Dno od dna: Tako je Janković v obraz pljunil manjšemu trgovcu, ki se bori za preživetje in v kritičnih razmerah ljudem dostavlja hrano!

Foto: družbena omrežja

V časih, ko velja priporočilo o čim večji omejitvi stikov med ljudmi, se mnogi odločajo za brezkontaktne nakupe preko spleta in temu s ponudbo sledijo tudi številni manjši trgovci, ki se borijo za obstanek. A v Ljubljani so naleteli na težave, kot kaže jih župan Zoran Janković prek svojih mestnih redarjev terorizira, kolikor jih le lahko!

V Sloveniji epidemija novega koronavirusa dobiva iz dneva v dan nove razsežnosti in večina državljanov upošteva priporočila pristojnih, ter se odloča za samoizolacijo. V časih, ko je potrebno preprečiti čim več nepotrebnih stikov med ljudmi, se med drugim priporoča naročanje hrane iz spletnih trgovin.

Podjetnikom, ki se borijo za preživetje, Janković povzroča še dodatne težave
Tudi ena izmed manjših ljubljanskih trgovinic je pričela ponujati takšno storitev, a so se zaradi ljubljanskega župana Zorana Jankovića pričeli soočati s težavami: “Ko že mislite, da ste videli in doživeli vse v naši lepi Sloveniji, pa se motite! Medtem, ko ne vemo ali bomo imeli dovolj hrane in delamo v kritičnih razmerah, ker ne bi radi, da ljudje ostanejo brez osnovnih živil, se moramo pregovarjati z redarstvom, kje imamo dostavno vozilo!”

Foto: Nova24TV

Jankovićevi stereotipni balkanski vzorci so se prenesli tudi na njegove redarje?
Vzorci Jankovića, ki znova in znova dokazuje, da mu ni mar za zdravje in življenje ljudi, so se kot kaže prenesli tudi na mestne redarje. “In to na kakšen način! Arogantno, sebično, nečloveško!” so izkušnjo na enem od družbenih omrežij zapisali predstavniki trgovinice, ki se tako kot številni manjši podjetniki v teh časih borijo za svoje preživetje.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Župana pozivajo, naj parkira svoje redarje
Župana zato pozivajo: “Verjemite nam, da bi bili tudi mi raje doma! Župana pozivamo, da nemudoma parkira vse redarje, ker zdaj ni čas za polnjenje mestne blagajne, ampak je čas za preživetje!” Redarji bi bili v teh dneh mnogo bolj koristni, če bi po mestnih ulicah nadzorovali, ali ljudje upoštevajo nova pravila glede omejitev zbiranja ipd. Številni se žal še vedno ne zavedajo nevarnosti in tako poleg sebe ogrožajo tudi druge.

Uredništvo spletnega portala Nova24TV se je v zvezi z navedenim obrnilo na Mestno občino Ljubljana. Vprašali smo jih, ali je res, da v teh dneh redarji pišejo kazni dostavnim službam zaradi nepravilno začasno ustavljenih vozil. Zanimalo nas je tudi, ali so na MOL razmišljali o tem, da bi dostavnim službam, ki so v času epidemije kritično potrebne, olajšali delo na način, da jih za manjše prekrške ne bi kaznovali.

Odgovorili so nam tako:

“Kljub izjemnim okoliščinam je potrebno vzdrževati določen red in pretočnost prometa. Mestni redarji imamo jasno postavljene prioritete dela, ki so primarno vezane na vzdrževanje javnega reda in miru, zagotavljanje varnosti in pretočnosti prometa ter v okviru pooblastil tudi nadzor nad upoštevanjem odredb, ki jih je izdala vlada RS.

Ob zaznavi prekrška pooblaščena uradna oseba lahko izhaja zgolj iz ugotovitve, da je vozilo napačno parkirano, saj mu druge okoliščine niso poznane. Tovrstna vozila namreč niso označena niti z dovolilnico niti kako drugače, zato ni mogoče sklepati, da izvajajo dostavo. Seveda pa se okoliščine upoštevajo v okviru ugovornega postopka, kjer ima kršitelj možnost, da se s predložitvijo dokazov razbremeni odgovornosti za prekršek.

Kljub izjemnim okoliščinam je potrebno vzdrževati določen red in pretočnost prometa. Mestni redarji imamo jasno postavljene prioritete dela, ki so primarno vezane na vzdrževanje javnega reda in miru, zagotavljanje varnosti in pretočnosti prometa ter v okviru pooblastil tudi nadzor nad upoštevanjem odredb, ki jih je izdala vlada RS.

Ob zaznavi prekrška pooblaščena uradna oseba lahko izhaja zgolj iz ugotovitve, da je vozilo napačno parkirano, saj mu druge okoliščine niso poznane. Tovrstna vozila namreč niso označena niti z dovolilnico niti kako drugače, zato ni mogoče sklepati, da izvajajo dostavo. Seveda pa se okoliščine upoštevajo v okviru ugovornega postopka, kjer ima kršitelj možnost, da se s predložitvijo dokazov razbremeni odgovornosti za prekršek.”

Rok Krajnc