fbpx

Črnčec: Zaprimo severno mejo, kmalu bo povratni tok lahko 3000 migrantov dnevno

Damir Črnčec (foto: STA).

Slovenija dnevno sprejme vedno več migrantov, ki sta jih zavrnili najprej Nemčija, nato pa še Avstrija. Povratni tok nezakonitih migrantov je tako v polnem teku, pod vedno večjim vprašajem pa je varnost državljanov. Čeprav vlada vztraja, da je vse pod nadzorom, dogodki v zadnjih tednih in dneh kažejo povsem drugo sliko.

Spomnimo samo na požig šotorov v Brežicah, pa krajo na bencinskem servisu ter na dogodke zadnjih dni, ko je prišlo do upora v Šentilju in incidenta na Vrhniki. Od tam je najprej prišla novica, da je več kot 20 migrantov pobegnilo, nato pa še, da so se nekateri migranti kar znašli v osnovni šoli in vrtcu, ki je v neposredni bližini migrantskega centra. Da ne govorimo o tem, da ju ločuje zgolj vrtna ograja.

Takšni in podobni dogodki, ki jih, ne da bi bili pesimisti, lahko pričakujemo tudi v naslednjih tednih in mesecih, pa dajejo vedno večji pomen varnostnemu vidiku v tej zgodbi.

Varnostna situacija v Sloveniji se zelo hitro slabša
Nekdanji šef SOVE Damir Črnčec je za Reporter podal komentar na to temo in med drugim navedel, da je “nastanitev tovrstnih migrantov v centre v bližini šol, vrtcev in drugih objektov, kjer živijo družine z otroki, neposredno ogrožanje le-teh.” Prepričan je, da se brez izdelanih ocen ogroženosti, brez točnih in zanesljivih informacij, kdo ti nezakoniti migranti so, varnostna situacija v Sloveniji zelo hitro slabša. “Nezakoniti migranti iz Irana, Nigerije, Alžirije, Maroka in drugih arabskih držav nimajo upravičenih razlogov za pridobitev azila. Vsem pa nam je popolnoma jasno, da kjerkoli se nahajajo, slabšajo varnost lokalnega prebivalstva.”

Spregovoril je tudi o centru v Logatcu, proti kateremu sta se že odvila dva protesta krajanov. “Selitev nezakonitih migrantov v Logatec, kraj, kjer sploh ni policijske postaje, je popolnoma neodgovorno in pomeni neposredno ogrožanje lokalnega prebivalstva. Enako velja za vse druge manjše kraje oz. urbane centre. Sedaj je dnevni povratni tok dnevno med 60 do 90 migrantov, kmalu jih je lahko 3000. Predstavniki Združenih narodov in nekaterih nevladnih organizacij v Sloveniji na škodo nas, državljanov Slovenije prepričujejo nezakonite migrante, da vlagajo prošnje za azil v Sloveniji ter tako vsaj začasno zadržijo vrnitev na Hrvaškom,” je opozoril Črnčec.

Oblast mora po njegovem mnenju nemudoma in odgovorno ukrepati:
1. Slovenija ni prva varna država, zato lahko nezakonite migrante takoj vrnemo na Hrvaško. V kolikor je uveden postopek za azil, naj se ta konča tako z negativno odločbo.
2. Slovenija lahko oz. mora nemudoma zapreti severno mejo in ne sprejemati več nazaj migrantov iz Avstrije.
3. Slovenija ni vabila nezakonitih migrantov, vabila jih je Nemčija – pa naj jih še ima!
4. Takoj moramo sprejeti predpise, s katerimi se nezakonitim migrantom pobere vse premoženje in izstavi račun za stroške.
5. Potrebno se je nehati sprenevedati. To ni človekoljubno ali humanitarno vprašanje.

“Slovenija in Evropa sta žrtev agresije, invazije, sodobne oblike turških vpadov, katerih namen je islamizacija, arabizacija in šeriatizacija. Mi smo ponosni potomci prednikov, ki so ob številnih žrtvah premagali turške vpade. Enostavno ne smemo in ne bomo dovolili, da ta novodobna invazija okupira, uniči našo državo, družbo, vrednote. Našo domovino!” je sklenil Črnčec.

B. O.