fbpx

#IranNLBgate: Zakaj Sova o pranju iranskega denarja v NLB ni obvestila Cie?

Foto: epa

Slovenska obveščevalno varnostna služba si je ob pranju iranskega denarja v NLB privoščila škandal, katerega tako ameriška Cia kakor tudi izraelske obveščevalne službe ne bodo sprejele z navdušenjem. Pri obveščanju o aferi #IranNLBgate je Sova ameriške in izraelske obveščevalce enostavno ignorirala.

Ko so nekatere tuje obveščevalne službe pritiskale na Sovo, naj jih oskrbujejo z informacijami, kaj se v naši državni banki dogaja, se je Sova odločila za splošno depešo o Irancu Iraju Farrukhzadehu in njegovih podjetjih. Depeše je naslovila na sestrske agencije po Evropi, pri obveščanju pa je izpustila ameriške in izraelske obveščevalce. Sova je takrat že razpolagala s podatki o plačilnem prometu, ki je potekal prek iranske banke in NLB, ki jih je tudi posredovala partnerskim agencijam po Evropi, in kar je presenetljivo – ne pa tudi Cii in Mossadu ali Shin Betu.

Iranska nakazila v ZDA, Sova o tem Cii ne poroča
Sova pravi, da ameriških obveščevalcev niso seznanjali z dogajanjem v NLB, ker da iz Farrukhzadehovih podjetij prekoiranske banke in NLB ni bilo nobenih nakazil za podjetja ali posameznike v ZDA. To pa seveda ne drži. Na našem portalu smo našli najmanj dve osebi in tri nakazila, ki smo jih med drugimi predstavili tudi v člankih http://nova24tv.si/slovenija/tudi-v-zda-odkrivajo-oprani-denar-iz-nlb/ in http://nova24tv.si/slovenija/irannlbgate-pranje-denarja-razkrilo-iransko-agenturo-veliko-zanimanje-tujih-obvescevalnih-sluzb/. James Robert Baker je iz NLB prejel dve nakazili, skupaj za več kot milijon dolarjev, z njim pa so se ukvarjali ameriški agentje zaradi njegove dvojne identitete, ponarejenih vozniških dovoljenj in posedovanja več izkaznic socialnega  zavarovanja, seveda pa niso vedeli za vse ozadje, ki se danes odkriva z afero #IranNLBgate.

Sicer nimamo podatkov, ali je bilo kaj nakazil iz iranske državne banke prek NLB tudi v Izrael, kar pa niti ni tako pomembno; glede na odnose Izraela z Iranom bi tamkajšnje civilne in vojaške tajne službe seveda zanimalo, kaj se je dogajalo v NLB in kdo se je financiral s tem denarjem v času, ko je bil Iran pod sankcijami OZN in kasneje tudi pod embargom EU. Vse tajne službe se zanimajo za informacije, ki so povezane s terorizmom in trgovino z orožjem in na tem področju bi Sova morala sodelovati tudi z ameriškimi in izraelskimi obveščevalci. Sicer pa so nakazila iz Farrukhzadehovih podjetij šla tudi na Hrvaško in tamkajšnja obveščevalna služba je za to vedela preden je Sova prišla na dan s kakšno informacijo.

Sova politični vrh obvestila o natančnem znesku opranega denarja
V Sovi je bilo v tistem času nekaj hudo narobe. Julija 2009 so italijanske obveščevalne  službe zaznale v Italiji sumljive transakcije in so  Sovo zaprosile za podatke, vendar se Sova zlepa ni zganila. Pisali smo že, da je za slovenski politični vrh agencija pripravila poročilo 24. novembra 2010, vendar je po naših informacijah Sova za dogajanje vedela več kot leto dni poprej. Poročilo Sove takratnemu slovenskemu političnemu vrhu je obsegalo nekaj več kot eno stran in v poročilu je bil povsem natančen znesek do takrat opranega denarja v NLB. Vendar se nihče od slovenskega političnega vrha ni zganil, ne predsednik vlade Borut Pahor, ne predsednik države Danilo Türk ali notranja ministrica Katarina Kresal, zunanji minister  Samuel Žbogar, pravosodni minister Aleš Zalar, kaj šele finančni minister Franci Križanič. Ob takšni informaciji bi odgovorna vlada morala takoj sklicati svet za nacionalno varnost in se o tem resno pogovoriti. O pranju denarja je bil pred tem obveščen tudi Goran Klemenčič, takratni vodja KPK, današnji minister za pravosodje, po naših informacijah tudi njegov namestnik Rok Praprotnik, ki je danes v NLB direktor Centra za skladnost poslovanja. Res lepa skladnost. Ne smemo pozabiti še na eno ime: Darko Stare, ki je danes na ministrstvu za pravosodje državni sekretar, v času, ko je v NLB potekalo pranje denarja, je bil namestnik direktorja Sove, za tem pa je delal na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Tudi Stare je tisti, ki je vedel za pranje denarja v NLB. O tem veliko ve tudi aktualni direktor Sove Zoran Klemenčič.

Črni fond, Podbregar in Šefic
Vrnimo se k Sovi in vprašanju, zakaj Sova ni reagirala in zakaj ni obvestila o dogajanju Cie in izraelskih obveščevalcev? Sova ima s Cio vzpostavljeno sodelovanje, ne nazadnje je nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar na sojenju zaradi afere Sova povedal, da je zdravljenje nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška v ZDA plačala Cia. To je bilo v času, ko je Sova za indijskega zdravilca iz črnega fonda kupila letalsko karto in ko je takratna Janševa vlada v Sovi poleg množice nepravilnosti razkrila tudi črni fond, iz katerega so se posamezniki okoriščali. Poleg specialnega in legalnega fonda je Sova imela še črni in nelegalni fond, nad katerim ni bilo nadzora in s katerim je upravljala le peščica ljudi in nikoli se ne bo vedelo, koliko so spravili v svoje žepe. Direktor Sove je bil takrat Iztok Podbregar, njegov namestnik pa današnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Sova se ni otresla udbovske preteklosti, med zaposlenimi se še vedno najdejo ljudje iz udbovskih vrst, znana afere Sova pa je pokazala, da Sovo velikokrat bolj mika vloga politične policije, kot pa skrb za varnost države.

Vprašanja, ki terjajo odgovore
V primeru Sove in afere  #IranNLBgate se postavlja več vprašanj, ki bodo v prihodnje terjala odgovore. Ali se je del denarja od provizije iz teh transakcij stekal tudi na kakšen črni fond Sove ali na račune kakšnega posameznika znotraj Sove, da se na to afero ni ustrezno reagiralo? Ali je dejstvo, da je Sova ignorirala obveščanje Cie morebiti povezano s sodelovanjem Sove in iranske tajne službe, da se je dopustilo to veliko pranje denarja? Ali je bilo to pranje denarja in neučinkovitost Sove zaukazana in dogovorjena s strani takratnega političnega vrha?

Potrpežljivo bomo iskali odgovore.

Miro Petek