fbpx

Erjavec napovedal, da bo Slovenija postavila 80 kilometrov ograje

Karl Erjavec (foto: STA)

Zunanji minister Karl Erjavec je med današnjim obiskom na Dunaju vodji kabineta avstrijskega kanclerja Josefu Ostermayerju napovedal, da bo Slovenija na določenih delih meje s Hrvaško postavila skupno 80 kilometrov ograje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Slovenski zunanji minister je ob tem poudaril, da ograja ni namenjena zapiranju meje in zaustavljanju ljudi, omogočila naj bi zgolj organizirano sprejemanje migrantov tam, kjer bi jih lahko registrirali, je povedal Ostermayer.

Če ne po eni, pa po drugi poti
Erjavec ni mogel oceniti, kako bo ograja na meji vplivala na migrantske tokove. Meni pa, da zaustavljanje migrantov na t. i. balkanski poti ne bi niti delovalo. Po njegovih besedah je primer ograje oz. zaprtja meje na Madžarskem pokazal, da migranti v tem primeru enostavno poiščejo druge poti.

Slovenija in Avstrija se sicer strinjata, da je rešitev migrantske krize mogoče iskati le na ravni EU.

Sebastjan Kurz: Slovenski ukrepi so razumljivi in potrebni
Zunanji minister Karl Erjavec je med obiskom Dunaja svojega avstrijskega kolega Sebastiana Kurza seznanil s postavitvijo ograje na nekaterih delih slovensko-hrvaške meje. Kurz je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA slovenski ukrep označil za popolnoma razumljiv in tudi potreben. Kurz je poudaril, da je cilj teh ukrepov, da tisti, ki “nimajo možnosti za azil, tudi ne pridejo do srednje Evrope”. Vse takšne je treba po njegovem mnenju na schengenski meji zaustaviti.

Kurz je poudaril, da je Avstrija pripravljena Sloveniji pomagati in jo v primeru večjih migrantskih pritiskov tudi dodatno podpreti. V Sloveniji sicer trenutno pomaga 14 avstrijskih policistov.

STA, V. V.