Svinjska mast v kuhinji je del naše tradicije, je naša kulinarična identiteta, ki so jo izoblikovali slastni recepti naših babic.
Mit, da svinjska maščoba ni zdrava, so že zdavnaj zrušile številne zdravstvene raziskave. Ključ se seveda skriva v zmernosti in v ravnovesju, ki ga je mogoče doseči samo, če se v prehrani uporabljajo poleg svinjske masti še druga olja in maščobe. Razkrivamo nekaj idej, kje lahko uporabite svinjsko mast, in ob katerih verjamemo, da vas bodo zasrbeli zobje!
Ocvirkova pogača
Zima. Druženje. Če nas vprašate, je skoraj nemogoče preživeti veseli december brez ocvirkove pogače, tipične prekmurske jedi. Nekatere moderne različice dodajajo, da lahko svinjsko mast nadomestite z maslom, a hkrati opozarjajo, da okus ne bo pristen.
Kruh s svinjsko mastjo
Zagotovo je to ena najstarejših slovenskih jedi. Verjetno ni boljšega, kot če doma pečen kruh namažete s svinjsko maščobo in potresete z malo popra. Mi se temu ne moremo upreti, se lahko vi?
Ječmen z račjo mastjo in zelenjavo
Prav posebna specialiteta je račja mast, v nekaterih trgovinah jo lahko kupite pod tujim imenon “duck confitt”, po domače pa račje noge v tünki. Čeprav račja mast v slovenski kuhinji ni ravno standardna, pa je nadvse dobrodošla v narodnih jedeh, ki jih želimo popestriti, recimo v ječmenu z zelenjavo.
Kraljevski zajtrk: jajčka, pečena na svinjski masti, z dodanimi ocvirki
Takšen zajtrk je bo razočaral nikogar, nad njim so navdušeni celo Hrvatje in njihov portal Jutarnji. Pravijo celo, da je to lahko romantičen zajtrk za v posteljo ali pa zajtrk, ki vam da energije za cel dan kidanja snega!
Krompirčki, pečeni v svinjski masti
Hrustljavi, mastni in aromatični. Kdo ob tako popolni jedi sploh še potrebuje poleg svinjski kotlet z žara?
M. S.