#iranNLBgate: Poglejte, kako Niko Kavčič razlaga Kučanu, kje in kako udbovsko podjetje Safti deluje po slovenski osamosvojitvi

Foto: Nova24TV.

Pred časom smo na Novi24TV razkrili sveženj dokumentov, ki so razkrili korespondenco med Nikom Kavčičem, enim najpomembnejših likov slovenskega bančništva in udbovskih financ, in njegovimi najožjimi sodelavci. V dokumentih, ki jih je zloglasni Kavčič dostavil tudi tedanjemu predsedniku države Milanu Kučanu, je bilo veliko govora tudi o tržaški družbi Safti, slamnati družbi, ki je bila v osnovi namenjena predvsem za pranje denarja in bogatenje posameznikov iz slovenske manjšine v Italiji, predvsem pa za financiranje partijsko-udbovskega omrežja v Sloveniji in za privatizacijo ter prevzem podjetij. Veliko je bilo govora tudi o njenih skritih lastnikih, a v ozadju se kajpak skriva tedanja Služba državne varnosti (SDV). Kljub razkritjem, da sledovi Saftija prek Kmečke banke vodijo tudi v finančno skupino KB1909, ki je znana predvsem po svojem lastništvu v Mladini in Mark Medicalu, pa se še vedno ni zgodilo nič, da bi se zadeva začela preiskovati. Režimski mediji molčijo, organi pregona mirujejo, kar je še dokaz več, da pravna država ne deluje.  Očitno se želi vse skupaj znova pomesti pod preprogo. S tem se delno v povezavi s spornimi nakupi žilnih opornic ukvarja zgolj parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom Jelke Godec.

Naj spomnimo. Ko se je v Sloveniji in drugih jugoslovanskih republikah gradil socializem, so njegovi snovalci v tujini ustanavljali črne fonde in off-shore podjetja, prek katerih so po vzoru ultra kapitalistov služili s tihotapljenjem cigaret, preprodajo drog in pranjem denarja. Večina poslov slovenskih udbovcev je potekala prek slovenskih podjetij v Trstu, ki so po umiku jugoslovanske vojske po letu 1945 ostala v drugi državi, a v rokah Udbe.

Raziskovalni novinar Rade Pezdir je pred tedni na nacionalni televiziji javno predstavil tudi dokumente, ki pričajo, da se je SDV financirala iz zaslužkov italijanske mafije v slovenskih igralnicah, za kar je moral vedeti tudi tedanji politični vrh. Denar se je med drugim stekal v podjetja pod nadzorom udbovcev, med katerimi je verjetno najbolj razvpito podjetje Safti – slednje je še danes aktivno v tujini, njegove sledove pa je moč najti tudi v Novi Ljubljanski banki.

Foto: Niko Kavčič. Nova24TV.

Safti kot holdinška organizacija nadzira veliko število podjetij v bančnem, zavarovalniškem in zunanjem sektorju
Ves denar od tihotapljenja se je stekal prav v podjetja SDV v Italiji in v davčnih oazah, kot je na primer Safti v Trstu. Ostanek tega prek podjetij Proteus SA in Proteus Financ v Luksemburgu in Zürichu živi še danes, saj je leta 1997 omenjeni Saftijev off-shore izplačala Nova Ljubljanska banka in ga preimenovala v NLB Interfinance. Gre za hčerinsko podjetje Nove Ljubljanske banke, ki je dramatično poglobilo bančno luknjo, s katero se danes ukvarjamo in jo odplačujemo.

V dokumentih, ki jih ponovno objavljamo v nadaljevanju, je med drugim razvidno, da je tržaška družba Safti julija 1992 prosila Banko Slovenije, da ji izda soglasje za nakup več kot 15 odstotkov delnic s pravico upravljanja v mešanem kapitalskem deležu pri Razvojni banki – Ljubljanski banki v Ljubljani. Banka Slovenija je z odločbo zavrnila soglasje. Zaradi zavlačevanja je Safti moral ubrati drugo pot, razkriva Niko Kavčič v dokumentu. Kritiziral je tudi izjemno odklonilen odnos Banke Slovenije do finančne družbe Safti, kjer naj bi se po njegovih besedah odpiralo vprašanje, kakšni so in kakšni naj bi bili gospodarski odnosi med Slovenijo in zamejstvom.

Iz zapisov v dokumentu je tudi jasno razvidno, da je bil Niko Kavčič osebno med aktivisti pobudniki razvijanja in utrjevanja slovenskih ekonomskih pozicij v našem zamejstvu. Tako je že med leti 1949 in 1960 upravljal tehnologijo financiranja institucij v zamejstvu, ki je takrat delno potekala po kanalih Narodne banke Jugoslavije (NB Yu).

“Tudi današnji Safti, kot holdinška organizacija, kontrolira ali se direktno kapitalsko udeležuje v velikem številu podjetij v sektorju proizvodnje, bančništvu, zunanji trgovini, uslugah, zavarovalništvu itd. Mreža takih povezav in udeležb se razprostira od Trsta, preko Goriške v Severno Italijo. Safti pa je že v mešanih firmah udeležena skupaj s slovenskimi podjetji tudi v Italiji. Prav tako pa so že aktivne in materializirane njene pobude v pomembnih slovenskih podjetjih v Sloveniji. V okviru sodelovanja z LB je vključena v firmo Proteus, Razvojno banko, velik interes pa kaže za prevzem Consultatie,” piše Kavčič v svojem dopisu “Argumenti za odpravo ovir pri ustanovitvi mešane banke Noricum v Ljubljani” iz februarja leta 1993, ki sta ga med drugim prejela tudi Milan Kučan in Marko Voljč. Iz tega dopisa je jasno razvidno, da je Safti zelo učinkovito svojemu osnovnemu namenu deloval tudi po osamosvojitvi in da deluje še danes.

Natančna navodila, kako naj izgleda prvi delovni vikend Marka Voljča v Ljubljanski banki
Iz zapiskov Nika Kavčiča, ki smo jih objavili v ločenem prispevku, pa je tudi razvidno, da je bil Marko Voljč njegov izbranec za mesto direktorja Ljubljanske banke, saj je osebno dajal navodila, kako je treba Voljču zapolniti prvi delovni vikend na položaju direktorja Ljubljanske banke. Ob tem je vredno poudariti, da je Voljča udbovsko omrežje kasneje tudi večkrat poskušalo nastaviti za predsednika vlade.

Foto: Nova24TV. Marko Voljč.

Pisali smo že, da je Niko Kavčič pisno navodilo iz Bohinja posredoval Ivanu Rudolfu. Kot je znano, je bil Primorec Rudolf zvest partijski kader, ki je bil zelo mlad izbran za vodjo kabineta takratnega predsednika Izvršnega sveta SR Slovenije Staneta Kavčiča. Ko so Kavčiča leta 1972 odrezali, je Rudolf takoj dobil zaposlitev v Ljubljanski banki (LB), kasneje pa je bil predstavnik te banke celo v Londonu, New Yorku, San Franciscu, v Libanonu in predstavništvu Ljubljanske banke za Bližnji vzhod. V Singapurju je bil zadolžen za poslovno sodelovanje z bankami v Jugovzhodni Aziji, na Daljnem vzhodu in v Avstraliji.

Tudi ti zapiski kažejo, kako je ozek partijski krog v letih, ko smo že imeli samostojno državo, vladal in plenil po Sloveniji. “Ivan Rudolf, spodaj ti razvijam skico, po kateri naj Marko zaposli prvi delovni vikend. V soboto, 8. avgusta 1992 naj prileti na Schwechat. Tam ga čaka Ciril. V nedeljo, 9. avgusta 1992 se z avtom pripelje v Maribor. Tam mu rezervirajte prenočitev. V ponedeljek, 10. avgusta 1992, naj mu v Mariboru naš član organizira osebno predstavitev, predlagam v Metalni, organizira naj se mu tudi posvetovanje po problematiki Metalne,” Kavčič v dokumentu daje temeljita navodila svojim podrejenim, kako naj poteka delovni konec tedna. Kavčič še piše, kdo, kje in kdaj naj spremlja Voljča.

Kavčič sicer še piše, da trenutno ne ve, v katerih podjetjih bi še lahko opravili podobna svetovanja, Ivanu Rudolfu pa še naroča, naj takoj stopi v stik s Seničarjem in naj on prevzame obveznost kot nosilec, skupaj s Kačem, kjer naj se prav tako poveže predstavitev Marka in posluša žgočo problematiko. Kavčič tudi potrjuje, da zasedba s strani LB ves čas ostaja ista in da naj se posvetovanja v Mariboru in Celju kot predsednik upravnega odbora Ljubljanske banke udeleži tudi Uroš Slavinec.

Skozi Nika Kavčiča je bila torej NLB prek omrežja skupnih direktorjev in nadzornikov blizu drugim slovenskim podjetjem. Glavna težava je bila v tem, ker ni šlo samo za povezave s podjetji, temveč tudi za povezave s partijsko politiko. Marko Voljč je bil samo eden izmed produktov takšne Kavčičeve politike.

T. F.

 • vita

  In ti ljudje so bili – nekateri od njih so še danes, “sposobni” povzdigniti, ali pa uničiti človeka, brez vsakega pravega razloga.

  • vsemojebabe

   Imeli so razlog, skoraj vedno osebne narave.

  • KIKI

   Ej, Vita, to jim je v krvi! Narediti in ubiti! Bratomornost!

 • Snorri Sturluson

  V Islandiji so take dali na hladno čeprav je tam že tako hladno

 • Franjo Trojner

  NELUSTRIRANCI SO NAM UGRABILI IN ZAFURALI DRŽAVO!
  Ta današnja levica se prav v ničemer ne razlikuje od levice izpred leta 1991! Vodijo jo isti ljudje, kot so jo vodili pred letom 1991 in to počno na popolno identičen način, kot so to počeli pred letom 1991. Tudi ta današnja pravna država je na las podobna tisti izpred leta 1991, zato jo upravičeno imenujemo nepravna. Tudi z državno lastnino, gospodarstvom, bančništvom se upravlja na popolnoma enak način, kot se je to počelo pred letom 1991, zato ni slučaj, da je tranzicija klavrno končala. Tudi nasilje nad naravo, gozdovi, vodami, rodovitno zemljo in čistim zrakom, bivalnim okoljem je enako, kot pred letom 1991, inšpekcije ne ukrepajo, kot niso ukrepale tudi pred letom 1991. Tudi velika večina dominatnih medijev je še vedno vdana in v lasti kumunistov na oblasti in po njihovih željah in podobi servilno oblikuje javno mnenje tako, kot je to počela pred letom 1991. Tudi zastava se po letu 1991 ni kaj dosti spremenila in je še danes zelo podobna ruski in je zato manj Slovenska, kot bi lahko bila, če bi kumunisti leta 1991 to dopustili. Tudi pri naši novi himni Prešernovi Zdravici leta 1991 ni šlo vse glatko skozi, kumuniste je zmotilo, da si je pesnik dr. Pršeren dovoli v svoji pesnitvi zapisati besedo Bog in tako imamo zdaj himno, ki nazdravlja in časti tuje in ne svoj narod. Da se politična klima in pravna država po letu 1991 ne spreminja je vidno tudi po tem, da žrtve divjanja kumunizma še vedno ležijo na mestu svoje morije, spomeniki njihovih krvnikov pa še vedno stojijo na najbolj elitnih prostorih naših trgov, mest in se po njih še danes imenuje prav vse. Na koncu naj zapišem, da je edina razlika, ki jo opazim sam, da imamo Slovenci od leta 1991 na zemljevidu svojo samostojno državo, ki pa je vsak dan bolj podobna Jugoslaviji z razliko, da je naša nova država vpeta v EU in zvezo NATO, ni pa demokratična in pravna. Glavni krivec za zatečeno stanje so NELUSTRIRANCI, ki so se po letu 1991 neovirano zažrli v vse pore naše nove družbe, oblasti in tako še danes na enak način, kot pred letom 1991 delujejo iz položaja moči in kreirajo naš vsakdan. In prav iz tega razloga v Sloveniji ni reform in je propadla tranzicija. Vrag je v podrobnostih, naša nesreča je, da nas ni demokratiziral tip politika Vaclava Havla, Pučnika, Borisa Pahorja mi smo imeli to nesrečo, da nas je demokratiziral šef kumunistične partije tovariš milan kučan, zato je bila naša demokratizacija in tranzicija že v samem štartu obsojena na neuspeh. Ni nan druge, potrebno bo znova začeti tam, kjer je Demos končal in se srčno truditi, da nam tokrat uspe, upam, da nam je vsem jasno, da brez lustracije ne bo šlo!

  • MižekFiga

   Peterle ni izvedel lustracijo in je bil zato nagrajen z dosmrtnim članstvom v evropskem parlamentu. Da si nebi slučajno premislil, je fasal še malo ruskega izotopa za njihovega “rakeca”, ki je ozdravljiv. Imela sta ga tudi Pahor in Drnovšek, Pučnik(?). Prvi je ozdravel, drugi ni. To je enostavno prerivanje za predsedniški prestol, ki ga kontrolirata več ali manj uspešno ddr Kučan in dr. Türk.

 • montyamp

  Narod uničen s 70-letnim teroriziranjem , nagačen z lažmi o Janši , se je zavlekel v svojo bedo ker udbopartijska teroristična celica še danes nadzoruje sodstvo in parlament od koder letijo zaušnice z ropanjem obubožanega apolitično živečega naroda .
  Strah pred izražanjem nezadovoljstva nad mladiči morilskoovaduške hunte je vgrajen oziroma podedovan v Slovence , ki z mešanico strpnosti in ignorance do zares gnile oblasti , kopljejo sami svoj grob , v katerega bodo padli potem ko bo kruta realnost zamahnila z repom po sanjačih in parazitih , ki dopuščajo murglosrbski udbopartijski Stalinovi glistavosti masakriranje nad poštenimi .
  Kandelabri čakajo .

  • MižekFiga

   Pobiramo se. Preveč so nas vsekali po žepih. Saj veš, da je rdeča žival nedavno zadnjič pred crkanjem poizkusila brcniti. Zdaj gremo do njihovega bridkega konca, ker JJ noče kontrarevolucijo. Se strinjam, ker je žrtev že zdavnaj preveč!

 • totex39

  Kakšna “gamat” se je ustvarila iz vseh teh levičarjev, postali so sami lopovi in izkoriščevalci, za njih ni več pravih dobrih besed.

 • xtc

  Večina neumnih Slovencev ne ve ali pa si zatiska oči ,da je še danes enako,le malce drugačen sistem.Poznate človeka,ki je bil zagrizen levičar in kar ga poznate ni ustvarikl kaj veliko naenkrat postane uspešen podjetnik,miljonski posli velika zapravljanja in nakoncu ugotovite povezavo z levico in posluje z državo in JS.Seveda ni lastnik firme on le posodil je ime priskrbel keš,nategnil nekaj dobaviteljev,po možnosti z desne opcije in jih spravil na kant,nato je pobasalše prispevke in plače od delavcev,firmo z moiljonskimi pufui in terjavami do nje poslal v stečaj a zgodi se mu nič-Slovenski vsakdan,se vam svita.Glavni denar je šel gospodarjem,njemu nekaj za uslugo ,seveda pa tudi zaščita pred organi pregona vSloveniji,dolgovi in terjatve pa na pleča davkoplačevalcev,čez par mesecev pa že ima drugo firmo ali pa je “svetovalec” na podobni novo ustanovljeni na novo ime.

  • MižekFiga

   Tvoj začetek: “Večina neumnih Slovencev ne ve ….”
   Kaj je s tabo narobe? Zakaj ne začenjaš s: “Zavedni Slovenci vemo …”

   • Antonius

    MižekFiga, kar prav je zapisal, ker je “ne umna” volilna večina z vsemi ostalimi, ki ne gredo na volitve, pomagala izvoliti vse Kučanove vlade.
    Tisti Slovenci, ki vemo, ne volimo Kučanovega enopartijskega pluralizma, ampak volimo opozicijsko SDS.

    • MižekFiga

     Seveda je prav, ampak, vzpodbudne besede naj bodo na začetku. Kdo bere vse do konca?

     • samotoje

      Tukaj to verjetno počne večina. Bere do konca. Bralci naslovov so na portalih tipa 24ur.com, žurnal24, planet.si in kar je še podobnega smetja.

    • Franjo Trojner

     Vprašanje na mestu je, koliko DRŻAVLJANOV SLOVENIJE SPLOH JE SLOVENSKEGA RODU? Mislim, da sem nekje zasledil, da pri nas živi 750 000 takšnih, ki so se rodili zunaj naših meja in od tega se jih je 450 000 tam tudi izobrazilo. Mislim, da podatek drži, bom preveril.

     • Lustrator

      V Sloveniji to (zaenkrat) še ni ključno – komunizem namreč ne pozna narodnosti, njegovi najvdanejši verniki pa so povečini sodržavljani z najbolj avtohtonim slovenskim pedigrejem, pa naj je to še tako žalostno. Tako je bilo že med vojno, tako je bilo po njej in tako je še danes – med vsemi narodi bivše Jugoslavije, je v Sloveniji največ komunistov in jugonostalgikov. Takoj za nami so Bosanci, potem pa dolgo nič.

     • Jovo Jamnica

      A to fsi Bosanci? Tut oni is Republike Srpske???

   • Franjo Trojner

    Zavednih Slovencev, Vprašanje na mestu je, koliko DRŻAVLJANOV SLOVENIJE SPLOH JE SLOVENSKEGA RODU? Mislim, da sem nekje zasledil, da pri nas živi 750 000 takšnih, ki so se rodili zunaj naših meja in od tega se jih je 450 000 tam tudi izobrazilo. Mislim, da podatek drži, bom preveril.

    • Jovo Jamnica

     Ja, dobro fprašanje. Če gremo nazaj v zgodovino, ko smo še bli Lahi (Vlahi ali Veneti) in se spomnimo, kak smo med sebe spustli Etruščane (Rasene)? Etruščani so z nami dobro shajali, dokler niso prišli Rimlani. Etruščane so potamanli do zadnega, edino v dolini Rezije je še keri skrit migo. No, mi se Rimlanom nismo glih puntali, anpak smo rajši njihovo špraho prevzeli… dokler mimo niso prišli Langobardi, keri so nas pol pret Slovenci “branli”, keri so pol nepismeni prišli od tam, kjer je dans Sankt Peterzburg… Pa na Noričane nea pozabi, ker so oni spadali pot Kelte in so se glih tak z Vlahi dobro zastopli. Evo, zaj pa smo taka mešanca… Vem edino, da je v državi Austiji majnši procent državlanof slovenske mešance, ko pa je totih državlanof slovenske mešance v državi Sloveniji in Italiji.

 • dr Janez Sveti

  Slovenska imena zamenjajte z italijanskimi in dobili boste dobro organizirano Cosa Nostro.
  Tako to je.
  DR Janez Sveti državljan mafijske države

  • Snorri Sturluson

   Zakaj pa ne bi imeli svoje mafije made in Slovenija?

   • MižekFiga

    Made in Slovenija … vendar ZA SLOVENIJO!

    • Snorri Sturluson

     Ne vem kako bi jih poimenovali

     • MižekFiga

      Enostavno, DOMOBRANCI!

     • Snorri Sturluson

      Kaj pa praviš na rdeča zvezda.Tudi ni slabo

     • KIKI

      ROTE STAR! Zelo Cool!

     • MižekFiga

      Za PIVO !!!

     • Snorri Sturluson
     • Jovo Jamnica

      Star, der

      1. a.(Theater, Film) gefeierter, berühmter Künstler; gefeierte, berühmte Künstlerin
      b. jemand, der auf einem bestimmten Gebiet Berühmtheit erlangt hat
      2. Kurzform für: Starboot

   • KIKI

    Je bolj “nobel” če povzamemo tuje! ….

   • dr Janez Sveti

    Saj jo imamo, samo mi jim rečemo politična levica. To razlagam že leta.
    DR Janez Sveti genij

    • rrrrr

     Politična levica? Ja, v V. Britaniji laburisti, v Nemčiji socijalni demokrati.
     V Sloveniji pa Sveto in Genijalno Roparsko levico.
     Sveta -ker je religija bebavih in revnih množic , ki jih izkorišča peščica bistrih ter bogatih šamanov pod simbolom rdeče zvezde z nekaj kosi orodja.
     genijalna -ker uspeva že 70 let nategovati svoje zveste, a siromašne nategnjence iz roda v rod
     roparska – ker drugače ne bi bila levica

 • althar

  Slovenci so pretežno ovce. Odkar so naše prednike dokončno okupirali 1200 let nazaj, so izgubili vsakršno dostojanstvo. Za svoje vodje so pripravleni sprejeti vsakega pritepenca, ki oblubi, da jih ne bo preveč tepel, če bodo tiho in pridno delali ter mu dajali dajatve, ki si jim jih je blagovolil določiti. Nič mu ne zamerijo, če jih vmes ponižuje, jih pita z občutkom manvrednosti ter jim krade ljudi, ozemlje in starodavni jezik. Samo, da jih ne tepe. Preveč.

  Pritepeni udbomafija in kučanisti le nadalujejo delo, ki so ga prej opravlali drugi pritepenci, ničesar novega si niso izmislili. Dokler bodo Slovenci ovce, bo tako.

  A vsak dan nas je več Slovencev, ki nismo ovce. Mogoče nas bo enkrat zadosti, da končamo to umiranje. Mogoče že kmalu. Čas bi že bil.

  • MižekFiga

   Tvoj začetek: “Slovenci so pretežno ovce..”
   Koliko njih pa bere DO KONCA ???
   Prosim popravi začetke, zaslužimo si več optimizma, a ne !!!

  • Lustrator

   Razumem poanto in se z njo v celoti strinjam. A vseeno si z izjavo “Odkar so naše prednike dokončno okupirali 1200 let nazaj, so izgubili vsakršno dostojanstvo.” krivičen do tistih generacij, ki so preživela vsa ta težka stoletja teptanja in izkoriščanja, a VSEENO OHRANILA SLOVENSKO IDENTITETO, PONOS, VREDNOTE. In še nekaj – oni za razliko od po vojni rojenih generacij izbire niso imeli. Slovenci smo bili vse od konca prve Karantanije tako ali drugače v podrejenem položaju – najprej le simbolično, potem pa vse bolj tudi stvarno, a dejstvo je, da so naši predniki zaradi ogromnega srca, domoljubja, trme in močne krščanske vere vse te prepreke preživeli ne da bi jim to omajalo vero v Boga, domovino, jezik, kulturo,… Posebej je potrebno poudariti, da je bil v vsem tem času prav komunizem tisti, ki je v izjemno kratkem času za narodovo dostojanstvo naredil večjo škodo kot vse poprejšnje germanizacijske in janičarske nadloge skupaj.

   Slovenci zgodovinsko gledano nismo nikakršni hlapci, nasprotno: smo eno najbolj trdovratnih še obstoječih narodov s svojo državo. Slovenska tla so v zgodovini prečkale praktično vse evropske velesile, a prav nobeni ni uspelo podjarmiti našega naroda, njegovega duha in identitete. Vse do komunizma, ki je uspel v 70 letih narediti tisto, česar ni Rimljanom, Avarom, Germanom, Napoleonu, fašistom in nacistom uspelo v slabih 2 tisočletjih. In prepričan sem, da slovenstvo in z njim Slovenija) ne bo preživelo še nadaljnjih 70 let v kolikor kmalu ne pride do korenitega preobrata.

   Slovenci, zbudite se!

   • althar

    Kolega, saj se kar strinamo. Z mojim postom in tvojim ter Mižkovim odgovorom smo le malo odpihnili prah s skrivnostnih bukvic, v katerih se nahaja opis zgodovine slovenskega ljudstva. Za kaj več na tem forumu ni prostora, (vsaj pri meni) ne časa, predvsem pa še daleč premalo podatkov.

    A tisti podatki, ki so, nakazujejo na to, da je slovenski človek (popularno imenovani Arijec, haploskupina R1a) s slovensko govorico v času -8000 do -3000 let naseljeval skoraj celotno Evropo in pol Azije, da je v Evropo vsaj zanesel (če ne pred tem tudi odkril) kmetijstvo in živinorejo in da je z odkritjem tehnologije predelave bakra in kasneje železa izvedel prehod človeštva iz paleolitika v neolitik. Kaže, da je slovenski jezik dejansko eden od človeških prajezikov, ki ga svetovna lingvistična srenja sicer imenuje indoevropski ali (predvsem Nemci) celo indogermanski jezik. Iz slovenščine so z mešanjem nastali vsi (umetni) evropski jeziki, od katerih so nekateri zadržali več, drugi pač manj slovenskih prvin.

    Ob napadu hord haploskupine R1b (danes prevladujoče v zahodni polovici Evrope) 4500 do 3000 let nazaj se je naš prednik delno umikal na vzhod, kjer je ustanovil avestijsko (Zoroaster) in hindujsko kulturo (veda sanskrit se v najmanj 30% pokriva s slovenščino, z dvojino, sklanjatvami in besedami vred). Indijci zdaj to intenzivno preučujejo. Prvine slovenskega jezika odkrivajo na Japonskem (izumrlo belo ljudstvo Ainu) in v obeh Amerikah (npr. Azteki). Vsak dan prinese kako novo odkritje.

    V tem časovnem okviru se kaže slovenstvo v povsem drugačni luči in to, kar se danes še drži pod Alpami je le ostanek ostankov, kar jih niso iztrebile napadalne horde ali vojske in kar jih niso asimilirale agresivnejše kulture in religije (s krščanstvom vred) ali pa kar sami.

    Več pa le ob pivu na kakšnem senčnem vrtu.

    • radames

     Vem, vem! Samo malo preveč je tole poveličevanje slovenskega. Da smo kot neki prvi v Evropi ali celo na vsem svetu. Malo me spominja na nemške übermench.
     Marsikateri narod trdi zase, da so ravno tako neki “prvi”. po jeziku, po “genih” itd.
     Raje sem skromen in se ne “mečem naprej”.
     Najprej moramo opravt s komunisti. Te bi morali povsem zradirati, potem bomo pa neobremenjeno raziskovali svoje korenine.

     Vidim, da sledi zelo hiter odgovor!!!

     • Jovo Jamnica

      To, kar je zgoraj opisano, je neprebavlivo. Seveda so eni od naših prednikov, tam daleč na severu okoli jezera ILMEN, krepko žlobudrali to nebodigatreba črko “j”. Tudi zapisan je jezik plemena Slovencev tam z dalnega severa. Na brezovo lubje so pisali. Ohranjeni primerki so v muzeju v Novgorodu. Pozneje pa se je del Slovencev odpravil na vandranje. Kaj jih je od tam pregnalo, ne ve danes nihče. S sabo niso nosili pisave. Njihovo govorico so zapisali potlej v naših krajih menihi ali kdo že in to v latinici, da bi jim Boga približali. Pisava ni premogla ustreznih črk, prilagojenih posebnostim našega jezika. Tako so ti “čudaški” lj, nj… za določen čas izginili in se spet pojavili umetno v času, katerega si omenil.

     • althar

      Radames, v svojem odgovoru lustratorju sem le poskusil prikazati širše ozadje svojega razmišlanja, nikakor pa ne zato, da bi odpiral razpravo na kontroverzno zgodovinsko temo.

      V mojem osnovnem postu sta bila namreč bistvena zadna dva odstavka, ki pravita, da je udbomafija le zadnja v dolgi vrsti tujih zatiralcev slovenskega naroda in da nemara počasi prihaja čas, da se res postavimo na svoje noge.

  • Hribouc

   Dobro, ampak bodi natančnejši : prav: Udbokučanisti.
   Hvala za pozornost.

 • Vera

  Samo en popravek bi napisala . Staneta Kavčiča so odstavili že leta 1968 , se dobro spomnim, ker sem bila na zaključnem izpitu v Ljubljani vprašana : ” Kaj se je te dni zgodilo v Sloveniji ” ? Kot iz topa sem izstrelila : ” Stane Kavčič je odstopil ” , čeprav je bil v resnici odstavljen . Lagali so nam leta , desetletja . Do kdaj še ?

  • vita

   do poslednjega diha.

  • MižekFiga

   Prepričevanje za dihanje? Že zdavnaj bi mnogi morali vedet, da so porabili že preveč kisika za vse kar so slabega storili Slovencem in Sloveniji!
   Do kdaj še ddr. Kučan in po vrsti vsi predsedniki za njim?
   Ampak, to je šele začetek!

   • KIKI

    Nekaj me tolaži: vsi so se že krepko postarali in gniloba zasmraja iz vseh
    fotografij in posnetkov v “živo” ! Vonj kadavrov!

    • samotoje

     Za njimi pa mladiči. Show must go on. Če jim bomo dovolili, seveda.

    • Hribouc

     V Peklu so lepo dišeči po svežem cvrtju!
     Kako mora biti lep pogled na svetovno ubijalsko bando v Peklu, vse od Lenina, Černiševski, Trocki, Džerdžinski,Stalin, Hruščov, Tito, Pavelić, Hitler, Mussolini, izdajalski Churchill in podobna svetovna multifašistična golazen!

     • Jovo Jamnica

      Tebi se najbrže dogaja… :-)

  • samotoje

   Ne drži. Stane Kavčič je odstopil (prisilno) jeseni leta 1972 (Vir: Stane Kavčič, Dnevnik in spomini 1972 – 1987. Časopis za kritiko znanosti 1988 / 2. izdaja) . Vir navajam zaradi preverljivosti, sicer pa so čistke med vodilnimi v podjetjih, ki niso mislili in dihali kot partija, udarile tudi v mojem življenju.

 • tramal

  Vsa ta komunistična svinjarija se popolnoma isto dela še danes in se bo dokler bo ta drhal kradljiva na oblasti.

  • Franjo Trojner

   Naša tragika je, da takšno z kumunistično preteklostjo kontanimirano in kompromitirano oblast, politike izvolimo volilci sami!

  • Hribouc

   Hvala, ker se trudiš!

 • Snorri Sturluson
 • Olga

  Rak lahko pozdraviš le z radikalno terapijo – kirurško in s kemoterapijo! Vsi na volitve! Postavimo komuniste na smetišče zgodovine, končno opravimo lustracijo v sodstvu in spravimo kriminalce iz Foruma 21 s Kučanom za rešetke!

  • Hribouc

   Kardelj, Kučan, Pahor – izdajalci par excellance Slovenije!
   Škoda, da Pahor ni Kahor, bi dobili KKK .
   Misliš, da si lepi rdečuh, pahor upa vprašati zaklaj je izdajalec, a?
   Stavimo?
   Še malo in bo uradno, zgodovina je Damoklejev meč brez milosti
   : Borut Pahor – Piranski !
   Kučan Milan-Orožarski
   Edi Kardelj – Istrijanac

 • samotoje

  Poleg povojnih pobojev bi morali na plan tudi vsi zločini udbomafije z imeni in priimki vred. Vse še aktivne barabe je treba pospraviti iz javnega življenja. Kdo lahko to naredi? Ljudje na volitvah, potem pa vlada in parlament.

  • rrrrr

   Lepo, a premalo! Posamezniki moramo kriminalna razkritja objavljati na spletu, bojkotirati položnice RTVSlo in Pro+, tvitati, se udeleževati domoljubnih shodov, Odbora 2014 in 2015, hoditi na sodne obravnave kje obsojajo nedolžne (Patria, dr. Novič, dr. Radan, Kangler, Krkovič) ali izpuščajo krive (Janković, Popović, Bavčar, mam Kresalka, Dimic, Popov………..), hoditi na referendume.
   Ja, predvsem pa voliti SDS. Saj niti nimamo drugačne možnosti!

   • Hribouc

    Pravilno.Zdravo,Carsko!

 • Janez

  Ja!
  POMEMEMBEN PRISPEVEK.
  VSE TO PRED PREISKOVALNE KOMISIJE PARLAMENTA. O B V E Z N O !
  Zaradi !
  TEH EX KP, ZK MANIPULATORJEV,
  KI SO SI BREZ JAVNEGA POOBLASTILA – NAS PREBIVALSTVA SLOVENIJE – SAMOVOLJNO !
  Oz.
  POLITIČNO, KOMUNISTIČNO – PARTIJSKO – KAR P R I L A S T I L I ! Javni denar !
  To !
  VSEKAKOR – PARLAMENTARNO PTEISKATI !
  In?
  SPREJETI TAKE ZAKONE, DA BO TAKO “KRIMI” POČETJE ? Ostro kaznivo ! L.r. J. KOMENDA

 • Janez

  MALVERZACIJE
  ORISANE SPODAJ – SO TEŽJE DOKAZLJIVE !
  A?
  VEDETI PA JE DOBRO IN JE TUDI TRBA VEDETI !
  DA
  LJUDJE AKTIVNI KOT JE BIL – NIKO KAVČIČ – NIKOLI ? NE DELAJO NA LASTNO PEST !
  Vedno !
  IMAJO “DOVOLJENJA IN ZADOLŽITVE”, NALOGE – ENE ALI VEČIH OSEB !
  KI IMAJO DEJANSKO OBLAST V DRŽAVI ALI EX KP REPUBLIKI !
  Vsi vemo,
  da je dejanski
  OBLASTNIK TISTI, KATEREGA UKAZE IZVRŠUJEJO ZLASTI MNZ ORGANI P R I
  SILE !
  In ostali izvršnoi državni organi.
  dDEJANSKI
  POLITIČNI
  ALI ZAKULIISNI OBLASTNIK IMA VEDNO ŠE SVOJO – O S E B N O TAJNO SLUŽBO !
  S
  KATERO OSEBNO NADZORUJE IN KAZNUJE AKTERJE !
  VREDNIH TAJNIH SLUŽBAH !
  Če bi dejanski oblastnik ne imel OSEBNE TAJNE SLUŽBE,
  BI REDNE TAJNE SLUŽBE LAHKO DELOVALE SAMOVOLJNO ! Ali proti oblastniku !
  In bi ne bile pod kontrolo.
  Bivši
  STALINISTIČNO KOMUNISTIČNI ZLOČINSKI DIKTATOT J. BROZ-TITO !
  Je
  OSEBNO TAJNO SLUŽBO ZA NADZOR REDNIH TAJNIH SLUŽB – IMEL !
  Dodatno je
  verjetno imel e čisto privatnega,
  osebno zelo privrženega – prijatelja – varuha.
  V Brozovem primeru je verjetno to bil KGB STEVO KRAJAČIĆ. Domnevam.
  Ali morda še kdo. Tega ne vem. Poglejte podatke na INTERNETU. L.R. JANEZ KOMENDA
  P.S. NENAROČEN, NEPLAČAN ZAPIS IZ MOJE OSEBNE INFORMIRANOSTI.
  V DOBRO – DOMOLJUBNI SLOVENIJI. In za konec umazanih manipulantov. V škodo nas vseh.

  Maršal TITO : SEBNA TAJNA služba.

  https://www.google.si/search?q=tito+licna+tajna+sluzba&oq=tito+licna+tajna+sluzba&aqs=chrome..69i57j33.24462j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • MEFISTO

  Če bo danes kdo kljub temu, da ne vem, kaj naj bi tam počel, kolovratil po Gorenjskem, naj prosim Jova Jamnico in vse ostale nicke povabi na hladno pivo.

  Doma ima namreč še samo eno piksno predlanskega toplega Heineckena, ki ga pa ne upa odpreti, da ne bi oskrunil rdeče zvezde.

  Strošek ne bo previsok.

  Četudi se odzovejo vabilu vsi nicki, bo prišel na pivo le en mož, sključen in zgaran od trpljenja na družabnih omrežjih.

  • Jovo Jamnica

   To, kaj si tu gor nakraco, se mi zdi, da niti ti nea zastopiš…

   • vita

    Ne ponižuj prijatelja !

    • Jovo Jamnica

     Kerega prijatla???

     • vita

      Tu smo vsi prijatelji. Kaj tebi to ne paše ?

     • Jovo Jamnica

      Mefo ni moj prijatl. Fprašaj ga…

   • Mico Mitic

    Malo me skrbi, ker levica za lajanje samo še stare pse uporablja. So vam mladi pobegnili ?

  • Hribouc

   Lepo pišeš in dobro veš, da se putana, ne bo pojavu, pa če mu daš gajbo čisto zastonj in en pommes frittes z kečupom za povrh, vse zastonj.
   Najbrž bi ga zvabu, ampak, bi samo od daleč, s kake lubadarske smreke, naskrivaj zijou, dol pa si ne bi upal!

   • Jovo Jamnica

    A ti me tut poznaš??? Nebi si nikol mislo…

    • rrrrr

     Ma, uoštja, Jovo, ma te poznamo, te, ku cikast teran. Dej, štronco, deni dol kapu soz peterokrako pa pole drži mitinge, mona.

     • Jovo Jamnica

      Kapo mam zato, ker plešo skrivam…

    • Franjo Trojner

     Jovo tvoj oče je bil mobiliziran v nemško vojsko, ti pa nikoli nisi bil kumunist, torej ti za rdečo zvezdo res dol visi, v čem je torej štos tvojega trmoglavljena danes?

     • Jovo Jamnica

      Eh, Mefota rat pikam. Nič drugega. To mi je prišlo v navado, ker se pikama že od leta 2011…

    • Hribouc

     Ma ne seri. Me poznajem ja tebe, jovićice bijelo!
     Sam si se izdao. Gledaj Niku Kaučiča i odmah izza njega, onaj sluzavac sa cvikerima i crvenom kravatom- koji se guzi sluzavo na njega, pravi, stari Komsomolac seronja, koji se zavuče u pravo komunističko dupence, samo, da je njemu fino, najfinije, pobogu brate !
     Tamo si , stari ljubavnik revolucije, postavi ogledalo, pa se gledaj, dušo dušice!
     Hvala ti na pažnji, našao bih te izza sedam mora, samo, da se nagledam!
     Ne boj se i vozi dalje!

 • Borut Stari

  Lajna. In kaj zdaj? V jok pa na drevo! Spet mečete kosti za glodanje.

  • Janez

   NE BI REKEL !
   SLO
   BOLJ PROFESIONALNI POZNANI PRAVNIKI

   – SE ŽE ODVRAČAJO !
   OD V VSEM ZELO PROBLEMATIČNIH PO-KOMUNISTOV ! Nekateri. L.r. J. KOMENDA

  • Hribouc

   Čim več jih bo, toliko bolj se jih boste nažrli, da vam razgoni vaše rdečemozoljaste riti!

 • Janez

  K MOJEMU SPODNNJEMU ZAPISU !
  NAJ
  DODAM ŠE ZNANO IZJAVO N. KAVČIČA,
  DA
  JE
  VES IZKUPIČEK-GOTOVINO !
  OD NENEVADNIH POČETIJ SLOO TAJNIH SLUŽB
  – PREDAJAL OSEBNO ZLOGLASNEMU KPS STALINISTIČNEMU MORILCU

  1. – IVANU M A Č K U !
  Kaako je imel
  I. Maček – organizirano hranjenje, varovanje in vlaganje tega denarja – jaz osebno – ne vem.
  Naj pove,
  Kdor to ve ?!
  Glede
  2.
  MARŠALA TITA -BI DODAL LE TO !
  DA
  JE DRŽAL PRI SEBI NJEMU NAJBOLJ LOJALNR- PRIVRŽENE PARTIJSKE LUDI !

  Znano
  je, da je dal Tito privrženemu in zelo zvestemu “soborcu-likvidatorju
  – ” KGB STEVU KRAJAČIĆU
  ZGRADITI CELO VILO-HIŠO – NA VRTU DVORCA DEDINJE.

  Da je imel S . Krajačića blizuu ob sebi.

  3.
  STARE
  ZVESTE MU KP KOLEGE
  JE J. BROZ-TITO BOGATO “NAGRAJEVAL” Z VODILNIMI MESTI
  NPR. SOBORCA IZ KOMINTERRNE, ŠPANIJE Slovennca

  3.1 – Josipa KOPINIČA Z MESTOM DIREKTORJA “ULJANIKA” IN “LITOSTROJA”

  3.2 MARŠAL TITO – JE GOJIL ZLASTI “TOPLE” ODNOSE S

  – POVOJNIMI IZVAJALCI KP NESODNIH MNOŽIČČNIH P O M O R O V :
  – NPR. Z KPS I. MAČKOM, TER Z
  – MILKO PLAINC, LIKVIDATORKO, KI JE V LETIH 1978…P – VODILA SFRJ
  IZVRŠNI SVET=VLADO SFRJ.
  PODOBNO JE BILO
  – PPOLK OZNE JEFTOM ŠAŠIĆEM – Z GLAVNIM IZVRŠEVALCEM MARŠAL TITOVEGA
  UKAZA O IZVRŠITVI MNOŽIČNIH NESODNIH POMOROV
  PROTISTALINISTOV, PRROTIKOMUNISTOV ,
  – J. ŠAŠIĆ JE NAPREDOVAL – DO GENERALA – UMRL NARAVNE SMRTI OD STAROSTI.

  SO?
  “BRATOVŠČINE KP POLIT NESODNIH MORILCEV ” – SO TEMA? Za obravnavo! L.r. J. KOMENDA

  – general OZNE JEFTO ŠAŠIĆ,ORGANIZATOR POVOJNIH POMOROV

  -http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3336.0https://www.google.si/search?q=tito+licna+tajna+sluzba&oq=tito+licna+tajna+sluzba&aqs=chrome..69i57j33.24462j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Janez

  NI TAKO NEPOMEMBNO TOLE
  NAŠE PISANJE – NA TA OK DOMOLJUBNI PORTAL.

  1. NEKAJ RES PRIZNANIH PRAVNIKOV –

  SE ŽE OBRAČA – V DOMOLJUBNO SMER.
  SE VEČ JIH MORAMO PRIDOBITI,
  DA POSTANEJO SLO DOMOLJUBNE STRANKE – NSJMOČNEJŠE IN TEMELJNE DRŽAVOTVORNE STRANKE V R. SLO.
  PIŠIMO
  – INFORMATIVNO, ZANIMIVO,, ARGUMENTIRANO POLEMIČNO.

  1. SPODNJE SEM NAPISAL ZATO,
  DA SE ZAVEDAMO,
  DA IMAJO NAJBOLJ ZAGRIZENI IN PREBIVALSTVU ZLONAMERNI JAVNI ALI PRIKRITI OBLASTNIKI – DOBRO, TEMELJITO IZOBLIKOVANE NAČINE PRIKRIVANJA IN VAROVANJA SVOJIH NEKOREKT POČETIJ. Celo osebne tajne službe.
  2.
  IN DA SO NA POJAVE
  “VZPOREDNIH EKONOMIJ”
  POZORNE TUDI DRUGE DRŽAVE.

  PRIMER ZLOČINSKEGA MARŠALA TITA PA KAŽE,
  DA
  SO ZA VSA NJEGOVA POČETJA –
  – VEDELE – TUDI TUJE SLUŽBE DRŽAV KOT SO GB, SZ OZ. RUSIJA ZDA ITD.
  – V NAŠIH
  R. SLO ZADEVAH – PA EX YU DRŽAVE.

  3.
  “NAŠ” F. TUNNEK – NAJ PA KAR FIŽOLČKE IZ PASULJA V BOVCU – ŠTEJE ! L.r. J. KOMENDA

 • Hun

  Nik Kovačič je kot kak holivudski igralec stare garde…john Wayne

 • Janez

  Tale!
  N. KAVČIČ !
  NI NIKAKRŠEN JOHN WAYNE !
  Ni
  Bil – ker je že mrtev.
  PRIDEN IN UBOGLJIV SLUŽABNIK – JE LE BIL
  PRIMITIVNIH KOMUNISTOV IZ GNEDA
  KPS STALIN MORILCA
  ZATIRALCA DEMOKRACIJE. IN POLIT MORILCA – I.MAČKA. LE TO IN NIČ VEČ ! L.r. J. KOMENDA

 • Janez

  Pišimo !
  ČIM BOLJ VSEBINSKO IN PROBLEMSKO !
  TAKO, DA SE OPIRA POZITIVNE, NA DOOMOLJUBEN NAČIN IZVAJANE NOVE – R E Š I T V E !
  To !
  TA NAČIN NIKA KAVČIČA IZHAJA – IZ VSILJENEGA NAM – K O M U N I Z M A !
  Pravilneje
  IZ KPS KARDELJ-MAČKOVEGA STALINIZMA !
  Ta
  Način – N. KAVČIČA – NI NIČ. – SLOVENSKI. Nepošten je.
  Že
  N. KAVČIČ – JE ISKAL ” P R I K L O P” SVOJEGA UDBOMAFIJSKEGA NAČINA FINANC !
  Kot
  “PRISPEVEK” K IN KOT DEL “OSAMOSVOJENE SLOVENIJE” – JE HOTEL, DA SE GLEDA NANJ.
  TUDI
  NA KPS STALINE MAČKA, KARDELJA&COMP.
  TO!
  Je
  TREBA TEM KUČAN&COMP. D O P O V E D A T I !
  V
  SMISLU : ” NIČIMER NISTE PRISPEVALI K NAPREDKU SLOVENIJI.
  LE NAZADOVANJE IN BREZSMISELNA STRANPOT STE BILI.
  “UKRADLI” STE NAM SLOVENCEM – ? 70 let . Vsaj.
  EX KP, ZK, SD, LDS, PS, SMC, DESUSOVCE, ZL ITD. !
  – JE TREBA POSTAVITI NA NJIH PRAVO MESTO. Jim povedati KAJ so res BILI ! L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  SAMI SE ZELO PRECENJUJEJO. SE VIDIJO ? Veliko preveč lepe.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!