Danes mineva 28 let od rojstva DEMOS-a, ki je vodil slovensko osamosvojitev

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Minilo je 28 let od ustanovitve Demosa. Pred 28 leti je močno zadišalo po slovenski pomladi. Aretacija četverice je vodila v zavedanje, da gre za stvar. Začeli smo sanjati, verjeti in se boriti – za demokracijo, za lastno državo. Vzpostavljena je bila Demokratična opozicija Slovenije oziroma rodil se je Demos, ki je močno vplival na prelomne trenutke procesa demokratizacije in osamosvajanja Slovenije. Prišel je čas, ko se lahko ozremo nazaj in vidimo, kje smo bili in kam smo prišli. Bivši poslanec v prvem slovenskem parlamentu Anton Tomažič je tako objavil kopije izvirne ustanovne listine formiranja Demokratične opozicije Slovenije.

Danes mineva 28 let od ustanovitve Demokratične opozicije Slovenije ali skrajšano DEMOS. Koalicija, ki so jo ob ustanovitvi leta 1989 sestavljali Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije, je bila eden od ključnih akterjev, ki so se borili in tudi dosegli osamosvojitev Slovenije leta 1991. Leto po ustanovitvi so se Demosu pridružile še Slovenska kmečka zveza, Zeleni Slovenije, Slovenska obrtniška stranka in Sivi panterji.

(vir: Anton Tomažič)

Ob tem dogodku se zdi vredno vrniti nazaj v preteklost in pogledati, kje se je vse skupaj začelo. Kakor lahko razberemo iz dokumentov ustanovne listine, je Slovenija na določenih področjih naredila pomemben korak naprej, medtem ko na ostalih še vedno stoji na mestu. Demos se je v svoji ustanovni listini zavezal resnici do preteklosti, demokratizaciji novonastajajoče slovenske države ter odpravi krivic, ki jih je zagrešil komunistični režim.

 

Program ustanovne listine je urejal:

 • Odnos do preteklosti
 • Suverenost slovenske države
 • Vzpostavitev pravne države in odpravo politično motiviranih kazni
 • Upoštevanje in varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin
 • Od države neodvisno in avtonomno lokalno samoupravo
 • Svobodni trg, ki bi bil z zakonom omejen le, kadar je to potrebno za ohranjanje naravnih virov, kulturne dediščine in osnovne socialne varnosti
 • Skrb za okolje
 • Pomoč socialno ogroženim
 • Politično nevtralnost vojske in uvedbo civilnega vojaškega roka

Demos je pod vodstvom Jožeta Pučnika dobil prve volitve v zgodovini samostojne Slovenije. Idejo samostojne Slovenije je na plebiscitu leta 1990 podprlo 85 odstotkov volivcev.

 

(vir: Anton Tomažič)

Na žalost so se po dosegu osamosvojitve Slovenije pojavila razhajanja znotraj koalicije. Zelo hitro smo se lahko prepričali, da volk dlako menja, nravi pač ne. Tako so pripadniki prejšnjega režima znotraj Demosa skušali sabotirati vsakršen resnični poskus privatizacije. Prva slovenska vlada je zaradi razhajanj razpadla aprila 1992, vsega dve leti od zmage na volitvah.

(vir: Anton Tomažič)

(vir: Anton Tomažič)

(vir: Anton Tomažič)

(vir: Anton Tomažič)

(vir: Anton Tomažič)

(vir: Anton Tomažič)

Ivan Šokić

 • Anton

  http://www.delo.si/nedelo/aleksej-jurca-prepameten-za-ta-svet.html

  kdržava potrebuje za svoj razvoj čimveč pametnih, sposobnih posameznikov, vta namen jim mora sistem omogočiti čimboljšo podlago(za otroke ni nikoli preveč, oni so naše največje bogastvo!), da izkoristijo čimbolj svoj potencial, to pa pravgotovo ne bomo naredili, z raznimi hokus pokus poskusi delegatov hrama demokracije (govor je usmerjen kajpak v skupino iz vrst levakov), ki so poskusili izigrati ustavo in milo stem , da bi zmanjšali dosedanji delež financiranja države(od 100% –>85%/za redni oz osnovni del predmetnika.). Z zavajanjem največje kategorije so skušali relativizirati svojo neumnost, češ da mora biti zasebno šolstvo ločeno od javnega dela.

  sarkazem press

 • Osti jarej

  ..od ideje same ni ostalo popolnoma nič…

 • Kučko pod pručko

  Svetla zvezda Desus in Kratkonogi

  To so bili zlati časi in veliko upanje za vse nas. Takrat so nam dr. Jože Pučnik in mnogi napredni Slovenci pričeli uresničevati stoletne želje po lastni državi. K sreči nas je bilo za samostojno domovino preveč, da je človek, ki je tako vehementno izjavljal, da “mi nočemo iz Jugoslavije”, ostal brez moči.

  Tudi njegovo prepričevanje Beograda, da Slovenija noče odcepitve in javno oznanjanje njegove že pregovorno poznane intimne opcije nas nista odvrnili od poti, ki se je ni dalo ustaviti. In ta isti sovražnik samostojne Slovenije je decembra 2015 spet izjavljal, da je bil proti osamosvojitvi in da je še vedno istega mnenja. Pa mu še ni bilo dovolj in je z udbovskimi metodami v Demos infiltriral izdajalce, ki so našo svetlo zvezdo končno uničili. Zaradi njegovega vpliva na medije se danes cela leva politična stran odvrača od osamosvojiteljev, jim škodujejo, kjer se le da, podtikajo izmišljutine pod noge in najzaslužnejše celo zapira.

  In to vse po naročilu najslabšega med najslabšimi, kratkonogega veleizdajalca, ki ga je demokratična Slovenija že docela spoznala, iz dneva v dan pa njegove antislovenske rabote spozavajo tudi tisti, ki skrivoma podpirajo levi politični pol. Ni čudno, da ima iz dneva v dan večje podočnjake!!!

 • RATATA

  Da bi bilo glede rezultatov plebiscita bolj prav zapisano ……,
  se nas je 95 odstotkov
  udeleženih odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo!

 • črnaovca

  Veliko upanje in tudi razočaranje, takrat so razlagali da lahko za tisto kar dajemo na jug postavimo vsako leto nekaj novih tovarn, no resnica je bila da smo jih zaprli. Lhkotne razlage nekaterih umetnikov so se izkazale za puhlice, a je vseeno vredno da imamo svojo državo. Bilo bi še lepše če se politika ne bi tako hitro pokvarila in se v Sloveniji razrasla korupcija. Pušnik v Nemčiji šolan človek je bil preveč zaupljiv in si je v stranko nehote navlekel nekaj bivših ko so ga spodrinili je bilo žal prepozno

 • tramal

  Za časa desne stranke demos smo dobili svojo državo ,svoj denar ,svojo vojsko in svobodo .Levičarji pa od takrat pospešeno uničujejo vse po vrsti.

 • borko

  Lustracija manjka,samo to bi še moglo bit

 • Kosobrin

  Na fotografiji so fantje z vseh vetrov …

 • Osti jarej

  pučnik se pa v grobu vrti,kot vrtavka

 • francelj3

  Polovičarji. Ker niso pospravili komunizma in predvsem komunistov do konca, ampak so raje paktirali z njimi, smo zdaj tam, kjer smo. Tam, kamor sonce ne posije.