Dva tedna po podpisu pakta Molotov-Ribbentrop so nemške in sovjetske čete napadle Poljsko, osrednji slovenski mediji pa kritizirajo Poljake, ker niso povabili Putina?!

Andrzej Duda (Foto: epa)

Triindvajsetega avgusta leta 1939 sta Nemčija Adolfa Hitlerja in Stalinova Sovjetska zveza podpisali zloglasni pakt Molotov-Ribbentrop. Le teden dni po podpisu sporazuma se je začela druga svetovna vojna z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko. Samo dva tedna pozneje so, v skladu s paktom, Poljsko napadle tudi sovjetske čete. Obe strani sta svojo zmago proslavili na proslavi “bratstva”, kjer sta skupaj skozi okupirano mesto Brest paradirali Rdeča armada in enote Wehrmachta. Osrednji slovenski mediji pa so začudeno poročali, da na proslavo ni bila vabljena Rusija, ki se ne distancira od svoje zgodovine?! Nemčija se je za napad in krvavo vojno že večkrat opravičila in plačala bogate odškodnine za vojno škodo, Rusija še nikoli.

V Varšavi je v nedeljo potekala slovesnost ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, na kateri je predsednik Andrzej Duda po poročanju Slovenske tiskovne agencije kritiziral “imperialistične težnje v Evropi”, s čimer je mislil predvsem na Rusijo: “Voditelje Evrope in sveta, članic Nata in Evropske unije pa je pozval proti ‘popuščanju agresorjem’. V zadnjem času vidimo celo obujanje imperialističnih teženj v Evropi, poskuse spreminjanja meja s silo, napade na druge države, zavzemanje ozemelj in zasužnjevanje prebivalcev.”

Na slovesnosti številni voditelji
Na slovesnosti so se zbrali številni evropski in svetovni voditelji, vključno z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem in nemško kanclerko Angelo Merkel pa tudi slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. V Varšavo bi moral priti tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki pa je zaradi bližajočega se orkana obisk odpovedal. Slovesnosti se je tako v imenu ZDA udeležil podpredsednik Mike Pence.

Mike Pence (Foto: epa)

Rusija na slovesnost ni bila povabljena
Na slovesnost pa za razliko od 70. obletnice začetka druge svetovne vojne tokrat ni bil povabljen avtoritarni ruski predsednik Vladimir Putin. Duda v svojem nagovoru sicer ni poimenoval Rusije, a je bilo jasno, na koga misli, ko je izpostavil “vojaške akcije proti Gruziji leta 2008 in Ukrajini leta 2014, ki so vodile v spremembe meja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poljski predsednik je tudi pozval voditelje evropskih in drugih držav, da se zoperstavijo agresorjem in naj jim ne popuščajo. “Morajo slediti sankcije, odločna dejanja, mora biti jasno, da bo vsaka vojaška agresija naletela na trden odgovor, odločen in močan,” je dejal Duda. “Zatiskanje oči ni dober recept za vzdrževanje miru. Je pa to dobra pot za vzpodbujanje agresivnih osebnosti, da se jim da zelena luč za nove napade,” je še dodal. Pri tem velja dodati, da Putin ne ogroža le mednarodnega miru in varnosti, pač pa krši človekove pravice tudi doma, vključno z omejevanjem svobode govora in medijev, redno pa ruski režim nasilno obračunava z mirnimi protestniki.

Frank-Walter Steinmeier (Foto: epa)

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je medtem v svojem nagovoru zavzel za negovanje transatlantskega partnerstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ne pozabimo, kaj nas krepi na obeh straneh Atlantika. Ohranimo, kar imamo skupnega v tem svetu hitrih sprememb in vse manj gotovosti,” je dejal nemški predsednik.

Slovenski mainstream mediji kritični do nepovabila Rusije, niso pa omenili, da se je druga svetovna vojna začela s kolaboracijo med komunizmom in nacizmom
Slovenski mediji so bili pri svojem poročanju kritični do nepovabila Rusije in do Dudovih očitkov Putinu, pri tem pa so popolnoma pozabili omeniti, kako in zakaj se je druga svetovna vojna sploh začela. Pri tem so se v veliki meri naslonili na poročanje STA, z naslovi in mednaslovi pa so izkazali svojo naklonjenost ruskemu avtoritarcu.

Foto: posnetek zaslona

Teden po podpisu pakta Molotov-Ribbentrop začetek druge svetovne vojne
Naj spomnimo, da sta triindvajsetega avgusta 1939 Nemčija Adolfa Hitlerja in Stalinova Sovjetska zveza podpisali zloglasni pakt Molotov-Ribbentrop, ki je najosnovnejši in jasen dokaz sodelovanja med dvema najbolj okrutnima in krvavima totalitarnima režimoma vseh časov, ki sta pozneje med seboj trčila in sprožila najhujši oboroženi konflikt v zgodovini človeštva, vzhodno fronto. Ta je bil namreč v veljavi samo dobrih 22 mesecev, še danes pa obstaja več razlag, zakaj ga je ruski diktator Josif Stalin dejansko podpisal. Glavna podpisnika sta bila sicer Joachim von Ribbentrop in Vječeslav Molotov z nekaj drugimi uradniki iz ozkega kroga zaupnikov obeh diktatorjev.

Varšava (Foto: epa)

Samo teden dni po podpisu sporazuma se je začela druga svetovna vojna z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko. Samo dva tedna pozneje so, v skladu s paktom, Poljsko napadle tudi sovjetske čete. Obe strani sta svojo zmago proslavili na proslavi “bratstva”, kjer sta skupaj skozi okupirano mesto Brest paradirali Rdeča armada in enote Wehrmachta. Na proslavi sta sovjetski komandant Semjon Krivošejn in nemški general Heinz Guderian stala bok ob boku. Medeni tedni so se hitro končali, samo dve leti pozneje so bili Nemci že na obrobju Moskve, preden je Rdeča armada s protiofenzivo začela svoj dolgotrajni pohod na Berlin.

Rok Krajnc

 • ZatonMesecnikov

  Stvar Poljakov, koga povabijo. Slovenski mainstream mediji bi pa spreobračali zgodovino. Kot da cel svet to počne, kot to počnejo pri nas.

  In bi obveljala tista Kominternina v obtoku po 22.06.41. Da je Sovjetska zveza z vdorom na poljsko le zavarovala zunanje meje države delavcev in kmetov…. Ki pri nas očitno še vedno pije vodo.

  • neuralinkn1

   Kaj ti ni jasno, preberi moje komentarje zgoraj ali razmisli vsaj tole, od kdaj obstaja Poljska, kako je nastala in zakaj se ni cel poljsli narod pridrižil eni ali drugi veliki sili?

   Hrvaška naveza in zdrava pamet ne bosta nikoli sklenili pakta, šalabajzerske hrvaške šole proizvajajo kompletne idiote.

   • ZatonMesecnikov

    kaj se pa ti greš danes? Si že domov iz šole? kakšni hrvati, kakšna hrvaška pamet? kaj ti pa je?

    #od kdaj obstaja Poljska, kako je nastala in zakaj se ni cel poljsli narod pridrižil eni ali drugi veliki sili?#

    Od 1918.

    nastala je po porazu nemčije in Boljševističenm miru v Brest Litovsku.

    Cel poljski narod se je priključil Angliji.

    kaj ti ni jasno?

    • neuralinkn1

     Ti bom povedal kaj mi ni jasno, kje se je potem nahajala mogočna Prusija, kako je lahko kar tako izginilo tako veliko cesarstvo?

     Hrvaške šole so tako slabe, da hrvatom v EU sploh ne bi smeli priznati končano osnovno šolo, poglej si hrvaške učbenike za zgodovino, ja živijo v paralelni dimenziji, ki se za preostanek človeštva ni nikoli zgodila.
     Naši šalabajzerji so pa še slabši, čim vidim, da je nekdo študiral v Zagrebu ali v Budimpešti, smo takoj zaključili, kar gremo, nimam časa za te evgenične idiote. Če bi rekli, da so retardi in ne vedo nič, bi jim priznal vsaj posebno šolo, tako so pa še žleht zraven in jih ni za spuščat same med normalne ljudi.

     • ZatonMesecnikov

      Jao, jao…

      Prusija je v vojnah z Avstrijo (1866) in Francijo (1871) prevzela vodilno vlogo združevanja nemških držav in postala združeno nemško cesarstvo. Pod vlado pruskega cesarja Wilhelma II. Prusija je postala Nemčija, na kratko.

      Še vedno ne razumem, kaj imajo Hrvati z Poljaki in začetkom druge svetovne vojne? Pa ne vem, kakšne si srečeval. Hrvati imajo perfekten zgodovinski forum z zelo kompetentnimi profesorji gor, ki ga slovenija lahko samo sanja.

     • neuralinkn1

      Hrvaška akademija znanosti in umetnosti je visoko cenjena, če verjameš v palčke. Približno toliko kot Prištinska univerza, če smo bolj točni.

      Hrvate sem omenil zato, ker samo hrvaška naveza pri nas širi njihov kretenizem in meša glavo itak ne preveč bistrim kmetavzarjem, navajenim šole v naravi iz socializma, ko je večina prvič videla morje, in vsem takim, ki imajo kakšnega strica oziroma kelnerja in očeta nezakonskega otroka od tam dol, kar je približno polslovencev, odkar smo uvozili par dto tisoč hrvaških migrantov, ki so bežali čim dlje proč od ustaške katolibanske norišnice. Pred 30 leti mslim, pa že prej tudi.

     • ZatonMesecnikov

      Ha, ha, ha, Neuralnež, praviš ni ga čez modrost Srbina….Glava v zlatu, noge v blatu, kot jih je nekoč opisal eden njihov.

      #Hrvate sem omenil zato, ker samo hrvaška naveza pri nas širi njihov kretenizem in meša glavo itak ne preveč bistrim kmetavzarjem#

      Ne bi preveč pljuval čez nebistre kmetavzarje na tvojem mestu….

      #odkar smo uvozili par dto tisoč hrvaških migrantov, ki so bežali čim
      dlje proč od ustaške katolibanske norišnice. Pred 30 leti mslim, pa že
      prej tudi.#

      Niko nema, što Srbin inade…. Praviš njih pa nič i bilo pred 30 leti Neuralnež… Že vidim, kam pes taco moli. “najbolji na Balkanu”.

      pa še eden zate: Nije žvaka za seljaka Ta ti je pa pisan na kožo.

     • neuralinkn1

      Lajaš na napačno drevo, jaz sem prav toliko srb kot ti.

      Saj zato pa smo tu kker smo, ker vsi idioti in retardi damo ponavljajo kar jim laže totalitarna obladt, predvsem hrvaški hegemonistični demagogi, nihče noče kritizirat svojih.
      Preberi si še moje druge komentarje, srbe kritiziram tam kjer di zadlužijo, pod tem člankom pač ne in tudi ni Srbija tista, ki nas je okupirala in de nas trudi asimilirat.

      Česa naj bi se jaz pravzaprav bal, zarukanih in zapitih kmetavzarjev zagotovo ne, lahko me edino ubijejo in plačajo s svojim življenjem za umor, v intelektualnih debatah mi lahlo pa edino plačajo pijačo, ker zgubljam čas s takimi zavoženimi luzerji.

     • ZatonMesecnikov

      In? Kdaj boš kaj sebe začel kritizirati?

      To je osnova vseh kritik. Samokritika. najprej se zazri vase neuralnež….

     • soc

      Mentalnemu deficitu dotičnega neura primerka, ki vedno bolj razsaja po forumu s svojo bebavostjo, se elegantno izogneš s funkcijo ignore.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Putina vabi samo Slovenija, če gledamo EU. Nobena druga država ga ne mara.

  • Den456

   Kučka……. Kučan
   Purana….. Putin
   Povezava je na dlani. Oba sta poimenovana po qrbah, le da v različnih jezikih.

  • neuralinkn1

   Vabi ga predvsem Nemčija, ki nima kolonij in nujno rabi energente, mi delamo tudi dele orožja za novo nemško vojsko in smo že zato dolžni sodelovati z vsemi nemškimi glavnimi poslovnimi dobavitelji.

 • Dr. E.K.

  Putin pride sam uno kurčevo kapelco pogledat kjer je zasulo 45 Rusov … v Arnhamskem gozdu v Belgiji je spomenik 20.000 padlim Rusom … faliran kgbjevc še slišu ni za to …

  • Andrej

   A so ga Belgijci povabili?

  • Vlado77

   Glede ruske kapelice se zavaja. Zasulo je veliko ukrajinskih vojakov, ki so bili takrat del Rusije seved. To dejstvo pa Putini in medvedevu seveda na diši.

   • neuralinkn1

    Kako oa naj bi ločili ene slovane od drugih, po čem točno, ko se je kar tretjina kopne mase planeta selila sem in tja zaradi revolucije, državljanskih vojn in nenehnih napadov sovražnih sil po vseh ogromnih mejah cesarstva.

    Tudi Slovenija je nastala šele po propadu Avstroogarske, če smo hoteli ven, smo morali plsčati krvne žrtve okupatorjem in goničem sužnjev.
    Nenazadnje smo tudi slovenci slovanskega izvora, kar je postalo pomembno po vsiljevanju umobolne rasne ideje, ki je dokončno ločila avstroogarske narode..

  • neuralinkn1

   Putin pride gledat mejo slovanstva v Evropi, kjer so dovražniki prisilili na tisoče vojnih ujetnikov, da so morali sodelovati pri obsežnih vojaških gradbinskih projektih, kot je bila recimo cesta okoli Triglava ter gradnja bunkerjev na izpostavljenih razglednih točkah in stičiščih dolin.

   Zelo malo rusov je preživelo slovenske gulage.

 • matjazr7

  Poljska in ruska zgodovina sta kar pestri. Ne bom rekel, da so Poljaki v celi zgodovini čisto nedolžni. Ampak, če samo povzamemo par dogodkov med leti 1939 in 1945. Pakt Molotov–Ribbentrop, nemški in dva tedna kasneje še ruski napad, pomor poljskih častnikov v gozdu pri Katinu, poboji in deportacije poljskega prebivalstva v ruski coni, Varšavska vstaja, kjer so Rusi samo gledali čez reko, kako Nemci pobijajo Poljake (niso niti dovolili, da bi zahodni zavezniki poslali pomoč Poljakom), ustanovitev nove Poljske armade, kjer so bili vsi častniki Rusi, potem pa še julij 45, ko so komunisti aretirali in pobili še zadnje ostanke nekomunističnih uporniških sil (Obława augustowska ali drugi Katin). Nakar še desetletja komunistične diktature. Če bi prišli Rusi na to proslavo, bi verjetno pričakovali, da se jim Poljaki zahvalijo za “osvoboditev”. Bi jih vi vabili?

  • hermannn

   Knjiga Bloodlands/Timothy Snyder razkriva ves blišč in bedo nacistično-komunistične kolaboracije ob napadu na Poljsko. A je že prevedena v slovenščino? Aja, še ne. Knjiga je zagotovo dobila slabo oceno od partijskega zgodovinarja B. Repeta in njegovih zezebejevcih. Nam ni pomoči!

   • neuralinkn1

    Vsako omembe vredno zgodovinsko delo je vedno tarča strokovnih kritikov, še desetletja po izzidu, če hoče veljati za referenčno literaturo, ki ustreza zgodovinski resničnosti.

    Tudi Repeta se bo kritiziralo, če bo kdaj napisal kaj omembe vrednega.

  • neuralinkn1

   Ampak poljski narod je takrat šele nastajal, pol poljakov je bilo nemcev, pol pa slovanov, nihče ni hotel živeti v taki Poljski, sicer bi se cela Poljska pridružila enim ali drugim.

   • matjazr7

    Bi bila bolj točna trditev, da je polovica vzhodnih Nemcev germaniziranih Slovanov (recimo Berlin je v osnovi slovansko (slovensko?) mesto, ki ima izvor v slovanski besedi Berl (močvirje)), vsa imena krajev s končnicami -ow, -itz, -vitz, -witz, -itzsch in -in, so slovanskega izvora … Slovani so pač skozi vso zgodovino tehnološko inferiorni napram Germanom in so v tistem času njihove lesene motike podlegle germanskemu jeklu …

 • Andrej

  Glede na pakt Molotov – Ribbentrop bi naši tudi Hitlerja vabili, če bi bil še živ. Saj skupaj spadajo.

  • neuralinkn1

   To je sicer res, večina slovenskih komunistov je na začetku delala za wermacht in gestapo, kot vsi javni uslužbenci, preden so nekateri ušli v partizane.

   Ampak pakt vseeno ni veljal za slovence, ker se je nanašal izključno na Poljsko.

   • Andrej

    Ta pakt se je nanašal na marsikaj.
    https://sl.wikipedia.org/wiki/Pakt_Ribbentrop-Molotov
    Na osnovi tega pakta je bila ustanovljena PIF, pozneje preimenovana v OF. Torej, delamo, kakor nam paše, samo, da ostanemo na oblasti. Laž je resnično nesmrtna duša komunizma.

    • neuralinkn1

     Preberi si Wikipedijo še enkrat, kje ti vidiš kakšne pogodbe o dofelovanju in v imenu koga je vojaški PAKT sploh podpisan? Stalin in Hitler sta bila predsednika, kje je njun podpis in od kdaj lahko nižji državni uradniki odločajo namesto predsednikov?

     In zakaj bi Hitler sklepal zavezniptvo z 200 komunisti na slovenskem, ki so bili po čudnem naključju tudi prepovedani in niso smeli sodelovati v deželnem parlamentu, kjer je odločala samo Ljudska stranka, če lahko pojasniš še to malenkost.

     Glej,,lahko se zmeniva za inštrukcije, ampak jaz te ne morem naučiti toliko kot te lahko naše zastonj državne šole, to je znanost in itak vse učijo isto. Če si hrvat, povej da si migrant in bežiš pred ustaši, pa ti bodo dači,status, iz naslova pomoči hrvaškim migrantom.

     • Andrej

      Si se pač odločil kot si se, jaz sem se drugače. Preden se “razideva” mi pa še pokaži, kje je Titov ukaz o ustanovitvi Golega, kje je podpis o izvajanju izvensodnih pobojev, nečloveškem mučenju v povojnih komunističnih taboriščih.

     • neuralinkn1

      Goli otok je bil kamp za prevzgojo neprilagojenih komunistov, ne pa koncentracijsko taborišče, od tam so de vračali najhujši lobotomiziranci, zelo malo jih je med mučenjem umrlo, večina iz naravnih razlogov, kot so starost in bolezni, čeprav res zaradi nevzdržnih razmer in prisilnega dela.
      Saj to ni sporno, hrvaški komunisti so delali družinam ustašev še vse kaj hujšega, upam.

      Zspomni si vsaj tole, znanost ni samo dobra ideja, znanost je zakon, ki drži in deluje za vse enako, ker se lahko o dejstvih tudi vsak sam prepriča in o njej ni mogoče poljubno nabijati, tja v tri krasne.

     • Andrej

      No, zdaj si povedal vse, kar je potrebno vedeti. Samo, da resnično nimaš pojma. Ampak resnično. Niti o Golem, niti o znanosti.

     • Andrej

      Da ne boš prevelikih neumnosti klatil ti priporočam v branje
      https://www.bralnica.com/knjiga/arhipelag-goli/
      Super opis, res dober. Sokol je bi popolnoma njihov.

 • antimur

  Levofašistični kučanistični medijski prasci so popolnoma izgubili vso normalnost, so dejansko povsem deformirani, tako kot njihov nalogodajalec in izddajalec ter zločinec, najhujše slovensko zlo, qrba Kučan.

  • pajot

   Mi je rekla zadnjič šlogarca: ta malega čaka nenadna smrt…
   Od prenažrtosti. Treba je videt njegov vamp.
   In sladke kremšnite.

 • Vlado77

  Da bi povabil Putina na tako proslavo, ki še vedno trmasto vstraja v svoji “resnici” je onkraj normalnega. Rusi pod komando Putina še danes to delajo. Vzhodna Ukrajina,Gruzija,Krim. Rusi danes ne priznavajo niti Holodomora v Ukrajini. Cel svet trdi, da je šlo za velikansko akcijo Stalina in načrtno ubijanje ukrajincev s lakoto. Samo Rusi trdijo , da to ni res. Me spominja na Srbijo, ki je takrat po Miloševičem enako poučevala cel svet , da je v zmoti in samo oni imajo prav. Žal še danes poučujejo svojo zgodovino ruski mladini- Ni Halodomora, ni blo sporazuma s Hitlerjem in Krim je bil pravičen referendum, Donbas se sam upira ukrajinski vojski-Rusija nima nič pri tem – moraš biti res naiven in zabit , da vse to verjameš. Poljaki vidijo v Rusji ( Putina) grožnjo ,ker se ni veliko spremenila od Stalina glede tega. V strahu so tudi vse baltske države.

  • neuralinkn1

   Ker ni res, Ukrajina se je pridružila sovjetskim deželam, komunisti do nacionalizirali državne farme, veliki germanski kmeti so se uprli in uničili polja, da bi zanetili upor manjševikov proti oblasti delavcev in kmetov, ki so šele prevzemali oblast.

   Niso hoteli več pridelovati hrane, vojska je vzela kar so rabili za sebe, narod se je pa kregal med sabo in podtikal sabotaže, namesto da bi vsi slupaj razmišljali kaj bodo jutri jedli njihovi otroci.

   Velika lakota je trajala natančno eno sezono, dokler ni zrasla nova hrana.

 • pajot

  Ko sem bil na Poljskem,še v času socializma,sem doživel neznansko sovraštvo Poljakov do Nemcev in Rusov. Še zdaj je tako. To ostaja v narodovem spominu.
  Edino Slovenci nimamo spomina. Imamo prazne možgane. Drugače ne bi na vsakokratnih volitvah volili rdečih zločincev.

  • neuralinkn1

   Poljaki imajo po tvoje radi samo severno korejce, ki jih uvažajo kot poceni delovno silo, čeprav večjih komunistov od njih ni.

   • soc

    Silno splošno razgledani in slovensko poprečno pismeni kmetič, iz Severne Koreje vsako leto uspe uiti v svobodo približno toliko ljudi, kot jih pride (iz zelo drugih držav) v Slovenijo preko hrvaške meje v enem vikendu. In Poljaki jih torej množično uvažajo kot ceneno delovno silo… Pojdi enkrat tja, da boš lahko pisal o tej državi, dotlej pa – bodi še naprej kredibilen, kot si izpadel doslej s šamani in zdravstvom.

    Pozicija: kakih 25 let sem hodil delat farmacevtske posle po ponosni katoliški in slovanski državi, letos pa resda še nisem bil…

    • neuralinkn1

     Ti pa nisi normalen ali pa ne veš pod kateri komemtar repliciraš, v življenju nisem imel nikalršnih poslov s katero koli farmacijo, jem zdravila edino kadar sem bolan in mi jih predpiše zdravnik, nimam blage veze kaj bi rad povedal.

     O Poljski in Severni Koreji vem kar vem iz dokumentarcev o Youtube, zskaj hrvapki komandodi švercajo migrante, si pa tudi mislim, če so pa najbolj zvesti hlapci Nato soldateske, ki jih sprehaja po planetu in opazuje migracije iz vesolja, iz satelitov ter s pomočjo sodelavcev in ovaduhov na terenu. Ni legalno, ampak saj to kar je naredila Merklova tudi ni bilo v skladu z EU zakoni, ampak zgleda je vojska nad zakoni in kritiko, celo nad voljo državljanov EU, ki jo financiramo in toleriramo.

     • soc

      Po razgledanosti (youtube…), hitrem in globokem umevanju tem, o katerih razpredaš, kot tudi po modrosti in iskrivosti replik, si idealni volilec Levice. Morda te lahko kak Terček še uporabi za svetovalca? Ciao.

     • neuralinkn1

      Ne gledam samo Youtube ampak berem tudi knjige in resno študiram določeno materijo, sicer pa ne trdim nič takega kar ne bi bila mednarodno sprejeta dejstva, o katerih se lahko vsak sam prepriča.
      Obstaja Youtube za idiote in kot učni pripomoček, gor najdeš tudi avdio knjige, ki jih lahko poslušaš med sprehodi in ogromno arhivskih podnetkov, ki jih niso nikoli objavile nobene televizije, to so zgodovinski audiovizualni dokumenti, ki govorijo sami zase.

 • neuralinkn1

  Ti ljudje so idioti, Poljska se ni nikoli upirala enim in drugim okupatorjem, pol poljakov je bilo nemcev, pol pa slovanov, skupaj so uničili Poljsko v državljanski vojni.

 • neuralinkn1

  Sovjeti niso sklenili nobenega pakta z nacisti, ki so javno razglašali, da je treba pobiti celo manjvredno slovansko raso.
  Vojaški pakt se je nanašal zgolj na razkosanje zadnjih preostankov Prusije, kar je dajansko Poljska, sicer pa je zgodovinsko dejstvo, da se je tam odprla prva fronta v novi svetovni vojni.

  Kaj je zdaj, je bil pakt med nacisti in sovjeti ali ni bil, in če ne ni bil, zakaj je bila potem tam vojna, a je kdo napadel nemce in ruse mogoče? Retardi.

  Če rusi ne bi ločili poljake, ki so bili po rodu slovani od poljakov, ki so bili po rodu germani, bi prvorazredni poljaki ukazovali drugorazrednim poljakom, naj pobijejo vse tretjerazredne poljake, kot so naredili nacisti povsod v Evropi in še posebej na balkanu.

  • Imperial Commando

   “Sovjeti niso sklenili nobenega pakta z nacisti…”

   čez par vrstic pa

   “Vojaški pakt se je nanašal…”

   KRETEN NA KUBIK

   • neuralinkn1

    Pe emkrat preberi, saj vem, da so tvoji možgani cepljeni proti racionalnemu razmišljanju, ampak to je samo stanje zavesti, ki se odpravi s šolanjem.
    Pakt pomeni točno to, vojaški dogovor, medržavne pogodbe so pa nekaj čisto drugega. Razlika je v tem, da se pakt nanaša samo na točno določeno materijo, ki niti slučajno ni vključevala nacistov in sovjetov ampak je edino zapovedovala določene vojaške omejitve, odvisne od posameznih garnizij na terenu.

    Pakt med dvema.generaloma ni isto kot pakt med dvema voditeljema narodov, tudi ne razumem zakaj bi hotel Stalin pomagat Hitlerju okupirat cel svet in pobit večino slovanov, če ti to razumeš mogoče. Stalin Hitlerja ni rabil, saj sovjetska zveza ni širila meja nekdanjega ruskega imperika, ni napadala nikogar izven svojega upravnega območja, dogovorjenega z mednarodnim paktom po konecu 1.sv.

 • Janez Kepic-Kern

  ZAČETEKLEPE, STARE, IZ 1909. LETA – HIMNE
  “BRATOM ORLOM”

  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2019/07/himnaOrlom.m4a

  TOLE – je moja, osebna – ALTERNATIVA – za našo,
  edino nam ljubo – SLOVENIJO !
  PAMET JE
  BOLJŠA KOT ŽAMET
  LJUBO
  DOMA, KDOR GA IMA

  UVOD V AVTORSKE
  VSEBINSKO-ZGODOVINSKE
  PRISPEVKE V REVIJI SLOVENIANA
  BESEDILO IN NOTE
  HIMNE “ORLOV” dr. J.E. Kreka !
  Slovenski glasbeniki – toplo vabljeni k oživitvi in k javni dostopnosti javne izvedbe
  te povsem profesionalne in zgodovinsko pomembne,
  a nad 80 let neizvajane originalno slovenske – skladbe !
  “BRATOM ORLOM”

  BRATOM ORLOM !
  DVIGNITE ORLI, V JASNE VIŠINE
  KRILA PONOSNA, MLADE MOČI !
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  K SONCU, K SVETLOBI OREL HITI !
  GOZDI ŠUMEČI KLANJAJO GLAVE,
  BURNI VIHARJI DIVJE BESNE !
  ZORA MLADOSTI, SILA KREPOSTI,
  V ŽILAH NAM POLJE NARODA RAST.
  V TRUDU IN ZNOJU POLNEM RADOSTI
  DOMU GRADIMO SLAVO IN ČAST !
  MATI SLOVENIJA TVOJI LJUBEZNI
  OREL JUNAŠKO KLANJA SRCE,
  NAROD SLOVENSKI, K NESMRTNI SLAVI – TVOJI !
  – SE NAŠE SILE BORE !
  OREL ZRE MIRNO V SINJE VIŠAVE,
  STRELE IN GROMI GA NE PLAŠE
  K BOŽJEMU SONCU DVIGNIMO KRILA,
  VEČNE LJUBEZNI VABI NAS ŽAR
  Z NEBA VIŠINE ORLA BO SILA !
  KRIVDO IN SUŽNOST – RAZBILA – VSEKDAR !

  Avtor: besedila Dr. Evgen Lampe,
  uglasbil Hugolin Sattner
  Tisti, ki vas tematika zanima: notno gradivo te in ostalih pesmi Orlov – dobite v
  Glasbenem oddelku NUK-a v Ljubljani. V tej reviji pa najdete poseben prispevek
  posvečen pozitivnim “Orlom” dr. J. E. Kreka.
  Kot mnoge pozitivne slovenske stvari je tudi “Orle” dr. J.E. Kreka “zatrlo”
  iracionalno politično nasilje nemškega nacizma in slovenskega stalinističnega
  KP; ZK “komunizma-socializma”, ki je bil politično sovražen do gospodarsko in
  kulturno samostojnih “Orlov”.
  S KP; ZK politično-državnim razlaščanjem je “baje – ljudska” ex KP, ZK
  totalitarna, nedemokratična “KP; ZK oblast” fizično uničila gospodarske
  temelje delovanja “Orlov” dr. J.E. Kreka !
  Ter jih s prepovedmi delovanja – “odrinilo” iz javnega političnega življenja !
  A v srcih nas
  – miru, dobremu delu in poštenemu življenju – privrženih,
  nas ljudi – s slovenskega podeželja izhajajočih Slovencev je in bo
  – duh
  krepostnih in gospodarsko sposobnih Orlov – živel – vedno !
  “Bog daj” !
  In z našo pomočjo – bodo od ran okrepljeni “Orli” – spet vzleteli !
  In nihče več – krepostnih “Orlov” – ne bo več pregnal s slovenskega neba !
  Zapisal Janez Kepic-Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”

  “ALTERNATIVA ZA NAŠO EDINO NAM – DOMOVINO – SLOVENIJO.
  RESNO.
  RESNI INTERESENTI – NAJ SE MI JAVIJO.
  OŽIVILI BOMO “ORLE” DR. J. E. KREKA
  IN
  PODOBNE KVALITETNE REČI IZ NAŠE – SLOVENSKE PRETEKLOSTI,
  KI SO JIH NAŠI PREDNIKI – ZNALI IMETI,
  MI
  PA JIH ZAENKRAT – ŠE NE ZNAMO – ZOORGANIZIRATI.
  Jaz
  jih bom znal zoorganizirati – OK EX KNJIŽNIČAR SEM
  s pozitivn energijo – za našo Slovenijo.
  Z
  mojega osebnega, zasebno podjetniškega e-portala “SLOVENIANA”
  NA: sloveniana. si

  Kot vsi beroči vidite sta portal in mesečna revija “SLOVENIANA” polna živih, pomembnih kulturno-zgodovinskih in aktualnih prispevkov. Če se čutite zmožne napisati kaj podobnega tudi vi, iz svojih spominov, znanja, itd. se nam kar brez zadrege oglasite.

  VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

  VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
  Lahko nas kontaktirate na: [email protected]

  Več info na naših straneh.

  L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

 • neuralinkn1

  Zakaj je Nemčija napadla Poljsko, zgleda so jih bodrili angleži in zavezmiki, ki so jih opremljali s tehnologijami in informacijami, da bi zaustavili širjenje komunizma na domnevni zahod.

 • Branislav Valter

  Imeli smo neizmerno sreco da smo imeli Broza.
  Brez Tita bi postali poslusen sovjetski satellite, s Titom pa smo uzivali svobodo v socislisticni domovini TITOVI JUGOSLAVIJI.
  HVALA TI VELIKI MARSAL SFRJ NESMRTNI JOSIP BROZ TITOSLAV.
  VECNA TI SLAVA, AMEN.

 • Vera

  Joj,joj kaj se gredo naši levi mediji.Kaj bi rekli naši osamosvojitelji,če bi mi Slovenci povabili na “Dan državnosti” 25.6.srbske generale ali celo njihovega predsednika? Pamet je očitno še vedno na dopustu !

  • neuralinkn1

   In zakaj ne, napafli so nas.hrvati, slovenski nacistični in ustaški gnoj je izganjal in obtoževal pa srbe, čas bi že bil, da se opravičimo Srbiji, ki ni sodelovala v nobeni državljanski vojni na balkanu, proti drugi republiki, obsodimo slovenske veleizdajalce, nacionaliziramo nuklearko in skupaj osvobodimo Piransko uvalo ter vse kraje ob meji izpod agresorskega režima.

   Hrvatov niso napadli nobeni srbi ampak so se hrvati pobijali med sabo v državljanski vojni, ki jo je zakuhala Tuđmanova ustaška vlada, ki je tudi nadaljevala ustaško okupacijo Slovenije in poslala nad nas tanke. Iz Zagreba, ne iz Beograda!

   • Imperial Commando

    Je tudi kolono tankov iz Beograda poslal Tuđman?? K sreči zaradi okvar kolnona ni dosegla SLO. Kva ti vse nabijaš ajga, si še hujš kt Tunek, on se vsaj ne dela pametnega.

    • neuralinkn1

     Kolona tankov, ki je končala kje, do Slovenije zagotovo ni prišla, do Vojne krajine mogoče, branit hrvaške srbe pred Tuđmanovo ustaško vlado.

     Hrvsška naveza laće kot pes teče, v Sloveniji ni bilo nobemih tankovskih bitk, zsčele so se .v Vukovarju, ki so ga branile topniške in proti tankovske enote iz hrvaških kasarn JNA.

  • Peter

   Veseli bi bili, saj vemo, da nas je osamosvojil F 21 in njegov veliki precednik, no.

 • neuralinkn1

  Lahko bi obeležili tudi pakt ameriške družine Bush s Hitlerjem.

  • Peter

   Lahko. Lahko bi tudi osvetlili vlogo družine Bush pri izjemnem poslabšanju razmer na svetu.

   • neuralinkn1

    Se strinjam, vsekakor močno prezrta in zelo vplivna zgodovinska oligarhija, ki si zadluži več globalne pozonosti.

 • Peter

  Predlagam, da ponovimo cirkus pod Vršičem in povabimo pjutina, da bo revež prišel malo k sebi, no.

 • if

  1. maja 1941, štiri dni po kominternovski tvorbi PIF (27.4.1941) v LJ in 26 dni po napadu kominternovskega Hitlerja na Slovenijo znotraj KJU (6.4.1941), so kominternoveci gostili svoje naciste na Rdečem trgu v Moskvi.
  https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8

  Slovenski neokomunist vsakega 27. aprila slavi v obliki dneva upora proti okupatorju slavi svojo takratno kolaboracijo z nacistom okupatorjem!

  Slovenski oblastni neokomunisti vzdržujejo to podlost tudi v šolskem prostoru RS.
  To so naklepna sovražna dejanja zoper slovenski narod. Slo9venski oblastni neokomunist je velizdajelec svobodne Slvoenije.

  • neuralinkn1

   Čakaj malo, saj niso vzdrževali diplomatskih stikov samo rusi, zakaj je bilo to sploh narobe, a so bili že takrat v vojni z Nemčijo mogoče? V kateri vojni pa, ko so rusi pravkar zmagali že v 1. Sv, ampak ne proti Weimarjevi nemčiji, ki je nastala po končnem porazu Prusije.

   In po kakšni logili naj bi prepovedana stranka slovenskih komunistov odločala o bilo čem, ko je Ljudska srranka prodala Slovenske dežele sosednjim državam in genocidno razslojila lasten narod na tri razrede državljanov okupatorskih držav, komunistov ni bilo zraven. Potem je med slovenci zelo narasel interes za boljševizem, nedvomno.

   Pokaži mi pilitične programe slovenskih komunistov, itslijanskih fašistov, hrvaških ustašev in nemških nacional socialistov, bomo videli, če pridejo kje skupaj. Mogoče v členih, ki opisujejo umor celotnega slovenskega prebivalstva oziroma samomor naših edino. Idiot!

 • neuralinkn1

  Uradni podatki kažejo, da je imel nacistični okupator v Sloveniji več mrtvih kot so sem nažokali njihovih soldatov.
  Kako je mogoče, da ti umre več vojakov kot jih je živelo?

  Smrt fašizmu!

 • Imperial Commando

  @neuralinkn1:disqus : si tipičen primer človeka, ki misli da vse ve in je oh in sploh, v resnici pa nimaš pojma o NIČEMER. Tvoji komentarji so kontradiktorni, brez glave in repa. Raje utihni in nehaj spamat portal in sebi delat sramoto.

  • neuralinkn1

   Kontradiktorni, v kakšnem smislu, kje točno naj bi nasprotoval dološno znanim in nedvoumnim DEJSTVOM?
   Daj povej mi prodim kaj ni res, nehaj pljuvat in napenjat vratne žile brez veze, saj lahko napišeš, če kaj ni res, ker ne more biti res.

   Na tvohem mestu, bi tožil tvoje brezplačne učitelje in profesorje za zagodovino, pod pogojem, da si hodil v Slovensko šolo in dicer v pravo šolo, ne tako s kakšnim prilagojenim programom.

 • opazovalec

  Res je, 2 tedna po podpisu pakta se je začela vojna. Toda pakt z Nemci so imeli Angleži, Francozi, Poljaki!, dajte še njih omenit. In še to povejte, kaj je dejal Churchill o Poljski:

  “Poland is a greedy hyena of Europe”. Pri tem je mislil na njihovo okupacijo dela Češke!

  • neuralinkn1

   Vsi so imeli naložen keš v Weimarjevi republiki, ko so vlagali v povojno prenovo, po merilih in potrebah zmagovalnih koalicij.

   Nemško trdnjavo so morali obnoviti tudi zato, ker so jih dobili po pič* od Rdeče armade francozi, američani in praktično pol sveta skupaj, ko so hoteli reševat propadlo rusko buržuazijo. Midlim fobesedno, saj so poskušali z invazijo na Lenin, pa ni plo, takrat Amerika še ni imela skoraj nobene omembe vredne vojaške industrije, saj so komaj splavali iz domače državljanske vojne in socialistične revolucije.
   Tretji razlog za moč sovjetov pa je nila.sama.narava vojne, ki do takrat pe ni bila totalna, revolucija pa in to skrajno, če kdo pozna vzroje za nastanek nacistične vojaške doktrine. Od rusov so se učili kako je treba v modernem svetu uveljavljati avtoritaritativni fevdalizem, partijski ovaduhi so popisali vso prebivalstvi, komumistični šerifi so pa potem šli od hiše do hiše.

 • milanček

  pakt med hitlerjem, komunistom stalinom in komunistom titom!

 • neuralinkn1

  Poljakom ni trwba vabiti Putina, vse kar ima on za povedat nemčurjem pride po ruskem plinovodu.

 • IZBIRA

  Kakšni osrednji medeiji, to so komunistični mediji od CK ZKS oziroma Foruma 21. Kritizirajo, ker ne morejo več lagati, da so bili od samega začetka na napačni strani. Komunisti in nacisti so začeli WW2 (napad na Poljsko in Finsko), potem, ko pa jih je Hitler prehitel in jih napadel, so bili prisiljeni v sodelovanje z Zahodnimi zavezniki. Prej niso naredili nič proti Hitlerju ampak so aktivno pomagali s surovinami, orožjem in še čem.

 • Janez Kepic-Kern

  Tole je seveda – vse res.
  Tudi za Poljsko zavzetega generala SIKORSKEGA IN NJEGOVO HČER
  so Poljaki zaradi “kravje kupčije” med GB IN STALINOM – IZGUBILI.
  Izgubili
  so SIKORSKEGA in njega OK čerko – NA ZELO OKRUTEN NAČIN.
  IN
  prikazali njuno smrt – kot nesrečo z letalom v GIBRALTARJU.
  Kako nizkotno ravnanje – GB in STALINOVE SZ. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  SLOVENCI
  SE RAJE POSVETIMO SVOJI POZITIVNI TRADICIJI
  NPR.
  “ORLOM” DR. J.E. KREKA, 1908-1840.
  HIMNA
  “BRATOM ORLOM”

  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2019/07/himnaOrlom.m4a

 • Black_hawk

  Nikoli ne bom verjel da je Hitler pobil toliko judov.

  • Black_hawk

   Največja natega vseh časov!

 • Black_hawk

  Poglejte si Hitlerjeve govori, nikjer ne govori o zločinih, tudi nekega hudega sovražnega govora ni, samo o tem kako bo rešil nemškega delavca in kmeta!

  • neuralinkn1

   Nehaj komplicirat, ti vde lepo piše v Mein Kampfu, kako je tisto zgledalo pa lahko vidiš na Hitler zgodovinskem TV kanalu. National geographics, pa to.

   • Black_hawk

    Ti se učiš iz samo ene knjige?

    • Black_hawk

     Iz dveh TV oddaj potegneš vzporednice?

 • Black_hawk

  Nemčija se je po vojni dvignila postala velesila, jugoslavija je ostala nerazvita do zadnjega dne!

 • xtc

  Ruska “osvoboditeljska” golszen je bila slabša od Hitlerjeve-ne vem zakaj bi vabili njih ponosne naslednike?

 • Aton

  No, estonska precednica je dala lekcijo Bergantu o ruski okupaciji…

 • svatne

  Logika pa taka – ZAKAJ SO PA NEMCE POVABILI ??? A Nemci pa niso napadli Poljske?