fbpx

Cerar zmedeno: ”Kdo so moji?! Moji ste vsi državljani in državljanke Republike Slovenije”

Foto: STA

Tako se je Cerar v državnem zboru danes branil pred vprašanji Alenke Bratušek, ki jo je zanimalo, kakšno je stanje pravne države v Sloveniji ter zakaj premier dopušča dvojna merila pri svojih ljudeh, kadar ti kršijo zakone. Za Cerarja je stanje v državi še vedno popolno, njegova vlada pa dela odlično – čeprav mora za dosego svojih ciljev poteptati tudi vsa pravila delovanja državnega zbora. 

Seje se je tokrat udeležilo več ministrov, manjkala sta le dva. V preteklosti se ministri sej namreč zaradi takšnih in drugačnih razlogov velikokrat niso udeleževali, na kar jih je že opozoril tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. To so opazili tudi na Slovenski tiskovni agenciji (STA), čeprav so nas pri tem pozabili citirati.

Cerarjeva koalicija poteptala pravila in izsilila širitev dnevnega reda
Seja državnega zbora se je pričela s poskusom predsednika vlade Mira Cerarja, da razširi dnevni red in novega ministra za kulturo potrdi že na tej seji. A opozicija je opozorila na mnogo proceduralnih zapletov, saj Cerarjev predlog ni ustrezal vsem tehničnim zahtevam. Tako na primer predhodno še niso bili opravljeni vsi koraki, ki bi morali biti, Cerar pa predlogu ni dodal poročila delovnega telesa. Državni zbor namreč ne sme odločati o zadevi, o kateri še ni odločalo matično delovno telo. Kljub temu je koalicija pravila povozila in izglasovala širitev dnevnega reda majske seje.

”Glavna parola vaše vlade pred pričetkom mandata je bila prav besedna zveza pravna država,” je pričela svoje vprašanje Alenka Bratušek, ki jo je zanimalo, kako daleč je Slovenija od ideala pravne države. Cerar je sicer zagotavil, da je to še vedno temeljna stvar, za katero se zavzema njegova vlada, nato pa je pričel naštevati dosežke svoje vlade, zaradi katerih je po njegovem mnenju Slovenija danes mnogo bolj pravna država, kot je bila pred leti. Pri tem je pozabil na vse tiste, ki kljub dokazanemu kršenju človekovih pravic še vedno grejejo svoje stolčke in nadzirajo celotno sodno vejo oblasti v Sloveniji.

Bratuškove Cerar ni odpravil s samohvalo, zato ga je še enkrat pozvala, naj pove, zakaj dopušča, kadar gre za kršitve zakonov, pri svojih ljudeh dvojne kriterije. Na to vprašanje pa je Cerar odgovoril zelo začudeno: ”Kdo pa so moji? Moji ste vsi, vsi državljani in državljanke Slovenije.” Pri tem je še enkrat več dodal, da njegova vlada deluje izjemno uspešno.

Izgleda, kot da si je Cerar spet premislil. Še pred dnevi je velik prebivalcev odločil za male ljudi, danes pa smo očitno spet vsi njegovi.

Slovenija TTIP podpira pogojno
”Pogajanja o TTIP-u sprožajo številne pomisleke in bojazni, ki so zaenkrat neupravičeni. A menim, da se je tako obsežnih pogajanj potrebno lotiti pametno, zato teh pogajanj ne priganjamo. Slovenija TTIP podpira pogojno, saj že od začetka mandata jasno izpostavljamo svoja pričakovanja in zadržke. Zagotavljamo ohranitev nivoja javnih storitev in varnosti ter zdravja ljudi,”
je dejal premier in zagotovil, da se vlada zavzema za sprejetje mnogih varovalk in zaščitnih mehanizmov glede glavnih točk TTIP-a. Cerar je glede objave nekaterih internih dokumentov o TTIP-u s strani nevladne organizacije Greenpeace še dejal, da gre za delovne dokumente, kar ne pomeni, da bodo ta stališča na koncu tudi tudi sprejeta.

M. G.