fbpx

[Foto] Parada ponosa letos proti “sovraštvu”, finančno podprta s strani Jankovića!

Zoran Janković in Violeta Bulc na paradi ponosa (Foto: Robert Fojkar)

V soboto je v Ljubljani potekala parada ponosa, ki naj bi bila namenjena promociji enakopravnosti in boja proti diskriminaciji LGBT skupnosti, a tudi letos je imel dogodek širšo politično agendo, v maniri nekaterih levičarskih strank so opozarjali na “sovraštvo”. Dogodek sta izmed vidnejših politikov obiskala evropska komisarka Bulčeva in ljubljanski župan Janković, ki z davkoplačevalskim denarjem dogodek tudi izdatno podpira.

V soboto je na ljubljanskih ulicah potekala povorka, s katero so sklenili 12-dnevni Festival Parada ponosa. Dogodek je potekal od centra Metelkova proti Novemu trgu, povorke pa se je tokrat po poročanju STA glede na navedbe organizatorjev udeležilo 2.500 ljudi, po nekaterih ocenah pa do 3.000. Kot navaja STA, je prva parada ponosa potekala leta 1969, kjer je skupina gejev in lezbijk protestirala proti racijam in nasilju policistov v lokalu Stonewall, tovrstni dogodki pa odtlej potekajo po vsem svetu, od leta 2001 tudi v Sloveniji.

Parada ponosa kot prostor za promocijo levičarskih političnih zamisli
A kot običajno, tudi na letošnji paradi ponosa se niso zavzemali proti diskriminaciji in borili za enakopravnost, pač pa je imel program širšo politično agendo, poravnano z agendami levičarskih strank, kot sta npr. skrajna Levica, od koder so festival tudi eksplicitno podprli ali pa stranka Socialni demokrati, ki se pod pretvezo preprečevanja sovražnega govora trudi omejiti svobodo govora in si tako okrepiti kontrolo nad javnostjo prek medijev in na družbenih omrežjih. Parada ponosa je namreč letos potekala pod geslom “presežimo kulturo sovraštva.”

Parada ponosa (Foto: Robert Fojkar)

Zahtevajo odzive institucij proti “kulturi sovraštva”
Članica upravnega odbora društva Parada ponosa Nina Perger je med drugim v uvodniku pred letošnjim festivalom zapisala, da se ne soočamo le s porastom sovraštva, “temveč tudi z neodzivnostjo institucij, ki naj bi (za)ščitile pripadnice_ke marginaliziranih skupin; v svoji neodzivnosti in pasivnosti so sokrive za porajajočo se kulturo sovraštva. Ne soočamo pa se le z njihovo neodzivnostjo, temveč tudi z akterkami_ji na različnih institucionalnih pozicijah moči, ki same_i nekaznovano reproducirajo sovražnost, klimo strahu, sovraštva in poniževanja.” V nadaljevanju implicira tudi podporo npr. nelegalnim migracijam, pozitivni diskriminaciji v korist žensk in uničujočim ekosocialističnim politikam: “Priča smo ustvarjanju političnega življenja, ki temelji na iskanju enostavnih ‘rešitev’ na ozadju lažnega in manipulativnega vzpostavljanja že znanih ‘grešnih kozlov’: LGBTIQ+ skupnosti, feministk, migrantk_ov, prosilk_cev za azil, okoljevarstvenih aktivistk_ov ipd.”

Parada ponosa (Foto: Robert Fojkar)

Članica soavtorica priročnika Zmoremo, ki mladim deli nasvete za ovajanje “sovražnega govora” policiji
Kot smo že poročali, Pergerjeva, ki profesionalno deluje v okviru režimske FDV, simpatizira s skrajno Levico, še pomembneje pa je v njenem soavtorstvu nastal priročnik Sveta Evrope Zmoremo, v katerem med drugim mladim deli nasvete za ovajanje sovražnega govora policiji, kot smo na Nova24TV že poročali. Prav tako iz priročnika izhaja, da je definicija sovražnega govora odvisna od vsakokratne oblasti in v primeru ukrepov, kot so predlagani, bi se prav lahko zgodilo, da bi tudi parado ponosa nekdo označil za sovražno, kot se to dogaja v islamskem svetu ali pa npr. v Rusiji. Proti sovražnemu govoru sta v okviru Parade ponosa potekala tudi dva dogodka in sicer prvi pod naslovom “Zgrabimo sovražni govor za roge!” v sredo in drugi pod naslovom “Presežimo sovražni govor” v četrtek.

Parada ponosa, ljubljanski grad (Foto: Robert Fojkar)

Izmed vidnih politikov tokrat na paradi ponosa le Janković in Bulčeva
Letošnje parade ponosa sta se izmed vidnejših politikov udeležila le evropska komisarka za transport Violeta Bulc, članica propadle SMC, in ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dogodek obeležil z veliko mavrično zastavo, ki je visela s stolpa ljubljanskega gradu, aktivnosti LGBT skupnosti pa tudi MOL izdatno financira z davkoplačevalskim denarjem. Od Mestne občine Ljubljana je tako društvo Parada ponosa do sedaj po podatkih Erar prejelo za 38.238,54 evrov. Pri tem velja opozoriti, da so se nakazila pričela po Jankovićevem prevzemu funkcije ljubljanskega župana in to kljub temu, da, kot že omenjeno, parada ponosa v mestu sicer poteka od leta 2001. Kljub nekaterim pričakovanjem pa na letošnjem dogodku ni bilo Milana Brgleza, ki je bil nedavno izvoljen v evropski parlament na listi SD.

Nakazila MOL društvu Parada ponosa (Vir: Erar)

J. Ž.