fbpx

[Foto] Vse o Jankovićevih 5.599 kvadratnih metrih, ki jih blokira Furs v Bovcu: Tak pogled imajo sosedje

Ko je v petek v javnost prišla informacija, da je Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) blokirala premoženje ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je bila najbrž najbolj presenetljiva informacija, da je ob vrsti že bolj ali manj javnosti poznanih nepremičnin v ljubljanskem predelu Rudnik na seznamu Jankovićevega premoženja tudi nepremičnina v katastrski občini Bovec. Sklep FU Ljubljana za zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti je sicer datiran že z 28. oktobrom letos.

Kar je dva dni po tistem, ko so mediji poročali, da je Jankovićeva družina – poimensko sta bila omenjena sin Jure in soproga Marija (Mija) – sobotni večer preživela v restavraciji, v kateri je bil v drugi sobi z družino tudi odvetnik Aleksander Čeferin, ki je Jureta pospremil v parlament, ko je bilo vse, kar je izustil pred parlamentarnimi preiskovalci: “Odgovor, enak prejšnjemu.” Nekaj dni pozneje smo razkrili, kako je banka, pri kateri je lastnica restavracije zadolžena za krepko čez milijon evrov, povezana z državno banko, ki je reševala javno najodmevnejši zavoženi projekt – finančno nasedle Stožice, kjer so ugašala življenja.

A posvetimo se Jankovićevemu premoženju v Bovcu. Na spletni strani geodetske uprave najdemo podatek, da je Jankovićeva parcela, ki leži pod Rombonom, velika 5.599 kvadratnih metrov. V večjem delu gre za kmetijsko zemljišče, nekaj je gozda. Na parceli ni nobene stavbe.

Je pa stavba, ki jo lastniki že od leta 2014 na Bookingu tržijo kot turistični objekt, na sosednji parceli, ki meji na Jankovićevo parcelo na vzhodu, meja pa na spodnji karti deluje, kot bi jo potegnili z ravnilom. Tam je tudi Jankovićevi parceli najbližja hišna številka: Ravni laz 6.

Jankovićeva parcela je obarvana v zeleno. Največji del parcele meji na gozd v lasti Občine Bovec. Na parceli, katere meja deluje, kot bi jo narisali z ravnilom, je uspešen turistični objekt. (Vir: Gurs)

Mimo Jankovićeve parcele pelje tudi cesta; ko je poleti 2013 te kraje snemal Google, pa do parcele ni prišel, ampak se je obrnil kakšnih sto metrov prej.

Južno od Jankovićeve parcele je kmetija. Zgodovinski izpis iz zemljiške knjige v delu, kjer je naveden Janković, si lahko preberete v nadaljevanju.

Andrej Žitnik