fbpx

FBI se vrača na kraj zločina pranja iranskega denarja, pišejo srbski mediji: “Slovenija je bila takrat katapult za vse umazane posle”!

Foto: STA

Zadnje dni lahko spremljamo sago o “skrivnostnem” ameriškem letalu na Brniku in ugibanju s kakšnim namenom je sploh priletel v Sloveniji. V tujih medijih se pojavljajo informacije, da skupina dvajsetih agentov FBI preiskuje finančne malverzacije Irana preko slovenske banke NLB. Kot je znano, je afero pranja denarja med leti 2009 in 2011, v času vlade Boruta Pahorja, v višini skoraj milijarde evrov, odkrila Logarjeva preiskovalna komisija, vpleteni pa naj bi bili tudi srbski politiki. “FBI se vrača na kraj zločina in želi raziskati vse povezave, poiskati odgovorne” je dejal nekdanji agent srbske tajne službe.

“Ameriški agenti FBI so prišli v Slovenijo, da bi raziskali finančne malverzacije z Iranci, za katere sumijo, da so vpleteni tudi Srbi. Takratna srbska vlada pod vodstvom Borisa Tadića naj bi bila vpletena v iransko afero pranja denarja, vredno več kot milijardo evrov, ki se je zgodila pred desetimi leti”, poroča srbski Kurir.

A seveda kot naročeno, slovenski režimski mediji poročajo, da ni razloga za preplah. Pravijo, da so “domneve, ki let povezujejo s kakršnimi koli operacijami FBI, lažne”, in da slovenska policija o tem ni obveščena. Pri tem pa se seveda pojavljajo sumi, kot je zapisal Janez Janša, zakaj bi FBI sploh obvestil slovensko policijo, če pa je ravno ta sodelovala pri prikrivanju pranja denarja za iranski režim.

Financiranje terorizma
Slovenijo namreč že leta pretresa afera NLB – kjer je največja državna banka iz Irana prala denar, s čimer je kršila mednarodni embargo in ni uporabila predpisov o protiterorističnem financiranju. Ocenjuje se, da je NLB v dveh letih iz Irana oprala skoraj milijardo evrov. Preko NLB je bilo opravljenih od 40 do 50 transakcij dnevno na več kot 30 tisoč bančnih računov po vsem svetu z lažnimi imeni kot je “Miki Miška” in “Racman Jaka”. Iran pa  je za ta denar kupoval tudi materiale za proizvodnjo orožja.

Vlada (2008- 2011) je bila na oblasti, ko se je začelo in končalo pranje denarja.

Sledi vodijo tudi v Beograd
Nekdanji agent tajne službe v Srbiji Božidar Spasić ni presenečen, da iranska afera o pranju denarja vodi tudi v nekdanji srbski režim. “Tu se prepletata trgovina z orožjem in pranje denarja. Po letu 2010 se je Iran začel ukvarjati z jedrskim orožjem. FBI se vrača na kraj zločina in želi raziskati vse povezave, poiskati odgovorne” je dejal. Medtem tudi Marko Nicović, član Svetovnega združenja načelnikov policije, opominja, da je v tistem času “eksplodiral slovenski vpliv v Srbiji” in dodal, da “je bila Slovenija takrat katapult za vse umazane posle”.

Lana Božič