Dr. Mrevlje: Covid zarotniki so se demaskirali kot psiho – ali sociopati

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24TV)

“Kar se pa tiče dotičnih: Razumem, da razni zabavljači in trubadurji iščejo pozornost ljudi, vendar gre v tem primeru za popolno odsotnost empatije do ljudi, bolnikov, umrlih in zaposlenih v zdravstvu in drugih poklicih, ki so na prvi bojni liniji v boju s pandemijo. Demaskirali so se kot psiho – ali sociopati. Upam, da bodo dosegli ravno obratni učinek od želenega in jih ljudje ne bodo ne upoštevali, niti v nadalje povohali kot zabavljače in trubadurje,” se je odzval borec proti korupciji v zdravstvu ter član civilno družbene iniciative Zdravstvo, kardiolog dr. Blaž Mrevlje.

Slovenija postaja žrtev nekateri slovenskih estradnikov, ki širijo dezinformacije o nevarnosti covida-19. V javnosti so najbolj izpostavljeni igralka Tanja Ribič, televizijski voditelj Marko Potrč, glasbenik Werner in njegova žena Andreja Brozovič ter mož pevke Natalije Verboten, Dejan Bojič. Odločili so se, da bodo ponižali vrhunske slovenske zdravstvene strokovnjake. Ti so bili v času najhujše epidemije nacionalni junaki, ki so preprečili najbolj črne scenarije. Slovenija pa je bila v mednarodni javnosti razglašena za državo, ki se je spopadla z zahrbtno boleznijo covid-19 najbolje na svetu.

Blaž Mrevlje je priznan strokovnjak na področju zdravstva. Bil je med prvimi v Sloveniji pri opozarjanju na nevarnosti covida-19. Problem je zelo podcenjevala nekdanja Šarčeva vlada s svojimi takratnimi vodilnimi kadri v NIJZ . Njihovi nasveti so veliko bolj spominjali na sedanjo estradno četverico, saj so povedali, da gre pri covidu-19 le za eno “gripico”.

Blaž Mrevlje je opozarjal na izbruh koronavirusa v Sloveniji že pred dobrim mesecem dni. Takrat njegovih opozoril padla Šarčeva vlada ni jemala resno. (Foto: posnetek zaslona)

Blaž Mrevlje je že januarja opozarjal na globalno nevarnost covida-19
Mrevlje je skupaj s svojimi kolegi iz področja zdravstva v javnem pismu civilno družbene organizacije Zdravstvo, s pismom naslovljenim Poziv bolnikom in sodržavljanom v zvezi s pandemijo COVID-19, opozoril na lažno širjenje dejstev o virusu in njegovih posledicah. Žal nekateri Slovenci mislijo, da z nekaj kliki na svetovnem spletu postanejo najboljši strokovnjaki za zdravstveni sistem v Sloveniji.

Tanja Ribič v vlogi Magde Velepič v Naši mali kliniki. (Foto: Posnetek zaslona, Youtube)

Na žalost so prehitro pozabili, kaj se je dogajalo marca, aprila in maja v Sloveniji. Takrat smo bili bitko s časom, saj so bile bolnišnice polne bolnikov, na intenzivnih enotah pa so zmanjkovale postelje. A je sedanja vlada z uspešnim vodenjem rešila Slovenijo pred najhujšim.

Alojz Ihan opozarjal, da bo trajalo nekaj časa, da se v Evropi navadimo, da bo zaščitna maska del vsakdanjega življenja
Zato bi bilo lepo vprašati idiokratsko slovensko estradno elito na čelu s poslovno direktorico Naše Male klinike Magdo Velepič, zakaj se ni oglašala v času najhujše krize in Slovencem delila pametne nasvete. Kljub našemu cinizmu o Tanji Ribič, je situacija zelo resna. Pred meseci smo opravili intervju z mikrobiologom dr. Alojzom Ihanom. Eden najboljših ocenjevalcev prvega vala okužb je že takrat za naš medij dejal, da se bomo morali predvsem v Evropi soočiti z novim načinom življenja.

Imonolog dr. Alojz Ihan je predstavil dramatično resnico o koronavirusu. (Foto: Twitter)

Odlično je opisal primer virusov v Aziji in v Evropi. Azijska celina je v zadnjih dvajsetih letih zaradi onesnaženosti zraka in veliko virusov velikokrat uvedla rigorozne ukrepe na področju zdravstva. Zato je v njihovi kulturi sprejeto, da se nosijo zaščitne maske. Prav to je opozoril Ihan, saj za Evropo ni značilno, da bi morali hoditi po ulicah z maskami. Za to je tudi potreben čas, da se večina ljudi na nujno nošenje zaščitne znamke privadi in jo sprejme kot nujen del vsakdanjega življenja.

Iniciativa zdravstvenih strokovnjakov Zdravstvo opozarja, da covid-19 zelo bremeni zdravstveni sistem v Sloveniji
Mrevlje je kot del inciative Zdravstvo je opozoril, da zdravljenje bolnikov s covid-19 zelo obremenjuje zdravstveni sistem. Zaradi širjenja epidemije in dodatnih zaščitnih ukrepov so prizadeti tudi bolniki, ki čakajo na obravnavo in niso zboleli za koronavirusom SARS-CoV-2. Z navedenimi ukrepi lahko vsak posameznik pomaga preprečiti ukrepe izolacije in prispeva k zmanjšanju stroškov dolgotrajnega zdravljenja bolezni, s čimer bo prihranjen skupno zbrani denar za zdravstvo. Omogočeno bo tudi zdravljenje tistim bolnikom, katerih zdravljenje ne more biti odloženo, so zapisali v izjavi.

Zato ob koncu članka priporočamo, da si preberite nujne nasvete civilno družbene iniciative Zdravstvo. Bolnike in sodržavljane pozivajo:

  1. ne nasedajte lažnim novicam in ljudem, ki širijo dvome in teorije zarot o bolezni covid-19
  2. posebno skrb namenite zaščiti starejših in ranljivih skupin prebivalcev
  3. upoštevaje navodila strokovnjakov in NIJZ
  4. uporabljajte zdravo pamet in izvajajte vse ukrepe, s katerimi se zmanjša možnost prenosa okužbe
  5. nosite maske v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če je gneča
  6. razkužujte roke, kjerkoli je priložnost
  7. izogibajte se stikom z ljudmi, ki niso člani vašega gospodinjstva, na manj kot 1.5 metra
  8. namesto stiska rok pri pozdravu pokimajte ali uporabite dotik s komolcem
  9. izogibajte se prireditvam, ki ne izpolnjujejo načel varnega druženja in nimajo odobritve NIJZ

Z upoštevanjem nasvetov pa vsak izmed nas pomaga svojemu družinskemu članu, prijatelju ali le naključnemu državljanu. Le z medsebojno solidarnostjo in zaupanjem bomo uspešno premagali vse tegobe, ki jih imamo zaradi epidemije koronavirusa.

Luka Perš