Franti, ki je sodeloval pri izvensodnih pobojih Slovencev, po našem posredovanju grozi kazenski pregon! Bo končno za svoje zločine odgovarjal eden od še živečih partizanov?

Foto: Vlada RS

V preteklih dneh smo pisali o najbolj slavnem partizanskem poveljniku ta hip v Sloveniji, 96-letnem Francu Severju – Franti. V svojih člankih smo dokazovali, da je ta partizanski junak sodeloval pri povojnih pobojih, ki jih je opisoval v svojih delih. “Ker pa iz vašega vprašanja izhajajo razlogi za sum, da bi lahko bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bomo vaše vprašanje šteli kot naznanilo suma storitve kaznivega dejanja in bo dano v preučitev pristojnemu državnemu tožilcu,” je na naša vprašanja odgovorila Katarina Bergant, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Ali bo moral Franta na stara leta odgovarjati za svoje zločine, ko je bilo po vojni pomorjenih več kot 15 tisoč Slovencev?

“V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da smo na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani obravnavali zadeve, storjene v vojnem in povojnem času, vendar pa v vašem vprašanju navedene zadeve, po pregledu vpisnikov Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ne beležimo. Ker pa iz vašega vprašanja izhajajo razlogi za sum, da bi lahko bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bomo vaše vprašanje šteli kot naznanilo suma storitve kaznivega dejanja in bo dano v preučitev pristojnemu državnemu tožilcu,” smo dobili ekskluzivni odgovor Katarine Bergant, višje državne tožilke in vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Ali se bo moral najnovejši junak partizanske levice zagovarjati na sodišču zaradi svojih vojnih hudodelskih dejanj?

Spomnimo, v preteklih dneh smo poročali o tako imenovani samoprijavi glede vojnih hudodelstev, ki jih je v povojnem času storil Franc Sever – Franta, zdaj tudi filmski junak prve slovenske partizanske epopeje v samostojni Sloveniji Preboj. Sam preboj pa je Franta delal tudi po vojni, saj se je po zaslugi bojev v NOB hitro vzpenjal po družbeni lestvici vse do direktorja Adrie, ko ga je odnesla tragična nesreča na Korziki. Najbolj sporno v njegovi izpovedi se nanaša na del, v katerem je eksplicitno zapisal, da je smrtna kazen čakala tudi tiste z manjšimi prekrški in posameznike, ki so poznali svoje določene sorodnike. “Še to moram povedati, da so sezname podpisali trije preiskovalci, kar pomeni, da so bili ljudje zaslišani in da so na ta seznam prišli samo tisti, ki so zakrivili tak ali drugačen prekršek, verjetno pa tudi tisti, ki so bili osumljeni aktivne udeležbe pri kolaboraciji zaradi bližnjih sorodnikov, ki so se med vojno bojevali proti partizanom,” je svojo resnico o grozodejstvih zapisal Franta.

Filmski junak partizanske levice Franc Sever – Franta (Vir: STA)

Ali se bo Franta zagovarjal ali pa se izvlekel – kot mnogo komunističnih zločincev pred njim?
V dosedanji slovenski samostojnosti se je zaradi svojih vojnih hudodelstev zagovarjal le Mitja Ribičič, postopki zoper njega pa so bili pozneje opuščeni z njegovo smrtjo v letu 2012. Čeprav so se razkrila grozodejstva, ki so se dogajala po koncu druge svetovne vojne, doslej v Sloveniji zaradi vojnih hudodelstev ni bil obsojen še nihče. Kazen za vojno hudodelstvo je po kazenskem zakoniku 15 let zapora. Kljub starosti hudodelcev zločini žal nikoli ne zastarajo, zato bo zanimivo spremljati postopke tožilstva in vlaganje bodoče obtožnice proti Franti. Ali bo tožilstvo enkrat za spremembo svobodno odločalo ali pa bo spet padlo pod vpliv levičarskih demagoških organizacij tipa Zveze združenj borcev za vrednote NOB in aktualne oblasti ter zadevo pospravilo v predal za nedoločen čas, kot se je zgodilo za marsikatero zadevo v preteklosti?

Samo Samec