fbpx

Iniciativa za svobodo govora: Strogo obsojamo pogrom Islamske skupnosti zoper tednik Reporter

Foto: epa

Iniciativa za svobodo govora strogo obsoja pogrom Islamske skupnosti zoper tednik Reporter. ”Izjava Islamske skupnosti je problematična tudi zaradi tega, ker jo lahko skrajneži razumejo kot poziv na teroristični napad na medije, ki kritično poročajo o delovanju njihove verske skupnosti,” so zapisali v izjavi za javnost. 

Islamska skupnost je na svoji spletni strani objavila zapis, v katerem je za incidente na gradbišču džamije obsodila tednik Reporter, hkrati pa novinarje tednika obtožila nestrpnosti. V Iniciativi za svobodo govora te obtožbe strogo zavračajo in poudarjajo, da bi se vlada morala na ta zapis odzvati.

”Reporter je zgolj kritično komentiral dogodke”
Kot poudarjajo v Iniciativi za svobodo govora, so zapisi Reporterja zgolj kritičen komentar dogodkov, ki se dogajajo v zadnjem času. ”Reporter /…/ je s svojimi članki kot eden prvih v državi pričel opozarjati na negativne posledice prihoda ogromnega števila migrantov iz različnih muslimanskih držav z navadami, ki so nezdružljive z evropsko civilizacijo in evropskim načinom življenja, predvsem v smislu povečanja nasilja,” so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da se je povečana stopnja nasilja tudi zares zgodila, pri tem pa omenili napad na humoristični tednik Charlie Hebdo ter teroristični napad na Pariz. 

”Izjava Islamske skupnosti je problematična (zaskrbljujoča) tudi zaradi tega, ker jo lahko skrajneži razumejo kot poziv na teroristični napad na medije, ki kritično poročajo o delovanju njihove verske skupnosti, kar se je nenazadnje zgodilo lani v Parizu z napadom na zgoraj omenjeni satirični tednik,” so zapisali v izjavi za javnost.

Iniciativa obsoja vmešavanje Jankovića
Še bolj kot sam pogrom Islamske skupnosti nad tednikom Reporter pa je Iniciativo za svobodo govora zmotilo vmešavanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je dejal, da pričakuje, da bo tožilstvo ukrepalo zoper revijo Reporter.

Župan Janković je s svojim pozivom dejansko izkoristil Islamsko skupnost za maščevanje reviji, ki je pisala o njegovih finančnih malverzacijah. Gre torej za evidentno oblastniško zlorabo zgoraj omenjenega dogodka za kriminalizacijo medija, ki ni po volji vladajoči nomenklaturi,” so še dodali v Iniciativi za svobodo govora.

M. G.