fbpx

[EKSKLUZIVNO] Drama z ugrabljenima dečkoma s strani Kopač Mrakove šla tako daleč, da so dečkoma spremenili priimek

Anja Kopač Mrak ima slabo vest. Primer Koriški dečki. (foto: STA)

Vrhovno sodišče je odločilo, da so bile v primeru koroških dečkov kršene ustavne pravice babice zaradi nezakonitega odvzema vnukov iz vrtca. Ministrica Anja Kopač Mrak kljub svoji objektivni odgovornosti glede odločitve sodišča še kar molči, zaradi česar je zrela za odstop, saj je bila v tem konkretnem primeru storjena nepopravljiva škoda otrokoma in starima staršema. V primeru koroških dečkov pa so šli celo dlje. Naš portal Nova24TV je neuradno izvedel, da naj bi dečkoma spremenili celo priimek. 

Po nedavnem razgovoru na Centru za socialno delo Velenje naj bi babica dečkov, Marija Otorepec, na dom prejela zapisnik, iz katerega je bilo mogoče razbrati, da so njunima vnukoma spremenili priimek. Glede na to, da je oče dečkov, ki je v zaporu zaradi hladnokrvnega umora njune matere, ostro nasprotoval temu, da bi rejništvo prešlo v roke starih staršev, je mogoče sklepati, da je k spremembi priimka prav on podal soglasje.

Socialni delavec Franci Donko je opozoril, da s spremembo imena ali priimka pride do posega v čustveno identiteto otrok.

Škoda je bila narejena – dečka sta se pričela odtujevati
Oče dečkov ima vsak mesec pravico do dvournega stika z dečkoma, kljub temu, da je prav on odgovoren za to, da sta njuna sinova že v rosni mladosti izgubila svojo ljubečo mater. Stara starša pa lahko svoja vnuka vidita dvakrat na mesec za eno uro in pol v spremstvu strokovnega sodelavca.

Po besedah njune babice je že mogoče videti, da sta se otroka zaradi nastale situacije pričela odtujevati, saj na svoji lastni koži čutita krivico in škodo, ki jima je bila povzročena tekom celotne agonije. 

Mrakova je več kot zrela za odstop
Poslanka Suzana Lep Šimenko je poudarila, da so v stranki SDS že z vložitvijo interpelacije v primeru odvzema koroških dečkov starima staršema opozorili na številne nepravilnosti, in opozorila, da je Center za socialno delo Velenje (CSD Velenje) prehitro odvzel vnuka starima staršema, saj bi pred tem moral počakati na dovoljenje za rejništvo s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po besedah poslanke bi se morala do ugotovitve o nepravilnosti dokopati socialna inšpekcija, več kot očitno pa je, da ta v tem konkretnem primeru svoje naloge ni opravila: “Ministrica Anja Kopač Mrak je v mesecu aprilu odločitev socialne inšpekcije in Centra za socialno delo Velenje zagovarjala in za njo stala. Par dni kasneje je na to stran stopila tudi varuhinja, ki prav tako ni ugotovila nepravilnosti  v postopku CSD Velenje.” Podatek, da je interpelacijo ministrice podprlo kar 43 poslank in poslancev, jasno kaže, da ministrica nima veliko podpore, je še dodala.

Med drugim je tudi opozorila, da bi Mrakovo k odstopu moral pozvati tudi premier Cerar, ki je še pred začetkom interpelacije povedal, “da je zaradi nepravilnosti v postopku mogoče najti določene vidike njene objektivne odgovornosti.”

Več je razlogov za odvzem roditeljske pravice očetu
S. Lep Šimenko je opozorila, da so otroka s svojim ravnanjem iztrgali iz zavetja varnega doma in jima tako protizakonito odvzeli pravico do stika s svojima starima staršema, torej z najožjima članoma družine. Na CSD pa se branijo, da so ju s tem odvzeli iz “travmatičnega” okolja. “Le kje so bili takrat, ko je njun oče več let izvajal nasilje nad pokojno partnerko?” je dejala. Prav tako je jasno poudarila, da je več kot dovolj razlogov, da takšnemu očetu, ki hladnokrvno umori mater svojih otrok, odvzamejo roditeljsko pravico.

Foto: STA

Foto: STA

V javnosti so se na dogajanje upravičeno pojavili burni odzivi državljanov, ki kar ne morejo verjeti, da lahko živimo v takšni državi, kjer lahko morilec odloča o usodi otrok.

Lokalna skupnost se je nemudoma odzvala
Andrej Breznik iz civilne iniciative, ki je bil pobudnik zbiranja podpisov za rešitev problematike, je izjavil, da so ljudje v lokalni skupnosti nemudoma pristopili k reševanju primera, saj sta bila otroka starima staršema odvzeta na povsem nezakonit in nehuman način.

Stari starši predstavljajo družino
Članica Gibanja za otroke in družine Metka Zevnik je povedala, da je bil takšen odvzem otrok nezakonita ugrabitev: “Nad razsodbo Vrhovnega sodišča sem zadovoljna in se mi zdi kot luč v megli, ki jo trosi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.” Poudarila je, da v gibanju veš čas trdijo, da je zakonodaja mačehovska do starih staršev, zato so tudi predlagali spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. “Popolnoma neverjetno je, da samo v Sloveniji nikakor ne razumejo, da stari starši predstavljajo družino,” je dejala.

Foto: STA

Foto: STA

Ministrstvo zaradi protestiranja ljudi označila za cesto
Zevnikova je opozorila, da jih je Ministrstvo zaradi glasnega opozarjanja na nepravilnosti popolnoma neupravičeno označilo kot cesto. Breznika pa je takšna izjava zarezala kot nož. Poudaril je, da imajo ljudje v rokah oblast, torej imajo zaradi tega tudi vso pravico do svobodnega komentiranja, ter napovedal, da zaradi tega vsekakor ne bodo popuščali pri zahtevi, da se otroka čim prej spravi na varno k njunima starima staršema.

(Shod v podporo starima staršema, ki jima je CSD Velenje odpeljal vnuka, stara tri in pet let, ter ju namestil v rejniško družino) Foto: STA

Shod v podporo starima staršema, ki jima je CSD Velenje odpeljal vnuka, stara tri in pet let, ter ju namestil v rejniško družino (Foto: STA)

Ni več razloga, da dečka ostaneta v rejništvu
Socialni delavec Franci Donko je opozoril, da koroška dečka še vedno ostajata v rejništvu, kljub temu da je odločitev Vrhovnega sodišča vplivala na pravnomočnost odločitve Upravnega sodišča v Mariboru, kar pomeni, da so vsi ostali akti okrog tega prenehali veljati. “Nikakršnega razloga več ni, da otroka še naprej ostajata pri rejnikih. Ministrica bi glede tega morala nemudoma ukrepati,” je dejal.

Babica otrok je povedala, da so z odložitvijo Vrhovnega sodišča dobili novo energijo in upanje, da se otroka čim prej vrneta nazaj ob domače ognjišče. 

Primer koroških dečkov je razgalil bedo Ministrstva
S. Lep Šimenko je izjavila, da v takšnih primerih praviloma stari starši vedno dobijo pravico do skrbništva, razen če to ne bi bilo v interesu otrok. V tem konkretnem primeru pa je razvidno, da sta se otroka v treh mesecih, ki sta jih preživela s starima staršema, počutila bolje. Njuna babica je celo izjavila, da so se v tem obdobju med njimi stkale tesne družinske vezi.

Foto: STA

Foto: STA

Poslanka je opozorila, da je primer koroških dečkov jasno razgalil vso bedo, ki se dogaja pod Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. “Do tega v zahodni demokratični državi ne bi smelo priti. Bojim pa se, da je teh primerov še več,” je dejala.

Socialne delavke zadeve niso vzele dovolj resno
Donko je izpostavil, da socialne delavke niso dovolj resno vzele stiske pokojne mamice otrok, ki je kar dve leti opozarjala na nasilje očeta otrok in se je zaradi resnosti situacije zatekla tudi v varno hišo. “Sedaj je napočil čas, ko lahko pomagamo otrokom in odpravimo to nevzdržno stanje. Vsaka minuta več, ki jo otroka preživita v rejništvu je preveč,” je dejal.

Po Donkovem prepričanju so socialni delavci popolnoma izgubili stik z resničnim življenjem. Poudaril je, da iz tega razloga nujno potrebujemo spremembe v tej stroki, pri čemer je izpostavil primer pogovora z ministrico Mrakovo, ki je izpadel bolj kot monolog. Najbolj pa ga je zmotilo, da je ministrica izjavila, da se sicer z zahtevami, da se področje glede skrbništva starih staršev uredi, strinja, ampak da naj bi namesto s predlaganim zakonom to uredila s svojim družinskim zakonikom. “Iz tega je razvidno, da takšni ljudje ne morajo zastopati tako odgovornega področja,” je dejal Donko.

S strani odgovornih ni bilo nikakršnih odzivov
Na odločitev sodišča se ni odzvala ne ministrica Mrakova kot tudi ne varuhinja človekovih pravic in premier Cerar, ki se trenutno mudi v tujini. To je po besedah poslanke S. Lep Šimenko nezaslišano glede na to, da zasedajo tako odgovorne funkcije v državi. Donko je še izpostavil, da bi se stroka pri reševanju problematike morala zavedati pomena čustvenega odziva, ne pa zgolj odločati na podlagi suhoparnega zakona.

“Zavzemamo se, da bodo stari starši lahko posvojili svoje otroke,” je dejal Donko in apeliral na odgovorne, da rešijo dramo otrok in pozval k razmisleku, v kakšni državi želimo živeti.

N. Ž.