fbpx

Globoka država vrača udarec: Po uvedbi parlamentarne preiskave pravosodja v primeru Kangler je svojo preiskavo državnih svetnikov začela KPK

Predsednik KPK Boris Štefanec in državni svetnik Franc Kangler (foto: STA)

Potem, ko so bili na vrhovnem državnem tožilstvu razočarani nad odredbo državnega zbora o uvedbi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler, se je vmešala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). KPK je tako državnemu svetu že poslala zahtevo za vso dokumentacijo.

“Spet sem postal problem države RS!” je preko Twitterja opozoril nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler, potem ko je KPK poslala obvestilo o zahtevi za vpogled in izročitev dokumentacije. Ob tem je Kangler opozoril, da so ponovno “mračne sile vključile KPK za politični obračun”.

KPK je namreč uvedla postopek “zaradi kršitve etike in integritete Državnega sveta RS in nekaterih državnih svetnikov.” Kakor so navedli, je razlog za to “postopanje za sprejetje zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona” zoper Kanglerja.

V preprostem jeziku, KPK je sprožila svojo preiskavo proti določenim članom državnega sveta, ugibamo, da je med njimi spet, čisto po naključju, tudi sam Kangler, ker je bil državni zbor primoran sprožiti postopek o uvedbi parlamentarne preiskave zoper vpletene v okoli 20 zadev v pravosodju, v katerih je bil Kangler žrtev pregona, a so vse zadeve na koncu propadle.

Če je vrhovno državno tožilstvo še kak dan nazaj točilo krokodilje solze zaradi “političnega procesa” proti pravosodju, kakor so označili uvedbo parlamentarne preiskave, pa zdaj lahko vidimo, kako v praksi izgleda politični proces, ko se KPK, ki bi se morala vsaj na papirju ukvarjati s preprečevanjem korupcije, po novem ukvarja s preiskovanjem ozadja o uvedbi parlamentarne preiskave.

Kot smo že pisali, je bil sodnik Janez Žirovnik, ki je sodeloval v procesih zoper Kanglerja, v preteklosti obveščevalec SDC, kasneje pa funkcionar Sove. Že ta podatek sam po sebi bi zadostoval za več kot samo primerno utemeljitev, zakaj Slovenija krvavo potrebuje lustracijo pravosodja.

Žirovnik bi se po mnenju Cirila Ribičiča moral iz procesa proti Kanglerju izločiti, a tega ni storil. Da je bilo še dodatno poskrbljeno za rušenje kakršnegakoli videza poštenega sojenja Kanglerju, pa so novinarji Žirovnika ujeli na proslavljanju zmage novega mariborskega župana Saše Arsenoviča.

A zdaj KPK namerava začeti s svojim lastnim lovom na čarovnice. V normalni demokratični državi kaj takega ne bi bilo mogoče. A živimo v Sloveniji, kjer se slovensko pravosodje čuti ogroženo že, če nekdo samo reče, da se jim bo gledalo pod prste, medtem ko sami brez najmanjše trohice slabe vesti lahko človeku uničijo oziroma uničujejo življenje dolga desetletja, ne da bi za to morali kadarkoli odgovarjati.

Ivan Šokić