fbpx

Ekskluzivno z dokazi: To je policist, ki je izdal sindikalista Petroviča. Razkrivamo celotno zaroto.

Robert Zajc in kriminalist Robert Mravljak (Foto: STA)

Vladna PR-zgodba, ki je zaradi domnevnih dogovorov na Facebooku uničila kariero prvega sindikalista policistov Zorana Petroviča, dobiva nove razsežnosti. Dogajanje se je namreč osrediščilo okoli bistvenega vprašanja: kdo je izdajalec med policisti, ki so vladi pomagali sesuti lastni sindikat in boj za njihove pravice?

Danes je to postalo jasno. Po notranjih informacijah s policije naj bi Petroviču in sindikalistom sceno zakuhal nekdanji šef celjskih kriminalistov Robert Mravljak, ki je trenutno v službi generalnega direktorja policije Marjana Fanka in je dobil povišanje naziva z višjega kriminalističnega inšpektorja v svetnika, bil pa je tudi generalni sekretar Petrovičevega Sindikata policistov Slovenije.

Informacijo potrjujejo tudi podrobnosti “anonimke”, saj je z računalniško analizo vira dokumenta kljub zaščiti pdf-dokumenta možno ugotoviti, da je avtor dokumenta “MR”, kar so inicialke Roberta Mravljaka.
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Po informacijah s policije naj bi bil Mravljak povezan z regionalnim predstavnikom Sindikata policistov Slovenije Robertom Zajcem, ki je bil del FB-skupine, ki se je dogovarjala za akcijo v zvezi z ministrom Koprivnikarjem. Zajc naj bi Mravljaku tako izročil korespondenco.

V ozadju celotne zgodbe pa je še državni sekretar za nacionalno varnost Franci Povše iz kabineta predsednika vlade, s katerim naj bi se Mravljak posvetoval, in kjer naj bi tudi pripravili eno najuspešnejših medijskih akcij zoper policiste. V kabinetu predsednika vlade vsakršno vpletenost državnega sekretarja za nacionalno varnost v omenjeno zadevo odločno zavračajo.

Policija: Gre za poskus odvrnitve nedopustnega ravnanja
Na Generalni policijski upravi so se od problematizacije vira, “ki je opozoril na dejanje posameznih članov in predsednika Sindikata policistov Slovenije in dveh policistov, obremenjeno s sumom kaznivega dejanja,” ogradili. Kot so zapisali, gre očitno za poskus odvrnitve pozornosti od tega nedopustnega ravnanja.

Tako se je začelo
“Afero Koprivnikar” je v anonimnem pismu razgalil anonimni policist, ki je zapisal, da je šlo za načrtovan policijski postopek proti ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju. Kot je trdil, “so Koprivnikarja ustavili po navodilu predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča. PU Kranj že nadaljuje notranji nadzor”.

Potrdili pogovore na Facebooku
“Pogovori na družbenem omrežju Facebook so dejansko bili,” so zapisali v sindikatu policistov in dodali, da je šlo za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata. A na sindikatu pristnosti korespondence niso mogli potrditi, saj z avtentičnim posnetkom (FB-strani) komunikacije niso razpolagali.

Sedem izrednih odpovedi
Interna preiskava kranjske policijske uprave je pokazala hujše kršitve, zaradi česar je generalni direktor policije Fank policistom, ki so sodelovali v lovu na ministra Koprivnikarja, podpisal sedem izrednih odpovedi delovnih razmerij.

Marko Puš