fbpx

[Intervju] Zdravko Počivalšek: “S koalicijo smo dosegli zelo veliko, in to v najtežjem času za našo državo”

Gospodarski minister in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek (foto: Demokracija)

Zdravko Počivalšek se je rodil leta 1957. Diplomiral je leta 1981 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in pridobil naziv univerzitetni diplomirani inženir agronomije. Prve vodstvene izkušnje je pridobil v letih 1985 in 1986 kot član poslovne skupine, ki je sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah. Do leta 1994 je bil direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor družbe Mlekarne Celeia. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča  Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Tam je bil kot direktor družbe zaposlen do prevzema ministrske funkcije. Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal menedžer leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. Od 4. decembra 2014, ko ga je Državni zbor RS prvič imenoval za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, si je prizadeval za stabilno, predvidljivo in konkurenčno gospodarsko okolje, za rast in razvoj slovenskih podjetij na slovenskem in tujih trgih. Septembra 2019 je na kongresu prevzel vodenje Stranke modernega centra.

Zdravko Počivalšek je edini gospodarski minister v samostojni Sloveniji, ki se je v treh vladah obdržal v istem resorju. Ta čas velja za najpomembnejšega političnega partnerja slovenskega gospodarstva. Vzdržljiv, iskren in pragmatičen kot vsi Kozjanci, živi s hitrostjo, ki je ne zmore vsak človek, ki šteje polovico njegovih let. Kljub temu ali pa prav zaradi tega pravi, da si želi na starost v miru delati na svoji mali kmetiji, ki jo ima v turistično privlačni vasici Olimje.

Demokracija: V Sloveniji imamo gospodarsko rast, tudi napovedi institucij, domačih in mednarodnih, so za Slovenijo izredno ugodne, saj jo uvrščajo med najuspešnejše države v EU. To pomeni, da vlada dela dobro in so bili ukrepi v času epidemije pravilni. Se strinjate?

Počivalšek: Seveda, še pomembneje pa je, da se s tem strinjajo mednarodne bonitetne hiše, ki Sloveniji podelijo oceno, na kateri temeljijo pogoji za naše zadolževanje. Te institucije spremljajo konkretne številke in ne medijskih objav, zato so najbolj verodostojen ocenjevalec našega ekonomskega stanja.

Vladi je s protikoronskimi ukrepi uspelo ohraniti večino delovnih mest in dobro kondicijo gospodarstva, zagotovili smo socialno stabilnost in s tem visoko raven domače potrošnje. Naša industrija, ki je ključna, se je tudi v času epidemije naprej razvijala z zelenim in digitalnim prehodom, kar prinaša višjo dodano vrednost našega gospodarstva, izjemno rast je doživelo tudi gradbeništvo. Ti odlični rezultati temeljijo na celotnem sklopu naše ekonomsko-socialne politike. Čisto vsak posamezni ukrep je bil pri tem pomemben.

Foto: Vlada RS

Seveda se na drugi strani nekatera šibkejša podjetja z epidemijo niso mogla kosati in so nekatere panoge še posebej prizadete. Turizem, pa ne samo slovenski, se bo denimo pobiral še leta in se bo moral še posebej prilagoditi postcovidnemu obdobju.

Vendarle verjamem, da bomo že v letošnjem letu nadomestili večino izgubljenega bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa povsem okrevali. Temu pritrjujejo tudi ocene Evropske komisije – ta Sloveniji napoveduje nadpovprečno gospodarsko rast. V letošnjem letu 4,9-odstotno v primerjavi z napovedanim evropskim povprečjem, ki znaša 4,2 odstotka, v prihodnjem letu pa celo več kot 5-odstotno rast v primerjavi z evropskim povprečjem, ki se napoveduje v višini 4,4 odstotka. Pripravljene imamo programe in projekte, ki bodo omogočili modernizacijo naše države in višjo dodano vrednost našega gospodarstva – v skladu z načrti, ki smo jih skupaj z gospodarstvom tkali že pred epidemijo.

Demokracija: Kako pa komentirate makroekonomske kazalnike, ki Sloveniji kažejo dobro? Verjetno ni samoumevno, da smo to dosegli.

Počivalšek: No, če vprašate opozicijo, bodo verjetno trdili, da nismo imeli nič pri tem (smeh). Vendar ti rezultati resnično niso samoumevni. Končno jih lahko primerjamo z drugimi evropskimi državami. Destruktivne drže opozicije tako resnično ne razumem. V SMC vseskozi zagovarjamo sodelovanje in povezovanje, iskanje točk strinjanja in graditve skupnega razvoja.

Zato sem že večkrat predlagal široko razvojno fronto, v kateri bi se povezali vsaj glede tistih reči, o katerih bi se res morali večinsko strinjati: potrebujemo vlaganja v infrastrukturo in delovna mesta, potrebujemo debirokratizacijo in digitalizacijo države in podobno.

Demokracija: Kje vidite še rezerve, kaj bi morali še narediti?

Počivalšek: Največja rezerva je prav v premiku naše miselnosti in politične prakse. Če bomo znali poiskati vsaj minimalen skupni temelj za razvoj, bomo naredili največji korak.

Sicer pa vidim dve glavni področji, ki sta lačni izboljšav. Imamo kar nekaj rezerve v izboljšanju našega poslovnega okolja. Naredili smo že številne korake debirokratizacije, a nas tu čaka še veliko dela. Tu je seveda pomembna tako sprememba zakonodaje kot tudi digitalizacija procesov in sprememba miselnosti javnih uslužbencev, ki so v službi ljudi in podjetij, ki jim omogočajo kruh nas vseh. Mogoče je najmanj narejenega prav pri zadnjem, zato je tu še veliko rezerve.

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek (foto: Demokracija)

Izjemno pomemben del za razvoj Slovenije pa je predvsem skladen regionalni razvoj. Rezerve na tem področju so predvsem v vsebinskem usklajevanju pomembnih regijskih projektov. Vem, kako je živeti na obrobju in stremeti k življenju, ki se odvija v centru, zato tako na ravni ministrstva kot na ravni stranke SMC zagovarjam policentrični razvoj. Spet sva pri tem, da moramo biti sposobni sesti za mizo in se zediniti, kaj je dobro za nas vse oz. kaj je v največji meri dobro za nas vse. Razvoj prav vseh regij bomo dosegli le pod pogojem da bomo vsi − od lokalne, regionalne in državne ravni, vseh resorjev brez izjem − regionalni razvoj razumeli kot gonilno silo razvoja vseh nas na vseh ravneh. Tu so pomembni predvsem projekti, ki omogočajo infrastrukturno povezljivost vseh delov Slovenije, omogočajo dobre službe na vseh koncih naše države, predvsem pa ohranjajo Slovenijo zeleno – za boljši jutri naših otrok. V tem smislu je ključni instrument Dogovor za razvoj regij. Z njim smo v zadnjih letih pokazali, da smo skupaj sposobni pripraviti in izvesti tudi celovitejše in bolj kompleksne projekte.

Demokracija: Obeta se davčna razbremenitev plač zaposlenih. Kako gledate na to?

Počivalšek: To je nujno. Že iz sistemskih razlogov, še posebej pa zaradi konteksta gospodarskega okrevanja po epidemiji. Sedaj bo nujno z vsemi mogočimi koraki spodbuditi tako investicije v nova delovna mesta kot tudi domačo porabo.

Je pa z vidika okrevanja najpomembnejše, da v državi v čim krajšem času sprostimo vse omejitvene ukrepe in znova vzpostavimo predvidljivo poslovno okolje, ki bo omogočilo normalno in nemoteno poslovanje vseh gospodarskih subjektov v državi.

Demokracija: Priča smo tudi nerazumnim protestom vodilnih sindikalistov, ki so očitno proti višjim neto plačam zaposlenih. Kako to komentirate?

Počivalšek: Po eni strani razumem strah nekaterih, da bodo ti ukrepi vplivali na dolgoročno stabilnost javnih financ. Vendar ta strah temelji na zgrešenih predpostavkah in razumevanju ekonomije samo v skladu z načeli “ceteris paribus” (drugo nespremenjeno). Poglejte, tudi na drugih področjih se je v številnih državah izkazalo, da je država pobrala več davkov, ko je znižala davčno stopnjo. Ekonomija ni samo statična matematika. Vsak korak spremeni poslovno okolje in s tem spodbudi novo rast in dodano vrednost, ki nato nadomesti pričakovan izpad v javnih blagajnah.

Demokracija: Kaj pričakujete do konca leta tako na gospodarskem, političnem kot drugih področjih?

Počivalšek: Pričakujem nadaljevanje ostrega političnega boja opozicije, saj so pač destruktivno naravnani. Kljub temu ima vlada stabilno podporo v parlamentu že zato, ker je jasno, da opozicija ne more dobiti večine za konstruktivno nezaupnico. Seveda bo precej zahtevno in vsakokrat znova se bomo morali potruditi za glasove, a verjamem, da bomo pri tem uspešni.

Vsebino našega dela pa bo seveda zaznamovala evropska agenda in kljub vsem prizadevanjem opozicije, da bi spodkopali naše možnosti za uspešno predsedovanje, bomo pri tem uspešni. Tudi če bodo nadaljevali z izvažanjem svoje rušilne agende na evropski parket, bo Slovenija še drugič z odliko izpeljala predsedovanje.

Demokracija: Ste predsednik stranke SMC. Ali je bila odločitev SMC za vstop v zdajšnjo koalicijo pravilna? Kako danes gledate na to?

Počivalšek: Vsekakor je bila pogumna, verjamem pa tudi, da ne bo pogubna, kot bi si nekateri želeli. Ker smo si upali biti pravi center, ki mora biti sposoben sodelovati tako z levimi kot desnimi partnerji in v vsakem primeru delovati kot dejavnik ravnotežja, smo bili deležni brutalnega uničevanja s strani levih struktur. Nikakor mi ni žal za našo odločitev. Pokazali smo sposobnost sodelovanja in s koalicijo dosegli zelo veliko, in to v najtežjem času za našo državo.

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek (foto: Demokracija)

Sedaj prenavljamo stranko, hkrati pa gradimo širok politični blok, ki bo temeljil na prepričanju, da moramo že enkrat preseči ta škodljivi razkol, ki duši naš razvoj. Na prihodnje volitve bomo šli z jasno identiteto stranke, ki je politični partner gospodarstva in ki skrbi za razvoj vseh regij. To identiteto bomo vključili v širši blok tistih, ki vsaj glede te ključne usmeritve razmišljajo podobno, pa tudi če se ne strinjamo glede številnih drugih vprašanj. Na prvo mesto bomo postavili sodelovanje za razvoj naše države.

Demokracija: Če se ozremo v čas lanske pomladi, epidemije in nakupov zaščitne opreme med epidemijo. Kaj se je v bistvu dogajalo in kako danes komentirate te dogodke? Je bila afera napihnjena, je šlo za nesrečne dobave?

Počivalšek: Tega obdobja ne bom nikoli pozabil. V najtežjem trenutku za našo državo in naše ljudi je potekala politična vojna z opozicijo in nekaterimi mediji. Ker sem si upal stopiti v koalicijo z Janšo, sem se po njihovi interpretaciji čez noč iz uspešnega in uglednega gospodarstvenika ter ministra prelevil v domnevnega kriminalca. To me še danes boli. Vso kariero sem gradil svoje dobro ime in v vseh desetletjih nimam ene črne pike. Naredil bom vse, da si povrnem dobro ime in da bom lahko še naprej s ponosno dvignjeno glavo hodil po Kozjanskem.

Ljudi, s katerimi sem v tem obdobju sodeloval in so bili prav tako osebno izpostavljeni, prav posebej cenim – nekateri so šele takrat dobili trdo kožo, imam to srečo, da sem jo sam imel že prej.

Demokracija: Kako komentirate dejstvo, da se vaš nekdanji član Igor Zorčič oklepa položaja predsednika državnega zbora za vsako ceno?

Počivalšek: Ne bi želel preveč podrobno komentirati njegovega ravnanja, da ne bo narobe razumljeno. Politična uzanca je, da predsednik državnega zbora odstopi, ko se spremeni temelj, na katerem je bil imenovan – to je pripadnost vladajoči koaliciji. V njegovem primeru gre za politično delovanje, ki je usmerjeno v rušenje vlade in pripravo terena za prihodnje volitve. Ne vem, kakšne politične načrte ima, a vsekakor je čez noč spremenil svoje delovanje.

Demokracija: Prejšnji teden je odstopila ministrica za pravosodje iz vaše stranke. Vas je odstop Kozlovičeve presenetil, kdo jo bo nadomestil, koga boste predlagali?

Počivalšek: Tudi v tem primeru ne bi podrobno komentiral, kako so potekali pogovori z njo, ker ne bi bilo korektno. Njen odstop smo preprosto sprejeli in se takoj lotili iskanja kandidata, ki bi jo nadomestil. Ta čas imamo na mizi dve imeni, o katerih bomo govorili na izvršilnem odboru SMC. (Opomba: Intervju je bil narejen v sredo pred ministrovim odhodom v Rusijo.)

Demokracija: Mediji objavljajo, da bomo državljani deležni novih t. i. turističnih bonov. Kako je s tem?

Počivalšek: To je res eden od predlaganih ukrepov za pomoč turizmu. Lanski boni so se namreč dobro prijeli – skoraj 930.000 jih je že unovčenih, kar v denarju predstavlja 132,5 milijona evrov, ki jih je turizem prejel v blagajno, če ne štejemo dodatne potrošnje, do katere pride pri turističnih namestitvah. Tokrat predlagamo sicer nekoliko nižjo vrednost bonov, unovčili pa bi se ravno v dejavnostih, ki skupaj z nastanitvami tvorijo celovito turistično doživetje. Državljani bi jih porabili denimo za gostinske storitve, izposojo športne opreme, ogled kulturnih znamenitosti.

Foto: STA

Predlog zakona, v okviru katerega bomo uredili dostopnost bonov in v okviru katerega smo predlagali tudi številne druge ukrepe za turizem, je namreč v ponedeljek končal svojo pot v drugi medresorski obravnavi, potem smo ga podrobno še enkrat predebatirali s predstavniki gospodarstva. Ker je predlog zakona kompromis želenega in mogočega, so imeli ti jasno dodatne predloge za izboljšavo. Te sprejemamo do jutri, potem pa si seveda želimo obravnave na vladi v naslednjem tednu. Ker si turizem ne more privoščiti še enega izgubljenega tedna, sem apeliral na podjetja iz drugih panog, da to razumejo in tvorno prispevajo komentarje. Zakon smo konec koncev pripravljali skupaj in smo od začetka vedeli, da bo v prvi vrsti namenjen pomoči turizmu – predvsem pa najbolj prizadetim v turizmu.

Verjamem, da s predlogi ukrepov pomagamo reševati najbolj akutne težave turizma in gospodarstva. Tudi to pot sem prepričan, da bodo sprejeti ukrepi pomembno vplivali na izvedbo poletne turistične sezone in gospodarske rezultate.

Demokracija: Bomo letošnje poletje lahko svobodneje zadihali, nekatere turistične kapacitete se že hitro polnijo. Ste optimist glede letošnje sezone?

Počivalšek: Absolutno sem optimist. Omejitvene ukrepe vsak teden postopoma rahljamo. Znotraj vlade smo znani kot najbolj agresivni, kar se tega tiče (smeh). Računam torej, da bomo zaradi ugodnejše epidemiološke slike živeli kar se da normalno, je pa res, da je tudi normalnost dobila nov pomen, nov okvir. Izpolnjevanje pogoja PCT je žal v teh negotovih razmerah nujno za zagotavljanje zdravja vseh nas. Na drugi strani pogoj PCT vidim kot pomembno varovalko za zaščito vseh lokacij znotraj gostinstva in turizma, da ohranijo status varnih lokacij, kjer se tako domači kot tuji gostje dobro počutijo.

Vida Kocjan