fbpx

Davčni strokovnjak Ivan Simič: Glede na to, da sindikati tako vneto nasprotujejo upokojevanju, se očitno zavzemajo za zvišanje meje za upokojitev

Ivan Simič (Foto: STA)

Davčni strokovnjak in predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo mag. Ivan Simič je presenečen nad odzivom sindikatov v zvezi z upokojevanjem posameznikov. Vseskozi je zavzemal stališče, da se tisti, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev želi čimprej upokojiti, z omenjenim manevrom sindikatov pa vidi priložnost zvišanja upokojitvene starosti. “Upam, da bosta minister za finance in minister za delo izkoristila to idealno klimo za zvišanje upokojitvene starosti na 67, 68 ali celo 70 let. Soglasje sindikatov in nekaterih medijev očitno že imata,” je zapisal Simič.

“V teh dneh poslušam razprave za in proti upokojevanju zaposlenih, ki so izpolnili pogoje za upokojitev,” opaža davčni svetovalec in predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič. Simič poudarja, da si ni predstavljal, da bo ob predlogu vlade o upokojevanju tistih, ki izpolnjujejo pogoje prišlo do tako velikega nasprotovanja sindikalistov. Presenečen je, da so sindikati celo vložili pobudo za oceno ustavnosti te določbe. “Temu upokojevanju nasprotujejo tudi nekateri mediji.”

Sam si je sicer predstavljal drugačno vlogo sindikatov. “Zmeraj sem mislil, da se sindikati zavzemajo za redno in čimprejšnje upokojevanje delavcev, ki so za tekočim trakom, za volanom, v delavnicah, tovarnah, gostinskih obratih in drugje preživeli dolgih 40 let,” je zapisal. Kolikor mu je jasno, se ti delavci želijo čimprej upokojiti. “Nekateri celo gredo dve leti pred upokojitvijo na zavod za zaposlovanje, od tam pa se upokojijo.”

Foto: Freepik

“Glede na to, da sedaj sindikati tako vneto nasprotujejo upokojevanju, saj so po njihovem ljudje sposobni še delati, je mogoče nastopil idealni čas za zvišanje upokojitvene starosti iz 65 let na 67, 68 ali celo 70 let,” meni Simič. Medtem ko so sindikati v preteklosti nasprotovali zvišanju upokojitvene starosti, gre v te primeru za nasprotovanje upokojevanju. “Nasprotovanje upokojevanju, ko izpolniš pogoje za upokojitev, daje nedvomno soglasje k zvišanju upokojitvene starosti,” interpretira njihovo delovanje.

Upokojenci spadajo med najbolj socialno ogrožene skupine. Na eni strani upokojenski privilegiranci, kot so člani NOB, na drugi strani upokojenci, ki so garali 40 let ali več ter prejemajo od 350 do 500 evrov pokojnine.

Bi se z zvišanjem upokojitvene starosti zvišale tudi pokojnine?
V podobni situaciji smo bili že po osamosvojitvi Slovenije. Upokojenci so se takrat celo predčasno upokojevali in prišli do zaslužene pokojnine, saj je gospodarska rast upadla, mladi pa so tako lažje prišli do dela. Po drugi strani pa tukaj posamezniki, ki si še vedno želijo delati, ker so v nasprotju z drugimi v dobrem fizičnem in zdravstvenem stanju in si želijo zaslužiti kaj več od minimalne pokojnine, kar jim omogoča dostojnejše preživetje. Simič sedaj vidi priložnost: “Upam, da bosta minister za finance in minister za delo izkoristila to idealno klimo za zvišanje upokojitvene starosti na 67, 68 ali celo 70 let. Soglasje sindikatov in nekaterih medijev očitno že imata.”

Sara Rančigaj