Evropski poslanec Zver pozdravil Tuskovo pobudo proti migrantskim kvotam

Milan Zver

V pripravah na decembrsko zasedanje Evropskega sveta je evropski poslanec dr. Milan Zver na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril na pismo predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, v katerem ta ugotavlja, da stalne in obvezne kvote niso najbolj primeren instrument za upravljanje z migracijami. Po Tuskovem mnenju obvezne kvote delijo evropsko javnost, tako da se v pismu zavzema za bolj spodbudne oblike reševanja tega problema. Na uvedbo problematičnih kvot je Zver opozoril že s podpisom podpore iniciativi, ki je zavračala sporne določitve iz Dublinske uredbe.

Na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je potekala razprava o pripravah na decembrsko zasedanje Evropskega sveta, v kateri je sodeloval tudi evropski poslanec dr. Milan Zver. Evropski poslanec je v svojem govoru najprej pozdravil uspešno delo glavnega t. i. brexit pogajalca za EU, Michela Barnierja. Predvsem je podprl dejstvo, da je pogajalec Barnier postavil v ospredje skrb za pravice ljudi, ki bi jih lahko britanski izstop najbolj prizadel.

Stalne in obvezne migrantske kvote niso ustrezne!
Na vrhu unije bodo ob koncu leta razpravljali tudi o migrantski politiki. V povezavi s tem je Zver opozoril na pismo predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, v katerem ta ugotavlja, da je praksa dokazala, da stalne in obvezne kvote niso najbolj primeren instrument za upravljanje z migracijami. Po Tuskovem mnenju obvezne kvote delijo evropsko javnost, v pismu se tako zavzema za bolj spodbudne oblike reševanja tega problema. Na uvedbo problematičnih kvot je Zver opozoril že s podpisom podpore iniciativi, ki je zavračala sporne določitve iz Dublinske uredbe.

“Nobena skupna evropska politika ni do zdaj imela še tako velike podpore kot ustvarjanje varnostne in obrambne unije”, je dejal Zver glede vzpostavljanja stalnega strukturiranega sodelovanja na področju varnosti in obrambe (PESCO), še ene pomembne teme, ki jo bo Evropski svet obravnaval na decembrskem zasedanju.

C. Š.