Čigavi hlapci so nekateri novinarji RTV?

Zaposleni na RTVS so izrazili nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC (Foto: STA)

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije na jutrišnji dan organizirata javno tribuno, na kateri se bodo pogovarjali o razmerah na RTV. Tribuno bo v živo prenašala tudi STA – medtem ko intervjujev s predsednikom vlade ne povzemajo, zaposleni na RTV pa se pritožujejo, ker je javna televizija prenašala shod v podporo Ukrajini – po njihovem naj bi namreč šlo za provladno predvolilno propagando. “Uredništvo in ustvarjalci Večera, člani Sindikata Pergam, člani Sindikata novinarjev Slovenije in člani Aktiva DNS Večer kolegom na RTV Slovenija in civilni družbi, torej vsem tistim, ki želijo imeti javno, ne pa državne, politične RTV, sporočamo: uprite se! Večer je z vami,” so kolegi podprli RTV-jevce, ki pravijo, da niso in ne bodo nikogaršnji hlapci.

“Novinarji in drugi delavci RTV Slovenija so v zadnjih mesecih večkrat stopili pred kamere in opozorili na nevzdržne razmere v osrednji medijski hiši v državi,” so zapisali in pojasnili, da  njeno vodstvo ob podpori programskega in nadzornega sveta, podaljškov aktualne politične oblasti, na hitro in mimo mnenj uredništev nezakonito kadruje, siromaši program in straši z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso po godu. Ob tem so še poudarili, da medtem ko vodstvo s tem zanemarja svojo odgovornost do javnosti, jo z javnimi nastopi, kolektivnim delovanjem in bojem za medijsko svobodo ter poklicno avtonomijo ohranjajo novinarji in drugi delavci RTV Slovenija. “Nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci,” so še izpostavili.

RTV-jevce je podprl tudi Večer: “Z Večera že tedne z nejevero opazujemo posebno politično operacijo, ki se po putinovsko in orbanovsko izvaja nad RTV Slovenija,” so sporočili novinarskim kolegom in nadaljevali, da čeprav tovrstne operacije vladajoče stranke niso novost, tako brutalnega posredovanja politike na javni radioteleviziji doslej še niso videli – kadrovske čistke, cenzura, nastavljanje nekompetentnih kadrov, povezanih z vladajočo stranko, ukinjanje oddaj, discipliniranje in zahteve za kaznovanje novinarjev, spreminjanje javne RTV v državno.  “Preprosto ne moremo verjeti, da je 31 let po osamosvojitvi kaj takega mogoče v demokratični, evropski Sloveniji. Da se tri desetletja kasneje znova vpeljujejo prakse, znane iz nekdanje Jugoslavije,” so zapisali in dokazali, da očitno ne poznajo koncepta medijskega pluralizma. Ki ga, mimogrede, v Jugoslaviji prav gotovo ni bilo.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je v začetku marca za odgovorno urednico informativnega programa s polnim mandatom imenoval Jadranko Rebernik – kar naj bi se zgodilo v “nasprotju z mnenjem novinarjev”. “Ampak mislim, da ta poteza generalnega direktorja pove precej več o njem kot o kolektivu, ki dela oddaje. Enako seveda velja tudi za vse druge pritlehne kletne pritiske na račun kolegic in kolegov, ki smo deležni vsakodnevnih žaljivk in neprimernih opazk. Ne samo drugje, ampak tudi iz naše lastne hiše,” je na novinarski konferenci dejal voditelj Odmevov Igor E. Bergant, ki je delil svoje prepričanje, da nimajo pogojev za neodvisno delo. Rebernikovi se na RTV namreč pripisuje desni politični predznak in ta kanček pluralnosti v javni medijski hiši vidijo kot politični pritisk na neodvisno novinarstvo. “Rebernikova je inteligentna ženska, politično je bila – kljub očitkom – dokaj korektna,” je o Rebernikovi pred časom za Reporter povedala nekdanja direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj, ki je že takrat poudarila, da bo Rebernikova ob dokaj prevladujoči levi usmeritvi večine novinarjev težko izvedla politično uravnoteženost.

Teden kasneje so zaposleni na RTV Slovenija izrazili še nasprotovanje imenovanju Igorja Pirkoviča za v. d. urednika uredništva MMC – ocenili so, da gre za novinarja, ki je v svojem delu na javni televiziji ne zgolj odkrito pristranski, ampak izrazito navijaški v korist določene politične stranke in njenega voditelja. Poudarili so tudi, da Pirkovič na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter širi številne vsebine, ki jih lahko označimo kot rasistične – kar je izpostavil novinar Boris Vasev, ki je na družabnih omrežjih znan po svojih protislovenskih stališčih in še čem. Tudi na Rebernikovo se je Vasev spravil že pred leti, ko je ta v Utripu govorila o ponosu do lastne države. Novinarkine besede je takrat označil za “normalizacijo skrajne desnice, sovražnega diskurza, izključevanja, najbolj primitivnega nacionalizma,” na kar so opozorili tudi v Reporterju in dodali, da je Vasev nacionalizem in rasizem očital celo pisatelju Borisu Pahorju.

Važno je le, da je portal “naš”; Pirkovič je vedno delal za politični in nazorski pluralizem
“Imajo dve možnosti – sodelovati ali ne sodelovati. Vsak pa prevzema posledice za svoje ravnanje,” je o možnosti sodelovanja z uredništvom za Delo razmišljal Pirkovič in dodal, da je ogorčen nad njihovim odzivom. Dejal je, da razume prvi revolt, a da  pričakuje, da se bodo zadeve pomirile in da ne bo prilivanja olja na ogenj na nobeni strani. No, očitno se je zmotil – RTV-jevci svoj levo opredeljeni mehurček pač vidijo kot neodvisno novinarstvo, vse kar od tega vsaj malo odstopa, pa je v javni medijski hiši očitno nepredstavljivo in nedopustno. “Tako imenovani protesti proti Igorju Pirkoviču so v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma, ki le še potrjuje sedaj že več kot očitno škodljivo nagnjenost vplivnega dela novinarstva na RTV v smer nazorskega enoumja, kar je velik problem za javni medij, ki ga plačujejo vsi, deluje pa ne tako. Gre za posledico načrtnega političnega kadrovanja tako, da nazorska sestava programskih delavcev pač niti približno ne odraža nazorskega spektra slovenske družbe,” je komentiral dr. Jože Možina, ki je poudaril, da je Pirkovič vedno delal za politični in nazorski pluralizem v programih TV Slovenija – spomnimo, Možina je bil v letih od 2006 do 2010 direktor TV Slovenija, Pirkovič pa je tudi že bil vršilec dolžnosti urednika MMC – nekaj izkušenj s Pirkovičevim delom Možina torej ima.

Ti protesti so sprevrženo dejanje političnega aktivizma

Sara Kovač