fbpx

Direktorja dveh klinik jasno izpostavila: Vsi oboleli starostniki so dobili ustrezno bolnišnično zdravljenje!

Direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar in direktor klinike Golnik Aleš Rozman. (Foto: STA)

Tako kot direktor klinike Golnik, kjer so sprejeli obolele oskrbovance iz metliškega doma, Aleš Rozman, kot tudi strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, kamor so sprejeli obolele obiskovalce iz doma Šmarje pri Jelšah, zatrjujeta, da so vsi oskrbovanci prejeli ustrezno bolnišnično zdravljenje, ki so ga potrebovali. Rozman je še izpostavil, da izidi v bolnišnici pogosto niso dobri.

Leva stran politike se je najprej neprestano pritoževala nad ukrepi, ki jih je sprejela vlada. Želeli so ji naprtiti krivdo za smrt starostnikov v domovih za ostarele. Ker to ni zaleglo in so s tem samo prikazali svoje slabo delo, je tokrat Dušan Keber v časniku Mladina podal lažne informacije, da so bili med epidemijo, na hitro sestavljeni seznami starostnikov, ki pod nobenim pogojem ne bi smeli biti deležni bolnišničnega zdravljenja, s čimer leva stran ponovno želi oblatiti delo vlade.

Spomnimo, še nedolgo nazaj je bivša vlada zatrjevala, da virus ni nevaren in da ne potrebujemo posebnih ukrepov. Prav tako je vlada ves čas nasprotovala ukrepom, ki so bili sprejeti. Pred kratkim pa so napadli sedanjo vlado, da je kriva za vse smrti v domovih za starejše ne glede na to, da je bilo dokazano, kako so dejansko za to bili krivi sami. Če bi še vedno sledili njihovim navodilom, bi bili soočeni s situacijo, ko bi bolniki morali v vrstah čakati na bolnišnično zdravljenje, saj bi primanjkovalo postelj in ustrezne opreme. K sreči smo se lahko temu scenariju izognili, saj je bila epidemija še pravočasno obvladana, za kar pa je zaslužna trenutna vlada.

Kot smo že pisali, bivša vlada virusa ni vzela resno in je gladko preslišala priporočila strokovnjakov, ki so opozarjali na njegovo nevarnost. Prav tako je NIJZ pod vodstvom Nine Pirnat vztrajal, da gre le za vrsto gripe in zaposlenim, ki so bili na smučanju v Italiji, dovolil nadaljnje delo v domovih za starejše, kar se je izkazalo za usodno v DSO Metlika in Šmarje pri Jelšah. Ob tem ne smemo pozabiti nehumane akcije, pri kateri je sodelovala ptujska županja Nuša Gajšek, ki je sicer članica SD, ko Ljutomerskim starostnikom ni bilo dovoljeno zdravljenje v Ptujski bolnišnici.

https://twitter.com/andrej_muzevic/status/1243208541063778308?s=20

Tokrat je v časniku Mladina nekdanji minister za zdravje Dušan Keber obdolžil vlado, da je pripravljala seznam tistih pacientov, ki naj bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, a se jim ga ne bi smelo nuditi. Na izjavo se je že odzval minister za zdravje Tomaž Gantar, ki pravi: “Nihče se ni odločal, da bolnikov, ki so potrebovali zdravljenje v bolnišnici, ne bi zdravili v bolnišnicah. To je plod sprijenega razmišljanja, da pride to v objavo v kakršenkoli medij,” in še dodaja, “zdravnikom smo omogočili konzultacije z zdravniki iz sekundarnega nivoja, z zdravniki, ki pokrivajo paliativno medicino, epidemiologi in medicinskimi sestrami. Si predstavljate ekipo štirih, ki bi odločila, da oseba ne sme biti napotena v bolnišnico, kamor bi sodila glede na svojo klinično sliko?” 

Gantar je na novinarski konferenci kritično ovrednotil govorice, saj so po njegovem mnenju hudo krivične do vseh zdravstvenih delavcev, ki so se v domovih trudili, da bi težavo epidemije in bolezni koronavirusa premagali s čim boljšim rezultatom. Tako kot direktor klinike Golnik, kjer so sprejeli obolele oskrbovance iz metliškega doma, Aleš Rozman, kot tudi strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar, kamor so sprejeli obolele obiskovalce iz šmarskega doma, zatrjujeta, da so vsi oskrbovanci prejeli ustrezno bolnišnično zdravljenje, ki so ga potrebovali. Rozman je še izpostavil, da izidi v bolnišnici pogosto niso dobri.

Vsi zdravniki zaprisežejo, da bodo branili etične standarde svojega poklica in bi s takšnimi ukrepi kršili temeljno načelo, zato se ministru Gantarju zdi žalostno, da se pojavljajo dvomi v strokovnost njihovega dela. Obtožbe, ki so jih prejeli, bi lahko bile možne le v situaciji ko bi se virus nenadzorovano razširil, kot smo bili priča temu v Italiji. Posledično bi lahko primanjkovalo postelj v bolnišnici in medicinske opreme, kar pa bi lahko postavilo zdravnike v težko situacijo, kjer bi se morali odločati, komu pomagati in komu ne. Namesto usodnih podatkov, lahko danes slišimo, da le še manj kot 10 oseb potrebuje bolnišnično zdravljenje zaradi koronavirusa, saj smo epidemijo še pravočasno zajezili.

Sara Kovač