fbpx

Družina afganistanskega sodelavca Slovenske vojske varno v Sloveniji

Foto: MORS

Služba za strateško komuniciranje Ministrstva z obrambo je v petek v večernih urah sporočila, da je na Letališče Jožeta Pučnika prispel lokalni sodelavec Slovenske vojske iz Afganistana z družino. Družino so na na letališču pričakali predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, ki sta koordinirala njihovo evakuacijo iz Kabula.

V začetni fazi bo družino namestilo Ministrstvo za obrambo, v nadaljevanju pa bo v skladu s svojimi pristojnostmi za vprašanja v zvezi z njihovim bivanjem in oskrbo skrbel Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Iz Vlade Republike Slovenije so že zagotovili njihov pravni status za prihod v Slovenijo in omenjeno nastanitev.

“Na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski izražamo veliko zadovoljstvo, da nam je kljub izredni zahtevnosti razmer uspelo sodelavca Slovenske vojske z najožjimi družinskimi člani varno umakniti iz Afganistana. To tudi kaže na verodostojnost države in njen ugled, ki ga uživa pri svojih partnerjih in zaveznikih,” so sporočili.

Foto: MORS

Družina drugega sodelavca Slovenske vojske, ki je tudi zaprosil za pomoč Ministrstvo za obrambo, se sicer na podlagi lastne ocene varnostnih razmer še ni odločila za premik v Kabul, od koder poteka zračni most do varnih držav. “Tako kot prva družina pa imajo tudi člani te družine že zagotovljen pravni status v Republiki Sloveniji,” so dodali.

Sara Kovač