrejem, bodo njih otroci vecni revezi. Zato predvsem apel starsem: NIMATE pravice svojim otrokom zapustiti apaticnosti in vsegliharstva! Ce hocete, da bi tudi vas otrok vozil zasluzeno prigaran BMW, ne kot otroci jankovicev, kucanov, …, ki imajo tako prestizne, a NEZASLUZENE avte, potem zacnite VZGAJATI otroke v duhu, da nismo vsi enaki, da smo prepametni in prevec delavni, da bi bili hlapci in dekle tipom, ki nikoli niso sluzili svojega denarja, pac pa na take bedne nacine, kot je laz (2.TDK) kradli denar iz delavcevih denarnic!

 • Borut Stari

  Pa jim povej.

 • totex39

  Pa še nekaj se lahko zgodi, kopersko pristanišče propade, zaradi različnih vzrokov in kaj nam bo koristil pol, da ta dragi načrtvonai 2. tir. Bedasti politiki sploh ne študirajo kaj lahko pride vmez. Sigurno, da ne samo, da bodo lahko imeli milijone v žepu.

 • Ryuk

  No, no… nič še ni določeno. Kampanija se še začela ni!

 • janez cepec

  usi vemo, de je tale vladni projekt druzga tira en sam nateg, pa de bo na konc res prerasu u TEŠ 7. glede na to, kašni kreteni, od Gašperšiča naprej, de Dragonje ne omenjam, naj bi ga vodil, res ne more bit drgač, kot precenjen. tud nadutost Cmerarjeve vlade mi tle ni ušeč. pojavla se pa spet konstantn problem. državlanu K. je pr zbiranju podpisou javno pomagala stranka velikega disidenta, večnega predsednikla, manipulanta in trablmejkerja, zato se bojim, de bo to odvrnil voliuce in bo res masa folka ostala doma, sam zato, de kontrirajo Preroku. zgodl se bo isto, kot na državnozborskih voilitvah: dok ima Janše, tardeči zmagajo. na žalost. takle mamo

  • Viktorh

   Tik – tak, še 48 dni, pa…

   • janez cepec

    štrik smo že dal namočt, de te ne bo preveč žulu okol vratu

  • komar marko

   dokler bodo CEPCI gledali frise in ne PROGRAME zaradi VAKUUMA na podstrehi, toliko časa nam ni pomoči. Si del problema in ne rešitve!

   • janez cepec

    teb ni pomoči, sam ne zarad cepcou, ampak za to k si tak kreten. ti, de nista vidva z Janezom aus Begne kej u žlaht?

    • komar marko

     Ne vem o čemu pišeš. Dejstva pa so, da CEPCI gledajo frise in ne programov!

     • janez cepec

      zastopm, de ne kapiraš, si “pod nivojem”, bi se djal, očitno ti je treba večkrat ponovit, al pa narisat

     • komar marko

      glede nivoja jaz strokovno argumentiram DRUGI DVOTIRNI TIR. Ti še ni potegnilo?

     • janez cepec

      strokovno si argumentiru projekt, po tvoje uredn cca 800 meljonu, u enmu stavku, kreten

     • komar marko

      hja, vem da smoKRETENI tisti ki smo sposobni te stvari POŠTENO izvesti za CENO kot sem jo navedel. Hja, res smo kreteni, če pa VLADA ponuja dodatno ŠTICUNGO!

     • janez cepec

      pa sej ti pravem, de se strinjam s tem, de nas bojo spet nategnil, pa kva t’ ni jasn?

     • komar marko

      mene ne bodo, VAS pa nategujejo. Tu je point in razlika med nami STOKOVNJAKI in vami CEPCI!

     • janez cepec

      spet si use pomešu, tardeči nategujejo vas, desnakarje že 72 let, pa jim še kr nastavlate. dve stvari sta tle. al ste prfukneni, al ste pa pedri pa vam paše

 • Anton

  cankar je imel že pred cca 100 leti prav, in vsak dan se bolj potrjujejo njegove preroške besede

  Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
  (Ivan Cankar)

  toliko od moje strani, mislim da besede Ivana Cankarja povedo več kot dovolj

  Pripis: raznim bedakom, izzivalcem, levakom tu gor pa ne bom več odgovarjal, ker je škoda moje energije predvsem pa mojega časa.Naj ostanejo zvesti prepričanju , velikodušnosti, da so superiorni, sicer pa predhodnje informacije kot aktualne več kot dovolj dobro izpričujejo kam pašejo.

  sarkazem press

  • komar marko

   Samo v opomin. GOSPODARJI so bili 45 pospravljeni. Kaj porečeš kdo je ostal!

   • realnost

    ..tisti ki kradejo in radi lagodno živijo na račun drugih.

    • komar marko

     in pljuvajo po imperialistih. So pa ljubitelji PUFOV! Ni čudno da so se v VENEZUELO popeljali kar z vladnim lLETALOM.

 • komar marko

  Preverjena cena NOVE DVOTIRNE PROGE se giblje i 860 MIO EUR.. Vladajoči lažejo, da ne morejo pričeti z gradnjo. NESORNI odseki se lahko takoj začnejo. Vmes se porihtajo druge stvari. Rok izvedbe se giblje med 3 do 4 leti. Preverjeno. rabi kdo še kako razlago? Kak CEPEC?

  • janez cepec

   pa kva teb tle ni jasn, sej sm tud jest povedu, de je vladni projekt nateg in tle se strinjamo, ni debate. isto velja za volitve. problem bo referendum, za to de bo padu boste pa krive ve, ovce zavedene

   • komar marko

    Ti si trobezlal norosti brez vsebine in pljuval po stranki ki se STROKOVNO ne strinja s projektom. Kaj je tukaj spornega. VAKUUM cepcev!!!!!!!!!

    • janez cepec

     ma ti si idijot, ne da se ti dopovedat , očitno si zapouneš sam stvari, ki ti jih vaš disident klobasa dan na dan že 25 let, sej zastopeš pa tud tega ne

     • komar marko

      Spet pišeš norosti. Ne hodim na volitve pišem pa STROKO. Ne dojameš kaj je STROKA!

     • montyamp

      Oportunistični cepci so kot kure pred vozečim avtom .
      Ne vedo katera je prava stran .
      Vzgojeni cepiči morilcev imajo možgane skurjene do te mere , da strahovi nabiti v njihovo naturo pohabljajo zmožnosti realnega pogleda na svet .
      Slovenija tone , paradajzarsko provokatorske budale pa vlečejo SDS nazaj v kloako , kjer imajo orgije stalinove gliste in Putinovi varčevalci .
      E cepec jesi bre glup ko točak .

     • janez cepec

      kaj je pisatelj hotel s tem reči?

     • montyamp

      Sn vedo da si globoko pre-plitek .

     • janez cepec

      a poj si ti visoko globok?

     • montyamp

      Zaradi takšnih majmunov kot si ti , je slovenski vukojebistan kloaka .
      Te peljem v Švico .
      Bandit prvič videl tujino……………….

     • janez cepec

      ti tujino videš, če ti slučajn uspe u Begnah, kjer si zaprt, čez ograjo pogledat

     • montyamp

      Stari vejš kak je fajn ko smo pravi Germani vkup , pol pa med vas srednjeveške zblojence vlijemo pomije .

     • janez cepec

      ma kašn German si ti, od kdaj so bli pa taspojdni pa Šiptarji Germani. ti mora, de si en Bosane, zahojen

     • montyamp

      Hahaha , te le vleče na jug , haha………….

     • janez cepec

      bel žalostn je tale tvoj smeh, sm ta prokužio, a?

     • šmentanamuha

      Putina bi lahko izpustil, on je edina rešitev za slovansko Evropo.

     • montyamp

      Žveplenega s podrepniki bo oskubil .
      Dobrota Rusov , ta je pa med najtanjšimi knjigami na svetu .
      Veš kam je šel udbovski denar iz hypo ???

   • Borut Stari

    Jeza ni dobra za zdravje. Vztrajno pa nam rednecksi ponujajo laž,da imajo volivci vedno prav.

 • Borut Stari

  Nategniti slovenske državljane? To lahko stori vsak, ki ima 5 minut časa. Sploh pa Slovence.

  • komar marko

   ja naši tekovinarji so poznani po svojih USPEHIH na tem področju tipa LAŽGOŠE!

   • Borut Stari

    Tekovinarji ali mafija.Pogledaš na sliko njihovega Botra in takoj vidiš, da ima laž kratke noge.

 • montyamp

  Dokaz za avstrijske doogoletne trditve .
  Slovenci so najbolj butast narod v EU .
  Med prvimi tremi na svetu .

  • Jurij Musar

   Ta podatek velja za slovenske desničarje (da so butasti in nesposobni), saj je Slovenija uvrščena na 16 mesto na planetu s 96% IQ-tom, ki je najvišji na Balkanu. Ta rezultat je seveda dosežen po zaslugi levičarjev in predvsem ateistov.

   • šmentanamuha

    Uf, topoglavost levičarjev je prav zastrašujoča in ti si lep primer.

    • janez cepec

     ti s’ pa tud edn od tisteh, najbel butastih, ane?

   • montyamp

    Kaj ima IQ z bankroti , revščino , izseljevanjem …………..???
    Židje so tudi nadpovprečno inteligentni , pa je Adolf bil za las premagan , pa ne od židov ampak njihovih hlapcev opranoglavih pohabljencev tvoje sorte .
    Golazen na oblasti je problem .
    Peščica ki pride na oblast z bojkotom volitev blesavih slovenistancev .

    • Jurij Musar

     Sem ti odgovoril na trditev, da smo Slovenci butasti, ti pa potem samo nakladaš blablabla. Nisem jaz kriv, če niste sposobni voditi države. Med drugim pa židje niso nadpovprečno inteligentni, ker sta na prvem in drugem mestu Singapur in Honkong. V glavnem te je eno samo nakladanje brez repa in glave.

   • KIKI

    Auuuu? A si štel visoke hostarske akademike zraven?
    Dragi Jurček, zgodovino in prenos kulture med narod,
    pismenost, izumiteljstvo, arhitektura, slikarstvo, kiparstvo,
    književnost ….vse to je delo vernih in duhovno bogatih ljudi!
    Skozi njihovo poslanstvo, tudi cerkveno, so se znanje in
    napredek prenašali na ljudstvo ! Tudi šole in univerze so
    izhajale od tu in ne od neukih komunistov, vaših levičarjev
    in “ateistov” . Tvoj IQ je pa res ena crknjena žalost!

    • Jurij Musar

     Sem samo povzel podatke raziskave dveh ameriških znanstvenikov, ki pa nista opredeljevala politične pripadnosti. Kar se tiče dela vernih ljudi pa je popolnoma normalno, da so se s tem ukvarjali duhovniki, ki so imeli čas in sredstva in ne njihovi tlačani. Nič pa niso prenašali na ljudstvo, saj so še maše brali v latinščini.

   • tramal

    Ti bedak pa verjetno še nisi slišal za župnika primoža trubarjain dalmatina ki sta napisala prvo knjigo in sveto pismo prevedla v slovenščino in za župnika aljaža ki je postavil stolp na triglavu.

    • Jurij Musar

     Primož Trubar je maševal v Loki pri Zidanem mostu, kjer stoji Trubarjev hram, jaz pa sem doma v Radečah. Pa kdo ne pozna Dalmatina, Bohoriča, Vege, Valvazorja, Aškerca, Aljaža itd.itd. Mar bi morali to početi kmetje, ki so cele dneve garali na njivah, da so s svojim delom preživeli sebe in zgoraj naštete. Ne ga no srat.

    • Nata

     + + + + + + + +

  • piko8

   Slovenci smo v manjšini! V Sloveniji odločajo jugonostagliki in in uvoženi čefurji za potrebe levih FAŠISTOV.!

 • komar marko

  Izvlečni tir, dolžine 1,2 km, je v tzaključevanju. Vlada je zanj namenila 17 MIO. Izveden bo za 5,6 MIO, ker ni bilo drugorazrednih na podeljevanju izgradnje.

 • Lisjak

  Roko na srce in priznajmo,da drugega tira sploh ne potrebujemo.

  • KIKI

   Potrebuje pa banda mafijska novi žepni kapital ! 200 mio eur je že na varrnem
   v Dragonjevi firmi TIR2, ostalo pa bo curljalo iz naših žuljev dolga leta izgradjne,
   iz aneksa v aneks dražjega projekta od 1 miljarde!
   Narod je resnično naiven, če misli, da se karkoli v tej državi s to levo tatinsko vlado
   dela za dobro državljanov!¨Vse je ena natega! Banke, gospodarstvo v rokah države,
   delovanja F21 na vseh ravneh, celo spomeniki !

  • Mislim, da smo to mal že zamudil. Je pa res če mislijo še Luko Kp., izčrpat in prodat tujcu, potem se pa polnoma strinjam s steboj.

   • centurion

    Luko bi morali že ZDAVNAJ prodati TUJCU.
    Tako kot BANKO KOPER, ki je bila EDINA , za katero je
    TUJEC pošteno PLAČAL in je bila EDINA slovenska
    banka, ki je ni bilo potrebno DOKAPITALIZIRATI.

    • Mah mi mogl že zdavnej zamenjat vodilne ljudi na položajih ki nikoli niso odgovarjal za slabo poslovanje podjetij kot tudi vodenje same države. Nikoli nam neb blo treba prodat nobenega podjetja ker slovnci smo sposoben narod.

 • dule5

  Kaj to kar ni po vaše, ni demokratično???

 • montyamp

  Če ne bi bilo matere Terezije , komunistom med WW2 ne bi trebalo čuvati slovenskih železnic za Hitlerja .
  Danes še prvega tira ne bi imeli .
  Imamo pa bunkerje :
  https://www.youtube.com/watch?v=ZnSNgm8GSMc
  KDO TRDI DA JE BIL TITO PAMETEN ???
  Tito gnoj , njegovi zagovorniki , nimam še izraza………..

  • janez cepec

   če bi se ti kej u zgodovino poglobu, kreten, bi pogruntu, de je Terezija, če si seveda mislu Marijo Terezijo, ne Mater Terezijo, umrla predn so začel štreko delat.

   • montyamp

    So jo sinovi in vnuki
    Kri ni voda , to velja tudi zate potomca zločincev .
    Mi Germanske krvi banditom gradimo , banditi pa zato streljajo in montirajo procese .
    Kramberger je podaril bolnicam dializne aparate .
    Ka pa žvepleni ??? Sam krade . KradeTE.
    Pijano se strezni , ………………….

    • janez cepec

     ma tak German si, pa ne veš kdaj ti je cesarica umrla. šnel kurz za tebe. M. Terezija je umrla 1780, štreko so začel devat 1837, končal pa 1857, otvoritve se j’ pa u Trstu udeležu sin Franc Jožef, unuki pa niso mel nč pr tem. Kreten ostane kreten, pa tud če misle, de je German. ma TASPOJDN si, sej pravm, če nis še kej hujšga

     • montyamp

      Temelj pravi ureditvi je postavila Marija terezija . GERMAN
      V pravi ureditvi se da živet . GERMANSKO
      Potomci klavcev rušijo osamosvojitelja JANŠO . BANDITSKO
      Drugi tir za duplo x duplo ceno . BANDITSKO
      Streljanje na potomce Trezike . BANDITSKO

     • montyamp
     • janez cepec

      ja drugič pa prej poglej, predn se obrukaš

   • KIKI

    Tako se reče, ker vse kar je bilo narejenega in naprednega je bilo za časa
    Avstro Ogrske monarhije!
    Takrat še Titeka pa tovarišice prometne komisarke Bulčeve ni bilo, pa tudi
    nepismenih komunajzarjev ne!

    • janez cepec

     ja, ja, tko vi poenostavte, tko se reče, kukr prav vaš veliki diktator. čudn, de ni pogruntu, de so kešni njegovi predniki švelerje postavlal na traso, ma kurac so jih postavlal, kradl so jih, od tod nejmu to

     • učko

      Oni so švelerje samo prodajal in to 3x ene in iste. Nosil so jih pa zlahka, kwa pa butl ve kwa je to 200 kil, prime pa nese !

     • janez cepec

      ja tko j’ poj njih prapra unuk orožje taspojdnim prodaju, sam dnara ni nikjer videt, to je jeba.

   • Janez

    A ŽE SPET SMRADIŠ TU.?
    Ajd na plavanje po mojem receptu.
    Plavanje na odprto morje.
    BODI VSAJ 1X V ŽIVLJENJU KORISTEN. IN POSTANI HRANA ZA RIBE. L.R. J. KOMENDA

    • janez cepec

     pejd se ti mau butnskalo, ker kol terapija ne zaleže več

 • Aron

  Če še SDSova raziskava javnega mnenja pokaže, da je referendum popolnoma nepotreben in namenjen nabiranju političnih točk, saj ga ne podpira niti četrtina volilcev, ni problem v volilcih ampak v politikih. Še enkrat se lepo pokaže, da SDSu in njihov PRdec Rant niso demokrati, glede na njihov odnos do volilcev. Patetično.

 • Janez

  PRIJAVITI !
  ZLOBNO, NAŠA DENAR ZWPRAVLJAOČO VLADO ORGANOM EU.
  NAJ NE DAJO NOBENEGA DENARJA VEČ !
  Za te verjetno – korupt projekte ! L.r. J. KOMENDA

  • janez cepec

   sej ti dnarja ne nucaš, no ja, sej ga tud ne poznaš, u Begnah imate use gratis

   • Janez

    Ajde – smrad dihurski. Briši s portala.
    Bomo preverili tvoje honorarje. In če plačuješ dajatve. L.r. J. KOMENDA

    • janez cepec

     usrou se boš, tok honorarja, k ga jest dobim, ti še štet ne znaš. sej ne, de bi jest prou ulik zaslužu, sam ti s’ tok butast, de ne znaš prou vlik štet

     • Teb ekonomija ne gre al pa se delaš butastega. Ceravci zelo dobro znajo štet… delajo se pa butle.

     • centurion

      Ta se ne rabi DELAT butastega….

     • Janez

      BO ŽE INŠPEKCIJA ZA DELO – TEBE PREGLEDALA.
      JAZ?
      Se umazanih stvari in umazancev – ne dotikam. L.r. J. KOMENDA

     • Viktorh

      Tik – tak, še 48 dni, pa…

 • Iva

  Samo zemljevid Cerarjevega ENOJNEGA tira, ki dela NEPOTREBEN in ZASTAREL več sto milijonski ovinek proti Italiji (že leta 2010 je Italija odstopila od namere priključiti se na to podzemno 27 km traso z 20 km predorov po neznanem kraškem terenu in je šla proti severu – Avstriji) je treba državljanom NARISATI in BODO TAKOJ PROTI!!!

  http://cenzura.si/post/306781/imamo-volilno-pravico-glasujmo-proti-to-je-edini-nacin-upora-proti-vladi-ki-sprejema-skodljive-odlocitve-brez-posledic

 • 1. Izvedel so kvalitetne kraje v NLB-ju in v državnih pidjetjih.

 • Janez

  PRIJAVITI – URADNO !
  SMC DR. CERAR VLADO EU ORGANOM !
  ZARADI
  1. VSILJEVANJA VERJETNIH NEEKONOMIČNIH KORUPT. PROJEKTOV.
  2. ZARADI NEUREDITVE PRENIZKIH POKOJNIN SLO DELAVCEV – S 40 LET DEL. DOBE
  3. ZARADI DRAGEGA IN NEUČINKOVIITEGA IN VERJETNO KORUPTNEGA SISTEMA INSTITUCIJ
  PRAVA IN DRŽAVNIH ORGANOV TER MNOGIH DRŽAVNIH IN JAVNIH FUNKCIONARJEV.

  ČIMPREJ PRIJAVA NA EVROPSKE ORGANE – Z DOKAZOM – “NLB IRAN GATE” L.R. J. KOMENDA

 • RATATA

  Dokler bodo pokvarjeni levuharji imeli pod nadzorom veliko večino medijev, lahko izpeljejo vsako, še takšno bolano neumnost.
  Za začetek je treba popolnoma sfajfati javnhaus rtv, zato ker je “javna”!
  Koliko gorja je že prinesla ta rtv slovenskemu narodu se je boljše ne vprašati.
  Op.:sfajfati je bolj spodoben izraz za tisti maslešin sfukati.

  • Mantadea

   Se strinjam, se veliko huje je, bolj kot si lahko sploh predstavljas. Ne samo da so na udbomedijih samo preverjeni kadri, za razne posebne “storitve” dobivajo se dodatna placila. Saj se norcujejo iz nas, informiranje levakarsko na psu, kar ni vredno niti centa, zato je potrebno iti na Upravno enoto in oddat obrazec za odjavo, placas par € za overitev podpisa, pa imas mir 3 leta.

   • RATATA

    Pozdravljen Mantadea. Ne glede na vir, imam navado novice vseh novičarjev jemati z rezervo. Komentarje “novinarjev” razčlenim in jih preverjam po delih v mojem smislu vedenja in predvidevanja.
    Plačujem le zato, ker nimam težav (še?), športa in kakšnega evropskega filma. S te se malo tolažim no.
    Upam, da si dobro. Lp

 • Janez

  PRIJAVITI SMC VLADO !
  EU IN MEDNARODNIM FINANČNO INŠPEKCIJSKIM ORGANOM !
  Zaradi
  verjetnega omogočanja
  SISTEMSKE KORUPCIJE
  IN NEUSPOSOBLJENIH IN NEPOSODOBLJENIH INSTITUCIJ PRAVA ! L.r. JANEZ KOMENDA
  P.S.
  DOKAZNA OSNOVA: državni dolg 70 mrd€, 5mrd€ “bančna luknja”, zadeva NLB IRAN GATE.

 • Sredina

  Pha

 • FUCK COMMUNISM

  2. tir naj bi stal 1,3 miljarde eur. Cerar je v parlamentu sam rekel, da naj bi en kilometer stal okoli 27 mio eur. Trasa naj bi bila dolga 27 km. 27 km x 27 mio eur = 729 mio eur. Razlika je po tem izracunu 571 mio eur. Ce vecina ljudi ne vidi, da je pri tem nekaj hudo narobe, potem je vecina ljudi, ki bi pod temi pogoji glasovala za 2. tir, zabitih ko kurac!

 • McBobo

  No, ne verjeti režimskim medijem, ker neglede na javno mnenje bodo napisali-si izmislili rezultate, tako da bodo poizkušali večino (mencačov) preusmeriti v rezultat, ki je po godu režimu.

  • Sredina

   Tako kot pri anketah o podpori političnim strankam ane?

 • baubau

  Naročene raziskave in podkupljeni raziskovalci lažejo-vedno! Pa še to:”javno mnenje” sploh ne obstaja!

 • Sredina

  Statistika je največja laž kar jih obstaja, dokler ni vzorec dovolj velik

 • dež

  Mi je žal, da se komentatorji pod svojimi prispevki ne podpisujemo z imeni in priimki. Prepričan sem, da bi bilo v tem primeru neumnih/bebavih komentarjev kot sta tvoj in od “ovce” samo za vzorec.
  Osebno (zaenkrat) nasprotujem tako novemu enojnemu kot dvojnemu tiru, ker na podlagi podatkov o tovornemu prometu LK zanju ni prav nobene potrebe. Edina stvar, ki jo trenutno potrebujemo, je dodatna napajalna transformatorska postaja, s katero bi Siemensove lokomotive nemoteno vozile po 1500 T tovora na eni kompoziciji. In ureditev problema vsakoletnih požarov ob žel. progi, za katere so po mojem mnenju izključno odgovorne SŽ in so povzročeni načrtno (zaradi neodprave/zmanjšanja) vzrokov za njihov nastanek.
  1 mesec nazaj je bil javno (v vseh medijih) objavljen podatek, da je LK v lanskem letu v smeri Divače pretovorila 13 milijonov ton tovora. Ena vlakovna kompozicija s Siemensovo električno lokomotivo z lahkoto pelje 1500 T tovora, če vlečeta 2 takšni lokomotivi, je tovora lahko tudi za 3000 T. Predpostaviva, da je dnevna prepustnost proge 72 vlakov (teoretična 96 vlakov/4 vlake na uro) pa si sam izračunaj, koliko tovora je možno prepeljati po enem tiru. Da ti odgovorim, proga je trenutno izkoriščena okrog 50-60%.
  In za konec, še nekaj o stroki. Se mi ne ljubi pisati povezav, inženirska stroka, z imeni in priimki, A. Umek, J. Duhovnik, B. Tomc, J. Povh, da omenim samo nekatere, je v zadnjem času objavila številne članke v medijih, kjer razumno razloži, zakaj je vladni predlog zanič/katastrofa. Poguglaj in boš našel povezave na njihove članke.
  In čisto na repu, vladna projektna dokumentacija v zvezi z gradnjo 2. tira je v celoti “FAKE” dokumentacija, gradbenega dovoljenja sploh niso mogli dobiti (izdajajo ga samemu sebi/MOP), ker nimajo odkupljenih zemljišč ali sklenjenih pogodb o služnostih. Brez tega ne moreš dobiti gradbenega dovoljenja. Tudi projektni pogoji in soglasje na njihovi podlagi veljajo samo 1 leto, nato jih je potrebno obnoviti. Če me spomin ne vara, je vlada pred 2 mesecema 1 tirno progo spremenila v 2. tirno, zato potrebuje nove projektne pogoje in soglasja na njihovi osnovi, pa državni prostorski načrt gor ali dol.

  • šmentanamuha

   Tako vidiš Aron pa zgleda, ko stvari zapiše strokovnjak. Hvala, dež.

 • Anton
 • Najplemenitejši

  Slovenci komaj čakamo, da bo zgrajen drugi tir. S skupnimi močmi nam bo uspelo. Desnaki kaj takega niso sposobni narediti!

  • if

   Projektih desnih izraža sposobnost smo za vsaj dvakrat manj denarja v pol krajšem času narediti dve tira, ne enega.
   http://stres.a.gape.org/VTA/Drugi_tir/

  • Janez

   NAJBOLJ NEPLEMENIT DIHURSKI SMRDUH NAA PORTALU ! L.r. J. KOMENDA
   P.S. KAKO OGABNO SMRDI.

  • Minovak

   Sedaj mi pa povej, kaj je bilo zgrajenega pod levaki, brez kreditov in z lastnimi (levimi) rokami…? Napisal si – Slovenci – a avatar kaže, do to nisi, pa tudi o plemenitosti ni kaj dosti, zraven pa še čakaš, da ti nekdo zgradi drugi tir. Če bo po vladno, bomo še čakali, ker ni dovolj zlata za tračnice…ja, eni so pa res daleč za plankami in s prazno glavo!

   • radames

    Kar se železnic tiče, se skoraj nič ni zgradilo pod komunisti. Nasprotno! Železnice se je razdiralo! V Sloveniji so zgradili samo koprsko železnico, ki je danes predmet neustreznosti.
    Avstroogrske železnice pa še vedno obratujejo, čeprav je res, da so zastarele in se sploh ne išče novih variant za njihovo izboljšanje.

  • tramal

   Vtakni si drugi tir in che guevaro v tazadnjo in lahko boš vpil na ves glas kako je trst slovenski.

  • šmentanamuha

   Si glih eno tako teslo kot Kordiš.

 • barbara rov

  Te številke meni ne povejo NIČ, ker niste zapisali, kako velik je vzorec! To, da ne napišete velikost vzorca počnejo ravno tisti, ki hočejo zavajati (to so pa leva trobila)! A vas je sram velikosti vzorca ali se ga bojite, ali mislite da je prav, da se najpomembnejši podatek skrije? Nek razlog morate imeti. Ali je razlog ta, da ga je v navadi tako? Vedno se napiše na sliko N=487 naprimer. Brez tega podatka si bralec ne mora ustvcariti slike, kako verodostojni so potem nadaljni izračuni…

  • dež

   Anketno vprašanje : Ali ste za gradnjo 1 tira po ceni 1700 milijonov, ali za gradnjo 2 tirov po ceni 900 milijonov ? In je rezultat znan, 99% natančno.
   Pri teh številkah se tudi butlni ne bodo zmotili.

 • Goran Hvala

  Men ne bodo ukradl nobenih miljard…saj jih nimam…tega se sam bojijo tisti ki niso pri koritu pa bi rdi se sami malo pokradli..zato pa tako pumpanje…

  • macon

   Ukradli ti bodo preko davkov, ddv, dohodnine itd, ki bodo zaradi takih “naložb” višji oziroma bi bili brez njih lahko nižji. Zelo mi te je žal, če ne razumeš teh osnov..

   • Goran Hvala

    Mah cesar ne vidim me ne zanima…razumem jih sam to je standard v razvitih dezelah…v revnih ne vedo zate v bogatih je pa vse na papirju in imajo to moznost…levi ali desni al pa bilo kaksni drugi poli…

   • radames

    Levak nikoli nič ne razume. Razen parol, ki jih meče levaška propaganda.

  • barbara rov

   To ti misliš, vzeli ti bojo kar imaš vrednega in dali na dražbo! 2 milijardi je velika finančna obremenitev za Slovenca! A misliš da ne bomo plačali? Prav zagotovo bomo, spodaj imaš izračun, koliko boš vsak mesec plačal v obliki višje cene elektrike, vode, hrane, goriva, zavarovanj! Naj kar lepo plačajo iz svojega žepa, tako kot moramo vsi ostali če hočemo kaj kupiti! Teh državnih ivesticij imam poln kufer, študentom pa računajo šolnine!

   • Goran Hvala

    No tisto bodo pobrali tistim ki zivijo v slo in v slo placujejo davke…jaz ne eno ne drugo…

    • barbara rov

     Kaj pa potem sploh ti delaš na slovenskem forumu??

    • tramal

     A ja ti v srbiji pa ne plačuješ ničesar ,saj je ta enklava v stečaju.

     • Goran Hvala

      V srbiji si verjetno ti ker te tolk matra ta srbija…jaz sem bil dol sam ene 5x v svojem zivljenju….

  • if

   Glede na napisano vam tudi pametni ne bodo ukradli.

   • Goran Hvala

    Tud tisto ne….se nism slisal da bi jo komu…

   • traktor

    Pri njem bi možganožer umrl od lakote.

  • šmentanamuha

   Za ignoranco ni opravičila.

 • barbara rov

  recimo da stane tir 2 milijardi. In da vsak Slovenec plačuje 10 let. Koliko bo moral plačati vsak mesec dodatne položnice?
  2000 000 000 EUR/ 2 000 000 Slovencev/ 10 let / 12 mesecev na leto=8,3 EUR na mesec.

  Torej, pripravite slabih 10 EUR, vsak mesec, v naslednjih 10 letih. Toliko bo koštalo 25 km železja. Ko pa boste fasali kako hudo bolezen, se boste pa lahko zdravili v šoping centrih in pa na tirnicah…

 • V SLUŽBI RESNICE

  Levi ali desni ……….. a ni vseeno kdo krade?

  • Goran Hvala

   Tocno tako….kradejo vsi..sam tisti ki trenutno ne morejo so glasni…to je to…

   • Janez

    SODIŠ PO SEBI. VERJETNO ?
    E
    MISLIŠ , DA SI PAMETEN – SE MOTIŠ. LE NESPAMETEN PIŠE NESPAMETNO. L.R. J. KOMENDA

    • Goran Hvala

     A pol tud desnaki sodite po sebi pa mislite da ste pametni al kaj mi zelis povedat…smirgla vas tak noben drug ne…lepo da priznas…

     • traktor

      A si se ti že spomnu,zakaj si levak?

   • šmentanamuha

    Otročje.

  • Minovak

   Namesto, da bi se temu uprl, ti je vseeno, tudi zato imamo tako anarhijo. Nobenemu pa ni jasno, da bi bilo mnogo, mnogo bolje, če bi država delovala transparentno, a to od levakov ni za pričakovati, ker jim je samo in izključno do lastne riti, kar sproti dokazujejo. Narod je postranska stvar, ta je samo za polnjenje računa, ki se takoj preseli v eksotične dežele.

   • V SLUŽBI RESNICE

    Misliš morda na bivšega direktorja Luke Koper, Roberta Časarja?

    • Minovak

     Ti raje poglej v Murgle, tam je dolg spisek prijateljev iz F21, ki imajo na vesti tudi tisto, zaradi katerega imaš (imam) manj, veliko manj. Milijarde so na njihovih računih, ker jim slovenske ovce še dodatno tiščijo denar v kradljive žepe in kriv ni nobeden, ker je Slovencem bistvo…da kradejo naši, kar naj, kaj me briga, a ne…!

    • montyamp

     To je kapljica v morje , v primerjavi z murglosrbsko klako pralcev za terorizem , banksterskim ropanjem ,…………..
     Opranoglavec , zbudi se , nože smo že poskrili , da ne bo spet pogreb .

    • učko

     Časar je bil sam 1 na Janševi strani. Na Kučanovi jih je takih na desettisoče in to nekaznovanih. Če bi bil Časar kučanov, tudi ne bi bil kaznovan, ker je bil od janše, je pa bil !!!!!

     • V SLUŽBI RESNICE

      Če bi bil Kučanov, pa ni bil. Bil je od Janše.
      Levi ali desni ……….. a ni vseeno kdo krade?

  • Janez

   VSEGLIHARJE KOT SI TI V ZAPOR ! Podpiraš lopove. Sokrivec. L.r. J. KOMENDA

  • radames

   Vseeno je. Začni krasti.

  • učko

   Ni ! Levi imajo zaradi uzurpacije sodstva in tožilstva imuniteto, zato kradejo toliko več !!!

 • komunist

  Kovačič in ostala domobranska falanga boste na referendumu popusili!!! To se bomo smejali…..

  • radames

   Smejal se boš ti, ko boš zaradi milijard, ki bodo zaradi vladne variante 2. tira izpuhtele in boš preko povišanih davkov in trošarin ter z uvedbo novih davkov plačeval toliko, da še za čik gumi ne boš imel.

  • tramal

   Kaj komunisti še niste izumrli ali pa spet vstajate od mrtvih..

  • šmentanamuha

   Smejali se boste svoji nevednosti.

  • barbara rov

   vaš smeh z izpraznjenimi žepi bo prav čuden…

 • montyamp

  Pralnica za ISIS ne deluje več .
  Kako do denarja za volitve ???
  TEŠ6 se suši .
  Banke so v riti .
  Levičarji imajo uzakonjen novi nateg butastih slovenistancev .
  VSI NA REFERENDUM , DA BANDITI VEČ NE BODO MOGLI KRAST .

  • V SLUŽBI RESNICE

   Kakšna pralnica za ISIS?

   • montyamp

    Murglosrbski bankomat NLB.

    • V SLUŽBI RESNICE

     Kaj pa ima NLB skupnega z ISIS?

     • montyamp

      Pomagali so betonirati temelje .
      Haha , če že provociraš daj tako da bo prijelo , ne da sramotiš bandite .
      Sicer pa levičarji , z vami je konec , ste kot pokvarjene plošče .

 • montyamp

  Potomci klavcev več ne morejo klati kot so to počeli njihovi očetje .
  Boste pa prej videli zelenega konja , kot pa poštenega vajenca mentorjev stalinove glistavost .

 • Razocarana

  Kot so pokazali s svojim komentarji nekateri pod članki o drugme tiru že na Novi in drugih medijih, večina ljudi ima zelo pomankljivo bralno razumevanje in do zdaj še niso bili sposobni razmenti za kaj se sploh pri referendumu gre in še vedno lapajo o tem da so za graditev drugega tira. Še zdaj so, kljub dosegljivemu gradivu in popravkih njihovih neumnosti, namerno slepi za to da se gre pri referendumu samo za traso, pri katerem je vladna trasa za miljardo dražja, in vpijejo neumnosti ki so jim jih natrosili vladajoči, kažajoč kako neumne in ubogljive ovce so.

  • radames

   Ljudje so PRELENI, da bi se podrobneje pozanimali o zadevi. Ljudje so tako LENI, da na marsikaterem forumu zaradi LENOBE ne pišejo ločil.
   Samo čudim se še lahko, da se ljudem zaradi LENOBE sploh še ljubi obračati volan v ovinkih.

 • barbara rov

  Kaj dobimo za 2 milijardi, kaolikor bi stale tirnice? (2 milijardi sem zaokrožil navzgor, zaradi realnosti). Če vsakemu novemu podjetju damo 1 000 000 EUR zagonskih sredstev (majša podjetja, recimo 10 zaposlenih), bi dobili 2000 takih novih podjetij v Sloveniji! Mar ni to bolje kot pa 25 km proge? Lepo vas prosim no…

  • montyamp

   Ti to razlagaj udbovskim fosilom , tvojim mentorjem .
   Res čudno da so vsi na levi hlapci Putinovim varčevalcem .
   Ko bo Janša imel toliko poslušni podrepnikov ,
   SLOVENIJA NE BO VEČ SRAMOTILA EU .

   • barbara rov

    O čem ti sploh blebetaš ? SI pijan?

    • montyamp

     Pijano se strezni , sanjač pa nor ostane .

     • barbara rov

      A ti zastopiš sploh koliko je 2 milijardi EUR denarja, kaj bi lahko kupili s tem denarjem? Ali ti veš da bi lahko s tem denarjem kupili 4 nove luke (kot je npr Luka Koper), ali pa 2 nova podjetja ala Istrabenz???

   • Goran Hvala

    Vi pa vas jansa….

 • Iva

  “Večina bi na referendumu podprla vladni predlog 2. tira”

  Kakšen pa sploh je vladni predlog 2.tira?, bi morali postaviti vprašanje anketiranim.
  In ugotovitev?
  Pojma nimajo! Butalci vidijo samo računalniško animacijo vlakcev, pojma pa nimajo o tehničnih, okoljskih in ekonomskih komponentah totalno zgrešenega in koruptivnega projekta.

 • Janez

  PRIJAVA OPRAVILNO NESPOSOBNE SMC VLADE !
  Na
  EU IN
  MEDNARODNE FINANČNE INSTITUCIJE . T A K O J ! Vzrok NLB IRAN GATE ITD. L.R. J. KOMENDA

 • kralj matjaž

  Glavni problem je nezainterasiranost državljanov za dogajanje v državi. Z medijsko propagando, vsi so isti, da se ne da nič narediti. Milijoni izginjajo v njihove žepe in namesto da bi se s prstom pokazalo nanje in vprašalo. Čakaj malo kako si prišel do milijonskega premoženja, se ne naredi nič. 2 vprašanje, ki se mi je postavilo pri umoro na Trubarjevi, je bilo kako je TIČ prišel do stanovanja, ki je vredno 500000€. Pač vsakodnevno se ti miljoni, ki nam jih vzamejo, kažejo v njihovem življenju, ampak njihove ovce tega nočejo videt.

  • Viljamus

   Ja saj zato pa nezanteresiranosti prispevajo mediji a la 24kur, kanalije, hanziji, arbajte, in ostale lubenice.

 • Anja Kovacic

  JANEZ JANSA LAHKO RESI TO EVROPSKO UNIJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Vera

   Ti neznanec-ka pa se nehaj norčevati , če ne znaš drugo pisati !

   • karpelec

    Pa še sama sebi pluse deli.

  • Adolf Hitler

   Potlej pa že ukrente nekaj prot tem lakajskim parazitom in ustvarte takoj predvolitve in to brez pogojno kajti vi odločate ne oni oni so samo vaša delovna sila katero ste vi sami nažalost zapoaslili DRŽAVA SE NI SAMA USTVARILA DRŽAVO STE OSTVARILI VI BREZ VAS SPLOH NEBI BILO DŽAVE KER VI STE USTVARITELJ NE DRŽAVA ČE VAS NEBI BLO NEB BILO DRŽAVE!
   DAITE ŽE ENKRAT TO DOJET SAI NI TEŠKO ZA ROD LJUCTVO IN DŽAVO BOG ČUVAJ VODJO JANEZA IN PRECEDNIKA ZMAGOTA IN NAS ŽIVIO SLOVENDSKE DEŽELE

   če vi ljuctvo naredite enkrat konec in bankrotirate te židovske svinje je z njihovim vladanjem konec in to za vedno mladina vzdignite se in recite dovl imamo tega in zamenaIte te komunajzerske ščurke za bolje, Slovendci v boj za rod bog in Slovendske dežele živio!!

  • učko

   Tko kot ti s svojo ritjo mojga curaka !!!!

   • tramal

    Če si peder ne prosi česa takega od gospodične temveč od pedra.

  • tramal

   Ne vem če se norčuješ je pa popolnoma res.So pa še orban in poljski predsednik.

   • Anja Kovacic

    RES: Na njih sem pozabila!

 • barbara rov

  Fantje ne ga srat. Tirnice naj plačujejo kar tisti, kateri jih hočejo kupiti. To da neko podjetje kupuje na račun drugih je precej izi…

  • Aron

   Ne ga srat. Investicija v infrastrukturo je vedno dobra ideja, se posebej ce gre za pomoc drzavni firmi s konstantnim dobickom.

   • barbara rov

    Aha, tisti dobiček je pa njihov…

   • barbara rov

    Pa če imajo konstanten dobiček, ne rabijo naše pomoči. Kar naj lepo zgradijo in plačajo lepo sami, meni vse drugi lepo računajo in ne dajo in ne naredijo ničesar zastonj. Ko je pa kriza in ne plačaš nekaj EUR, ti pa bajto zaplenijo. Počasi sem že sit enosmernega socializma…

    • Aron

     Nasa pomoc? Noro, s kaksnimi ekonomskimi analfabeti se je treba ukvarjat. Pozitivne eksternalije? Nove sluzbe?

     • barbara rov

      Kdo je ekonomski analfabet?

     • barbara rov

      Napiši kaj, ekonomski strokovnjak, naj slišimo tvoje argumente o Slovenskih železnicah. Dosedaj nisi še napisal nič strokovnega.

     • Aron

      Ni treba biti strokovnjak, da so ti jasni osnovni ekonomski pojmi- invdsticije, eksternalije, konkurencne prednosti. Saj ne gradimo tira za pet let, ampak tudi za naslednje generacije.

     • barbara rov

      Ja, saj se mi je kar zdelo, da boš napisal izgovor.

    • učko

     Ja, zlo počasi se ti dvigne ….

 • Kosobrin

  Drugi tir je nujno potregen in imeli ga bomo.

  • barbara rov

   Kdo mi?Misliš reči oni…

  • radames

   Že, že. Samo kakšen in za koliko denarja!

  • Rožle

   Kje to …u dnevni sobi ?

  • že že, ampak mislim, da ga ta sedanja vlada ne sme gradit…prevelike provizije….se bo poznalo v davkoplačevalskih žepih

  • tramal

   Čez sto let.

 • Vera

  Zakaj imamo ” strokovnjake ” , ki bi se morali res spoznati na posel ? Očitno je v naši državi veliko takih,ki so spričevala in diplome dobili za denar , zaradi poznanstev itd. Sedanja vodilna politična elita, pa itak nima pojma o ničemer drugem ,kot o polnih denarnicah, in na TRR . ” Prava stroka ” bi že znala oceniti in ovrednotiti posel , toda samo eni pridejo zraven, ki nimajo pojma ,kot vlada ne . Prav zaradi tega se vse po nepotrebnem draži .

 • antimur

  V kolikor bo ta roparski zakon o 2. tiru sprejet, je potrebno nujno sprejeti zakon za kaznovanje in odgovornost teh vladnih barab, v kolikor se njihove napovedi ne uresničnijo in da bo cena nerealno zrasla.

 • radames

  Nerazumni Slovenci. Bolj jih bo levica davila, bolj jo bodo volili in bolj bodo črtili desno opozicijo. Nerazumljivo. Zaleže pa niti še tako dober argument proti levici.
  Ko bodo zaradi zapisov po forumih ljudje dobivali obiske policije, levi še vedno ne bodo verjeli, da se davi celoten narod.

 • Janez

  NE KOMPLICIRAJMO !
  URADNO SE POZOVE EU IN MEDNARODNE FINANČNO KONTROLNE ORGANE !
  Vlada
  SMC JE ZELO VERJETNO SISTEMSKO KORUPTIVNA !
  In ?
  VERJETNO – OPRAVILNO – NESPOSOBNA.
  S
  PRAKTIČNO POLOVIČNO DELUJOČIMI INSTIUCIJAMI PRAVA.
  DOKAZI : 70 MRD€ DRŽAVNEGA DOLGA,
  5 MRD € BANČNA LUKNJA, IRAN NLB GATE ITD. NAJ TUJINA POMAGA R.SLO ! Lr. J. KOMENDA

 • Najplemenitejši

  Kaj pa če bi mi Slovenci dali zgraditi drugi tir RKC cerkvi?

 • Adolf Hitler

  drug tir lahko zgradijo skoz jamijo!

  • KIKI

   Saj bojo morali! Musliči gor, musliči dol! Vodil jih bo Alah s pomočjo Jankovića!
   Srbine sve za pare!

   • Adolf Hitler

    JA SI ME NAROBE ZASTOPLA NEVEM KAKO BODO VSTOPLI ALI IZTOPLI KO BO VLAK NOT V JAMIJO PRIPIZDIL NEBO NČ OD NJE OSTALO RES DA JE VIC DOBR BI PA BLO KER PRAVJO DA VSAK VIC JE IZ RESNIČENDOL Z SMRADOM!

 • Fogglof Tunnek

  Janez Janša: “Cerar in režimski mediji so uspešno “nategnili” državljane – večina bi na referendumu podprla vladni predlog 2. tira.”

  … hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah…

 • tramal

  Vse železniške proge so bile zgrajene v času avstroogrske in do druge svetovne vojne.Po vojni pa je bandit tito še tisto od velenja do slovenj gradca dal ven pobrat in jo podaril albaniji za dobrososedske odnose .Se pravi da so komunajzerji več uničili kot novega naredili.

 • dr Janez Sveti

  Jaz sem bojim da politikanti, ki menijo, da je večina državljanov neumnih, ne vidijo, kako so oni sami največji bedaki.
  DR Janez Sveti genij

 • if

  Projekti železnice Koper-Divača

  Vladna projekta: A in B
  A) Obstoječi tir (potrebna sanacija cenovno ni ovrednotena) + trasa 2. tira (27,1 km, 1,4 milijarde, 8 let gradnje) + ni ovrednotena investicija v 18 lokomotiv.
  Finančna specifika same gradnje trase enega tira: 51,7 milijona evrov/kilometer!

  B) Trasa dveh tirov grajenih skupaj (27,1km, 2,5-4,5 milijarde, 10-14 let gradnje) + ni ovrednotena investicija v osemnajst lokomotiv.
  Finančna specifika same gradnje trase dveh tirov: 92 milijonov evrov/kilometer – 166 milijonov/kilometer!
  ____________________________________

  Projekt prof. dr.Duhovnika&Njegove skupine: C
  Trasa dveh tirov grajenih skupaj (30,4km, 0,8 milijarde, 4 leta gradnje).
  Finančna specifika same gradnje trase dveh tirov: 26,3 milijona evrov/kilometer.

  Še ena pomembna prednost projekta C!
  Zaradi inovativne rekuperacije energije projekt C prinaša 2 evra energetskega prihranka po toni masnega železniškega pretoka!
  To je trajna konkurenčna prednost proge!
  ________________________________
  Če bodo referendumski glasovalci kljub očitnim prednostim C podprli vladni projekt, bodo dokazali, da so norci in zato nevredni demokratične republike Slovenije.

  • Jurij Musar

   Blablabla. Bistvo vseh razprtij pri vseh gradnjah in večjih investicijah je samo v tem, kdo bo zaslužil.

   • if

    Očitno ne ločite gospodarskih dejstev v korist države, državljanov!
    Vaš volilni potencial je večanje političnega kaosa!

    • Jurij Musar

     Kdo mi lahko zanesljivo jamči, da so izračuni katere navajate točni in realni in da niste norec vi osebno. Zakaj naj vam verjamem, da so ta gospodarska dejstva realna in v prid državljanov in ne vaše politične opcije.

     • if

      Številke in reference so jasne. Odločitev o norcu tudi, če boste podprli vladni predlog!
      Na 27 km trase 20 km predorov je značilnoswt vladnega projketa in kilometer viadukta. Temu primerne je cena vladnega projekta, katere finančna konstrukcija ni zaključena..

     • Jurij Musar

      Ker vse veš, zanesljivo veš tudi to, da je bila trasa določena in sprejeta v času Janševe vlade. Številke in reference pa so jasne le tebi, no ja in tvojim desničarskim voditeljem, ki ne morejo prisloniti svojega lončka. Si morda med njimi?

     • rrrrr

      Celo geografski legi Kopra in Divače sta bili sprejeti in potrjeni v času Janševe vlade z vsemi detajli. Celo z absolutnima nadmorskima višinama in povprečnima temperaturama: poleti in pozimi!

 • Fogglof Tunnek

  Kot že fseskozi trdim…DRUGI TIR BO IN PIKA !!!… Vili Kovačič in ostale oprode so dobile prst v rit !!!…Zaj pa k drugi temi… Vir Mladina: Janša izgubil še eno sodno bitko proti novinarki.

  “Veseli me, da je sodišče sledilo našim navedbam, saj v kolikor bi avtorju tvita ugodilo, bi to pomenilo tudi konec instituta fikcije vročitve, kar bi bil precendens v pravosodju,” se je na odločitev sodišča odzvala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in dodala, da je soišče že lani razsodilo, da je zapis vsebinsko sam po sebi žaljiv, tokrat pa je ugotovilo še, da je za zamudno sodbo odgovoren zgolj in samo njegov avtor (Janes Janša, op.p.), “čeprav je poskušal krivdo prevaliti na druge, recimo na poštarje”.

  • Fogglof Tunnek

   Janez Janša tvitnil: “Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan”

   • Mi je všečen tvit.

   • Krtača 17

    Desni so čist tiho. Bo pa tale tvit drag spet. A bo 6 čukcov? Si pa prvoš tale Janša. Bojo berglaši spet mel proteste pred udbovskimi sodišči. Spomnimo – kadar gre kdo od desnih po pravici sedet so to udbovska sodišča. Ko je pa oproščen po suhem zaradi procesne napake so pa tiho kot cerkvene miši.

    • Goran Hvala

     Hahaha…tocno tako….

  • if

   Fogglof Tunnek: “Vili Kovačič in ostale oprode so dobile prst v rit !!!”

   Refrendumski dan bo dokazal ali je država podpisala izgubo več milijard.

   • Fogglof Tunnek

    Drugi tir bo in mora biti…To vemo pametni Slovenci…in članice EU… Tega ne ve samo SDS falanga…in Janšef hlapec Vili !!!

    • if

     OMenjei to cedo, ponujajo v vseh kriterijih boljšo rešitev.
     Ker ste inteligentni, jo boste podprli!

  • a teb je ona teb kvalitetna novinarka? Bi ji lahko pripisal, da je strokovna?
   Js k pomislim tut neb plačala npr. nekomu ki opravlja svoje delo slabo. Ti bi ji plačal?

   • macon

    Seved bi ji, saj tudi njemu debilu levajzeraj plača, da tukaj drka kot da je pobegnil iz umobolnice.

 • Fogglof Tunnek

  Medijska prostitucija…jagodni izbor Janeza Janše…

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Eugenija Carl, sta vas mama in oče učila lagati? | 24KUL.si

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Priporočeno branje za vse režimske medijske prostitutke ne glede na spol in ceno.

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Razžalitve? Koliko tožb pa lahko potemtakem vložijo žrtve njunih medijskih umorov in prostitucije? 100? 500?

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Baje se je oglasilo tudi drugo največje gojišče medijske prostitucije @24ur_com in njihov specialist za medijske umore.Tu so cene še nižje.

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Po nekaj letih končno opazili medijsko prostitucijo svoje kolegice. Brez provokacije bi bili še naprej Trnuljčica.

 • Fogglof Tunnek

  Torej kako smo že rekli…DRUGI TIR BO !!!…pa to…

  • barbara rov

   ..pa položnice…10 EUR/ mesec, za 10 let…

  • Rožle

   Prou.. pr teb u kopalnici….

  • dr Janez Sveti

   Ma, če se že gradi, naj dajo še enega zraven..za svaki slučaj.
   DR Janez Sveti Trokanalac

 • Fogglof Tunnek

  Če je spomenik fsem padlim žrtvam (tudi izdajalskim domobrancem) vredno 1,2 milijona… je 2. tir še zelo poceni.

  • KIKI

   …Sploh, če bo “mašinfurer” ustavni brezpravnik Cerarček!

 • Krtača 17

  Cerkev proda zemljišča in gozdove, pa bo prec nardila dobro delo. Dnarja kuj dost. Sej kaj pa bo cerkvi tolk imetja? Ljudem ga naj da. A damo to vprašanje na referendumsko pobudo desni? SDS?

  • dr Janez Sveti

   Bumbar. In komu bo Cerkev prodala gozdove? Pismo ste zabiti. Kaj ima veze kdo je lastnik??? Lastnik (naj je kdorkoli) bi moral plačevat davke in je zato popolnoma nepomembno,kdo je lastnik. Razen seveda nekim ideološkim slepcem in ekonomskim idiotom!
   DR Janez Sveti Lubadar

   • karpelec

    Takih imamo za izvoz.

   • Krtača 17

    Vedno se najdejo kupci. Nism še vidu fajmoštra da bi se pokrižal in bi drevo padlo…ne gre…

    • tohuvabohu

     Samo za NLB jih ni.

    • dr Janez Sveti

     Ne dojemaš preveč, kaj pišem. Vem. Genij sem.
     DR Janez Sveti genij

 • dr Janez Sveti

  Hočem avtocesto od Slovenj Gradca do Metlike. Kdo je za? To je življenjsko pomembno za Belo krajino in Koroško.
  Ko je več vreden? Luka Koper ali Koroška in Bela krajina skupaj?

  DR Janez Sveti genij

  • Krtača 17

   Tudi tu lahko cerkev izdatno pomaga svojim faranom.

   • dr Janez Sveti

    Ja. Tudi Amerika, pa Rusija, Kitajci pa lahko pošljejo delovno silo. Milijon ali dva.
    DR Janez Sveti genij

  • KIKI

   To ti bo pa tovarišica Tomičeva povedala! Ona je specialist za
   “ciganska” vprašanja….,

   • dr Janez Sveti

    Ti si bumbar! Če o gospodarstvu ne veš ničesar zapri kljun. Tomičeva je en propadla igralka in mi je ne omenjaj.
    DR Janez Sveti genij

    • KIKI

     To je šala, dragi moj Janez; ona je “vseved”, pojasnila ima za vse kar se dogaja,
     a samo z eno smer uporabe: v LEVO seveda!

     • dr Janez Sveti

      Tomička je pokvarjena, ker namesto, da bi “glumila” v beznicah, odkrila, da je veliko bolj profitno “glumit” v parlamentu, kjer so drugi glumači. Poglej samo razvoj in stil lažnjivcev, ko prvič stopijo v javnost in čez leto dve. Grozljiva sprememba. In to velja ZA VSE ENAKO! Lažejo, zavajajo, se sprenevedajo, skratka norce brijejo iz državjanov. VSI!
      DR Janez Sveti državljan

 • karpelec

  Dobro, da smo Slovenci kot frače, da se nas po potrebi tudi nategne.

 • RATATA
 • Krtača 17

  Spomnimo se tudi: Denar. RKC dobi vsako leto več kot deset milijonov evrov iz državne malhe. Oproščeni. Cerkev ne plačuje niti davkov od darov niti dajatev na nepremičnine, v katerih mašujejo.
  Premoženje. Rimskokatoliška cerkev (RKC) od Urada Vlade Republike Slovenije za verske skupnosti (UVS) vsako leto prejme okoli 2,3 milijona evrov za del socialnih prispevkov cerkvenih uslužbencev. Hkrati dobiva denar od drugih proračunskih porabnikov za posamezne projekte, šolske programe, varovanje kulturne dediščine in podobno.

  • Darth Vader

   kako pa kaj kaže analiza za muslimansko skupnost….se veš, ko non stop nabijaš samo o RKC si selektivno nestrpen do kulturne in zgodovinske dediščine slovenskega naroda in izpadeš mal…..duševno omejen, če bi se izrazili milo……zavoljo tega, ker ti sigurno nisi duševno omejen, moraš biti dosleden in celovit, ko se gre za religije, katere so prisotne na slovenskih tleh :)

 • Krtača 17

  Kako cerkev pere in skriva denar:
  Milijoni prek ministrstev Ker RKC ne nastopa kot enovit organ, ampak je sestavljena iz različnih nadškofij, škofij, župnij, redov, zavodov in drugih ustanov, ki se lahko prijavljajo na razpise za financiranje, je težko ugotoviti, koliko denarja RKC dejansko dobi od države.

  Več na: http://www.zurnal24.si/slovenija/drzavni-milijoni-za-cerkev-143429http://www.zurnal24.si

 • barbara rov

  Merkur so prodali za 29 milijonov EUR, se pravi, bi za 2 milijardi lahko kupili
  2000 000 000 EUR/29 000 000=69 Merkurjev. Merkur pa ima čistega dobička 6 milijonov EUR letno! Se pravi, 6 mio*69=414 mio čistega dobička letno ali 0.4 milijarde EUR čistega dobička letno! Kdaj bosta povrnjeni 2 milijardi EUR? Kam bo šel dobiček od SLO železnic? Kaj če se zgodi, da SLO železnice privatizirajo?

  • macon

   SLO železnice delajo samo izgubo in v ceno Merkurja vračunaj še njeegove pufe in dolgove do dobaviteljev.

 • Anja Kovacic

  TUDI OTROKE MORIJO

  V noči od 17. Na 18. 2. So domobranci z mučenjem prisilili brata nekega terenca, da je izdal skrivališče svojega brata, ki so ga poiskali in na mestu umorili. Tega dne so Nemci v Tomišlju, zaradi tega , ker je v boju padel nemški vojak, ustrelili 19 žensk, večji del mladih deklet in po hišah zaplenili vsa živila.
  19.2. so se otroci iz Zdinje vasi sankali na Trški gori. Domobranci so začeli mednje metati mine in ubili enega otroka, 5 pa ranili.
  21.2. zjutraj ob 7 uri so udrli domobranci v Jurko vas v hišo št. 19, kjer je dve uri poprej porodila Jožefa Cimermančič, rojena Kobe. Nemec, ki je bil med domobranci jo je hotel ustreliti, žena pa je dvignila otroka, da se je divjak vendarle obrnil proč. Dasi je žena, kakor tudi njena mater prosila naj ji puste živila zavoljo otroka in pa ker je šele komaj porodila, so ji odnesli liter masla, 2kg sladkorja, okoli 5 litrov vina, 50 jajc, ter dve ogrinjali. Med divjaki so bili : MARTIN ŠTANGELJ iz Jame, JANEZ JENIČ iz Stranske vasi in FRANC ŠUŠTARŠIČ iz Jame. Mož porodnice JANEZ CIMERMANČIČ je sam domobranec v Novem Mestu.
  20.2. se je izvedelo da so domobranci v Novem mestu ustrelili sina financerja Sermana, Kokalja, Vindotovo, Virtovo in še eno osebo.

  • Viktorh

   .Tik – tak, še 48 dni, pa…

  • if

   13. maj 1941, 37 dni po napadu Titovih nacističnih kameradov na Kraljevino Jugoslavijo, je član Kominterne Tito svojemu šefu Stalinu poročal: “Odzvali se bomo v slučaju, če boste napadeni.”

 • Krtača 17

  Cerkev vrtela pornografske filme, zakockala slovensko zemljo in imetje ter se spečala s hudičem ups Rotchieldom in še kakšna malenkost o Zvon 1 in 2: http://www.vecer.com/clanek/201504106108719

  Tko da, če cerkev prodamo je dnarja dost. Kdo pa rab te pokvarjene klere?

  • Viktorh

   Tik – tak, še 48 dni, pa…

  • if

   NLB, miljarnda mednradona pralnica denarja v režiji rdečega nazora z vedenjem sedanjega predsednia države Pahorja …

  • mginko

   A še vedno drgneš krtačo, da pucaš drek svoje levice?

  • KIKI

   Krtača, edino od cerkve bo povrnjen dolg; veliko so že pokrili Avstrtijci,
   zato se ne boj! Kdo pa bo kril kriminalne luknje ostale gospodarske srenje,
   vseh bančnih globeli , mafijskih odnašanj denarja v oaze, ostalih težkih
   poneverb v zdravstvu, sodstvu, zunanjem zlaganem ministrstvu, bančništvu
   i.t.d
   Lahko nas je groza in strah! In še ne nehate, še nakladate s projekti,
   preplačanimi , neracionalnimi, nepremišljenimi….denar, denaaar, deeeenaaar!
   kljiće vaš rdeči pogoltni car!

 • samotoje

  Anketa ne velja. Mene ni nihče nič vprašal.

 • Resnicoljub

  Kaj pa če so državljani končno spregledali nategovanje vas in vašega preljubega vodje?

 • Anton

  “Mi, komunisti, nikoli ne bomo pristali na tezo, da smo mi, komunisti, krivi za tragedijo slovenskega naroda, ki se vleče vse do današnjih dni. Nikoli ne bomo pristali na tezo, da smo izkoristili fašistično in nacistično agresijo in okupacijo, ter zlorabili slovenski narodnoosvobodilni boj, za zločinsko komunistično revolucijo. To bi namreč pomenilo, da ne bi bili več na oblasti mi, ampak, da bi bil nekdo drug. Temu pa ni tako in tudi nikoli ne bo. Zato sprave z našimi ideološkimi nasprotniki, izdajalci in kolaboranti, ne more biti in je tudi ne bo!”

  zelo pronicljiv komentar, ki pove vse

  sarkazem press

 • bubamara

  2 tir se gradi za luko koper. Torej stroške naj pokrije luka koper. Enostavno. Povsod po svetu razen v socialističnem raju.

 • slaipowi

  Rant je že dobil nalogo da začne s kalimerovskimi prispevki drugače ne bo plače. Ha ha…

 • Nada

  Ljudem pravijo, da če ne bodo odobrili gradnje 2. tira kot ga želi ta vlada, da bomo potem ostali brez EU donacije v ta namen in da bo nato vse padlo na slovenske davkoplačevalce in to marsikoga zaskrbi.

  • dež

   Če ljudje ne znajo izračunati, da je 1700 milijonov – 400 milijonov (donacija) = 1300 milijonov za enotirno progo, kar je še vedno 400 milijonov več od 900 milijonov za dvotirno progo, imamo hud problem v tej državi. Sto tisoče nepismenih in polpismenih.

   • KIKI

    ITAK!

   • samotoje

    Abakus v vsako hišo!

 • Darth Vader

  glede na razmere v globalnem finančnem sistemu…..glede na razmere v EU……in glede na odstotek zadolženosti BDP Slovenije :) ter glede na napovedan čas investicije, lahko mirne duše rečemo, da eno so mokre sanje levičarskih ideologov, drugo pa realnost, s katero bo kmalu soočena Slovenija #weLoveGreece :)

 • VERZIFIKATOR

  Milena Mali Sivec

  DRUGOTIRNOST

  Toliko besed o enem istem tiru,
  pa še trase zanj nikjer, nikoder,
  ve se le, da tir bo plavo-moder
  in po njem vozilo se bo v diru.

  Kdo dvotirnost to bo financiral
  in kdo v lasten žep si tir utirjal?
  Tisti, ki je kretnice usmerjal,
  že doslej vse proge ruiniral.

  Drugotirnost je njegova forma,
  pravzaprav je opcija intimna,
  da prikaže se kot legitimna,
  dal bi vse, da to postane norma.

  Prvi tir za potnike navadne,
  ki si karto morajo kupiti,
  drugi tir za tiste, ki jemati
  znajo zgolj iz kase skupne vladne.

  Vprašam se, do kdaj bo ta hudir,
  kaj vem kakšen, menda štirinožni,
  ves promet usmerjal v svoj tir krožni,
  kdaj se njega spravi v zadnji tir.

  V slepi tir, od koder ni več tira,
  ki pritlehnost spet na progo spravi,
  proga se večtirnosti ozdravi,
  ko sistem povsem se razmon-tira.

 • Miha

  Dokler Slovenci ne bodo dojeli, kdo jim dejansko krade in kdo jim laže, je prav tako.
  Demokracija zahteva, da večina tistih, ki sodelujejo na volitvah razumejo, kaj je prav in kaj ne.
  Do takrat pa samo navzdol.
  To je tudi odraz zblojenega izobraževalnega sistema.

 • Fogglof Tunnek

  Nič ni res ka preberete…Fsi se grejo se medijske prostutucije!!!

  Medijska prostitucija…jagodni izbor Janeza Janše:

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Eugenija Carl, sta vas mama in oče učila lagati? | 24KUL.si

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Priporočeno branje za vse režimske medijske prostitutke ne glede na spol in ceno.

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Razžalitve? Koliko tožb pa lahko potemtakem vložijo žrtve njunih medijskih umorov in prostitucije? 100? 500?

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Baje se je oglasilo tudi drugo največje gojišče medijske prostitucije @24ur_com in njihov specialist za medijske umore.Tu so cene še nižje.

  Janez Janša ✔ @JJansaSDS
  Po nekaj letih končno opazili medijsko prostitucijo svoje kolegice. Brez provokacije bi bili še naprej Trnuljčica.

  … hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha …

  • pa kaj maš ti svojo tajnico, da ti to vse natipka, že vse prpravlen, pa sam lepš še gor?

  • montyamp

   Fogggl ti si eden izmed mnogih , ki skrbijo za identifikacijo Slovenije v tujini , kjer trdijo da so Slovenci najbolj butast narod v EU .
   Reklamiranje regresivne politike zidarjev ki so žive zazidavali v rudnike na tem portalu je mala malica v primerjavi z zablodami HANZI KURBARIJE katero plačujemo vsi .
   Komunisti – levičarji – banditi , vaša prozorna kronično demagoška diktatura poltkomisarskega boljševizma , je v normalnih deželah označena kot
   ultraidiotizem , ki je crknil že povsod kjer so spustili pametne na oblast .
   Tvoje provokacije so pač produkt od morilcev pohabljenega mladiče udboovaduške hunte .

   • Anja Kovacic

    DOMOBRANCI PRISEGAJO

    20.4. JE NUDIL STADION V Ljubljani zanimiv prizor. Tribuna je bila okrašena s slovenskimi in nemškimi zastavami. Ob govorniškem odru so stali bobni, piramide pušk, 2 minometa, 2 strojnici in dva tanka.
    Vsi odličniki so bili tam zbrani. Mašo je daroval ljubljanski Škof dr. Gregorij Rožman. Ves prostor je bil napolnjen po domobranskih četah v sinjih uniformah. Z dvignjeno roko je skupinski vodja general Rosener-poznamo ga, podpisan je na odlokih o streljanju talcev- obšel vrste domobrancev, za njim prezident Rupnik, podpolkovnik Krener in drugi častniki. Rosener je pozdravil domobrance s »Heil Kameraden«, odgovorili so mu z »Zdravo«. Nastopili so govorniki, tudi krvnik Rosener je govoril. Povedal je da je 24.9. 1943 izdal povelje za ustanovitev slovenskega domobranstva. Naglasil je, da je njegov ukaz iz majhnih krdel belogardističnih legoinarjev vzrastlo slovensko domobranstvo in nastala je ugledna vojska. S pomočjo Velikonemškega rajha smo vas izvežbali, oblekli in oborožili. Danes ste nastopili za prisego, da se boste skupaj z nemško vojsko, z vojaško SS in Policijo borili za svobodno, čisto Evropo, Sprejemam vas v borbeno skupnost svojih vojakov in vas, tovariši iz slovenskega domobranstva, prisrčno pozdravljam.
    Vaša prisega,ki ima ozir na vodjo velikega nemškega rajha, bo držala zvestobo, ker kadarkoli bi bili v stiski in nevarnosti vi, se lahko zanesete nanj in na njegove može. Bodite pa mu tudi vi vedno zvesti.
    Podpolk. Krener je ponovil nagovor v slovenščini, oglasila se je godba, zaigrala k molitvi in začelo se je odigravati sramotno dejanje, začela se je prisega krvnikov Slovencev, Evrope in človeštva Adolfu Hitlerju.
    Tako so prisegli:
    »Prisegam pri vsemogočnem bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom Vodje Velike Nemčije, SS četami in Policijo, proti banditom in komunizmu, kakor tudi njihovim zaveznikom, svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi bog pomagaj!«
    Hkrati so se vršile podobne dejavnosti po vseh domobranskih postojankah na Dolenjskem, Notranjskem in Primorskem. Tega dne je bil Hitlerjev rojstni dan.
    Človek z naravnim čutom sploh ne bi verjel, da je to po tolikšnih grozotah ki jih je hitlerizem povzročil Slovencem sploh mogoče.
    Toda vse zgornje sem posnel iz »Slovenca« z 21.9.1944

    • montyamp

     Hitler z grozotami nad Slovenci ni do gležnjev segel komunističnim hostarjem , hostarskim komunistom .
     KJE JE NEMČIJA DANES ???
     Morilcev otroci žrete DANES , nemško pomije za posojila .
     Banditi na oblasti , fuj……………………

    • montyamp

     SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

  • montyamp

   Kurba je kurba , pa če jo z wapom opereš .
   Prostitutka ostane kurba tudi če ji plačaš miljon .
   Prostitucija zidarjev , ki žive zabetonirajo , UNICUM …………

   • Olga

    TOLPA KRVOLOKA MARKA JAKOŠA

    Ob priliki pohoda domobrancev v Šentrupert in okolico sta bila ujeta in ranjena Franc Smole iz Mirne in Jože Kotar iz Vrhtrebnjega. Smoletu so iztaknili oči, oba prebadali z noži tako dolgo, dokler nista bila mrtva. V morilcih so ljudje spoznali gostilničarja Jožeta Jakla iz Šentruperta, Franca Slapšaka, Antona Hočevarja iz Vrha pri Šentrupertu in Jožeta Brcerja.
    Patrola pod vodstvom domobranskega podnar. Marka Jakoša iz Roženberka je tudi zversko pobila krojača Leopolda zavrla iz Šentruperta. V raportu, ki ga je poslal Jakoš svoji komandi, je javil, da je bil Zavrl ustreljen na begu. Ta pa je imel leseno nogo in teči sploh ni mogel.
    Ta patrola se dolgo časa ni vrnila domov in poveljnika nadpor. 25. Čete je začelo skrbeti. S število 521 z 11.4.1944, Tržišče, je javil poveljniku zaščite okraja Novo mesto, da je pri odhodu čete iz Novega mesta v Tržišče pridružil svoji četi tudi skupino 17 fantov pod vodstvom podnar. Marka Jakoša, ki jih je sam izbral. Ta skupina je takoj po prihodu krenila proti šentrupertski strani in doslej še ni poročil od nje. Poroča, da je ta skupina sestavljena takole:
    • Iz 32. Čete: Marko Jakoš, Jože Šketa, Ivan Saje, Anton Kočevar
    • Iz 33. Čete: Alojz Kamovšek, Jože Korelc, Franc metelko
    • Iz 37. Čete: Ludvik Vovk, Alfonz Tratar, Franc Krmelj
    • Iz 38. Čete: Alfonz Zorec
    • Z 40. Čete: Viktor Malenšek, Franc, Hlebec, Jože in Martin Brcar, Jože Zakrajšek, Janez Golob, Jože Oražem, Franc Krnc.

    Ljudje so torej dobro spoznali nekatere izmed morilcev. Ta uradni document, ki je v naših rokah, to potrjuje.

    • montyamp

     SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER

 • Olga

  NASILJE NARAŠČA

  29.4. popoldne so pridrli Nemci in domobranci iz posadke Vel. Lašče v vas Novi Kot nad Žigmaricami v hišo malega kmeta Jurija Mlakarja. Domače ženske so začeli zasramovati, da so kurbe in partizanske svinje. Ko je Mlakarjeva žena odšla molzti kravo je prišel za njo domobranec, naperil vanjo puško, češ da ima skritih v hlevu 6 partizanov. Žena je jokaje prosila naj ji dovoli da še enkrat vidi svoje otroke. To ji je dovolil, a ustrahovali so jo še naprej. Neki nemški vojak je predlagal da naj bi Mlakarjeve ne streljali, ampak zaklali z nožem. Ta predlog ni bil sprejet, odločili so se drugače. Pokradli so nekaj rjuh in blaga za spodnje perilo otrok. Vso družino so zaklenili v kuhinjo, nanosili vanjo in vežo slame, polili vse to z bencinom, zažgali in odšli nekateri proti Podklancu, drugi proti Žigmaricam. Ko so plameni že visoko švigali je nekdo naglo odprl vrata, da so lahko zbežali. Ta je odprl tudi hlev da se je rešila živina. Hiša in hlev pa sta pogorela.
  25.4. so prijeli domobranci 54 letnega Ignaca Jugliča, kmeta iz Dol. Jesenic pri Št. Rupertu, ko se je vračal iz svojega vinograda v Mlakovcu. Odpeljali so ga na Lepi Bod in ga tam ustrelili. V istih dneh so ob zidu tržiškega pokopališča ustrelili Ignaca Strmoleta.
  V Velikih Laščah so ponoči domobranci vdrli v spalnico žene post. Načelnika Selevška. Žena z dvema deklicama se je preplašena dvignila. Divjak je dvignil mitraljez.
  »Kje imaš moža!?« Mož je namreč v partizanih.
  »Kaj vprašujete saj veste bolje od mene, kje je.«
  Divjak zakriči nad otroki:
  »Vstanite! Ven!«
  Komaj sta deklici stekli ven iz sobe je zareglal mitraljez. »Otroci pomagajte!« je bil zadnji krik nesrečne žene. In otroka sta drugi dan pripovedovala vsem, kako so domobranci ustrelili mamico in kaj so bile njene zadnje besede.
  Zjutraj je prispela nemška patrola.
  » Ali vidita kaj so naredili partizani z vajino mamico?« vpraša posmehljivo vodja patrole.
  27.4. so domobranci odpeljali iz vasi Celevec v okraju Šmarjeta 8 ljudi, med njimi Franca in Miho Mesojednika, Stanka Jermana, Slavka Viranta in Ano Obstetar.

  • Olga

   29.4. so domobranci na Verdu pri Vrhniki z brzostrelko ustrelili skozi okno Jero Cankarjevo, spečo v postelji. Dobila je 28 strelov v trebuh. Isto noč so metali bombe skozi okna hiš Marješec, Japel, Turk, Šuštaršič in hoteli pobiti tudi te. Pri Ciglarju so na vežna vrata obesili bombo da bi eksplodirala v trenutku ko bi se odprla vrata. Po hišah so bile narisane črne roke in raztreseni listki s pozivom »Črne roke« da se naj partizanske rodbine presele v gozd.
   »172. Ali imajo ljudje dolžnost skrbeti za partizanske družine? Dolžnost skrbeti zanje imajo predvsem njih očetje in svojci, ki so jih zločinsko zapustili in pahnili v nesrečo.« (»200?)
   Zato tak poziv »Črne roke« Zato tudi ne skrbi zanje, ne dajo jim živilskih kart s svojih postojank, pobijajo jih, mučijo, onečaščujejo, odganjajo v nemško sužnost in požigajo njih domove.
   30.4. se je pojavila »črna roka« tudi v Čatežu in okraju Sv. Križ. Ko so vdrli Nemci in domobranci v okraj Trebelno, so ujeli Franca Pekolja iz vasi Grozje. Med domobranci je bil tudi novomeški advokat, sedaj domobranski oficir DEMETRIJ WEBLE.
   30.4. so ujeli domobranci Rudolfa Kirerja, vojaka na bolezenskem dopustu. Našli so ga doma in ga na mestu ubili. Enako so storili s prebivalcem Ladom Žnideršičem iz Radulje.
   Tega dne so ubili kmeta Franca Bartola iz Zagorice pri Karteljevem. Antona Progarja in Antona Pirnarja iz Št. Jurja, Miho Klemenčiča iz Golobinjeka in Alojza Fira iz Jablane. Slednji je bil belogardist pod zaščito v Novem Mestu in se je ob priliki vdora domobrancev v Mirno Peč javil doma. Ko se je vračal v svojo edinico ga je ubil znani domobranec Kajžer.
   Na cesti pod Sv. Ano pred Mirno Pečjo je moral gori omenjeni Bartol zlikovca s svojim vozom odpeljati do tja in gledati kako so Progarju lomili roke in noge in ga nato ustrelili. Ko je bil mrtev so utrelili še Bartola. Umore so izvršili domobranci – domačini iz Mirne Peči: » MAUC iz Čemš, ANTON METIJEVC z Malega Vrha in ALOJZ KAJŽER iz Biške vasi.
   V vasi Sv. Gregor pri Ribnici so domobranci istega dne iskali Franca Perovška, ki jim je bil znan kot sodelavec OF, a se jim je skril. Ko pa je popoldne šel v cerkev so ga tam ujeli, ga peljali pod vas Gašpinovo na poti v Vel. Lašče in ga tam ustrelili. 1.5. je bil pogreb, krste pa niso dovolili odpreti.
   Morilci so iz posadke Vel. Lašče, med njimi : » JOŽE in ALOJZ PETRIČ ter RUDOLF ADAMIČ iz vasi Hudi Konec, VINKO LEVSTEK in IVAN ZGONC iz vasi Junče, FRANC ZABUKOVEC – domobranski narednik iz vasi Krnče. Iskali so tudi Perovškovo sestro Angelo, ki pa je pobegnila, a so zagrozili, da bodo vse požgali, če se do 2.5. ne bo javila v Vel. Laščah.

   • montyamp

    SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

 • Zaveznik SDS

  Luka ustvari samo 19 miljonov dobička, kar je celo za Slovenijo zelo malo in za ta drobiž bi vlada vrgla 2miljarde, medtem, ko tretja os stoji, kjer so firme, ki ustvarijo za 1 Miljardo dobička, kdo je tu nor.

  • Vrhovni sodnik

   Pohvalno šeytan, sam tvoj 3 Terasa Band ima 546.000 dobička

 • Olga

  UVOD

  Okoli mene je sijoče poletje. Zelenje, ki se bohotno zgrinja vsenaokrog, kar kipi rodovitnih sokov. Vse sama volja do življenja. Na mizi pred menoj se kopičijo akti. Debeli snopiči povezani z vrvico, kupi časopisov, knjig in brošur,seznami,dopisi, poročila.., slovenski, italianski in nemški. Ob meni so zložene skladovnice arhiva italianske pehotne divizije “Isonzo”, nekoč tako imenitne in vsemogočne oblasti v Novem Mestu. Zdaj so to le še klavrni ostanki birokratizma. A za nas so zanimivi! Vsebujejo navodila kako naj požigajo, morijo, odganjajo ljudi v ječe in internacije, poročila o izvršenih umorih in nasiljih. KRI… V aktih na mizi so poročila o nasilju bele garde, to je prostovoljne protikomunistične milice, po italiansko MVAC. Milizia Volonteria Antikomunista, plave garde, mihailovičevcev, rupnikovcev ali kakor so se končno zedinili, slovenskih domobrancev DMB. Spet kri, sama slovenska kri, ki so jo začeli pretakati poleti leta 1942 belogardisti, ko so začeli napadati skupaj z italiansko vojsko partizanske enote. In tam ob robu mize dve knjigi “V znamenju osvobodilne fronte” in “Črne bukve”. Nasmeh mi sili na ustnice. smejati bi se moral če ne bi bilo toliko tragike v strahotah, ki so opisane v teh knjigah, toliko zlobe in laži, podlosti in potvorb (NAM JE ZNANO DANES ZOPET POTVARJAJO IN LAŽEJO, SO ŽEJNI NOVE SLOVENSKE KRVI?) tU JE DOKAZ KAKO POSTANE NESREČA NARODA POZORNICA POLITIČNIH ŠPEKULANTOV IN BRATSKA KRI PROPAGANDA. … vse skupaj krvava farsa v igri političnih pokvarjencov in spet kri kri kri in sama kri. Zdaj se mi zdi, da je vse rdeče okrog mene. Rdeči kolobarji se prepletajo od italianskih snopičev čez poročila o domobranskih nasilstvih do teh umazanih knjig. In v ozadju se mi riše v plamenih hiš in vasi, ki tako strahotno rušijo zlasti primorske domove, kakor Mene Tekel Ufarsin, napis.

  • Vrhovni sodnik

   Šeytan, lepila ti bo zmanjkal, tabletke si pa spet pozabu vzet

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER

 • Olga

  DOMOBRANSKO – FAŠISTIČNI TEROR

  Teror na življenji, ki hodi ponoči po vaseh, po Barju, po Kozlarjevi gošči, ob cerkvici sv. Duha, po bregovih Ljubljanice in valovih Save, skozi Brkine in po Cerovem, po vaseh in obronkih svobodnega ozemlja, v temnih nočeh in se izdaja le z ostrim jekom strela, s topim udarcem kopita puške, s pridučenimi kriki smrtne groze, s pljuskom v valove Save. Razmesarjena, od strelov prerešetana, od vbodljajev zmaličena, od pobojev razbita, naplavljena, izorana, zoglenela, napol strohnela trupla in nenadni grobovi po gozdovih pa molče obtožujejo domobransko fašistični teror nad Slovenci. A to ni dovolj. Vse ni mogoče pokončati z orožjem. Še hujši je teror nad dušami. Ukloniti je treba narodu svobodno voljo, streti mu njegove misli, ki se izvajajo skozi mračni kaos dobe k spoznanju resnice, zajeti je treba njegovo mišljenje in ga pod strahovitim pritiskom tisočkrat povečane in neprestano ponavljane laži prisiliti v smer, ki je zaukazana. Zato pa je treba poseči za najdražjem pri ljudeh, po njihovih verskih čustvih. Vero ti hočejo vzeti! Brani jo! V imenu Kristusa kralja in po gospodarski skrbi ki je osnova za obstoj:”Zemljo ti bodo vzeli! Brani jo! Zadeti je treba narodni ponos.”Brezdomci so ki ti bodo vzeli domovino”. Razvneti je treba globoki čut za poštenost, pravičnost in dostojnost:” morilci so, ki se naslajajo v krvi, roparji, skrunilci mladine!” In kadar so v vprašanju in nevarnosti tolikšne osnovne dobrine, je v silobranu dopustno sleherno sredstvo, ne le oborožena borba zoper lastnega brata ampak tudi umor, uboj, da, celo narodno izdajstvo, zveza z okupatorjem, s katerimkoli, najpoprej z Italianom, potem Nemcem, pa čeprav s samim peklenščkom. TAKO JE RKC NAŠČUVALA DOMOBRANCE PROTI LASTNEMU NARODU IN PRAV TAKŠNE TEISTE LAŽI ŠIRIJO DANES MED LJUDI!

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

 • Olga

  DOMOBRANSKO – FAŠISTIČNI TEROR II DEL.

  Tako se bohotno razraste laž in zagospodari po časopisih, tisku sploh, govori na javnih zborih in s prižnic, glasno in prišepetavajoče. Ljudje begajo, postajajo malodušni, dvomljivi in omahljivi. Peklensko spačeni smeh nekdanjih gospodarjev nad usodo naroda pa spremlja uspehe le tega – domobransko fašističnega terorja.
  Nekdanji gospodarji! Da, to so oni ki vidijo, kako curlja poslednji prašek v peščeni urinjihove oblasti nad usodo in dušami slovenskega naroda. Mogočno se je dvignil najboljši del slovenskega naroda v odpor proti tujemu okupatorju. Zvezal se je z bratskimi južnoslovanskimi narodi v močno vojsko pod svojim voditeljem TITOM, pridružil jo velikim zaveznikom in tako vzel usodo svojega naroda v lastne roke.
  In narod v primorju, na štajerskem, gorenjskem in dolenjskem in predvsem v beli Ljubljani se je zgrnil in strnil okoli novega gibanja, ki se mu pravi Osvobodilna Fronta .

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER

 • DOMOBRANEC & GAY

  Ne se kregat!

 • Olga

  DOMOBRANSKO FAŠISTIČNI TEROR III DEL.

  Zdaj hoče narod sam sebi vladati s svojimi organi oblasti, ne več s poslušnim uredništvom od zgoraj navzdol, ampak s svobodno postavljeno ljudsko oblastjo od spodaj navzgor! To je treba za vsako ceno z vsemi žrtvami preprečiti, kajti gre za vse, zares,prav za vse in zato je potreben, upravičen in svet – domobransko fašistični teror. Peščica razumnikov, ki stoji na čelu klike v zaščiti okupatorja dobro ve, kako teče voda. Niso neumni in ne dvomijo da bo zmagala in še zmaguje tista vojna stran s katero je zvezana Osvobodilna fronta. Zavedajo se položaja, ki bo nastal, ko si bodo narodi jemali pravice. Združili so se z okupatorjem, s sovražnikom! Vsak otrok ve da je bila od njih postavljena bela garda del italianske vojske, da se je borila proti partizanski vojski, da so bili politični voditelji v zvezi z italijanskim visokim komisarjem, da so se oni šli poklonit v Rim z deputacijo Duceju, kjer so priznali aneksijo Slovenije k Italiji, da je Hitlerjev zaupnik generallajtnant Rosener s svojim ukazom ustanovil Slovensko domobranstvo, ki se pod nemškim vodstvom bori zoper slovenske partizane itd. Sicer je to resupravičen silobran – tako modrujejo -, vendar zavezniki ne bodo mogli tega kar tako požreti, saj so vendar s to zvezo podprli sovražnika v borbi proti zaveznikom. Mi-tako si govore- se bomo sicer pred zapadno demokracijo branili s komunističnim strašilom po Hitlerjevem vzorcu, a vse kaže da to ne bo držalo. Kaj pa če bi rekli da je bila tudi OF v zvezi z okupatorjem? Potem bodo imeli dva enaka kandidata za oblast v Sloveniji in gotovo bodo rajši postavili nas kakor komuniste. In izmislili so si najbolj bedasto, ki je sploh bila mogoča: OF je bila v zvezi z italjansko cesarsko savojsko, badoglijevsko vojsko!… S fašisti si ne upajo reči ker so zlasti na primorskem z Nemci združeni fašisti zdaj tudi njihovi zavezniki. Tudi morajo pazljivo uporabljati propagandistična geslain izrazje hitlerjevcev. Neumni narod mora požreti vse, saj gre za veliko, gre za vse! In vendar pada in propada vse, česar so se lotili. Kakor fanfare poslednje sodbe jim doni na ušesa zadnji proglas Maršala Tita:”Prvič, se zavezniki ne bodo vmešavali v naša notranja vprašanja, drugič se Narodno Osvobodilna vojska in Partizanski odredi Jugoslavije bore na strani zaveznikov proti istemu sovražniku in zavezniki ne bodo pomagali izdajalcem, ampak ljudstvu, ki se je borilo in se bori proti okupatorju. Nihče nam ne bo preprečil ,da ne bi kaznovali narodnih izdajalcev in okupatorjevih hlapcev. Vsi tisti ki pomagajo domobrancem, četnikom, ustašem in drugim ali sli še dalje služijo okupatorju bodo prav tako prišli pred vojno sodišče in bodo kaznovani.”

  • Olga

   ” Da kaj jim še preostaja drugega kot slepo in besno, obupno nasilje? Toda razgaliti ga je treba, povedati pred vsem svetom, da bo vsem jasno in očitno, kaj počenja to nasilje in kakšen je zločin, ki ga je izrodila ta strašna doba. Opisati je treba iz tega kupa poročil vsaj vsa znana nasilja in zverstva zločincev, plačancev ali zapeljancev, storjena nad mirnim slovenskim prebivalstvom.Razkrinkati je treba tudi moralni teror, strgati mu z obraza krinko laži!!! Tam od robu mize še vedno ležita dve umazani knjigi s podatki, obtožbami in slikami. Gabi se mi vzeti jih v roke, zdi se mi da se kar cedi iz njih nagnusna sluza najstrahotnejše človeške pokvarjenosti, ki jih je pisala. Tudi ti knjigi bosta dobili svoj odgovor, ko pride čas za to. V TEM DELU BODI OPISANO NAJBOLJ ŽALOSTNO POGLAVJE SLOVENSKE ZGODOVINE, POSKUS PEŠČICE NEKDANJIH OLBASTNIKOV REŠITI ZA VSAKO CENO SVOJE POLOŽAJE Z OBOROŽENO BORBO IN ZLOČINOM ZOPER NARAŠČAJOČE NOVO SLOVENSKO IN JUGOSLOVANSKO OSVOBODILNO GIBANJE OB STRANI VELIKE BRITANIJE, SOVJETSKE ZVEZE IN AMERIKE, REŠITI Z UMOROM, ROPOM, POŽIGOM IN NA VSE ZADNJE Z NAJHUJŠIM, KAR SI MOREJO ZAMISLITI ČLOVEŠKI MOŽGANI, S SRAMOTNIM IZDAJSTVOM LASTNEGA NARODA! OPISANO BODI POGLAVJE KI SE LAHKO POSTAVI OB BOK SREDNJEVEŠKI INKVIZICIJI IN NAJMRAČNEJŠIM ZABLODAM ČLOVEŠTVA, KI BI POTREBOVALO ČOPIČA GOYE V DISAS’ROS DE LA GUERRA, DA BI SE SAMO PRIBLIŽALO STRAHOTI, POD KATERO TREPEČE SLOVENSKI NAROD. IMENUJE SE DOMOBRANSKO FAŠISTIČNI TEROR!!!

   • montyamp

    SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER

 • if

  Kdor ne razume in podpre argumentov vsebine https://www.youtube.com/watch?v=-Myd-wZE49c , je nesposoben državljan RS.

 • V SLUŽBI RESNICE

  NOVA TAKTIKA!

  Ko so po kapitulaciji Italije 8.9.1943 Nemci zasedli Ljubljano, so se vsi ljudje opravičeno bali, da bodo Nemci uporabili tudi za tisti del Slovenije, ki so jo krstili Italijani za Ljubljansko pokrajino. (v uradnih spisih se imenuje Slovenia Italiana). In za slovensko primorje iste raznarodovalne in uničevalne metode, ki so jih na tako zverski način uveljavljali na Gorenjskem in na Štajerskem. Saj je bilo še vsem v spominu, da je poveljnik nemških okupacijskih čet v Jugoslaviji sicer z javnim razglasom zagotovil vsem,ki se ne upro vojski osebno svobodo in lastnino, da pa so gestapovci že prve dni zaprli skoro vse izobražence, mnogo kmetov in trgovcev in precej delavcev, uradnikov in upokojencev ter v teku poletja okoli 30.000 teh ljudi odpeljali v Srbijo in na Hrvaško, ko so jih poprej v korist »urada za ureditev nemštva« oropali vse imovine.
  Nemci, ki so priklopili Gorenjsko in Štajersko Reichu, so v zasmeh mednarodnim Haškim konvencijam, božjim in moralnim zakonom začeli z načrtnim iztrebljanjem slovenskega naroda. Nad 10.000 talcev je padlo pod gestapovskimi kroglami. Okrvavljena Sodna ulica v Mariboru, velikanski množični grobovi v Gradcu, kriki v Begunjah, na mesarske kavlje obešene žrtve v Celju, uničevalna koncentracijska taborišča Dachau, Mauthausen, Auschwitz itd., 60.000 razlaščenih in izseljenih kmetov iz Posavja in od Sotle razkropljenih po Šleziji, v taboriščih, rudnikih, plavžih, v Todtovih podjetjih, ob atlantskih utrdbah in na vzhodnem bojišču, desettisoči prisilno mobiliziranih, umirajočih za kljukasti križ po vsej Evropi, mučenje v ječah in ubijanje po deželi — TO JE NAČRTNO IZTREBLJANJE SLOVENSKEGA NARODA! — Toda to še ni dovolj. Streti je treba tudi duše.Heimatbundfuhrer Steindl in koroški Gauleiter dr. Rainer sta proglasila:«Štajerci, gorenjci! Vi niste Slovenci!Vi ste domovini zvesti prebivalci! Vi ste slovensko govoreči Nemci! Ostanite vredni člani nemške skupnosti«! Začelo se je načrtno uničevanje slovenstva. Zgorela je slovenska knjiga, vsepovsod naj bi zamrla slovenska beseda. Uradi, šole, društva, podjetja — vse je izginilo. Tisoči množičnih zborov naj vtisnejo množicam novo narodno zavest nemštva. Izpolni naj se do kraja Hitlerjevo naročilo dano dne 27.4.1941 v Mariboru štajerskemu Gauleiterju dr. Uberreitherju:« Machen sie mir die Unterstelermark wieder deutsch.« Napravite mi spodnjo Štajersko zopet nemško. VSE TO JE POSTALO POZNEJE VZOR SLOVENSKEGA DOMOBRANSTVA!

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

 • V SLUŽBI RESNICE

  Vse polno je bilo štajerskih beguncev v Ljubljani, ki so bili Ljubljančanom viden opomin nemškega divjaštva. Vsi so zato pričakovali nemškega nasilja tudi nad Ljubljano. Saj zadnji dve in pol leti ni manjkalo pretenj da bodo Nemci že še razdrli to osje gnezdo.
  Toda med tem so se tudi Nemci pod silo razmer marsičesa naučili. Spoznali so svojo nepopravljivo in globoko zablodo na Gorenjskem in na Štajerskem, ki bi jih po svoji nujnosti tirala le še globje. Zgodilo se je namreč to, česar nikoli nihče ne bi pričakoval. Nenadno je porasla narodna zavest, zajela vse sloje in jih strnila v enodušen odpor proti okupatorju. Ko so začeli aktivisti OF povezovati narod z Osvobodilno mislijo, zlasti pa, ko je s slavo ovenčana XIV. Divizija NOV in POJ v svojem legendarnem pohodu prinesla Štajercem prve sadove svobode, je zavzela osvobodilna težnja v okviru OF tudi na Štajerskem tolikšen polet med narodom, ki se more primerjati le s Primorsko. Možje, fantje in dekleta prihajajo v množicah v naše vrste in nočejo zaostati za Gorenjci, ki so bili med prvimi, ko so leta 1941, kot partizani prijeli za orožje. Tisoče štajerskih fantov je v naših brigadah in stotine rudarjev je zapustilo Trbovlje in Zagorje ter se pridružilo našim borcem. Na mobilizacijske pozive Nemcev na Štajerskem pa je še komaj kak odziv.
  Take napake Nemci v novih slovenskih pokrajinah na Kranjskem in Primorskem ne bi radi več storili. Tem manj, ker je jasna njihova vedno večja slabost in porazen položaj na vseh frontah. Potrebujejo pomagačev. Bolje je ljudi uporabljati za svoje namene, kot pa jih pobijati. Naj najpoprej store svojo dolžnost, drugo bo že opravljeno pozneje. Prisvojili so si Italijanski vzorec. Postavili so posebno vojsko, ki je bila organizirana, vključena in vodena po Italijanski vojski. To vojsko so gonili s seboj v borbe s » komunističnimi banditi«, saj so imeli že Italijani na razpolago vodstva nekdanjih političnih strank v Ljubljani, ki so sodelovala z okupatorji. Zakaj ne bi teh izkoristili? In si umili roke…

  • V SLUŽBI RESNICE

   To vojsko so ljudje nazvali »Bela Garda«. MVAC – Milizia Volontaria Antikomunista, prostovoljna protikomunistična milica, ki je v poletnih mesecih 1943 dobila nov priliv od Mihailovičevih ljudi, tako zvano »Plavo Gardo«. Pod vodstvom bivšega Jugoslovanskega majorja Novaka. Politične struje pa so bile tiste, ki so se upravičeno bale, da bodo spričo vsenarodnega gibanja OF ob svojo oblast, od katoliške in napredne pa vse do raznih političnih stremuhov.
   Dasi je Bela Garda dobila dne 19.9. 1943 občuten udarec na Turjaku in morda garda 8. In 9. 9.1943 na Grčaricah, vendar se je s pomočjo starega, z nemškim železnim križcem, že v prvi sovetovni vojni odlikovanega Jugoslovanskega generala Leona Rupnika, ki je tako »uspešno« vodil utrjevalna dela ob Jugoslovanski meji leta 1940-41, dalo tudi to še narediti. General se je sicer s svojim nastopnim razglasom kot župan mesta Ljubljana prodal Italijanom, a ker so fašisti še vedno nemški zavezniki, bi skok ne bil preočiten, če bi tega nemškega odlikovanca postavili še za nemškega prezidenta »Ljubljanske pokrajine«. Kot tak bo sijajen organizator nemške«slovenske vojske«, da rečemo po besednem zakladu Heimwehr, Wahrmannschaft, Landwehr, slovenskih domobrancev.

   • montyamp

    SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .

 • macon

  Kaj ko bi, “Olga”, pisal pod svojim pravim forumskim imenom namesto ukradenim? Smešno in sramotno je, kar se greš.

  • if

   Taka oseba je nedemokrat, kriminalec.

   • montyamp

    To je bolnik , potreben psihološke obravnave kot Sahara vode .

 • V SLUŽBI RESNICE

  NOVA TAKTIKA!

  In tako je tudi bilo. Hitlerjev posebni zaupnik generallajtnant Rosener, SS – skupinski vodja, je dne 24.9.1943 zaukazal ustanovitev slovenskega domobranstva. Gospodar je spremenil taktiko, udarec pa prihranil za konec in hlapec je menjal gospodarja. Tisti, ki so bili za velike hlapce, so spet oživeli v svojih nadah, da bodo še ostali na svojih vodilnih položajih Male hlapce so nagnali na delo. Slovenski narod pa je videl to strahotno propalost ljudi, v katerih je zrl nekoč vodnike in politične oblastnike s tistimi ljudmi, ki so na Gorenjskem in Štajerskem počenjali in še počno zversko uničevanje slovenskega naroda, so se združili, se jim podredili, vzeli od njih orožje, opremo in komando. Predvsem pa so prevzeli tiste strahovalne metode in šli v skupno oboroženo borbo zoper NOV in POJ, zoper veliko zaveznico Veliko Britanijo, Sovjetsko zvezo in Ameriko, ki nam prinašajo svobodo in zedinjeno Slovenijo v skupnosti z bratskimi jugoslovanskimi narodi v demokratični federativni Jugoslaviji. Še več. Združili so se z okupatorji tudi pri uničevanju slovenskega prebivalstva z zverskimi metodami fašističnih iztrebljevalcev narodov. To vse samo za to, da rešijo svojo oblast in kakor točno pravi tajni italijanski dokument »Pehotne divizije Isonzo« od 18.8.1943 št. 1-22 Comando dei Carabinieri Reali:
  » Tuttavia una parte del partito clericale non dispera completamente del dominio tedesco e… spera che anche con i Tedeschi la religione cattolica sara conservata e con la religione risperatti i claricali«
  Upajo, da bo tudi pri Nemcih katoliška vera ohranjena. A z vero vred upoštevani tudi klerikalci sami. Ali v aktu iste komande z 16.5.1943 stoji, da se klerikalci boje časa po vojni, ki bi mogel postati nevaren za stranko in zlasti za vodilne osebnosti.
  Za vsako sramoto pa je dobro figovo pero. In ogrnili so svojo goloto s plaščem laži:« Mi se borimo zoper komunizem, ki nas hoče gmotno in moralno uničiti! Borimo se za vero! Za Kralja in Otađbino! Toda o tem pozneje.
  Dejstvo je da so Nemci z dosego istih ciljev kot na Štajerskem in Gorenjskem uporabili v »Ljubljanski pokrajini« in na Primorskem druga sredstva. Pustili so, da to delo za njih opravijo Slovenci, kot njihovi hlapci. Izdajalski prezident Rupnik, v slovenske domobrance preoblečena MVAC, ki je baskovsko čepico zamenjala za nemško, liktorsko sekiro s kljukastim križem, dalje bela in plava garda in takozvani domobranski »ideologi« Le ob oktobrski ofenzivi na Dolenjskem in Notranjskem ter pri akcijah na Primorskem so se Nemci pri velikih skupnih akcijah z domobranci pokazali še kot mojstri in učitelji.
  V zunanje znamenje trdne povezanosti bojnega tovarištva domobrancev s hitlerjevci je 20.4.1944 ob razvitju zastav na Vladni palači na Bleiweisovi cesti slovensko zastavo držal domobranec, razvil jo je Nemec, nemško zastavo pa je držal Nemec, a razvil domobranec. Obe sta skupaj zavihrali v slovenski beli Ljubljani. Vprašanje zastav pa je bilo po nemškem poveljstvu rešeno tako, da se mora hkrati s slovensko izobesiti vedno tudi nemška zastava.
  Tako sta se poljubili domobranska in nemška zastava, resnično nerazdruženo povezani v bodoči skupni usodi poraza in pogina.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI .

 • macon

  Tole je tema o sistemski kraji pri drugem tiru in drkanje o domobranskih zločinih je navadno premikanje tarče.

  Domobranci in komunisti so bili oboji enak drek.

 • V SLUŽBI RESNICE

  JESENSKA OFENZIVA 1943

  Po zlomu Italije je naša vojska zasedla razen Ljubljane skoro vso »Ljubljansko pokrajino«. Z odločnim in spretnim nastopom naše vojske in političnih organov smo se polastili italijanskega orožja in prehiteli belo gardo, ki je bila še bolj zbegana kot italijanska vojska. Z odločnim udarom je naša vojska likvidirala poslednje belogardistične postojanke, po Zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju od 1. Do 3. 10. 1943 postavila nekaj glavnih morilcev pred vojno sodišče.
  Ko so Nemci splašene, v začetku celo od njih samih razoroževane« prostovoljne protikomunistične miličnike« spet uredili in jih s preostalimi mihailovičevskimi Novakovimi »plavogardisti« oblekli v nemške uniforme in z nemškim orožjem orpemljene vključili v »slovensko domobranstvo« so skušali z veliko ofenzivo 21.10.1943 in v naslednjih dveh tednih uničiti slovensko sovobodilno vojsko.
  Čeprav so nemci preplavili vse do tedaj osvobojeno ozemlje s pomočjo petih divizij, so jo dobro skupili od naše vojske pri Jevnici, Čatežu, Mirni, Mokronogu, Kostanjevici, Podgorjancih pri Metliki, Leskovi dolini, Mašunu, Cerknici, Rakeku, Krški vasi, Žužemberku, Muljavi in Dobrniču, se je zato ofenziva spremenila v roparski pohod. Koderkoli so hodili hitlerjevci, so požigali, ropali in morili.Samo v okraju Mokronog so 248 kmetom, delavcem in drugim prebivalcem požgali 57 zgradb in povzročili škode za 20.570.000 lir.
  Požgali so hiše in cele vasi. V požganih vaseh so zgoreli vsi pridelki in ves gospodarski inventar. V okraju Žalna-Račna so zgorele 26 kmetom stvari v vrednosti 6,000.000 lir. Poleg uničenja so nemški roparji plenili in odvažali s seboj vse, kar jim je prišlo pod roke. Ne samo konje, prašiče, govedo, ovce, perutnino,žito,moko,mast,krompir, vino, žganje in ostala živila, temveč tudi vozove, vprege, brane, čebelje panje itd. V okrožju Grosuplje-Stična, brez okrajev v Suhi Krajini so Nemci naropali 2286 kokoši, 194 svinj, 186 konj, 78 govedi, 77 vozov, 85.000 kg žitaric, 70.600 kg krompirja, 435000 kg sena, 880 kg masti, poljedelskih strojev in gospodarskega orodja pa v vrednosti 27.874.000 lir.
  Iz okrajev Bele Krajine so odpeljali 62 konj,88 svinj, 25 govedi, 432 kokoši, 21 vozov, 12.000 kg krompirja, 24.000 kg ostalih živil. 17.000 L vina, 310 L žganja itd. Vse skupaj v vrednosti 6.000.000 lir.
  Iz okraja Šmarje-Škofljica so odpeljali blaga za 800.5000 lir, v okraju Višnja Gora so napravili škode za 1.730.500 lir, v okraju Veliki Gaber pa za 1.102.300 lir.

  • V SLUŽBI RESNICE

   Iz vseh okrajev podatki še niso predlagani, iz drugih jih začasno še ni mogoče dobiti. Tu so samo posamezni primeri. Poročila iz vseh teh okrajev pa so soglasna v tem da so pri tem uničevanju slovenskega gospodarstva, pri ropanju, pustošenju in najbolj okrutnih zločinih sodelovali tudi slovenski domobranci. Njihova propaganda sedaj trdi, da je ta ofenziva vzela samo naši vojski tiste zaloge, ki jih je vzela Italijanom ob kapitulaciji. Toda kmetje iz navedenih krajev jim bodo že povedali resnico. Nekdaj tako slavna nemška vojska je po cigansko kradla vse kar ji je prišlo pod roke, od vilic, nožev, žlic in kozarcev do denarja, zlatnine in civilnih oblek.
   Povsod so padale desetine mirnih prebivalcev pod puško nemških in domobranskih zveri. Samo v šentjernejskem okraju na primer so pobili 39 mirnih prebivalcev, ki niso ušli, ampak so v zaupanju v zagotovila naj ljudje ne beže v gozdove, mirno počakali doma.
   V vasi Gomile pri Mirni so odpeljali vse moške ki so bili doma, Krmove, Anžičkove in Kranjčkove.
   Dasi je prednica iz gradu Lanšprez prosila za te ljudi, so domobranci pod nekim kozolcem vse pobili. V Ponikvah in Dobravi so 7 ljudi ubili in enega obesili. V čateški fari so se ljudje med bombardiranjem zatekli v Šentjurjevo klet. Nato so prišli tanki in Nemci so z brzostreljkami streljali v klet in pobili 11 moških ter 10 žensk in otrok. Od Andrejčkove rodbine so vsi pobiti, mati, dva fanta in hči. Pri Videlu žalujejo za očetom, staro materjo in tremi dekleti. Mlakarjevega očeta so pobili na cesti, Strmoletovo mater v hlevu ko je reševala živino. Kotarjevim so ubili očeta. Iz čateškega župnišča so nagnali tri duhovnike, da so jim morali nositi municijo. 77 let starega župnika, ki je obnemogel, so poslali nazaj.
   Ostala dva so vlekli naprej. Ko so dospeli na kraj kjer so zaboje odložili, so jima veleli naj se vrneta nazaj, a so za njima v hrbet streljali in oba ubili.
   Domobranski zločinec je s kopitom puške pobil slaboumnega Mirka, mu polomil roke ter zarezal ušesa in lica. Domačini so našli le še brezoblično gmoto kosti in mesa.
   Na Razborah so pobili 10 gospodarjev, požgali vsa gospodarska poslopja in kozolce, da so zgoreli vsi pridelki in živina, kar je roparji niso odpeljali s seboj. V Gomilah pri Mirni so Nemci ubili nekega moža, ker so opazili njegovo belo srajco, ko je delal na njivi. Štiri dezerterje, ki so se na nemško vabo hoteli predati in prišli z letaki v rokah pred Nemce, so pobili pred nemško komando v Veliki Loki.
   Pri Sv. Križu blizu Litije so Nemci polovili vse moške in jih zaprli v ledenico, v katero so nato metali bombe. Nenadoma so dobili povelje za odhod in to je končalo njihovo početje. Ko so prebivalci nato odprli ledenico so našli 4 moške mrtve in 10 težko ranjenih, od katerih so 3 umrli.
   V Krmelju so Nemci pobijali moške in jih 14 zmetali v vodnjak. Nekateri od teh še niso bili mrtvi, vsa trupla pa so kazala sledove težkega mučenja. Enemu so odtrgali kos mesa, drugemu razbili glavo. Iz okolice so odpeljali ženske in otroke v Sevnico, njih domove pa izropali do zadnjega.

   • V SLUŽBI RESNICE

    V Trebnjem so imeli Nemci namen odpeljati skrivače in jihpredati domobranski vojski. Ti skrivači so pred odhodom ubili enega moškega in dve dekleti. Neki domobranec se je pohvalil v neki hiši:« Specite mi jajca! Ubil sem že dve ženski in enega moškega. Baba me je lepo prosila naj jo pustim pa sem jo kar pritisnil.«
    Pobili so skoraj vse jetnike naše vojske in veliko večino dezerterjev. Posebno zverstvo domobranskih krvnikov pa kaže uničevanje naših vojaških bolnišnic. Ranjenec ali bolnik ni več sovražnik in po mednarodnem vojnem pravu ter po vseh zakonih človeške vesti je treba z njim ravnati človeško. V teku jesenske ofenzive so Nemci uničili bolnico v Starem Bregu, požgali bolnico na Štalah in v Novem Taboru. Ranjenci so bili pravočasno rešeni. Požgali so eno opuščeno gozdno bolnico in dve uporabljeni bolnici v gozdu. V eni od teh so pobili in zažgali 21 nepokretnih ranjencev iz druge pa so se bolniki rešili. Na Mokrcu so zasačili kolono ranjencev in jih 17 pobili. Oktobra 1943 so Nemci bombardirali novomeško žensko bolnico, ubitih je bilo 17 bolnic in zdravnica dr. Štolfova.
    Februarja 1944 so Nemci napadli bolnico na Mokrcu, pobili dva nepokretna ranjenca, 7 pa so jih odpeljali s seboj. Marca 1944 je bila Nemcem izdana bolnica na desnem bregu Soče. Trije ranjenci so bili ubiti, 27 pa se jih je rešilo. Pozneje bomo opisali zverstva nad bolniki neke bolnice, vendar brez človeških izgub.S tem uničevanjem bolnic in pobijanjem bolnikov so Nemci pokazali kako brezdušno in brutalno si prizadevajo iztrebiti nasprotnika. Enako je postopal tudi italijanski okupator, ki je poleti leta 1942 v Jelenovem žlebu po izdajstvu našel nekaj bolnikov in jih na mestu pobil. Zažgal je tudi bolnico pri Smuki in 2 ranjenca ubil.
    UMOR IN POŽIG! To je načelo ki so si ga prisvojili tudi slovenski domobranci. Kajti s temi vandali je hodila, morila, plenila v domobranstvo se spreminjajoča bela garda. Eden najhujših zločinov je umor preko 70 letnega kmeta Beceleta in njegove žene v Zagradu pri Novem Mestu. Že med italijansko ofenzivo sta se oba morala 6 tednov skrivati globoko v vodnjaku. Belogardisti so jima že tedaj ubili sina in hčerko. Prve dni Novembra so prišli slovenski izdajalci naravnost k njima domov.
    Počakali so ju ko sta se vračala iz polja. Moža so odgnali v gozd in ustrelili. Ko je žena to slišala je planila med morilce:« PREKLETI, TISOČKRAT PREKLETI MORILCI, KI SLOVENSKIM MATERAM POBIJATE MOŽE IN SINOVE ZA JUDEŽEVE GROŠE!«
    Neusmiljeni udarci so ji pretrgali besedo. A s poslednjimi močmi je bruhnila iz sebe:«Ubijte me, vzeli ste mi vse, hčerko, sina, moža!!! Ubijte še mene! Da vam bo dovolj! PREKLETI!!!« Počil je strel. Nekdo ki ga je pod srcem nosila slovenska mati, je umoril to nesrečno slovensko mater. Prekletstvo Beceletove matere pa visi nad njim in njegovimi.

    • montyamp

     SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
     DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI

    • McBobo

     “””Neki domobranec se je pohvalil v neki hiši:”””

     Neznani domobranec v neznani hiši, ob neznanem času, v neznanem kraju.
     Komunajzerske fore, ki so še danes v veljavi.

   • montyamp

    SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
    DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI .

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI

 • LEVI TELEBAJSEK

  Levičarji če ne kradejo niso veseli. Murglam primankuje denarja leta 2014 so ukradli volitve treba spet nakrat za leto 2018.

 • PRIČEVALCI

  TEROR V LJUBLJANI IN OKOLICI

  Jesenski ofenzivi ni uspelo uničiti naše vojske, zato so postavili Nemci in domobranci močne, s tanki podprte in z letali zavarovane posadke v Novem Mestu, Kočevju, ter postopno še v nekaterih drugih večjih krajih, kakor na Grosupljem v Ribnici v Velikih Laščah itd.
  Tu so tvorili jedro posadk domobranci pod nemškim poveljstvom. Iz Ljubljane in iz novih postojank so začeli domobranciudirati ob robovih osvobojenega ozemlja v notranjost, loviti ljudi, ki so jih sumili pripadnosti OF, jih ubijati, mučiti, odpeljevati v Nemčijo, ropati njih imovino in požigati domove. Predvsem pa se je začelo fašistično domobransko nasilje v Ljubljani in okolici. Že pred veliko nemško ofenzivo, ko je bilo organiziranje domobranstva v polnem teku, so začeli zapirati naše ljudi, vmes pa tudi že orelivati kri.
  Za nemškega prezidenta »Ljubljanske pokrajine« je bil postavljen bivši italijanski župan Ljubljane, Jugoslovanski kraljevi general Leon Rupnik, pod neposrednim vodstvom dr. Rainerja. Glavna naloga Rupnikova je bila, vzpostaviti »slovensko« vojsko. Ustanovil je organizacijski štab in postavil za poveljnika slovenskih domobrancev polkovnika Krenerja. Načelnik štaba je podpolkovnik Peterlin, njegov pomočnik pa podpolkovnik VIZJAK. ( Zelo verjetno sorodnik Vizjaka ki ga poznamo danes)
  Neposredna zveza med dr. Rainerjem in rupnikom je Hauptberichstleiter dr. Lapper, med domobranci in nemško vojsko podpolkovnik Balke, šef nemške oborožene sile, šef varnostne službe pa je stotnik Schluifer. Glavni nemški komandant je SS skupinski vodja general Rosener. Le ti so glavni krivci za domobransko fašistično nasilje nad Slovenci.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI

 • PRIČEVALCI

  PRVE ŽRTVE

  12.10.1943 so domobranci ustavili na bloku, ko se je vračal s šentviške meje s svojo družino, železničarja Jožeta Stermeckega, ga pretepli, pobili na tla, davili, da je drugi dan umrl. Imeli so ga na svoji listi in trdili da je hotel pobegniti. Toda ta od Italijanov prevzeti izgovor (Italijano so sploh o vsaki usmrtitvi morali poročati civilnim oblasten tako, da žrtev ni bila usmrčena, ampak je padla na begu ali v borbi, dokument imamo v rokah.) bomo našli še v mnogo sličnih primerih. Žrtev je zapustila ženo in dva nepreskrbljena otroka.
  Nekako v istem času so domobranci ponoči aretirali dijaka Mačka iz Zadobrove in Puharjevo, ženo upokojenega orožnika iz Dev. M. v Polju. Oba sta izginila brez sledu.
  Na dolenjskem bloku so domobranci potegnili z voza priletno kmetico, doma nekje z Dolenjske, mater šestih otrok, jo odpeljali proti Orlam in jo za cerkvijo v Rudniku ubili. Žrtev so popolnoma izropali.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI .

 • PRIČEVALCI

  KOZLARJEVA GOŠČA

  Kmalu se je razširil doslej neznan naziv : KOZLARJEVA GOŠČA!
  Poleg cerkvice sv. Urha na Dobrunjah in gramozne jame pri sv. Križu pri Ljubljani bo ta gozd ohranil svoje ime kot najstrahotnejše morišče podivjanih domobrancev.
  Dne 25.11.1943 so domobranci planili v Črno vas na Barju in odurno zahtevali od prebivalcev, ki so že spali da naj se oblečejo in gredo z njimi. Zasilno oblečene so zvezali in jih z vso naglico, suvajoč jih s kopiti pušk gnali v temo. Zamanj je bilo vprašanje, kam in zakaj jih peljejo, jok in prošnje. Poveljnik domobrancev v barjanski šoli, 30 letni Franc Frakelj, ki si je nadel ime Petra Skalarja (da bi morda kot bivši bogoslovec tudi na zunaj spominjal na svoje veroboriteljsko poslanstvo) je vodil ta pošastni sprevod. Med njimi je bil tudi Viktor Berlot iz Galjevice. V tem sprevodu so bile sledeče žrtve:
  Vsa rodbina Melikova, gospodarja 50 letni Ivan in 58 letni Franc, 56 letna Marija, 14 letni Bojan in 15 letni Slavko, 14 letna Vera Škraba in 44 letni Anton Škraba. Angela Modičeva in 19 letna Stefka Vidmarjeva. Vaščani so od daleč z očmi in ušesi spremljali to nočno grozoto. Kmalu so slišali obupno vpitje in krike smrtne groze, nato tri rafala iz mitralijeza, posamične strele iz pušk in končno eksplozijo ročne bombe. 16 ljudi je padlo. Med njimi otroci.
  Na morišče je prišla sodna komisija, ki se je ustavila na posestvu Marije Škafarjeve iz Črne vasi. Št. 177. Domobranski poročnik Franc frakelj pa jo je odgnal in komisiji zagrozil. Ljudje so načli ob jarku ob gošči pozneje 11 trupel, za vasjo pri gošči pa dva grobova. Še dolgo so ljudje kazali okrvavljeni kol in zobovje 14 letne Vere Škraba, ki je ležalo raztreseno po morišču. Ugotovilo se je, da so bili na istem mestu umorjeni od domobrancev še sledeči: Lojzka in Ivana Leneršičeva, Antonija Golobova, Milko Kaizer, Vinko, Jera,Tilka ter Roman Ukmar, Jože,Marija in oba Franca Brancelj, Jože Javornik, Alojzija Benetova, Helena Modičeva, Jože Vidmar, Marija Aličeva, Marija Verbičeva, Martin in Pavla Furlanova, Pavla Jankovičeva, Franca Škrabova, Minka grumanova, Janez,Marija,Lojzka Grebenčeva, Francka Strumbljeva, Ivana Lesičeva, Marija Podržajeva, Franca Tanckova, Alojz in Albina Škafarjeva, Ivana Bolhova, Anton Jesih in še mnogo drugih, ki jih pogrešajo.
  Umor Marije in Lojzke Grebenčeve je tako razburil prebivalstvo, da je poveljstvo domobrancev v Velikih Laščah pisalo hčerki pokojne 1.6.1944 pismo v katerem so opravičuje, da ta umor ni v zvezi s kakim poveljem domobrancev. Opozarja jo, da naj napiše partizanom, da je v nevarnosti njeno življenje in življenje mnogih drugih ljudi za katere vedo, da živijo s partizani v dobrih odnosih. Grozi pa da bodo domobranci izvajali posledice, če se odpeljane osebe v treh dneh ne vrnejo. (Glej stran 37 pismo Podlesnika).
  Domobranci se izgovarjajo da so imenovani odpeljani na prisilno delo v Nemčijo. Toda dočim so trupla ubite Marije Aličeve, Ivane Škrabove in Jakoba Modica ležala še nezakopana v gošči, so sporočili iz Nemčije, da so tam umrli. Očitno je da igrajo Nemci z domačimi krvoloki pod istim klobukom.
  Toda narod pozna krivce in ljudski glas je božji glas, ki ne utihne! Nedvomno je odgovoren poveljnik domobranske posadke Podpeči Leopold Pristavec, veletrgovec iz vasi Jezero, ki je kriv smrti Marije Verbičeve z Jezera in Antona Modica iz Vrbljanj.
  Po njegovem nalogu so morili domobranci :« FRANC TELBAN IZ PRESERJA, TONE URŠIČ IN JANEZ CIMPERMAN IZ JEZERA JOŽE MODIC, JANEZ JURČEJ IN JANEZ ZALAR IZ PODPEČI.
  Ivana Bolha je bila ustreljena za zidom ižanskega pokopališča. 14 dni so jo imeli zaprto v barjanski šoli. Usmrtili so jo 10.11.1944, ko je okoli 25 domobrancev pod vodstvom komandanta Fraklja in Oblaka obkolilo Iško vas in odpeljalo 10 žrtev, od katerih pa so partizani z nepričakovanim napadom rešili 8, domobranci so umorili le staro ženico, ki jim ni mogla ubežati.

 • Vrhovni sodnik

  Šeytan, ustav konje, kdo bo te plahte bral, našiš kratko in jedrnato, RDEČUHARJI SMO VAM UKRADLI DRŽAVO !

 • PRIČEVALCI

  NOČNA GROZOTA NA SAVI

  V noči 2.7.1943 se je ponovilo podobno zverstvo. Tudi med temi morilci je bil Viktor Berlot iz Galjevice. Domobranci so pobrali kmeta Franca Pečana in sina Franca, ki se je šele vrnil iz internacije,
  Ivano Vidmarjevo, Franca Škrabo, kmeta Krašnerja in magistratnega slugo Franca Jevca. Zvezane so zmetali v kamion. Ko se je ta ustavil, bilo je ponoči, so žrtve slišale šumenje reke. Navezali so jih na vrv in odpeljali bliže na breg. Domobranci oboroženi z revolverji so jim pobrali dokumente:«Obudite kes! Bliža se vam zadnja ura!« je bil ukaz. Sneli so jih z vrvi in jih povezali dva po dva. Nekdo je posvetil z električno svetilko. Spoznali so da stoje ob lastnih odprtih grobovih. Tedaj je Jevec napel vse sile, da je vrv počila in se pognal v beg. Streli so pokali za njim, vendar mu je uspelo pobegniti. Vsi ostali so popadali pod morilskimi streli.
  Tudi tokrat je prišla komisija, a ostal je le zločin, krivci in komedija. Nad 110 Barjanov je bilo pomorjenih.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI .

 • PRIČEVALCI

  MORILEC SE SPREHAJA

  Komedija je bila tudi z umorom Blažiča (ali Babiča) iz Bruhanje vasi. Dne 25.11.1943 ga je aretiral podnarednik 1. Domobranskega bataljona iz tehnične srednje šole Anton Štrubelj iz Zdenske vasi v dobrepoljski občini, ga z dvema pajdašema odpeljal v gozd za Rakovnikom, ga ustrelil v glavo in v hrbet ter ga oropal za 7000 lir, ki jih je žrtev imela pri sebi. Prišla je komisija, Štrubelj pa je prost hodil po Ljubljani. Isti Štrubelj pa je v istem času aretiral mater treh otrok Marijo Pirman po domače Padarjevo iz Podgorice v okraju Videm-Dobrepolje. Njen mož je bil takrat še v internaciji, Štrubelj jo je peljal v gozd za pokopališčem, jo prisilil, da je slekla plašč, sezula čevlje, snela prstan in mu vse to izročila, dala mu je vse svoj denar. Upala je da se s tem reši. Toda zverina jo je nato ustrelil. Tudi to je Policijska komisija čez nekaj dni pometla pod prag, Štrubelj pa je prost hodil po Ljubljani.
  Enako je storil z Ivo Strandovo iz Zdenske vasi.
  V noči od 12. Na 13.12.1943 so vdrli domobranci k učitelju Luliku na Rudniku. Ker so ga poznali kot somišlenjaka OF so se izdajali za partizane. Njegovo staro, bolehno ženo so zmerjali z vlačugo in ji grozili. Med tolpo je bil Milan Kadunc, domobranski narednik, pozneje komandant na Škofljici. Lulik je brez sledu izginil. Ker se pa je Lulikova hčer obrnila do njih. Toda za manj. Lulika je dobil v rokebataljonski komandant domobrancev pri sv. Urhu, kjer so ga ubili. Ko je Kadunc srečal Lulikovo hčer na ulici je začel vpiti:« Partizanka! Partizanka!« Hotel se je znebiti te nerodne obtoževalke njegovega ega zločina in jo odpeljati. Ker pa se mu to ni posrečilo, a je bilo treba udušiti ljudski glas, so domobranci raztrosili govorico, da se je Lulik v zaporu sam usmrtil.
  Tako sta bila zadnja dva meseca 1943. Leta polna nočnih aretacij. Tajanstvenih izginotij ljudi in plašnih govoric ljudi o strahotah zverstev domobrancev.
  V Grosupljem so aretirali in pripeljali v Ljubljano v Tehnično srednjo šolo ing. Martina Zupančiča iz tovarne motvoza, urednika Martina Puciharja, orožnika Mihaela Dovžana in Janeza Štruklja. Samo slednji je bil izročen policiji. Druge so pokončali domobranci.

  • Anton

   itak partizani v domobrance preoblečeni to že vem. maš še kaj morda za napisat.Pa bodi tok prijaze da napišeš še kaj z iz obdobja po vojni, menda ja niso tudi tisto zagrešili domobranci?Svetujem ti da odnehaš.

   sarkazem press

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI

 • PRIČEVALCI

  ZLOČINI SE VRSTE

  14.7. zvečer so domobranci odpeljali z njenega doma ženo Ivana Janežiča iz Orlove ulice, dom pa docela izropali. Zamanj so jih iskali svojci po vseh zaporih. Poročilo pravi da so gospo Janežičevo mater treh otrok našli ubito v nekem jarku na Barju.
  Domobranci iz posadke v šoli na Barju, kjer je poveljeval že imenovani Frakelj, so 15.7.1943 ubili Janeza Mavca, tesarja na Gornjem Golem, konec Decembra ali v začetku Januarja 1944 pa Frančiško Tancek. Mavca je aretiral domobranec Franc Stojc, zidar na igu.
  V tistem času so domobranci umorili Anico in Kacjana Zatlerja, delavca iz Savelj pri Ježici. Izropali so njuno stanovanje in stvari njegove sestre Urške Velušček, članice Pokrajinskega Komiteta Komunistične Partije za Primorsko. Krivec tega umora je mitničar Jože Dovč iz Stožic, ki je med vodji domobrancev na Ježici.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI .

 • PRIČEVALCI

  RUPNIK VELI UBIJATI

  Neki že prileten mož, doma nekje na Dolenjskem, se je vračal iz internacije. Na dolenjskem bloku so ga domobranci prijeli, odvlekli v gozd, ga med potjo suvali in tolkli in še preden je mož razumel ali je blazen on ali podivjanci, še preden je spoznal kaj sploh hočejo od njega je bil ubit, dasi ni vedel ne on ne drugi, kaj je zakrivil.
  Tik pred novim letom so se po opravkih iz Iga odpeljali v Ljubljano kmet in gostilničar Javornik in kmet Jesih Simon. Dospevši do šole na Barju, kjer je bil sedeš domobranske posadke, so jih domobranci ustavili. Vzeli so jim konje in voz. Plen je bil sicer lep a bali so se da oškodovanci ne bodo molčali. Zato so sicer Jasiha drugi dan izpustili za sinom pa ni sledu. Za Javornika pa se ve, da so ga ustrelili.
  Res v tistem času je izdal Rupnik organizacijskemu štabu domobrancev, katerega šef je bil podpolkovnik Krener, navodilo:«Terence izven bloka pobiti! A iz zdravstvenih razlogov naj se trupla pokopljejo. V bloku pa naj se terenci izroče oblastem. Zato so odslej domobranci pobijali ljudi pod pretvezo, da so terenci, pa če so to bili ali ne.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI

 • PRIČEVALCI

  GOLOBRADI MUČITELJI NA POLICIJI

  Na Policiji se prične strahotno mučenje in pretepanje. Tam so zdaj najeli nove moči, odkar so odšli kvesturini: golobrade mladiče, dijačke, razvajene gospodke, smrkavce, ki se jih drži še materino mleko. Jetnika bijejo s kopiti pušk in z obteženimi jermeni ob sviranju gramofona. Sto do tristo udarcev po telesu, dokler se žrtev ne onesvesti. Naslajajo se ob mladih dekletih, ki jih slačijo in žalijo v njihovi ženski časti. Nekateri od teh zločinskih malopridnežev so znani. : dr. Loh, sodni pripravnik, sedaj policijski komisar, znan ovaduh, Srečko Rus, sin ravnatelja zavarovalnice »Dunav«, neki Menart, Anton Por, Strubelj, brataAdamiča iz Št. Petrske ceste, jurist Franc Robič z Mlade Gorejurista Drago in Marijo Kobi iz Maribora, Pajk in Koritnik, osmošolca, tajni policijski agent šestošolec Žitnik rafael Kumar, Zupančič, Urančič, Lukšič, Frummar, Veler, Eder, Kolka, Alfred Kralj itd…
  Ženske so bile tako mučene in tepene od te sodrge, da so morale v bolnišnico: Sonja Gomzijeva, sestri Permetovi, 15 letna Vida Ostrčeva, Nada Ropičeva, Angela Smoličeva in Cita Potokarjeva, vse v starosti od 21 do 26 let. Dalje Milena Žigonova, Bojana Velikonjeva, Milena Kosirnikova, Jožica Zadnikarjeva, Julija Resnikova in še sto in sto drugih ŽRTEV.
  Beaz sledu so izginili od 9. Do 12. 1. 1944 aretirani Tone Turk, Dana Škrabova, oba iz Rudnika, Miha Kunej z ženo in Hvala iz Galjevice. Izginili so magistratni uradnik Stane Klemenc, jurist Rudolf Škrabelj in drugi.

  • montyamp

   SLOVENIJO SO UNIČILI KOMUNISTIČNI ZLOČINCI , NE HITLER .
   DANES NE VEDO KAKO BI POKRADEN DENAR OPRALI.

   • Rožle

    Pust fejkerja pr mir …

   • Resnicoljub

    Če bi bilo po vaše in bi hitler zmagal, potem Slovenije bilo ne bi!!!!!!!!!!!!!!

 • PRIČEVALCI

  SV. URH PRI DOBRUNJAH – ZAČETEK

  Do zadnjih dni, ko to pišem, segajo poročila o zverstvih na ljubljanski Policiji. V noči iz 24. Na 25. Maja 1944 so agenti aretirali ing Kotlovška, uradnika Hidrotehničnega oddelka Pokrajinske uprave, stanujočega na Staretovi ulici. Še isto noč so ga na Policiji s pretepanjem ubili in odpeljali v mrtvašnico na Žalah, ne da bi to javili njegovi ženi. Zabranjeno je bilo dajati žalne oglese v časopise(zakaj že???) Nenapovedan pogreb pa je bil tiha demonstracija proti zverskim ubijalcem. Na mrliču so ljudje opazili temne lise na temenu. Dr. Hacin, ki nosi odgovornost za ta zverstva, je izjavil, da je Kotlovška zadela kap.
  Točno je torej, kar je izjavil agent Saša Gjud, sin frizerja s Kongresnega trga:« Partizane je treba vse pobiti, kar mi tudi naredimo. Vse, ki jih ujamemo, enostavno ustrelimo, ne pa kot Nemci, ki jih odpeljejo na delo.«
  To se tudi sklada z izjavo lopova Lada Škofiča, ki je bil prej domobranec na Primorskem in je sedaj agent – izzivač.
  Hvali se da zvabi partizane na nek samoten kraj, kjer jih potem pobijejo. Množe se pritožbe zoper Razbregarja, štajerskega begunca Ajleca, olaka in Bizovičarja. Razbregar je neko jetnico v zaporu posilil, medtem ko je drugi detektiv stal na straži. Zato so pa jetnice lopova tako preteple, da se je komaj rešil in je moral v bolnico. Zlasti od 1.5. dalje se je mučenje v zaporih stopnjevalo. Iz šole v Dravljah so ljudje po množičnih aretacijah slišali stokanje nečloveško mučenih in tudi strele. Na Policiji pretepajo in mučijo z električno strujo. 30.6. je bilo poslanih 300 ljudi, med njimi 120 žensk v 6 vagonih v Dachau. Tam je ob pričetku invazije na zapadu zavladalo med interniranci veliko veselje in mnogi interniranci so hoteli vdreti iz taborišča. Hitlerjevske zverine so po poročilu nekega železničarja iz Koroške, Slovence zdesetkovali in jih 113 ubili.
  Ker je smert ing. Kotlovška zbudila veliko ogorčenje, postopajo lopovi na Policiji bolj previdno. Vendar pa se še vedno sliši iz zasliševalnice igranje radia, ko pretepajo ljudi, ki morajo ležati na podu na trebuhu na otomani, da jih z bikovkami in obteženimi jermeni pretepajo po zadnji plati. 16 letno dekle Omharjevo so tako pretepli, da je imela zbite vse podplate in se ji je na tilniku zbrala kepa strnjene krvi. Morala je biti operirana. Jetično učiteljico so tako pretepli, da je nevarnost za njeno življenje. Neka ženska je znorela in je v umobolnici.Neko ženo sta zasliševala Maks Rant in še neki drugi Policijski lopov tri dni zaporedoma. Pretepla sta jo tako da je dobila podplutbe po celem telesu. Zaprta v temnici je morala ležati na tleh brez hrane in vode. Grozila sta ji s smrtjo, če ne bo izdala komunistov.
  Neko nad 60 let staro žensko so tako stepli in zmrcvarili da je padla v nezavest. Poklicni zdravnik pa je izjavil:«Kaj to videl sem še hujše primere, saj to bandita ne boli. Bandita nima smisla obvezovati, ženske so še hujše kot moški. Če ji daš 100 do 200 na zadnjico, pa si ti smeji.«
  V istem času je bilo ustreljenih pri Sv. Urhu 31 ljudi, v znani gramozni jami pa 8 ljudi. Gotovo so med njimi mnogi izmed progrešancev in še marsikatera druga žrtev. Med njimi so tudi ljudje iz Štepanje vasi:Ignac Nagrašek, Miha Jakopin, Anton Jereb, Franc Anžič… Med njimi so tudi sledeči pogrešanci:
  · Marjeta Hočevarjeva, mati 5 otrok, Kmetica iz Velikih Lašč, 30 letni Anton Jelenc, ki se je vrnil iz internacije, 34 letna učiteljica Anica Gale iz Grosupljega, Tanko iz Vinic pri Sodražici, Andrej Škrabelj, 48 leten, ki je izginil že ob božiču, Franc Dolanc, 42 letni delavec z Viča, Škerjanc z grosuplja, Stane in Ivan Velovec iz Žužemberka, Erjavec s Plešivca.
  V Ljubljani sta 12.12. izginili kmetici Mrharjeva iz Dolenje vasi pri Ribnici in njena hči. 20.12. je izginil Alojz Prijatelj, kmet iz Vinic pri Sodražici in Mira Lenardičeva z Ježice. Našli so truplo ustreljene 21 letne Mare Zupančičeve.
  Izginil je sluga tiskovnega urada, dalje učitelj Vili Zupan iz Vodmata, njegov brat iz Most in 22 letna Zorka Dolničar.
  9.2. naslednje leto so našli truplo ubite Polonce Kocjančičeve.

 • PRIČEVALCI

  NOVE NOČNE GROZOTE NA SAVI

  Sava je medtem naplavila več trupel, med njimi moško in žensko truplo, ženska je imela iztaknjene oči, moški pa prerezan trebuh.
  Okoli 5.2. so našli pri D.M. v Polju dve neznani ženski trupli.
  Tudi iz Ljubljanice na Kodeljevem so potegnili možko truplo s strelom v tilnik in zevajočimi ranami na glavi.
  18.1. So potegnili iz Ljubljanice truplo 40 letnega mizarja Čekona nekje od Hotedrščice, ki sta ga par dni poprej vsega pretepenega peljala dva domobranca proti Karlovškemu mostu, od koder je bilo slišati strel.
  Na Ježici je bil ubit neznanec, ki je bil aretiran Novembra v Tavčarjevi ulici.
  V Mostah so domobranci v Vodmatski ulici prijeli nekega Medveda in ga še isti dan ustrelili.
  V Dravljah je bilo najdeno žensko truplo, v spodnji obleki.
  Ženska je bila ubita z več streli v pljuča. Že poprej je bila ranjena od domobrancev a se je v bolnici pozdravila. Domobranci so ponjo prišli v bolnico jo odvlekli v Dravlje in tam ustrelili.
  Medicinec Danilo Gomišček, aretiran v Levstikovi lekarni, bi mogel razkriti strahoten, tajanstveni molk teh naplavljenih utopljencev. Ponoči so ga domobranci peljali k Savi na breg, da bi ga mučili in ubili, vendar se je z drznim sunkom iztrgal in skočil v Savo. Streljali so za njim in mislili da se je utopil. Fant pa je dva dni moker in premražen čepel na nekem kozolcu in nato težko zbolel za pljučnico.
  Brezimne žrtve domobranskega nasilja tako izginjajo in le valovi Save in Ljubljanice in samotni gozdovi bi mogli odkriti vso tajnost strahotnih zločinov.

  29.12. 1943 so domobranci na poti iz iške vasi pretepli 72 letno Malnarjevo mater, jo odvlekli v zvonik, pretepli kakor živino in sramotili. Domači so jo našli ustreljeno v grmovju za cerkvijo.
  27.1.1944 zopet Ig. Ponoči so odpeljali Južeta Šušteršiča, p.d. Šalovega, iz iške vasi, Marijo in Lojzeta Ponikvarja iz Staj, Janeza Ruperta in Urško Japljevo iz iške vasi, Franca Čebularja, Marijo in 14 letnega Jožeta Čebularja z Iga, Ivana Furlana in Martina Pirca iz Matene. Zvezane so pripeljali z močno domobransko stražo na travnik. 25 minut od Črne vasi. Kriki žrtev so se slišali v Črno vas. Pobili so jih s topim orodjem. Glave so jim bile tako razbite, da svojcem niso dovolili, da bi jih pred pogrebom še enkrat videli. Zlasti Martin Pirc je moral biti zelo razmesarjen, ker nihče ni smel blizu. Urška Japljeva, šivilja iz Iške vasi je bila umorjena dne 1.5. 1944 na matenskih travnikih pri Kozlarjevi gošči.

 • Rožle

  Vidm, da se Šeytan spet sam sabo pogovarja …

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ, ne jemlje redno tabletk

 • PRIČEVALCI

  SV. URH PRI DOBRUNJAH

  Tako teko zimski meseci. Prebivalstvo drhti v smrtni grozi in strahu, v nenehnem pričakovanju domobranskega nasilja. Kakor hitro se ponoči pred hišo ustavi avto ali če kaj poropoče po vratih jim zastane srce. Kmalu dobi nasilje novo področje. D.M. v Polju in cerkvica sv. Urha pri Dobrunjah sta imeni ob katerih zastane človeku kri v žilah.
  Tam uganja domobranstvo svojo krvoločnost, ki se stopnjuje do blaznosti.
  Posadka domobrancev pri sv. Urhu pri Dobrunjah je štela 60 mož. Med krvoloki so partizanski dezerterji Franc Židan iz Bizovika, ki so ga videli kako si je po klanju umival krvave roke. Drugi je Franc Janežič iz Javorja, ki strelja žrtve z mitralijezom. V odboru ki sodi med življenjem in smrtjo so : Alojz Peterca in Anton Prepeluh iz Dobrunj, Jože Miklavc iz Bizovika, Franc Zrinšek iz Zg. Hrušice, Franc Jakoš, Anton Ložar iz Bizovika, ki ga ljudje imenujejo največjega bizoviškega krvnika. Leta 1942 je sestavljal Italijanom sezname, ki naj jih usmrte in tistih, ki naj jih pošljejo v internacije.
  Žrtve streljajo pri cerkvici Sv. Urha. Iz okraja Dobrunje so tam ustrelili trgovca Miho Jančarja iz Zadvora in uradnico Justino Trtnik.
  Tam so bili ubiti ljudje, ki jih je posadka iz Sv. Urha pri Dobrunjah odpeljala : Strah iz Sostrega, Polonca Kocijančič in Žagar. Prvega je aretiral Jerančič, drugega Kukovica, oba iz domobranske posadke pri D.M. v Polju. 20 ljudi iz te okolice je izginilo. Ljudje si ne upajo več iz vasi v vas in se drže doma. Nasilneži pa izganjajo ljudi ki imajo svojce pri partizanih ponoči iz hiš in jih mučijo ter pobijajo.

  Od Novembra 1943 do srede Februarja 1944 so postrelili pri Sv. Urhu 200 ljudi. Tako se je pohvalil eden izmed krvnikov. V zaporu jih imajo stalno 10-20. Preden jih ustrelijo jih strahotno mučijo. 31.12. 1943 je bilo ustreljenih 16, 6.1.1944 pa 13 žrtev.
  Škrabo so vlačili za lase po tleh in mu izruvali cele šope las. Nek domobranec ki mu pravijo »Štajerc Pepe« mu je metal goreče vžigalice na roke in ga s cigaretnim ogorkom žgal po obrazu. 4 ure so ga pretepali, eden mu je sedel na vratu, drugi na nogah, bili so ga po nosu, po ušesih, obraz pa je bil ena sama rana. Ko so se prvi utrudili so jih zamenjali drugi. Na dvorišči so mu streljali mimo glave in ga tepli s pleteno vrvjo po podplatih. Dvakrat je padel v nezavest.Končno so ga vrgli na beton pod stopnice in ga tam pustili tri dni brez vsega tudi brez vode. Mad mučilci je bil tudi 16 letni brat kmeta iz Ježice Cikota in neki Dolenc.
  27.12. je bil iz Hrušice odpeljan k sv. Urhu čevljar Alojz Dimnik in je tam izginil. V kleti župnišča v Dobravi so 4 grobovi in tam je izginil. V to klet zapirajo žrtve in jih tam mučijo in trpinčijo. Pri D.M. v Polju je postojanka domobrancev, ki se posebno odlikuje po svojih nasiljih. Daleč naokrog širi stalno grozo in trepet. Nihče ni varen pred njo, še od drugod vodijo žrtve sem na pokolj. Komandant posadke je bil sprva neki Cefin, pozneje pa bivši Jugoslovanski podporočnik Pikelj iz Ljubljane. Dalje so v tej posadki: Ernest Pikelj, nadporočnik Blinov iz Sneberja, por. Dolčič iz Zadobrove, Mlinar, por. Milan Holežan(Haložan?) iz vevč, Janez Dimnik iz Studenca, znan predkaznovani tat. Z njimi sodelujejo še omenjeni Jakob Kukovica, Ivan in stane Kukovica (slednjega imenujejo glavnega krvnika pri Sv. Urhu in je uradnik papirnice v Vevčah). Brata Matej in Stane Resman, Habič, Petkovšek, Hiršeger, Martin Kraner. Ljudje dolže ŽUPNIKA JANEZA KETTEJA IN LOMOVŠKA, da podpirata to tolpo.
  Slednji je v Kašlju streljal neko noč skozi okno v hišo neke vdove, ki ima 4 otroke, da so žena in otroci trepetali od strahu. Zavedna dekleta v Polju morajo snažiti vojašnico. Pri tem jih pretepajo groze s smrtjo, jih ponižujejo z italijanskimi vlačugami itd. Reševa iz Polja, Janez Dimnik iz Studenca in Blinov iz Sneberja so preoblečeni v partizane vdrli v hišo gostilničarja v Sneberjah in vse izropali. Zahtevali so denar in telico. Grozili so s smrtjo vsakomur ki bi izdal.
  Streljajo prašiče, zavijajo vratove kokošim, naropano blago pa ponoči tihotapijo na nemško stran.
  Prav tako preoblečeni v partizane so domobranci pri D.M. v Polju Aprila 1944 odpeljali in pobili bivšega partizana, ki je bil obsojen od italijanov na dosmrtno ječo, Pavla Omahna, ki ga je izdal Anton Židan, dalje delavca Antona Tavčarja, Andreja Snoja, Ivana Jurco in njegovo ženo Pepco, vse iz Slap, Jožeta Kočmana iz Ponove vasi pri grosupljem, Antona Kokalja iz Zadobrove, ki ga je izdal Milan Hepš iz Zadobrove. Ostale je ovadil Nace Jeriha iz Slap. V pijanosti je sam povedal da je bil zraven ko so jih ustrelili domobranci. Prvo so ustrelili Jurčevo ženo, nato vse ostale s strelom v tilnik, trupla so pometali v Savo, ki jih je pozneje naplavila. TU SE JE PRVIČ POJAVIL NAZIV ČRNA ROKA o kateri bomo pozneje še večkrat govorili.
  Ti zlikovci so vabili partizane naj se vrnejo domov in jim obljubljali da se jim ne bo nič zgodilo. Toda bilo je kot v Jesenski Ofenzivi ko so nemška letala trosila nekakšne letake »legitimacije« s katerimi naj se partizanski dezerterji javijo pri Nemcih ali domobrancih, a so potem vse pobili. Tako sta tudi takrat nasedla dva partizana. Gerjol in Intihar. Ubili so ju z dvema drugima vred na Lavrici. Do 17.4.1944 je Sava naplavila nadaljnih 21 umorjenih trupel.

 • PRIČEVALCI

  NOČNI POKOL VRBLJENJČANK

  Za nešteto strahotnih primerov ve le noč in morilci. Okoli 20.4. so pri D.M. v Polju in na Ježici pobrali 14 ljudi, jih postrelili in zmetali v Savo. Ta ali oni teh strahotnih primerov pride na dan in z vso jasnostjo obžari zločinsko, morilsko divjanje slovenskih branilcev vere! Eden takih primerov je umor enega moža in 10 deklet iz Vrbljenja. Dne 27.1.1944. Ta pokolj je izvedel že omenjeni Franc Frakelj s svojo likvidatorsko sodrgo, ki je sestavljena takole: Njegova najožja pomagača in telesna stražnika sta Jakob Anželjc in Alojz Benko oba iz Vrbljenj. Dočim je Martin Oblak iz Vrbljenj vodja morilske podskupine, znan kot najbolj krvoločen tip v barjanski dolini. Med njimi so tudi Franc Požar iz Strahomerja, Jože Grum, domobranski narednik iz vasi Podkraj pri Tomišlju, Pepek Švigelj iz Bresta, po poklicu konjski mešetar in njegov brat Franc Švigelj, šofer, ter Franc in Ludvik Stojc iz Iga. Slednji je vodil Decembra napad na Gospodarsko komisijo na Barju, ko so umorili Franca Sivca z Golega in Janeza Belaja, ravno tako iz Golega, ki je bil 14 dni mučen potem pa ustreljen v Kozlarjevi gošči.
  27.1.1944 ponoči je ta morilska »likvidatorska skupina« prišla v Vrbljenje. Zbudili so takoj kmeta Martina Furlana, ki je bil zaradi svoje poštenosti in odločnosti splošno priljubljen, njegovo sestro Pavlo, Lojzko, Micko Kocjanovo, dalje mater 8 otrok franco Strumbljevo, ki ji je mož umrl v internaciji na Rabu. Ivano Lesicovo, hčer pobožne rodbine, Minko Tekavčevo, mater 6 letnega otroka in Angelo Kumšetovo, ki je pozneje svoj strašni doživljaj izpovedala v zapisniku. Vsi so se morali takoj obleči in oditi z njimi. Dobro zastražene so gnali proti šoli na Barju. Govorili so jim da bodo poslani v Nemčijo, ker simpatizirajo z OF. Kumetova je med zlikavci dobro spoznala Požarja iz Strahomerja, ki jim je med potjo grozil s kopitom in jih potem zmerjal s prekletimi kurbami, ter Oblaka in Anželjca iz Vrbljenja. V šoli jih je sprejel Franc Frakelj in jih začel zasliševati. Štrubljeva je prosila Požarjevega, naj se usmili njenih osmih otrok in naj jo spusti. Ta pa se je nanjo zadrl: » MARŠ, PREKLETA KURBA STARA!«
  Med tem so iz Mokarjeve trgovine pripeljali še Pavlo Jankovičevo in ženo Toneta Škrabovega, katerega so zlikovci že poprej ubili v Kozlarjevi gošči, mater 10 mesečnega otroka in 6 letnega otroka in njeno sestro Mimo, vse tri iz Tomišlja.
  Vseh deset žensk in Furlana so peljali na Pruzzijevo cesto, kjer jim je Frakelj sam zavezal roke na hrbtu in nato zavezal po tri osebe skupaj. Pri tem pa se jim je rogal: » Zdaj je enkrat za vselej konec vaših norčij! Meni tako nimajo koga ubiti, pa če sam padem, nič zato.« In eni od njih, ki je bila nevesta: » Sta mislila, da vaju bo zvezal duhovnik, pa vaju bom kar jaz.«
  Po tem ciničnem zasmehovanju so odgnali žrtve proti Rudniku. Na Iškem mostu se je stari Furlan odtrgal in začel bežati, a dosegli so ga streli morilcev. Oblakov ga je kar prerešetal z mitraljezom, drugi pa so ga še mrtvega tolkli s kopiti pušk.
  Pod tem groznim vtisom so gnali žrtve dalje skozi Rudnik, Lavrico in Škofljico na grad Lisičje. Ves čas pa se zabavali z žaljivkami, češ da so preklete kurbe in jim napovedovali, da gredo v smrt, ker jih bodo postrelili. Ženske so jokale, prosile in stokale. Na gradu Lisičje so si privoščili še poslednji posmeh.
  Odpeljali so jih v kapelo, kjer jih je duhovnik izpovedal, Obhajilo pa so jim odklonili.
  Božji namestnik se je dal zlorabiti, da je prišel v temni noči na poziv morilcev v to kapelo dajat poslednjo tolažbo žrtvam, za katere je vedel da padajo pod morilčevo roko brez povoda in pristojne sodbe. Nedolžne in poštene, pomorjene le zato ker so drugače mislile kot ta morilska drhal.
  Ta duhovnik ni zakričal na ves glas: » Stojte morilci, ne tako!« in ni kril s svojim telesom matere osmero otrok, kdorkoli je, osem nedolžnih otrok, takih ki jim je Kristus velel, da naj jih puste k njemu, ga preklinja in ga obtožuje pred Bogom. Pred ljudstvom pa ga bomo z morilci vred poiskali mi!
  Le enemu od tolpe se je zganilo srce. Mlad domobranec je tiho dejal: » Ne morem vam pomagati, Domači so vas pripeljali in obsodili.«
  Po spovedi so žrtve spet zvezali, jih gnali ven in postavili v vrsto pred grajski zid. Angeli Kuštenovi se je izvil krik: »Danes streljate vi nas, ni pa več daleč dan ko bodo drugi vas!«
  Požar je poskočil kot bi ga pičil gad in se zakadil vanjo jo začel tepsti in rjovel: » TIHO PREKLETA KURBA! ZAKAJ PA PARTIZANI NAS MORIJO? JAZ SE BORIM ZA VERO IN ZA KRISTUSA!«
  Ena je vzhlipela: » mar nas boste kar tukaj?«
  Vodili so jih še 20 metrov niže. Med tem pa si je Kumšetova Angela osvobodila roke iz vezi. Ko je zaslišala krike štirih domobrancev z mitraljezi, ki so stopali za njimi : » Pazite spredaj! Hitro, hitro!« jo je nekaj vrglo naprej, skočila je v noč, ni vedela kako in kam le vedela je da mora čim prej proč od tega kraja smrti. Slišala je drdrati mitraljeze za seboj, nekaj ji je škrtnilo v ramenih a bežala je čez drn in strn, padala, se kotalila navzdol, se pobirala in spet bežala. Še dolgo so doneli za njo presunljivi kriki žrtev in mitraljezov rafali. Ko se je ustavila in prisluhnila krikov ni bilo več. Pomirila se je in sezula čevlje, splezala na drevo in zagledala luči v Ljubljani. Tako se je znašla in drugi dan popoldan prišla do ljudi, ki so ranjeno rešili.
  Aprila smo že prejeli poročilo da so domobranci pobili vso rodbino Kumšetovo, očeta, mater in hči. Takrat so njih trupla še vedno ležala med Iško vasjo in Igom.
  Tudi iz Žalimelj so izginile 4 ženske, ljudje so ugotovili da so ubite. Hkrati so iz Iga odpeljali 30 ljudi, o teh trde poročila da so pobiti.
  V začetku Maja so aretirali 140 uradnikov bančnih zavodov. Vse na Policiji mučene in izstradane ljudi izroča potem komisar dr. Maks Loh Nemcem in jim sestavlja transporte, ki gredo v Nemčijo. Moške pošiljajo v koncentracijsko taborišče v Dachau, ženske pa v mecklemburško pokrajino. Vsak mesec odhajata po dva takšna transporta.

 • PRIČEVALCI

  V TABORIŠČE ALI V SMRT

  Premnogo žrtev, ki so bile ubite, mučene, odpeljane v uničevalne nemške internacije ali na prisilna dela tukaj ne omenjamo. Ženske pošiljajo v Festanburg, Raxenbruck, moške in ženske v Dachau ali Mauthausen, sezname sestavlja ovaduh Loh. Jetnišnica je polna jetnikov, glavni rabelj je upravnik Hlebec. Mnogo transportov gre v nemške internacije, aretacije so včasih množične. Vzroki so različni. Nekaterih vesti še ni mogoče preveriti, mnogo poročil se je izgubilo, marsičesa pa sedaj razumljivo še ne smemo poročati. Toda ni daleč čas ko bomo lahko objavili vse. Naj narod izve iz kakega razbojniškega gnezda so izleteli morilci. Kje so položili svoja morilska legla, kdo so bili in kaj so storili, da bo vsem na vse strani očitno, kako pokvarjeni drhali je nasedel naš slovenski človek.
  Moštvo političnega oddelka ljubljanske Policije, ki je odgovorno za vsa zverstva ki se počenjajo tam je sestavljeno takole: MARKO BAJUK, IVAN BERGANT, OSKAR BORIN, JANKO BORŠTNIK, MARJAN BORŠTNIK, IGOR BRUSNIKIN, GABRIJEL CENČIČ, IVO ČESNIK, NACE ČRETNIK, FRANC ČRUNGOLJ, MAKS DIMNIK, JOŽE DOLINAR, ŠTEFAN DRENŠEK, BOJAN DUBROVIČ, BOŽO EILETZ, FRANC FAŠUN, FRANC GABER, FRANC GODEC, JANEZ GOSTINČAR, FRANC JANTSCH, AVGUŠTIN JELOČNIK, ANTON JENKO, ALOJZ JORDAN, MARJAN KAIZER, PETER KLOBOVS, DRAGO KOBI, MARLO KOBI, FRANC KOCUTER, FRANC KOLARIČ, BORIS KORUN, MARJAN KORITNIK, DANILO KOŽUH, MIHA KREGAR, JANEZ KREPFL, MIRKO KREK, MILO KRUŠIČ, KVEDER JOŠE, MATIJA LAZAR, ANTON MASTNAK, FRANC MIHELIČ, CIRIL MILAČ, BOGO PESTOTNIK, LOJZE PIRC, GABRIJEL POTOČNIK, BLAŽ POTOČNIK, FRANC PEPEVNIK, STANISLAV PEVEC, BOGOMIL PUST, FRANC PAJK, LJUBO PETEK, ANTON POLAK, IVAN RANT, RADO ŠKOFIC, JOŽE SEME, CIRIL SEGA, MARJAN ŠUŠTERŠIČ, ZLATKO TOMŠIČ, VINKO TRŠKAN, FRANC LAHOVIČ, ZVONIMIR VUGA, JANEZ VIZINTIN, STANE ULČAR, STANE ZIHERL, HERMAN ŽUPAN, JURIJ ZAKRAJŠEK, BENJAMIN ŽVAN.
  V Trnovem je prišla v stanovanje bivšega jugoslovanskega oficirja Ravnika Rudolfa domobranska patrulja, ki se je izdala za ČRNO ROKO in oficirja vpričo žene, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti v postelji ustrelila.
  4.5. je šel finančni preglednik Simon Rekar čez rudniški blok proti svojemu čebelnjaku. Ko je dospel do čebelnjaka, ga je domobranec ustrelil. Ženi so rekli da zato ker je bil partizanski kurir, čeprav pri preiskavi pri njem niso našli ničesar kar bi nakazovalo na njihove trditve.
  V tistih dneh je bil odpeljan v Nemčijo jugoslovanski general Janeš in več oficirjev, ker niso hoteli stopiti k domobrancem. Ko niso dobili doma nekega dekleta ki so ga iskali so odpeljali njeno 60 letno bolno mater in sestro, ki je imela doma otroka. Izjavili so da bodo obe poslali kot talki v Begunje, če se iskana ne bo sama javila. Na ljubljanski Policiji pretepajo ženske s sto, dvesto ali tristo udarci. Med prste jim devajo svinčnike in stiskajo roke. Neko 50 letno gospo so obdolžili da je zbirala denar za podporo OF in jo tako pretepli da je imela na nogah počeno kožo od kolena naprej.

 • Zaveznik SDS

  Jaz znani karaokar Z.GOL. iz Velenja https://www.youtube.com/watch?v=wj3IsmymQ4c , pri bogu prisegam, da je spodnji nick PRIČEVALCI , motena oseba , zdaj je dobil vikend izhod iz Studenca, morate ga razumeti, povojna oblast mu je pobila vso sorodstvo in ga nafutrala s pravljicami o domobrancih.

  • Boril sem bom za SDS

   Hvala za obvestilo, saj je bogi stvor.

  • SDS je v mojem srcu

   Poješ pa lepo, bog te je obdaril z nebeškim glasom, škoda, da te tolk mal vrtijo.

  • Vrhovni sodnik

   Od kdaj pa ti pri bogu prisegaš, a so tabletke začele delovat

 • marta

  Kjer osel leži, tam dlako pusti ………… !

  Oglejte si oslička, ki smeti po portalu !

 • PRIČEVALCI

  SKRIVNOST TOŠKEGA ČELA

  V hišo 27 letnega Ivana Škodlerja, ki se je bil vrnil iz internacije je ponoči 26.3. udrla domobranska drhal, med njimi podnar. Polde Arhar, brata Benčina iz Dvora in brata Kovač iz Stranske vasi, vsi znani domobranci, a tokrat s partizansko kapo na glavi. Niso prikrivali kaj nameravajo z njim : ubiti ga ker je s srcem pri OF. Moral je z njimi. Vodili so ga v neko grapo ob vznožju Toškega čela pri Ljubljani. Pri neki hiši so vzeli kramp in lopato. Tedaj se je Ivan ustavil: » Kar brž opravite kar mislite!« Toda tu bi bilo še preočitno. S kopiti so ga prisilili da je stopil nižje, globje v grapo. Postavili so ga na določen kraj. Ko so odstopili par korakov, da bi ga ustrelili je Ivan odskočil in izginil v grmičevju in temi. Kot besni so streljali za njim. Toda Škodler je pobegnil in svoj grozni nočni doživljaj dal na zapisnik.
  Ponoči lovijo ljudi po stanovanjih. Vozijo jih na kvesturo ali umobolnico. Ob sviranju gramofona jim naštejejo do 300 udarcev. Ob omedlevici jih polijejo z vodo in pretepajo dalje. Aretiranci dobivajo udarce za »Grčarice« in za »Turjak«. Za te aretirance sta samo dva izhoda. Dachau ali Begunje, kjer čakajo da bodo ustreljeni kot talci.
  Pod Toškim čelom ležijo še 4 strohnena trupla in če bi Škofov Jožek iz Dobrave, ki leži med temi mogel govoriti bi ponovil zgodbo, ki jo je opisal Škodler in enako ostali trije mrliči ki so do danes še neznani. Kovačev iz Stranske vasi, ki je že poprej omenjen se je sam pohvalil, kako je podrl Lojzeta Erbežnika iz Kozarij.
  Iz Belega so 3.5. odpeljali Janeza Brodnika in ga drugi dan v Dravljah ustrelili. Nad 50 mirnih prebivalcev so samo Januarja iz nekaterih vasi pri Ljubljani odpeljali v Nemčijo.

 • PRIČEVALCI

  IG IN IŠKA VAS – MORIŠČI

  V Ipki vasi in na Igu nasilje ne odneha. 7.4. so domobranci v Iški vasi prisilili Antona Japlja, da je moral odpeljati naropano blago na Ig. Toda škoda bi bilo pustiti lepega konja in voz. A lastnik bo obtoževal. Ah, to je preprosto. Saj Kozlarjeva gošča ni daleč. Tam je že grobov in celo nepokopanih trupel. Zato so Japlja odpeljali tja in ga tam ubili. Aprila je njegovo truplo še ležalo tam ob dveh truplih neznancev, moškega in ženskega.
  V Črni vasi so domobranci več družin popolnoma izropali in mnogo ljudi zaprli. Prav tako v Kotu pri Igu , kjer so kradli živino, živila in kokoši. Požrešnost teh »kristusovih borcev« je nepopisna. Teden dni stare zajčke in brejo zajklo so na mestu skuhali in pojedli. Prijeli so Alojza Anžela. Zasliševal ga je kaplan Štefan Kraljič, ki je sedaj domobranski oficir in kurat.
  »Vse terence bomo pobili« so govorila usta tega služabnika božjega Janželu.
  »Navsezadnje bomo dobili v roke vse partizane«
  S Kraljičem je tudi turjaški grof, skupaj hodita na pohode in fevdalec upravlja minomet. V krvi mu je še da bi uničeval slovenskega kmeta. Ko je Janželj slišal da bo ustreljen je izrabil ugoden trenutek in pobegnil, ter povedal kako se mu je godilo.
  V Šmarjeti so kradli domobranci pod vodstvom komandanta Cvetkoviča. Preoblekli so se v partizane in plenili predvsem živino in živila. 16.4. so od tu odpeljali 40 ljudi, stare ženice, ki so težko hodile so zmerjali s kurbami in jih suvali s kopiti.
  Franc Frakelj je nadaljeval svoje grozotno delo neprestano. Postal je nekakšen inspekcijski oficir in zasliševal žrtve. Sredi Aprila so domobranci na Barju spet odpeljali 13 oseb. 6 od teh je zaslišal Frakelj osebno in jim namenil usodo ki jih je zadela.
  18.4. so domobranci pobrali v Ljubljani 10 simpatizerjev OF, jih odpeljali v Ljubljanico, kjer so jih postavili z obrazi proti reki in ustrelili. Trupla so pometali v vodo.

  • PRIČEVALCI

   Konec Aprila so imeli domobranci na Igu zaprtih 40 ljudi. Od teh vemo da so ubili Alojza Viranta iz Klade, ki se je poprej skrival pred njimi. Ustrelili so tudi kmeta Janeza Zakrajška iz Podstrmca. Krivdo so zvalili na partizane.
   Maja so domobranci iz Iga in sosednjih postojank ustrelili kmeta Pirca iz Matene in Miho Pirmana, odpeljali so iz Matene Janeza Požarja, Franca Tavžlja, Maksa Juha in Franca Petrinčka. Z Iga so odpeljali gostilničarja Ivana Strumblja. Ustrelili so tudi neko kuharico ker pri sebi ni imela osebne izkaznice. V Kozlarjevi gošči pa je bilo nato 9 novih grobov.
   Na Rudniku je bil odkrit grob s 30 žrtvami z Rudnika. Ni še odkopan. Imena še niso znana. Vemo pa da so domobranci okoli 8.5. ubili Uršičevo družino na Igu, mater in dve hčeri. Micka je bila ubita z dvemi streli. Našli so truplo, krilo je bilo dvignjeno, v trebuh in spolovila pa je bila suvana z nožem.
   24.4. ponoči sta prišla h kmetu Šublju na glince dva moža in zahtevala sina. Stari Šubelj je takoj prepoznal enega od domobrancev, ki je imel v rokah revolver in mu rekel: »Vidiš koliko dobrega sem storil tvojemu očetu, ti pa mi boš umoril edinega sina?«
   Vsa družina je na kolenih prosila, naj jim prizanesejo. Lopova sta vse izgnala na dvorišče in sina ustrelila. Očetu pa zagrozila da ga bo doletela ista usoda če bo izdal. Domobranci drugi dan niso nikogar pustili k pogrebu, ŠIRILI PA SO GOVORICE DA SO MORILCI PARTIZANI, kar bi morda kdo celo verjel, če ne bi stari Šubelj domobrancev spoznal in ovadil.
   Še vedno nosi Ljubljanica ubite žrtve. Še Junija so opazili ljudje truplo mladega dekleta, ki je priplavalo po vodi. Zahtevali so od domobrancev naj truplo potegnejo ven iz vode in ga pokopljejo. Oni pa: » Kaj nam mar, še stroške bomo imeli s tem.«
   V gozdu pri Dravljah so Junija opazili 4 nove grobove. Ropajo pa tudi tu. V gručah po 10 domobrancev pridejo in prosijo hrane, hkrati pa kradejo prašičke in teleta, kokoši, svinjino, mast.

 • PRIČEVALCI

  NASILNOST IN NADUTOST

  Nasilnost in nadutost domobranskih šarž že presega vse meje. V noči od 15. Na 16. Maja transport domobrancev na postaji Zalog ni dovolil pregleda vlaka in zahteval, da mora vlak takoj naprej. Bivša železničarska uradnika Bitenc iz Črnomlja in Derganc iz Metlike sta s kopiti pretepla svojega bivšega tovariša prometnika Rabiča in poslovodjo Ivančiča, prvega do nezavesti, in kričala, da bosta dala vse uslužbence postreliti.
  · Na kolodvoru v Ljubljani je neki narednik Janez, komandant straže, znan po svojem nasilju, do krvi pretepel vlakovodjo.
  · Na policiji se mučenje jetnikov nadaljuje. Neki dijak Janez Gostinčar, brat žene industrijalca Karla Čeča, je znan pretepač na policiji. Drugi tak zlikovec je Jože Prnišek s Tyriševe ceste, ki se je sam pohvalil:”Komuniste temeljito pretepam!”
  · Policijski referent Razberger, sadist, je nečloveško mučil Marico iz Matenje vasi pri Postojni. Policijski referent Tumpelj se je izrazil, ko so ga Nemci zaprli, naj ga ne pošljejo v Dachau, da se tam ne bi srečal z ljudmi, ki jim je on lomil kosti. Komisar policije Uranič si je opremil 5-sobno stanovanje z opremo, zaplenjeno pripadnikom OF. Vedno namreč izhajajo v Službenem listu odloki o zaplembah premoženja tistih Slovencev, ki sodelujejo z OF. Izhajajo tudi odloki o izključitvi iz državne službe, iz odvetniške, zdravniške in drugih zbornic itd. Zaplenjeno premoženje teh si dele domobranski postopači. Šef odseka za likvidacijo na policiji je bil bivši uradnik Alfred Kralj iz Maribora in njegov pomočnik neki Trojar.
  · 7.5. so pobrali inkasanta Mestne elektrarne v Ljubljani. Čez par dni so ga našli v Grubarjevem kanalu.
  · 16.5. so našli v Dravljah na neki njivi dve trupli. Ženska je imela rdečo ruto. Poleg njih je bil izkopan grob. Pozneje je bil ta grob zasut.
  · 17.5. ponoči so domobranci ustrelili za bežigrajskim blokom 4 moške. To so bili vpoklicani invalid, poročnik Rebolj, mornariški narednik Kovič, ki ni hotel vstopiti v domobranstvo in neki študent. Na 4 hišah je bila naslikana “Črna roka”.

 • marta

  Kjer osel leži, tam dlako pusti ……….. !

  Oglejte si oslička, ki smeti po portalu !

 • PRIČEVALCI

  “ČRNA ROKA”

  · “Črna roka” je znamenje bližajoče se groze. Ta cvetka je zrasla iz gnoja, ki ga pljuskajo domobranske golide po slovenski zemlji. Morilci si pomažejo obraz s sajami ali nosijo krinke. Vedno nastopajo ponoči. A vsaka skrita stvar postane očitna. Danes vemo, kdo vleče za žico teh lutk. V glavnem je ta tolpa sestavljena iz nekaterih dezertrejev in skrivačev, velik del pa je iz domobrancev. Nastopajo kot samostojne skupine. “Črna roka” je izrazito gestapovska organizacija, ima pa tesne zveze tudi z domobranci in mihailovičevci. Love terence, napadajo patrole in kurirje in ako jih ne pobijejo takoj, jih izročajo Nemcem.
  · Prvič se je pojavila meseca marca. Zanimivo je, da se je to zgodilo neposredno po znanem sestanku v hotelu “Continental” v Trstu pod vodstvom ministra gestapa Himmlerja, ki se ga je udeležil tudi Mihailovičev zastopnik Jevdjevič. Tri dni nato je bil sestanek v Ljubljani, ki so se ga udeležili mihailovičevski major Karel Novak, znani Rudolf Žitnik, bivši podban dr. Pirkmajer, dr. Ante Kožar in prosluli italijanski izdajalec dr. Marjan Zajc.
  · V Ljubljani so člani “Črne roke” Leopold Srebrnjak iz Grosuplja, k je hotel izkoriščati ženo nekega partizana Justino Guserjevo. Ko mu to ni uspelo je njo in njeno prijateljico ustrelil za letališčem v Ljubljani, dalje Jože Biželj s Studenca pri Ljubljani, Nace Jeriha s Slap, znan pijanec in ovaduh, Jože Smrdu s Studenca, poročnik Pikelj in dr. Ciril Žebot, znani fašistični plačanec in organizator bele garde, ki je imel in izvrševal naloge širšega obsega. Najbolj viden pa je znani denunciate s sodnije, sedaj policijski komisar Loh, eden izmed voditeljev božičnih racij v Ljubljani l.1942, ko so vrgli belogardisti s pomočjo Italijanov v ječo okoli 1000 Ljubljančanov. Jedro tvorijo Erlichovi “stražarji”, ki so ultraklerikalni, versko fanatični in nestrpni elementi, ki so pripravljeni za sleherno dozdevno prednost cerkve prodati najvišji narodni interes in ki so pod Erlichom stremeli, da bi bila Slovenija pod italijanskim ali papeževim protektoratom. (Dokument divizije Isonzo 1. Nr. 3576)

  • PRIČEVALCI

   · Zelo naklonjen je “Črni roki” policijski šef dr. Hacin, med vodji v Ljubljani se imenuje Miha Jenko, župan v Mostah, dalje domobranski kurat Križaj v činu nadporočnika, ki igra vlogo nekakega sodnika, izvršitelji obsodb Tumpej, Kobi, Koritnik in njegov sin Močnik, ki pretepava pri zaslišanju, Tome in njegov sin, bivši jugoslovanski kapetaan, sedaj stotnik domobrancev. Nemci so očito, da bi potolažili razburjeno javnost, zaradi preočitnih zločinov, nekatere člane te “Črne roke” zaprli. Takoj so začeli trditi v klerikalnih krogih, da je “Črna roka” sokolska in mihailovičevska, ni pa klerikalna. V resnici pa delujejo v njej vsi, kakor dokazujejo imena.
   · “Črna roka” v Ljubljani je ustrelila jugoslovanskega poročnika Rudolfa Ravnika, ki je bil bolan na revmatizmu. Trije mladiči so se pripeljali z avtomobilom ponoči in izvršili umor. V zvezi s “črno rook” e 7 utopljencev, ki so jih potegnili iz Ljubljanice. Izsiljujejo tudi denar. Neka ženska je dobila poziv od “Črne roke”, naj izroči po prteku par dni 2000 lir na tisto mesto, kjer je dobila pismo, pri tem pa so ji grozili s smrtjo. Po Ljubljani je splošno znano, da je “Črna roka” odpeljala vseučiliškega profesorja dr. Franca Šturma, za katerim je izginila vsaka sled.
   · Zaradi pretenj “Črne roke” se je več ljudi, ki so nam poimensko znani, preselilo v Neemčijo.
   · Neka mladenka je bila zaprta v prisilni delavnici, v kateri neki nemški narednik posebn zversko postopa z jetniki. Ta mladenka je vila določena za transport v nemčijo, a so na predvečer prišli ponjo fantiči s policije. Čez par dni pa so jo našli ubito v gramozni jami skupaj z več moškimi.
   · Akcije “črne roke” izvajajo samo mladi ljudje. Policija jim daje na razpolago avtomobil in imajo tudi pristop v policijske zapore. Teror “Črne roke” nam je v zadnjem času javljen tudi z okolicee Postojne in Logatca. Pri tem so udeleženi vidnejši predstavniki domobrancev.
   · Tudi v okrežju Litije se pojavlja “črna roka”, ki prihaja z Dolenjske in terorizira prebivalstvo. Zakrivila je preselitev mnogih družin. Ko je v Ljubljani v teku maja dobilo 11 oseb od “Črne roke” grozilna pisma, je neka ženska nesla posmo na nemško poveljstvo. Nemec ji je dejal:”Vi ste enajsta, ki je določena za umor. Pripravite se na smrt ali na odhod v nemčijo!” Še isti večer je bilo vseh 11 odpeljanih v Nemčijo.

 • Vrhovni sodnik

  Šeytan, to si že včeraj lepil, se na smeš ponavljat, bo treba iz tabletk na injekcije preiti.

 • PRIČEVALCI

  · “Črna roka” ima svoje odbore in likvidatorske skupine po vsej deželi.
  · V zadnjem času je “Čra roka” zaradi odpora vse javnosti spremenila svojo morilsko taktiko. Žrtve zločinci zvlečejo v gozdove, ki jih deloma kontrolirajo tudi partizani in nato vržejo krivdo nan je. Na Rudnikuu so napadli nekega kmeta, oblečeni kot partizani. Kmet pa se jih je z orožjem branil in enega od njih ustrlil. V Podlipoglavu so ponoču nekemu kmetu izsilili 15 000 lir. Javilo pa se je to s pripombo, da so storilci pustili za seboj sled v gozdu, da so torej bili partizani. Terezija Przek iz Osredka pri cerknici je bila ustreljena ponoči iz 13. Na 14. 3. V čelo, lice in prsa. V aktu je označeno, da je prišla iz gozda, da je torej partizanksa. Pod Ježico je bila najdena pri Savi krsta, ki je bila pri vzglavju okrvavljena. Na vseh hišah, od katerih je osumljen kak družinski član, da je pri partizanih, je bila na Ježici nalepljena “Črna roka”. Dne 20.3. v Mostah odpeljanega delavca Alojzija Tavčarja so našli v Savi pri Lazah 20.5. s prerezanim vratom, delavca Omahna iz Most, odpeljanega isti dan, pa so našli v Savi pri Lazah.
  · Domobranec Bogdan je s sadističnim veseljem pripovedoval, kako so na Dolenjskem prijeli neko dekle iz Ljubljane, jo ustrlili v obe nogi, prijeli pod pazduho in vrgli v ogenj. Frane Smrekar iz Češnjic je pripovedoval, kako je streljal na ljudi, ki so jih ponoči pobirali iz njihovih domov. V eni noči so jih pobili 42; med njimi tri noseče ženske. Streljali so jih v tilnik in jih zmetali v neke jame na hribu. 8 jih je streljali, sami mladiči od 17 do 20. Leta. To pa se je zgodilo pri Sv. Urhu.
  · Katehet na trgovski akademiji, kjer je vsak mesecpolitična debata in se lahko oddajajo anonimna vprašanja, je imel dosti gradiva za odgovore na vprašanje:”Kaj je Črna roka?” Rekel je:”To je od zakonite oblasti dovoljena organizacija, ki ji je poverjena naloga delati red.”
  · Na vprašanje, če smatra za pravično, da brez sodbe more ljudi, je dejal:”Kdor dela to, kar mu je po zakonu dovoljeno, ne dela ničesar protizakonitega in se ne sme obsojati. Preden se je oblast odločila za takšno odredbo, je stvar gotovo vsestransko preštudirala. Ne smemo gledati na posameznike, temveč na stvar kot celoto, nan auk duševno najvišjih modrijanov, ki streme res samo za tem, da človeštvo rešijo pogube!”
  · K takemu “verouku” ni treba pojasnila. V Hrušici se je primerilo, da je celo pater Fidelic iz Stepanje vasi poslal pismo z mrtvaško glavo, v katerem z grožnjo od nekoga zahteva spisek oseb, ki delajo za OF.

  • PRIČEVALCI

   Na strani 22 omenjeni invalid, poročnik Rebolj je bil ustreljen od dveh lopovov, od katerih je imel eden črna očala. Eden ga je vprašal, kje je izgubil nogo. Ko je odgovoril, da pri preobratu Jugoslavije sta pahnila ženo proč in z več streli invalida ustrelila, odnesla pa razne drobnarije. Na vrata sta po odhodu natisnila pečat črne roke.
   · V noči od 24. Na 25. Aprila so popolnoma izropali rodbino Alojzija Kosarja v Novih Jaršah in odpeljali njegovo ženo proti tomačevem. Za njo ni sledu.
   · Ponoči so odpeljali mater petih otrok Poldo, ki so jo našli čez 14 dni v mivki ob Savi s polomljenimi udi in tako razmesarjeno, da jo je mož spoznal le po obleki. Zlato zobovje ji je bilo izruano.
   · Na ljubljanskem letališču so našli tri trupla deklet rez glav.
   · 18..5. je bil ustreljen Martin Jordan na Verdu, ko je pasel kozo.
   · 500m od dolenjskega bloka smo kmetje orali in pri tem našli tri trupla.
   · 2. junija so spet našlli na aerodromu v opuščenih ajrkih dve trupli mladih deklet z razbitimi lobanjami. Ena od the je bila oblečena samo v perilo. Očividec je zatrdil, da sta bili trupli v jarkih kakih 4-5 tednov.
   · Ena izmed likvidatorskih skupin ima svoje gnezdo v 15. Domobranski četi na Škofljici. Nekdo izmed njih se je pohvalil, da je eden od “Črne roke” 18.junija na Dolenjski cesti ubil dve, druga skupina na Škofljici pa tudi dve osebi. Na blok prihajajo črnorokci maskiani in domobranska straža jih pusti skozi, če ni nemške patrole v bližini. Pri svojih zverstvih trosijo letake s pozivom, da se naj vsi Slovensi strnejo v borbi za poštene ideale!
   · V taki borbi, v katero so se strnili vsi mračni elementi na Slovenskem, so v noči od 9.junija v Dravljah maskirani morilci pobili profesorja Tehnične srednje šole Štirna in njegovo 18-letno hčerko. Vse področje je bilo od te borbe okrvavljeno. Ubijalci so izropali vso zlatnino.
   · Na bloku pa so se razburuli domobranci:”Kaj se razburjte! Kaj mislite, da smog a mi?! “ Toda morilci so bili oblečeni v domobranske uniforme, preko njih so potenili nekake cunje, obraze in roke pa so si namazali s sajami. Po umoru so pustili na zidu znak Črne roke.
   · Isto noč od 8. Na 9. Julija so verjetno isti zločinci ubili sestro profesorja Franca in Antona Vodnika.

 • Rožle

  Če te za tole limanje res Murgle plačujejo …. so pa res totalka butaste …

 • PRIČEVALCI

  Vsa poročila, ki z velikim težavami prihajajo iz Ljubljane stalno navajajo ista imena. Za voditelja “Črne roke” označujejo dr. Marjana Zajca, Rudolfa žitnika, trgovca Frenka Odona, Franca Juvana, čevljarja Krupeja, Božidarja Leskovca, jurista za Bežigradom. Na primorskem imenujejo med vodilnimi člani majorja Bitenca in domobranskega oficirja Emila Savellija, uradnika čekovnega urada, ki nosi nemško odlikovanje. V Dornberku sodelujejo Dušan Brce, Sinigoj, saksida in Pavlica. Zvezo s “črno roko” vzdružuje Rudolf Guštin. Janko Debeljak z Dolenjske cest je izjavič, da bodo vsakogar likvidirali po najkrajši poti, ki je zadostno osumljen. Ko so ustrelili mežnarja Presetnika in njegovo sestro, je izjavil domobranski kapetan na Ježici Marjan urbas:”Sava je dovolj globoka za take ljudi:” Na Ježici sodeluje pri “črni roki” policijski agent Jože Pernišek.
  · Imenuje se izvršni odbor “Črne roke”:Kreiper, Jeločnik, Rupnikov osebni čuvaj Džin, t.j. Slavko Krek, Kociper in inž. Sodja. Kot glavne člane “Črne roke” označujejo poročila Franca Šaleharja, ki deluje na Lipoglavu. V okolici Šentruperta spade k taki bandi Oton podlesnik. Skupino vodita Marko Jakoš in Jože Deželan.
  Radi se predstavljajo z novo “ilegalo”, ki je zelo priljubljena pri Nemcih. Vodja take ilegale je bil neki Grum, ki je zbral 80 fantov, med njimi so bili tudi voditelji “Črne roke”: JAnez Marn, Rado Prijatelj, Rado Šalehar, dr. Smajd, major Bitenc, Smrsu in Križman.
  · Ta motna golda krvi, solza in trupel je motna tudi v vsem drugem. Domobranci, “črna roka”, ilegala, vera. Dr. Marjan Zajc trdi, da je “Črna roka” nacionalna, dr. Juvan, da je klerikalna. Je pa – zločinska.
  · Na vrhniki se je 27. Aprila 1944 sestal odbor v katerem sta advokata Marjan Marolt in Stanko Zupan, bivši občinski tajnik Jerina in lekarnar Hočevar Stanko. Odbor ima za svoje delo 4 agente z nemškimi legitimacijami in po 6000 lir mesečne place. Naloga the agentov je odkrivati terensko mrežo in zbirati material za “likvidacijo” simpatizerjem OF.

  • PRIČEVALCI

   Na Dolenjskem je vodja te tolpe Janez Marn, jurist iz Hudega pri Trebnjem, s prevzetim imenom Črtomir, zato se imenujejo njegovi banditi večkrat tudi “Črtomirovci”. Mož je partizanski deserter in je imel celo vidno mesto v naši vojski. Je pa brez prave narodne zavednosti, brez občutka za tovarištvo in požrtvovalnost, ljubitelj lagodnega življenja in nezdravo ambiciozen. Pozabil je, da so m Italijani ubili očeta in požgali hišo. Sam izgubljenec je šel sedaj med izgubljence in se postavil na čelo bandi, ki mori nedolžne ljudi. Njegov namestnik Drago Prijatelj iz Ponikev, intendant Janez Saje, brat Jožeta. Pri sebi imajoo tudi duhovnika. Ta odred se pomika po vsej pokrajini, sestavljen je iz dveh čet, ki imata 17 mitraljezov in več brzostrelk. Banda se je pojavila v različnih krajih, pri Šentrupertu, Sv. Križžu, Čatežu in Primskovem, v dolomitih in na Notranjskem. Njena nasilja in zverstva bomo opisali pozneje.
   · V Logatcu se je sestal odbor “Črne roke” 16.aprila 1944 b župnišču. Navzoči so bili neki Leskovšek iz D. Logatca, Cankar iz Nove vasi, Arher, Anton Maček in nam že znani Viktor Berlot ter sklepali o umori 7 ljudi, ki so jih tudi tisto noč umorili. O tem pozneje.
   · V Grosupljem se je krila “Črna roka” pod nazivom “informacijski štab”, ki so mu pripradali Kužnik, župan okoliških vasi Alojz Mehle, Nace Ahlin, cene Mehle, Zavrl itd., ki so naravnost strahotno morili vse, kar je prišlo na njihovo listo. O njihovih zverstvih bomo govorili pozneje.
   “Črna roka” deluje tudi v trstu, kjer ima na vesti umor dr. Stanka Vuka in njegove žene. Belogardist Jazbec je sporočil žrtvi smrtno obsodbo.
   · Pojavila se je tudi na gorenjskem in Primorskem. V postojanki Velikih Lašč je 7 članov “Črne roke”, med njimi brata Ivan in Jože Peček, iz Medvedjeka pri Velikih Laščah, oba partizanska dezerterja in bivša belogardista. Zlikovca se preoblačita po štirikrat dnevno, stikata med ljudmii, včasih v civilu, včasih v raznih vojaških oblekah.

 • PRIČEVALCI

  Vodja “Črne roke” v Kočevju je havelka Danilo, bivši uradnik OUZD. Člani se shajajo v dveh bunkarjih na levem bregu Rinže proti Črni hosti. Havelikov izvrševalec je Alojz Vodušek. Vseh članov je v Kočevju 82. Sestavili so spisek oseb, ki jih je treba internirati in po tem spisku je bilo 19.8. odpeljanih iz Kočevja 75 ljudi.
  · Proti nepoučnemu ljudstvu se krije “Črna roka” z nevidezno ilegalnostjo, je pa v zvezi z Nemci, od katerih dobiva denar, orožje in opremo. Njen agitator na Notranskem, Kaplan Ivan laurih, je priznal, da deluje Črna roka pod krinko ilegalnosti. V vasi Podlipa so se srečali “Črtomirovci” in Nemci in sta se komandata tolpe pozdravila. Imajo celo nekak program, namreč samostojno Slovenijo (brez Koroške) v federativni kraljevini Jugoslaviji pod kraljem Petrom II. Program je dalje “protikomunističen”, smatra se – po besedah dr. Branka vrčona – za sestavni del redne jugoslovanske vojske. Glede na zveze z Nemci, ki so gori omenjene in v zvezi s časom nastanka, pa je upravičen sklep, da je ta program le pesek v oči, da pa je “Črna roka” v resnici nekakšen domobranski gestapo, ki ga uporabljajo Nemci spričo svoje stistke na fronti.
  · In tako lahko trosijo listke s svarili, podpisanimi po naslikani črni roki, njena slika na zidu bodi napoved bodočih ali sled že storjenih zločinov neposlušnim ljudem. Ljudje v Ljubljani skrivnostno izginjajo. Le nov grob, ki se pokaže ob kakem samotnem gozdu, truplo, ki ga naplavi sava ali ki ga potegnejo iz Ljubljanice, krik smrtnega strahu v samotni ulici ali strel – to so sledovi “Črne roke”. Iz objema žena, od otročičev trgajo očete in može, od skrbnih staršev fante in dekleta, brez izbire, brez izjeme, brez milosti. Vse mora pasti, kar se ne ukloni, kar ne veruje, da je zveza z nemškim okupatorjem rešilna za Slovence.
  · Ali bodo ljudje spregledali? Se bodo zavedli, da jim sedi na tilniku sedi vedomec, ki jim pije kri? Kdaj, če ne sedaj, bodo zvrgli s sebe ta jarem?
  · Fašistično – domobranski terror v Ljubljani pa se nadaljuje. Dr. Rainer je razpisal mobilizacijo za letnike 1923, 1924, 1925, ne meneč se za statut še vedno “italijanske pokrajine”, da prebivalci te pokrajine niso vojno obvezni. Zagrozil je celo z represalijami družinam, če bi se svojci odtegnili vojaški službi. Bedake in lahkomiselneže, zapeljance in prisiljence pa je ujelo to nasilje v svoje mreže, ko so dne 20.4.1944 prisegli zvestobo Adolfu Hitlerju, največjemu krvniku slovenskega naroda in človeštva.

 • PRIČEVALCI

  TEROR NA DOLENJSKEM IN NOTRANJSKEM

  ZAČETEK
  Kmalu po končani veliki jesenski ofenzivi so začeli domobranci sami ali pod vodstvom Nemcev iz utrjenih postojank vdirati na posamezne dele osvobojenega ozemlja.
  Ob razpadu Italije so Nemci v Planini obesili tri vračajoče se internirance, pozneje je bilo tam ustreljenih 13 talcev, ki so bili privedeni iz Notranjske. Požgali so hišo Rudolfa Rusa, ki sta jo Nemcem pokazala IVAN SELAK in JOŽE TEGELJ.
  Prve dni Novembra 1043 je prišel domobranski poročnik 37 letni Franc Debevc iz Borovnice, bivši uradnik pri vzajemni zavarovalnici in eden izmed glavnih voditeljev bele garde v Borovnici, k materi želez. Čuvaja 28 letnega Toneta Majarona v čuvajnico blizu borovniškega mostu in vprašal za sina.
  Ko mu je odgovorila, da je v službi je potegnil revolver in ga naperil v njeno čelo. : » To bo njegova služba!«
  11.11. je to grožnjo izpolnil. Ponoči so prišli 4 domobranci, poročnik FRANC DEBEVC, FRANC ORH iz Borovnice, IVAN KOVAČ, p.d. PRISTAVČEV z Brega. Odvedli so fanta kakih 50 m daleč po progi in ga tam ustrelili. Truplo so položili na železniške tire, da bi umor prikazali kot železniško nesrečo. Strojevodja prihajajočega vlaka pa je truplo opazil, pravočasno zavrl, ugotovil da je ustreljeno in ga potegnil s tira. Domači župnik CIRIL JERINA ni dovolil žalostinke na njegovem grobu.
  Domobranci iz Rakeka so odgnali drugega čuvaja in ga pri Verdu ustrelili. To je bil Strmšek, ki so ga s silo odtrgali od žene in obupano jokajočih otrok. Isti zločinci so ustrelili neko 70 letno ženo iz Zale in pustili truplo nepokopano v gozdu.
  10.12. so domobranci iz Kostanjevice aretirali Lojzeta Vegela iz vasi Brezovica nad sv. Križem. Odpeljali so ga v Kostanjevico in ga z debelim trtnim kolom do smrti pretepli.
  11.12. 1943 so v Hrastini nad Ostercem na Laptah isti lopovi pobili do smrti dva mlada fanta, Jožeta Kukiča in Jožeta Sintiča oba iz St. Ruperta, ki ga bomo še večkrat srečali.

 • PRIČEVALCI

  MORILCI IN SODNIKI

  10.12. sta v Breški vasi, okraj Št. Jurij, Miha Kostrevec in Bruno Hercog kuhala žganje. Domobranska patrola pretvarjajoč se da so partizani ju je poprosila za okrepčilo. Čim pa sta tako podprla partizane so planili nad njiju, ju zvezali, tolkli, odpeljali v dolino, tam ubili in ju pustili v mlaki krvi gola na cesti.
  Zaklal ju je lastnoročno NACE PENCA, ki mu je ljudstvo dalo ime »MORILCA ŠENTJERNEJSKEGA OKRAJA«.
  Vse ljudstvo je obsojalo ta zločin. Domobranci so se morali oprati in najti krivca. Zato so kmalu zatem vdrli v vas Pristava pri Sv. Križu v hišo Ivana Žnideršiča. Vodil jih je Nace Penca, spet preoblečene v partizane. Pozdravili so z našim pozdravom »Smrt fašizmu-Svoboda narodu!« in obtožili Žnidaršiča umora Kostrevca in Hercoga. Pred hišo so uprizorili sodišče. Žrtev se je zagovarjala da je somišljenik OF in da je vedno podpiral partizane, pa da zato vendar ne bo ubijal drugih somišljenikov OF. S peklenskim zadovoljstvom je potem Nace Penca zasadil nož v njegova prsa. : » Vidiš, partizanski pes, tako znamo zasliševati!« Dvajsetkrat ga ja zabodel do smrti. Nato so ga oplenili, si denar razdelili, vola pa odgnali k svoji posadki v Kostanjevico, govoreč ljudem, da so krivca umora Hercoga in Kostrevca kaznovali, vola pa zaplenili partizanom. Po Žnideršiču so postali žena in otroci brez sredstev.
  V začetku leta 1944 so domačini pri Črnem vrhu pri Logatcu ujeli učiteljico Ljubo iz Zadloga. V Hotedrščici so jo javno zasramovali, v Logatcu pa tako pretepli, da ji je viselo meso iz telesa. Odvlekli so jo dva km iz vasi, jo tam ustrelili, zvlekli v grmovje in pokrili s snegom.

 • PRIČEVALCI

  MAŠČEVANJE »JUNAKOV«

  10.1.1944 so Nemci in domobranci pri Rakitnici napadali Cankarjevo brigado. Ker pa niso imeli uspeha in so sami utrpeli velike izgube, so z minometi in z zažigalnimi kroglami zažgali poslopja kmetom, Francu Kaplanu, Antoniji Beligoj, Karlu Goršetu in Antonu Trdanu, v vrednosti predvojnih 410.000 din. Po ponovnem neuspelem napadu pa so prišli v hiše in z vžigalicami zažgali vsa gospodarska poslopja z gospodarskim orodjem in serom vred, dasi v bližini ni bilo nikake vojne akcije.
  Oškodovanci so: Jože Henigman, Franc Trdan, Neža Trdan, Franc Lovšin, Janez in Anton Henigman, Franc Beligoj, Franc Klun, Janez Vidervol, Franc Gorše, Janez Trdan, Jože Oražen, Janez Hočevar, franc Levstik, Franc Henigman, Franc Debeljak, Franc Mrhar, Marija Černe. Tem ljudem so zgoreli skednji, seno in gospodarsko orodje v vrednosti 645.00 din.

 • PRIČEVALCI

  NOČNI POKOL

  13.7.1943 so domobranci iz Borovnice ubili Ivana Demšarja. Nalog za ta umor je dal domobranski major Ludvik Kolman, 42 letni odvetniški pripravnik iz Štajerske. Med morilci so bili domobranski narednik FRANC URH, CIRIL KRŽIČ, IVAN KOVAČIČ ter IVAN in ANTON KOVAČ.
  23.7. 1943 so domobranci odgnali 70 letno mater padlega partizana, Marijo Gradišar iz Zale pri Rakitni in jo 10 minut od Rakitne ustrelili. Drugi dan so truplo našli ljudje, ki so grabili listje. Sum pada na bivšega jug. Por. MAKSA KUNSTLJA.
  29.1.1944 ponoči sta Jože Horvat, sodni uradnik iz Kostanjevice in njegova žena zaslišala ropot po vratih. Na vprašanje kdo je so zunaj odgovorili da so partizani. Ker pa nista odprla, so nočni obiskovalci udrli skozi okno. Žena se jim je postavila naproti, a eden od zlikovcev jo je udaril s pištolo po glavi. Zbežala je ven in videla da so domobranci obkolili hišo. Jože Horvat se je med tem skril na podstrešje. Domobranci pa so ga našli. Dobil je strel v stegno in čeljust, ter udarec s kopitom po glavi. Onesvestil se je. Zvlekli so ga iz hiše ga zunaj davili, končno pa so mu razbili glavo, da je brizgala kri in možgani na vse strani. Žena je spoznala IGNACA PENCO in domobranca BECA iz Sevnice. Umor je bil izvršen po nalogu komandanta Benedičiča, bivšega odvetniškega koncipijenta iz Celja, domobranca v Kostanjevici.
  Januarja so Nemci ubili pri Rašici Toneta Škerla, tajnika okrajnega odbora na Velikih Laščah in ga pokopali kar ob cesti. 27.5. pa so truplo spet odkopali in ga zagrebli na pokopališču na Turjaku.

 • Rožle
 • PRIČEVALCI

  ŽRTVE OVADUŠTVA ŠT. 1

  Domobranci imajo svoje zaupnike tudi v našem zaledju. Ne meneč se za ljudske žrtve in imovino ti ljudje vohunijo in sporočajo Nemcem svoja dogajanja. Zato so Nemci 25.1. iz letal vrgli mnogo bomb na Sodražico, da sta bila ubita dva prebivalca in dve hiši popolnoma porušeni. 13 pa zelo poškodovanih. Isti bombniki so vrgli bombe tudi na Ribnico in poškodovali več hiš, eno pa popolnoma porušili. Ruševine so tudi v Novi vasi. Naša vojska ni imela škode, pač pa nedolžni mirni prebivalci.

 • PRIČEVALCI

  REŠITEV VIŠNJE GORE

  12.2. so domobranci pod nemškim vodstvom napadli Višnjo goro. Bilo je 200 domobrancev in 20 Nemcev. Med poveljniki domobrancev so bili: CVETKOVIČ iz Grosuplja, AHLIN, KASTELIC in ŽIČKOV iz Krške vasi. Alojza Zavodnika so ubili na njegovem domu na Kodeljevi pristavi. 2 domobranca sta ga z bajonetom zaklala, tolkla po glavi s kopitom puške in streljala v truplo. Oropala sta ga za 15.000 lir denarja, za žepno uro in listnico z dokumenti. Ljudje trde da je ta rop izvršil bratranec žrtve, KASTELIC. Ubili so ujetega partizana, ki mu je kmet ALOJZ ZUPANČIČ stanujoč hišna št. 170 odklonil zavetišče.
  Po Višnji gori so ropali blago, ure, denar, živila, 16 koles, pisalni stroj, radijske aparate itd. Omenjeni kmet Alojz Zupančič je moral to naropano blago odpeljati v Grosuplje, kjer so mu za voznino in nagrado da je odklonil rešitev partizana vzeli konja in voz.
  Iz Višnje gore so bili ob tej priliki odgnani sledeči:
  Rudolf Pajk, krojaški mojster, Alojz Zupančič, gostilničar Jože Vouk, čevljar Ciril Vouk,dr. Vinko Hudelist, zdravnik Franc Groznik, sodni uradnik Anton Ahlin, Marija Aubreht, Ivan Juš, Ljubec, davčni uradnik Mihael Omahen, Kristina Meliher, Ljudvik Gams, postajenačelnik…
  Umor, rop,ječa, odgnan v Nemčijo je bil plod tega fašistično-domobranskega terorja na Višnji gori.

 • PRIČEVALCI

  TUDI OTROKE MORIJO

  V noči od 17. Na 18. 2. So domobranci z mučenjem prisilili brata nekega terenca, da je izdal skrivališče svojega brata, ki so ga poiskali in na mestu umorili. Tega dne so Nemci v Tomišlju, zaradi tega , ker je v boju padel nemški vojak, ustrelili 19 žensk, večji del mladih deklet in po hišah zaplenili vsa živila.
  19.2. so se otroci iz Zdinje vasi sankali na Trški gori. Domobranci so začeli mednje metati mine in ubili enega otroka, 5 pa ranili.
  21.2. zjutraj ob 7 uri so udrli domobranci v Jurko vas v hišo št. 19, kjer je dve uri poprej porodila Jožefa Cimermančič, rojena Kobe. Nemec, ki je bil med domobranci jo je hotel ustreliti, žena pa je dvignila otroka, da se je divjak vendarle obrnil proč. Dasi je žena, kakor tudi njena mater prosila naj ji puste živila zavoljo otroka in pa ker je šele komaj porodila, so ji odnesli liter masla, 2kg sladkorja, okoli 5 litrov vina, 50 jajc, ter dve ogrinjali. Med divjaki so bili : MARTIN ŠTANGELJ iz Jame, JANEZ JENIČ iz Stranske vasi in FRANC ŠUŠTARŠIČ iz Jame. Mož porodnice JANEZ CIMERMANČIČ je sam domobranec v Novem Mestu.
  20.2. se je izvedelo da so domobranci v Novem mestu ustrelili sina financerja Sermana, Kokalja, Vindotovo, Virtovo in še eno osebo.

 • PRIČEVALCI

  ŽRTVE OVADUŠTVA št. 2

  Cirila Škrbe in Danica Erbida sta 20.2. v Novem mestu izdali domobrancu VIKTORJU HENIGMANU nekatere objekte naše vojske v Žužemberku. Te podatki so bili tako važni, da so Nemci potem Žužemberk bombardirali brez škode za našo vojsko. Cirila Škrbe pa je medtem prišla v naše roke in za svoje izdajstvo že prejela zasluženo kazen.
  Po izdaji domobranskih špijonov je vrgel nemški letalec 22.2. bombo na nezasedeno vas pri Novem mestu, ubil neko kmetico in kmeta ranil, na vas Lakence, ki ni bila zasedena pa naši vojski vrgel 4 bombe in poškodoval več hiš.
  Enako se je zgodilo 25.2., ko so nempki bombniki bombardirali vas Kozaršče. Zgoreli sta dve gospodarski poslopji, Babinem polju je letalec z mitraljezom ubil otroka in nekaj hiš porušil, na dvorišče gradu je padla 100kg bomba.
  Tako domobransko ovaduštvo povzroča škodo in nesrečo le nedolžnemu prebivalstvu.

 • PRIČEVALCI

  TEKMUJEJO V UMORIH

  1.2.1944 je prišla domobranska patrola iz postojanke Lisičje v Malo vas v okraju Št. Jurje-Šmarje, ter odpeljala delavca Janeza Virška neznano kam. Med domobranci so bili : JOŽE ŠKERJANC iz Cerovega, IVAN MEHLE iz Porove vasi, IVAN ŠKERJANC iz vasi Udje. Julija pa se je izrazil IVAN MEHLE, da je šel Janez Viršek na oni svet, ker mu je on zadnji dal vode, za katero ga je prosil.
  23.2. so udrli domobranci v Šmarjetno pri Novem Mestu in odpeljali 2 ženski in 1 moškega. V vinjem vrhu pa so zajete ljudi pretepli. Kmalu nato so v bližini Kostanjevice potegnili iz Krke več strahotno iznakaženih trupel.
  26.2. so domobranci v vasi Cegelica pri Novem Mestu ubili terenca Antona Čampo in razglasili, da so ga ubili partizani.Ponoči so vdrli v vas Ljubica, pretepli in brcali neko ženo, češ da je njen mož v partizanih in jo zmerjali s svinjo, ker ni hotela povedati kje je mož.
  Pri sv. Križu so domobranci divjaško streljali v okna nekaterih hiš. Grozili so da bodo pobili in poklali vse partizanske rodbine, če se bo njihovim družinam kaj pripetilo. Očeta nekega partizana pa so odpeljali.
  V Marcu je bilo najdeno na Marofu nad Volavčami truplo Mine Borove, žene pesnika Mateja Bora. Nemci so jo 15.2. ranjeno zajeli pri Vavti vasi, jo naložili na nosila in domobrancem veleli naj jo odnesejo. Ti pa so jo pobili in jo vrgli z nosili vred v grmovje, kjer so jo potem našli.
  Februarja 1944 so logaški domobranci na zverski način pobili sekretarja Franca iz Logatca. Morilci so ANTON BONAČ, JOŽE JERZEJČIČ, FRANC RUS, ANTON TRPIN in ANDREJ ŽIGON.
  V Marcu se je tudi na dolenjskem pojavila Črna roka pod vodstvom JANEZA MARNA-ČRTOMIRJA in Sajeta in začela izvajati teror v omenjenih krajih Višnje gore, Stične, Št. Vida in Vel. Gabra. Z njihovim sodelovanjem so Nemci iz okraja Št. Vid v teku enega tedna pet družin preselili neznano kam.

 • Vrhovni sodnik

  A je injekcija končno prijela šeytan

 • Rožle

  Če te za tole limanje res Murgle plačujejo …. so pa res totalka butaste …

 • PRIČEVALCI

  RAZBOJNIŠKO GNEZDO V GROSUPLJU

  Ko so Nemci in Domobranci zasedli grosuplje, so prišli z njimi župan Ivan Mehle iz Stare vasi, Ivan Hren iz Malega Mlačeva, ki ga imenujejo ljudje »krvnika« propalica žandar iz Steklas iz Grosuplja,Jaka Kastelic iz Hrastja, Janez Travnik iz Mlačeva, Ivan Mehle, Alojz Mehle iz Perovega, Janez vidic iz Beljčjega vrha, Anton Godec iz Račne in Ivan Ahlin iz Plešavice so že Italijanom denuncirali ljudi in jim pošiljali sezname oseb, ki jih naj ustrele ali pošljejo v internacijo. Ljudja imenujejo kot stare ovaduhe Vido Bedenčičevo in njenega očeta, Bajžlja, Jako Kastelica in Dežmana iz Police, ki so vodili iz okoliških vasi žene, starce bolnike in otroke v grosupeljske zapore, kjer so jih mučili, pretepali in pobijali. Pri tem so sodelovali Anton Boštjančič iz Malega Mlačeva, Jože Horvat in podpor. Kavčnik iz Trebnjega. Žrtve v zaporu in mučilnici pri Butkoviču slačijo do nagega, jih pretepajo, stopajo s čevlji na vrat in glavo, večkrat trpinčijo do nezavesti. Cele dneve se je po Grosuplju slišalo vpitje nedolžnih ljudi.
  Pozneje se je iz teh zlikavcev formiral takozvani »informacijski štab« Odpeljali so nešteto žrtev, med njimi so orožnik Poljčan, franc Marinčič, Polič z ženo, Šuligoj z ženo, Pepca Perne, Alojz Pucihelj, Polde Boštjančič, Anica Gale, Ciril Štrublej, Alojz Fink, Angela Mehle, Alojz Rus, Rode, Franc Bučar, Jože Mežina, Franc Majcen, Jože Okoren, Franc Škulj, Anica Svete, družina Dolinšek, Perkova,Škerjančeva,Kandaretova dekleta, Štefan Kočevar, Bušljar, Zalar in drugi. Od teh je bil samo Štrukelj izročen Policiji. Za ostalimi je izginila vsaka sled. Postali so žrtve grosupeljske bande.

 • PRIČEVALCI

  POMAGAJTE NEDOLŽNI SMO

  Ko so domobranci napadli Polico, Višnjo goro in Št. Jurij, so žrtve vodili ponoči na morišča. Slišali so se kriki groze in vpitja na pomoč : » Pomagajte nedolžni smo!«
  Mnoge so odvedli v ljubljanske zapore. Pri tem jih je zasliševal Sedej, gradivo zoper žrtve so donašali JOŽE JANČAR iz Žalne, CVETO CVENK iz Gatine, MILAN SKUBIC iz Police, JOŽE in LOJZE HOČEVAR iz Stare vasi, KAREL AHLIN iz Grosuplja in drugi. Domobranski kurat MATIJA ŠČUK pa je te zločine zagovarjal, češ da je treba vse počistiti, sicer ne bomo zmagali.Pepca Erjavčeva, ki je bila članica Marijine Družbe se ga je pred smrtjo oklepala in prosila za življenje. Zaman, pasti je morala tudi ona zato, ker je imela brata v partizanih. Ljudje vedo za grobove žrtev v Grosuplju, Šmarju, Pod Zalogom, Lisičjem in pri Sv. Urhu in ne verujejo govoricam, ki jih trosijo domobranci, da so Erjavčeve, Galetove, Mencina in Puciher v Nemčiji.

 • PRIČEVALCI

  TUDI OTROKE MORE 2

  1.3. 1944 SO VDRLI Nemci iz Rakeka v jačini 500 mož in obkolili Dolenjo vas in Dolenje Jezero ob Cerkniškem jezeru. V Martinjaku so ujeli 15 letnega dečka, ki je bežal pre njimi na hrib Slivnica. Streljali so za njim in mu klicali stoj. Deček se je ustavil, se obrnil in dvignil roke. Zdaj se tarča ni več pomikala, lahko ga je bilo zadeti. Z 9 streli so ga ubili vpričo njegovih domačih. Dečku je bilo ime Mirko Premrov.

 • PRIČEVALCI

  POKOLI SE MNOŽE

  Iz gorenje vasi so domobranci 2.3. odpeljali Jožeta Grahuta in 2 dekleti, V Šmarjeti so aretirali učitelja Miheliča in kmeta Kirerja. Usoda teh ni znana. Lopovi so se razpršili po vaseh, streljali in metali bombe, ropali in strahovali ljudi.
  6.3. so domobranci v Rojah pri trebanskem vrhu v novomeškem okrožju ujeli tri partizane in dva druga, ki so jih strahotno mučili. Isto noč so mučili in ubili podpor. Miho Živca, ki so ga našli doma.
  Drugi dan so napadli okrajnega odbornika za Trebnje in partizana Toneta Grmovška iz St. Lovrenca. Prvi je pobegnil, drugega pa so ubili s 7 streli. Ljudje so spoznali v tej tolpi GLUŠIČA iz Mokronoga, JOŽETA in JANKA SAJETA, FRANCA SELEHARJA iz Blata, prof. OMAHNA iz Prudofa pri Trebnjem.
  Tretji dan so Nemci napadli vas Ribnico v okraju Straža in odpeljali tri fante, od katerih sta bila dva bolna. Hkrati so v Prapročah vzeli dvema kmetoma dva vola, več kokoši ter vso mast in meso.

 • PRIČEVALCI

  ŽRTVE OVADUŠTVA ŠT. 3

  10. IN 11. 3. SO Nemci po izdaji domobranskih ovaduhov iz zraka bombardirali vasi Zalno, Spodnjo Slivnico, Lepček, Zagradec, Plečivico. V teh krajih ni bilo naši edinic. V Žalni so bili ubiti 3 ženske, 3 otroci in 3 moški. Skoraj vsi so bili somišljeniki domobrancev. V Slivnici so iz ruševin izkopali 7 žrtev, v Zagradcu 2. Razvaline so ostale od vasi Plešivica, Zavrtača in Nova vas. Enote naše vojske niso imele škode.

 • PRIČEVALCI

  MRLIČE SKRUNIJO

  13.3. so Nemci in domobranci odpeljali iz temniške doline kam mlinarja Jakliča s Pustega Javorja. Drugi dan pa so domobranci pod vodstvom komandanta FURLANA iz Čučje Mlake in Bele Cerkve skozi Vinico vdrli v Škocjan, kjer so povabili s seboj kmetico Angelo Kočevar in njeno hčerko Tončko.Ko so ju pregnali izven vasi sta se morali sezuti in sleči, pa še sami so jima trgali obleko s telesa. Pred njima so potem postavili mitraljez in obe pokosili. Ena se je mučila še pol ure preden je izdihnila. Domobranci so po mrličih pljuvali in ju obmetavali z blatom. KRIVCA, ovaduha ljudje dobro poznajo, doma je iz bližnje vasi. Ne bo utekel roki pravice!
  SO TO ŠE LJUDJE?
  17.3. je okoli 200 domobrancev vdrlo iz Novega mesta pod zaščito nemških tankov. Prodrli so do vasi Prečna. Tam so poiskali mirnega prebivalca Miho Auguština iz gorenjih Sušic. Čeprav je bil brez orožja in se ni upiral, so ga domobranci odpeljali s seboj. Bili sta to 36. Domobranska četa pod poveljnikom stotnika Resmana in 40. Četa s komandirjem poročnikom Špilarjem. Iskali so žrtve. Domobranec AVGUST LAMPE, ki je med tem že padel v roke pravice in njegova žena Valčka sta izdala kraj na Novi gori, kjer je pri kmetu Lavriču ležala bolna mlada Helena Sedajeva. Vlekli so jo iz hiše v Gornjo Stražo in tam privezali h Kozolcu. Popoldne so jo gnali mimo gradu Zalog pri Prečni in jo tam nečloveško mučili. Med zverinami so bili : AVGUST LAMPE, IVAN DAROVIČ, ALOJZ SPRINGER iz Dol. Straže, JANEZ ŠIMC iz Dol. Straže in JOŽE JANČAR iz Češke vasi. Springer je Sedajevo tako tolkel s kopitom puške, da je imel vse kopito razbito in okrvavljeno, ko se je vrnil v Bršljin. Žrtvi so izkopali eno oko, ji večkrat prebodli dojke, polomili roko in nogo.
  AVGUST LAMPE je izpovedal, da je Sedajevo zajela 36. Četa in jo izročila 40. Četi, ki je umor izvršila.
  Truplo je bilo najdeno ležeče na hrbtu, okoli spolovila je imelo več ran, večkrat je bilo prestreljeno z brzostrelko. Kako cinično so nasprotniki odpravili zverstva nad Heleno Sedajevo, se vidi iz številke 96 novomeškega domobranskega lističa: » Za blagor očetnjave« z dne 21.3.1944, ki piše dobesedno : »Sedajevo Heleno so komunisti z velikimi slovesnostmi pokopali v Straži.« Videti je da jim je bilo veliko za njo in da so naši fantje prav zadeli. Še pred kratkim se je širokoustila : » to bo slovesnost ko bomo zopet korakali v Novo Mesto.« »Pa je odkorakala v zemljo.«
  21.3.1944 so domobranci iz Ribnica, ki sta jih vodila poročnik FRANC PLIBERŠEK in IVAN GREBENC po izdaji izsledili skritega in bolnega 19 letnega dijaka Draga Zalarja. Najpoprej so ga izpustili. 30.3.1944 pa so ga odpeljali v Vel. Lašče, kjer ga je zaprl domobranski poveljnik JEREBIČ. V zaporu v Ribnici so ga pretepli domobranci: FRANC ORAŽEM, dijak iz prigorice, ANTON GORŠE, kmečki sin iz Dol. Vasi, ANTON BOJS, kmečki sin FRANC MRHAR, kmet ter bivši podnarednik ANDREJ PETELIN in ALOJZ ČEŠAREK iz Ribnice. Polomili so mu noge in ga neusmiljeno pretepali, nato pa so ga do smrti pobili. Pri umoru so sodelovali : JOŽE HENIGMAN iz Goriče vasi in DRAGO KRŽE iz Ribnice. Mati slednjega pa je Zalarja izdala.
  17.3. je druga kolona domobrancev napadla Ribnico. V šoli so ustrelili 7 zajetih partizanov, nato pa trdili da so padli v borbi. Teden dni kasneje so za vojašnico v Ribnici ustrelili še 7 žrtev, med njimi 1 žensko iz Ribnice in jih zagrebli v okope pri vojašnici. Govoričili pa so spet, da so jih odpeljali na prisilno delo v Nemčijo. Sedajevi je namška bomba ubila očeta, mater in brata. Sama pa je padla v roke domačih morilcev.

 • PRIČEVALCI

  SV. JOŽEF —- ZAŠČITNIK MORILCEV

  Malo pred Jožefovim 18.3. je župnik Franc Cerkovnik iz Št. Jerneja pokazal neki ženi podobo od Sv. Jožefa in dejal: » Vidite to je podoba sv. Jožefa! Na njegov god bo tekla kri v potokih! Brat bo klal brata, oče sina, sin očeta, skratka mnogo družin bo uničenih, da bo enkrat za vselej uničena ta partizanska golazen!«
  Ženica je odgovorila: » Oprostite gospod župnik, ne razumem vas. Do sedaj so nam vedno govorili, da naj se obračamo s priprošnjo radi varstva k sv. Jožefu. Sedaj pa naj postane sv. Jožef tisti, ki varuje one, ki družine pokončujejo. Res gospod župnik, oprostite mi da ne razumem.«
  Prav na praznik sv. Jožefa so domobranci iz Nove cerkve vdrli na Vinji vrh, kjer so med mašo razgrajali, se opili, ljudem grozili, na slepo streljali in metali bombe. Ena taka bomba je ranila 3 otroke, enemu je odtrgala nos, drugemu izbila oko.
  20.3. so domobranci v Grosupljem umorili železniškega uradnika v pokoju Poliča in njegovo ženo.
  21.3. so domobranci ujeli ranjeno partizanko Vido Gromovo. Domobranec Janez Jenič iz Stranske vasi ji je odrezal prsi in jih vrgel med noge, nato pa ustrelil. Istega dne je ta zločinec mučil tudi ujetega partizana Bogdana in ga nato ustrelil.

 • PRIČEVALCI

  MORE TUDI ZARADI DENARJA

  25.3. so domobranci vdrli v vas Breg. Tam so ubili krojača Franca Kočoroka iz vasi Laze in Antona Jorasa, konjača iz Ribnice. Prvega so odgnali iz doma v spodnjem perilu do bližnjega kozolca in ga tako dolgo prebadali z bajoneti, dokler ga niso zaklali. Med morilci je bil tudi Drago Pirc, p.d. Matijevkinov iz Žigmaric.
  K Jorasu so prišli kupit težko svinjo za 9.000 lir. Med kupčijo so se nekaj sprli in zato odpeljali Jorasa na poveljstvo. Ko so ga izpustili ga je domobranski spremljevalec ustrelil in mu vzel tudi 50.000 lir, ki jih je imel pri sebi. Njegova hči je to naznanila nemški komandi, kjer so se delali ogorčene, toda žrtev je bila mrtva in zločinci svobodni.
  Zvečer istega dne so iz Dolenjih Laz odpeljali 3 osebe, med njimi 60 letnega očeta nekega partizana, z Brega pa eno žensko.

 • PRIČEVALCI

  ENAKE METODE

  Sploh so domobranci po vzoru Nemcev iz vseh krajev odpeljali mnogo ljudi. 26.3. Francko Kožarjevo, Pavlo Resničevo, Nežo Andloškovo, vse iz Hrovače, Jožeta Babiča, Ivana Lovšina, Angelo Kodričevo, vse iz Dol. Lazov. Iz vasi Bukovce so odpeljali 2 osebi. Z vsemi so med potjo nasilno ravnali. Po hišah teh žrtev so kradli, domače pretepali, grozili in se razburjali, češ da se še vrnejo. Iz Šmarjete so odpeljali v Nemčijo Kristino Kresovo, Olgo Koširjevo in Avgusta Jakšeta iz Dol. Straže, iz vasi Cegelnica paso Nemci odpeljali v novomeške zapore Franceta Vovka in njegovo hčer Mimi.
  26.3. So Nemci zahtevali od Marije Erjavec iz Bukovice, da jim mora prinesti ključ od mlina, ki je last aretiranih kmetov Pungerčevih, v Vagenšperk. Pridržali so jo 2 dni pri sebi, potem pa so ji veleli naj gre domov. Do meje sta jo spremljala dva Nemca. Tam sta ji ukazala naj gre sama domov. Ko je nadaljevala kak kilometer poti po gozdu, so ljudje iz iste smeri zaslišali dva strela. Čez tri dni so našli Erjavčevo tam mrtvo.
  Iste metode učiteljev in učencev, gospodarjev in hlapcev.

 • PRIČEVALCI

  SLOVENEC SE JE POHVALIL

  Še isti dan 26.3. so pokazali domobranci, da znajo tudi oni tako. Iznenadili so narodnega odposlanca šmarješkega okraja Martina Andrejčiča iz Telčic in ga v gozdu pri Škocjanu ustrelili. Sezuli so mu čevlje, truplo pa pustili v grmovju.
  27.3. so zagrešili veliko zverstvo. Vdrli so v Stražo in tam zalotili bivšega občinskega pravnega referenta na Bledu, Toneta Mišiča iz Češče vasi in učiteljico Jožice Venturinijevo, rojeno Cetin. Oba so strahotno mučili. Izbili so jima zobovje, iztaknili oči, razbili glave in razmesarili trupli. S prstov so jima pobrali prstane in ju popolnoma izropali. Med morilci so spoznali JENKA iz Straže in MIRKA ZUPANČIČA iz Potoka pri Straži. Očitno sta bili žrtvi izdani in so morilci vdrli v ta kraj prav z namenom da umore baš ti dve osebi.
  »Slovenec« je posebej poročal o tem zločinu z velikim zadovoljstvom.

 • PRIČEVALCI

  JUSTIFIKACIJE, UMORI

  29.3. so domobranci odpeljali Karla Potočarja iz Mirne peči v Novo mesto, kjer je bil 4.6. na glavnem trgu ustreljen. Prebivalstvo ni bilo pozvano, da temu grozodejstvu priisostvuje.
  24.3. so domobranci v dobrepoljskem okraju v vasi struge ubili mirnega prebivalca Antona Kraševca, prav ko je klal prašiča in mu vse izropali. Aretirali so ga s pretvezo, da jim mora pokazati pot v Zapotok. Dobil je tri strele v glavo in energa v prsi, ter obležal v vasi Lipa.
  Odpeljali so Jožeta Noseta in Franca Strehova.
  Iz okraja Št. Jurij so odgnali vso družino Mohorpo izdaji neke Škerjančeve iz iste vasi. Iz Ponove vasi so odpeljali Jožeta Zupanca in njegovo ženo. Iz Javorja, Antona cento iz Laz, Franca pečečnika iz Podloga in Marjeto Škrlj iz Turjaka.

 • PRIČEVALCI

  ŽRTVE OVADUŠTVA ŠTEV. 4.

  27. in 28.3. so nemški avioni spet obsipavali mirne vasi z bombami po samotnem izdajstvu domobranskih ovaduhov. 28.3. so vrgli 14 težkih bomb na vas Rob in jo razen 4 hiš popolnoma porušili. Vse porušene hiše so last pripadnikov in svojcev domobrancev. Rušili so tudi vasi Dane, Lipovščico, Glince, Zapotok in sv. Gregor.

 • PRIČEVALCI

  PADALCI

  Vsakemu Slovencu utripa srce hitreje, ko zagleda na nebu številne jate zavezniških bombarderjev in lovcev. Ve, da nosijo kazen za hitlerjevska zverstva nad nemške tovarne in plavže, rafinerije in skladišča. Včasih po kakem boju poškodovano letalo ne more naprej. Pokaže se bela pika – padačo, na njem pa ameriški letalec, ki išče rešitve na našem ozemlju. Ko pristine, zagleda rdečo zvezdo na kapah vojakov, ki mu hite na pomoč – in rešen je! Mnogokrat sem bil v družbi z njimi, z Londončani, z Južnoafrikanci, Newyorčani, Palestinci in Škoti. Sami mladi fantje.
  Tudi 19.3. se je rešil pilot nad Prečno. V vasi Rudo je prenočil pri Francu Vircu. Drugi dang a je povabil k sebi župnik, ga gostil in zadrževal, med tem pa poslal v Novo mesto po nemce, ki so ga zajli in odpeljali v Novo mesto.
  Na binkoštni ponedeljek, ko se se zavezniška letala vračala iznad avstrijskega ozemlja, se je na kamniško okrožje spustilo 8 padalcev, od katerih so jih 6 rešili partizani, dva pa sta padla v vas Podhruško v Tuhinjski dolini. Domobranska simpatizerja Franc Homer in Florjan Mesar sta se dogovorila, da ju bosta izročila Nemcem. Mesar, ki je znal angleško, ju je zadrževal. Dasi sta padalca hotela do partizanov, je to vaščanom zamolčal, njiju pa je prepričeval, da ne ve za partizane, ki so zelo daleč. Slednjič so prišli Nemci in domobranci, ter odvlekli padalca v Kamnik. Množice kamniškega okrožja so zahtevale kazen. Naši organi so oba izsledili – postavljena sta bila pred sodišče in 5.4. kaznovana s smrtjo. V utemeljitvi sodbe je rečeno, da njun zločin ni manjši, kot če bi ga izvršila nad pripadniki naše vojske.
  Ma vratih pri Čepovanu so domobranci iz Sv. Lucije zahrbtno napadli padalca Kneza in njegovo ženo. Knez je koroški Slovenec, ki je odšel v Ameriko, ko je Hitler zasedel Avstrijo in je bil v angleški vojski letalec. Domobranci so mu napravili zasedo in ko se je padalec v spremstvu žene oddaljil neoborožen od hiše, so ga napadli, a on je naglo odskočil in se pognal v prepad. Njegova usoda še ni znana. Ženo pa so pretepali, čeprav je bila v 7.mesecu nosečnosti in jo slednjič ubili. Ljudje so s cvetjem zasuli njeno truplo. Žrtvi je izdal Kovačev Ador s Slapa.
  Neki letalec je padel z letala blizu Gorenje vasi pri Logatcu. Domobranci so ga pobili, mu razbili čeljust in mu pobrali iz ust zlate zobe, zaradi prstanov odsekali prste ter mu odvzeli uro in vse kar je imel. Njegov tovariš, ki je tudi padel med domobrance, je spraševal po Titu. Domobranec ga je hotel prijeti, padalec pa mu je pljunil v obraz in se srečno prebil do partizanov, ki so ga rešili.

  • PRIČEVALCI

   Dne 29.5. je strmoglavil ameriški bombnik nad Malo planino pri Kamniku. 2 člana posadke sta pri pristanku zgorela, 2 pa sta bila ranjena. Oba so partizani tako rekoč iztrgali okupatorju iz rok. Pozneje so našli še 2 padalca, ki sta se skrivala. Ker so enega izmed padalcev partizani izrgali iz rok gestapovcev, so Nemci iz jeze zažgali 3 hiše. Dne 2.4. je bil veličasten pogreb obeh mrtvih pilotov na Mali planini, ki so se ga udeležili vsi vodilni člani našega gibanja.Častna četa je oddala salvo, grob so obložili s kamenjem in položili nanj venec planinskih rož. Na križ so položili čeladi pokojnikov, identiteta trupel se ni dala ugotoviti.
   Domobranski časopis “Za blagor očetnjave”, ki izhaja v Novem mestu, pa je v številki 95 z 20.3.1944 s posebnim zadovoljstvom poročal, kako so zavezniške avione nad krškim poljem napadli nemški lovci in da je bil uspeh tega več sestreljenih ameriških letal in padalcev, da je samo v domobranske roke prišlo 5 Američanov, Nemci pa so jih dobili še več.
   Domobranski komandant Mrak iz Brasnic je v Šentjerneju govoril ljudem, naj ne verujejo, da Angleži nosijo partizanom obleko. Obleka, ki jo nosijo partizani, je last tistih Angležev, ki jih partizani pobijejo, kadar se rešijo iz letal.
   Kmalu smo zasledili tudi v “Slovencu” in “Slovenskem domu” posebno propaganda, namreč, da mi zavezniške letalce, ki se s padalom rešujejo na naše ozemlje pobijemo!
   Domobranci se v svojem lističu “Za blagor očetnjave” št. 109 od 4.4.1944 norčujejo iz angleških padalcev v pesmici v kateri jih imenujejo s psovko John Bull in opisujejo, kako partizani poberejo padalcem škornje, jopič, bluzo, srajce, hlače, pas, prstan, uro, mošnjo, čokolado in topak. Profesor Šubic je celo dodal temu ilustracije.
   Naj govori namesto mene npr. Ameriški letalec john I. Petit: “Dne 19.3. smo se vračali iz zračnega napada in hiteli na našo bazo v Italiji. Protiletalska obramba je zadela naš aeroplan, da smo morali odskočiti s padalom. Ko sem pristal na tleh, sta se mi približala dva dečka in m spremila do gruče ljudi. Po rdečih zvezdah na kapah sem jih spoznal za partizane. Odleglo mi je, čutil sem, da sem na varnem. Peljali so me v neko vas in me okrepčali, in neka žena, ki je govorila angleško, mi je povedala, da me bodo poslali v bolico. Sedaj se imenitno počutim, moje rane so skoraj zaceljene, in kmalu bom šel nazaj na svojo bazo. Partizani silno pazijo nan as, ravnajo z name, kot bi bili doma in nam dajejo najboljše, kar imajo. Kar se tiče zdravniške postrežbe, ne bi mogli imeti boljše. Prepričan sem, da bo vsak Američan, ki je nekaj časa preživel s partizani, povedal isto. Jugoslovanska Osvobodilna vojska je čudovita organizacija. Mnogo prispeva v tej vojni tudi s tem, da rešuje ameriške padalce. Hvaležen sem partizanom za vse, kar so storili meni in drugim Američanom”
   Primerjajmo, kako je ravnal župnik iz Prečne in kako mi, očitno posadko istega letala in istega dne!

   • PRIČEVALCI

    In še eno izjavo kapetana Jima godwina, šefa zavezniške vojne misije pri našem Glavnem štabu: “Kot šef anglo-ameriških zveznih oficirjev pri Glavnem štabu Slovenije se zahvaljujem NOV in POS in Slovencem, ki podpirajo Osvobodilno gibanje pod Titovim vodstvom, za njihovo izredno pozornost, prijazno ravnanje in zvestobo zavezniški stvari, ki jo kažejo tudi v tem, da prevažajo, hranijo, jemljejo pod krov in strežejo ranjenim ameriškim pilotom, ki jih je sestrelil nemški napadalec. Slišal sem lažne vesti, ki imajo svoj izvor v nemški propaganda, da so partizani razmrcvarili ameriške piloto in slabo ravnali njimi. Govoril sem s slehernim ameriškim pilotom, ki se je spustil na splovensko zemljo, odkar sem tu v službi, in vsak od njih mi je poročal samo, da so pristaši osvobodilnega gibanja v Sloveniji najbolje ravnali z njim. Letalci so mnenja, da ste čudoviti ljudje in ponosni so na to, da morejo biti z vami med vašo osvobodilno borbo. Zagotavljam vam, da sleherno zavezniško letalo, ki leti nad vašim ozemljem ve za vašo plemenito borbo za svobodo in vsakdo v srcu upa, da bo prišel v roke partizanom, če bo tako nesrečen, da bo sestreljen.”
    Domobranci torej zavezniške padalce ubijajo, skrunijo mrliče, jih izropajo, izročijo jih Nemcev in se javno v tisku vesele njihove nesreče. Mi jih rešujemo, negujemo in pošiljamo domov.

    • KIKI

     Partizanske povojne nebuloze -pravljičarji!

 • PRIČEVALCI

  NASILJA NARAŠČAJO

  V začetku aprila so domobranci v Logatcu aretirali sicer znana jim nasprotnika, a drugače miroljubna prebivalca Pirnata Antona in Trčka Jakoba. Odpeljal so ju neznano kam, čez dva dni pa so potegnili njuni razmesarjeni trupli v bližini Logatca iz vode. Ubita sta bila s topim predmetom in ustreljena v tilnik. Med morilci sta bila tudi Franc Arhar in Jože Jernejčič.
  1.4. so člani “Črne roke” po izdajstvu obkolili hišo Ignaca Borštnerja v Metnaju nad Stično in zajeli patrol 3 vojakov. Naš bataljon VDV, obveščen o dogodku je vas v naskoku zavzel. Med kratko borbo, v kateri so “črtomirovci” izgubili enega mrtvega in več ranjenih (baje je bil ranjen tudi vodja te morilske tolpe Janez Marn – Črtomir), so pa jetnike naglo postrelili in zbežali. Ljudje so pripovedovali, da se duhovnik, ki je bil v tej tolpi, ni niti ozrl na umirajoče žrtve. Po bitki so svoje ranjence spravili k nekemu kmetu v Pristavi. Tam je nevredni služabnik božji dejal, da ni verjel, da so partizani taki junaki. Da pa so domobranci taki morilci, to se mu je očitno zdelo naravno.
  Iz Karteljevega so domobranci odpeljali Alojzija Loharja iz Zgornjega Kamenja v novomeške zapore. Iz okraja Šmarjete so odgnali Janeza Pelkota, ga odvedli v Belo cerkev, ga tam pretepavali in mu razbili ves obraz. Z njim so odvedli še 6 mož, ki niso hoteli stopiti v domobranstvo.
  Iz Pijave gorice so odpeljali Franca štruklja in 70-letnga Janeza Mehleta in ju zaprli v Grosuplju. Iz vasi Hrastje so odpeljali vse moške od 17. Do 45. Leta, ki se niso odzvali njihovemu mobilizacijskemu pozivu, jih v grospulju mučili in pretepali.
  V dobrunskem okraju so kar na cesti napadali in pretepali ljudi.V dobrniškem okraju pri Novem mestu so razmesarili in pobili tri prebivalce, med njimi Ano Slakovo z Rdečega Kala. Aprila so domobranci iz Logatca ponoči ubili v sobi doma Ano Rekarjevo, ker se je branila iti z njimi.
  3.4. so domobranci iz Grosuplja zaprli Janeza Glinška s Sapa pod pretvezo, da izdaja partizanom njihove bunkerje.
  5.4. so izvršili domobranci pohod nad Mirno peč. Med poji so ubili 2 neznanca in trupla pustili v gozdu. Ob tej priliki so spet razsajali nad mirnim prebivalstvom, streljali in morili, kakor pobesneli. Umorili s Franca Somraka iz. Velikega Kala, Franca Cesarja iz Okrljevca, jožeta Lenarčiča, Antona Žužka in njegovo ženo Frančiško vse iz Dolenje vasi, Janeza Progarja in njegovo hčer jožefo iz Hmeljčiča ter Avguština Gričarja iz velikega Kala.
  Jožeta Lenarčiča so najprej zversko mučili in ga nato na pol mrtvega ustrelili. Frančiščko Žužkovo so prebadali z bajoneti v spolovilo, ji izkopali oči ter pustili truplo ob cesti. Antonu Žužku so lomili ude in ga predirali z bodalom.
  Med morilci so ljudje spoznali Mavca iz Čemž, Matijevca iz Malega vrha, Alojza Kajžerja iz Biške vasi in druge. Mnogo ljudi so odgnali v Novo mesto, odkoder so jih istega dne odpeljali s kolono 50-80 ljudi v neznano smer.
  V noči od 6. Na 7.4. je takozvana “likvidatorska patrol” iz Kostanjevice v civilnih oblekah prišla v vas Ošterc do trgovine Martina Jurečiča. V hrvaškem jeziku so ga pozvali, naj pride iz hiše. Ko se je prikazal na pragu, so ga ustrelili. V vai Veliki Gaber so 7.4. domobranci vdrli v dom domobranskega dezerterja Matije Otrina, ki se je skrival doma. Verjetno so se bali, da bi mož mogel kaj izdati. Ubili so ga na mestu.

 • janko
 • Franjo Trojner

  Demokracija ni za telebane, za telebane je kumunizem/socializem! Zato vsem SLO kumunističnim socialistom priporočam 1 leto živlenja v Venezueli pod Mandurom in gotovo nikoli več ne bodo hoteli biti kumunistični socialisti/telebani! Ja, šele takrat bodo znali ceniti demokracijo in razumeti kako gnil in krvav je kumunizem/socializem in kakšni telebani so njegovi goreči simpatizeri.

 • goldhorn

  A tega pričevalca ne morete skenslat?

 • radames

  Torej @Pričevalci! Domobranska vojska ne bi smela streljati? Bila je državljanska vojna, ki so jo izsilili komunisti. V Ljubljanski pokrajini so pobili preko 1000 ljudi z otroki vred, predno so se ljudje uprli takemu pobijanju. Ne bi smeli streljati????
  Nobeden ne bi bil ubit in nobene medsebojne vojne ne bi bilo, če bi komunisti tako množično streljali na okupatorje. Takih dejanj pa je bilo zelo malo. Do konca vojne.
  Za razumevanje vzrokov in posledic, tale citat. Dobro in pozorno preberi:

  Takole piše Angela Vode v knjigi Skriti spomin (Lj. 2005; stran 70):

  Citat
  Naslednji dogodek mi je dal misliti. Ko sta Črtomir Nagode in Aleš Bebler razpravljala o organizaciji in nalogah odporniškega gibanja, to je Osvobodilne fronte, je Bebler poudaril:” Pripravljeni moramo biti tudi na boj z belo gardo.” Nagode je prepričano dejal:”Morda pa ne bo potrebno, če bomo znali v gibanje zajeti ves narod.” Nakar je Bebler pojasnil stališče OF (komunistov) do vprašanja bele garde:” Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”
  To mi je nekoč omenil sam Nagode, ki je spoznal, da so komunisti potrebovali belo in tudi plavo gardo, da bi lahko uničili vse, ki se niso uklonili njihovi nadvladi. Šlo je tudi za prevzem oblasti, kjer ne sme biti komunistom nihče na poti, ki bi mislil s svojo glavo, pa tudi korita niso hoteli z nikomer deliti.
  Konec citata

  • Nata

   ++++++++++

 • AIRWAYS

  Mene niso prepričal…

 • Olga

  Komunajzli! Vaših zločinov ne opraviči nič! Tudi pričevanja ne! Nacisti, s katerimi ste prijateljevali, so bili kaznovani, domobrance ste pomorili sami in to brez dokazov in sodišč! Sami ste pomorili 100.000 ljudi, ki so razmetani po 600 grobiščih! Opravičila ni!

 • Olga

  Tisti, ki bodo glasovali za drugi tir, naj dajo svoj naslov in davčno, da jim bo Cerar lahko izstavljal račune! Ostali ne pristajamo na rop!

 • REF 2017

  DAVKOPLAČEVALCI – našo ogorčenost proti taki Kučan-Cerarjevi eliti + Dragonja lahko pokažemo in dokažemo že v nedeljo 24.9. na referendumu z obkroženjem besede PROTI kar pomeni : # GLAS PROTI ZAKONU (ZIUGDTI IN SAMO PROTI TEMU ZAKONU #. VZROK : želimo in hočemo graditi progo po kvalitetnejšem projektu ki predvideva :# gradnjo krajše in cenejše dvotirne proge od Cerarjevega 1 tira +
  gradila bi se v 3-4 leta – pri Cerarju 8 – 10 let z nadaljevanjem ,+ samo 1 (eden) predor dolžine 4,1 km – pri Cerarju več kot 8 predorov z x km.# Upam, da doma nismo taki gospodarji, kot nam gospodari Cerar.
  Poleg tega bi Kučanu omogočili izpolnitev obljube in grožnje z izjavo . # ČE PROGE NE BO TUDI CERARJA NE BO # !!! Presodite še to : zakon je bil po hitrem postopku in brez javne razprave in kljub vetu DS 2x sprejet. Brez potrebe je ustanovljeno podjetje 2 TDK in za direktorja postavljen Dragonja _ pri SŽ imajo strokovni kader. Podjetju je Cerarjeva elita dodelila 45 letno koncesijo. Z zakonom so predvidene nove dajatve :uporabnina + dosegljivost + pribitek k cestnin + taksa za pretovor = na koncu verige bomo obdarjeni. Cerarjeva elita si je dodelila 97.000 € davkoplačevalskega denarja (KRAJA) za obrambo svojega skorumpiranega zakona . Hočejo napolniti prazno vrečo brez dna in nas obdariti z nadaljevanko
  T-6. Vse opozicijske interpelacije so bile neuspešne. Našo interpelacijo dokažemo Cerarjevi eliti z obkroženo besedo PROTI in proti njej ni zaščiten. OBKROŽIMO PROTI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!