fbpx

[Iz minute v minuto] V Sloveniji potrjenih 253 okužb s koronavirusom, dve osebi v kritičnem stanju. Danes se v širši sestavi sestane Svet za nacionalno varnost. EU zapira svoje zunanje meje.

(vir: Demokracija)

Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se bo danes v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo začasno omejili vsa nenujna potovanja v Unijo, ki bo za 30 dni zaprla svoje zunanje meje.

15:05 Tudi britansko zunanje ministrstvo je britanskim državljanom odsvetovalo nenujna potovanja v tujino v prihodnjih 30 dneh. Za to so se odločili zaradi številnih omejitev pri prečkanju meja in gibanju v posameznih državah.

15:01 Madžarska je danes zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta. Na avstrijsko-madžarski meji je obtičalo veliko Romunov, zato Romunija prosi Madžarsko za vzpostavitev tranzitnega koridorja.

15:00 Potem ko je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni v domu starejših občanov Lipa v Štorah, so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z njo v stiku. Vsi brisi so bili negativni. Stanovalci so zdravi in se počutijo dobro, zagotavljajo v domu.

14:37 Po seji Sveta za nacionalno varnost v široki sestavi je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bo država v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala.

14:36 V notranjsko-kraški regiji je trenutno okuženih 11 oseb. Ena med njimi je z območja občine Sežana, štiri okužene osebe so z območja občine Postojna, šest oseb pa je z območja občine Pivka. Na Postojnskem so se okužile v poslovnih stikih s tujimi državljani ali v tujini, na Pivškem pa je žarišče v samem občinskem štabu rdečega križa.

14:34 V Bosni in Hercegovini imajo danes 26 primerov okužbe z novim koronavirusom, potem ko so v zadnjih 24 urah zabeležili dva nova primera v Tešnju in Bihaću v Federaciji BiH. Največ okuženih z novim koronavirusom imajo na območju Banjaluke v Republiki srbski. Svet ministrov BiH je zaradi epidemije koronavirusa razglasil izredne razmere v državi.

14:32 Tonin: Danes z zaščitno opremo oskrbimo najnujnejše domove starejših in zdravstvene domove, v sredo sledi milijonska dobava mask, Počivalšek: Kmalu bo zaščitne opreme dovolj ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte, ni potrebe popolni prepovedi proizvodnje.

14:26 Grčija je danes uvedla dodatne ukrepe, da bi preprečila izbruh okužb z novim koronavirusom v prenapolnjenih centrih za migrante na otokih v Egejskem morju. V naslednjih dveh tednih so prepovedani vsi obiski v teh centrih, vse nove prišleke temeljito zdravstveno pregledajo, prostore pa bodo redno razkuževali, so sporočili v Atenah.

14:25 V avstrijski zvezni deželi Predarlsko so zaradi epidemije koronavirusa od 12. ure v karanteni občine na območju gorovja Arlberg. To pomeni, da v kraje ni dovoljen vstop, niti jih ne sme nihče zapustiti. Obenem pozivajo vse, ki so bili v zadnjih dveh tednih na tem območjih, naj gredo v samoizolacijo. Karanteno so odredili za občine oz. okraje Lech, Klösterle, Warth, Stuben in Schröcken. Do 3. aprila ne sme nihče več na območje niti ga zapustiti. To velja tudi za goste, ki so bili v času razglasitve karantene v tej krajih, je pojasnil deželni glavar Markus Wallner.

14:24 Informacija, da je eden od zaposlenih, strank, učencev, dijakov, otrok ali stanovalcev obolel za virusom v nekem kraju, podjetju, šoli, stavbi ali organizaciji, brez navajanja drugih podatkov načeloma ne pomeni obdelave osebnih podatkov, saj tak posameznik ni določljiv, v zvezi s številnimi vprašanji o tem pojasnjuje Informacijski pooblaščenec RS. Tudi splošno obveščanje vzgojiteljev, učiteljev, ki so delali z otrokom, učencem, dijakom ali zaposlenim, o njegovi okužbi brez dodatnih podatkov (npr. imena, spola, drugih informacij, ki delajo posameznika določljivega), ni sporno in je posredovanje takšne informacije dopustno, so danes zapisali pri informacijskem pooblaščencu.

14:00 V Sloveniji do 14. ure potrjenih 273 okužb s koronavirusom, skupno opravljenih 7587 testov

13:37 V Bosni in Hercegovini imajo danes 26 primerov okužbe z novim koronavirusom, potem ko so v zadnjih 24 urah zabeležili dva nova primera v Tešnju in Bihaću v Federaciji BiH. Največ okuženih z novim koronavirusom imajo na območju Banjaluke v Republiki srbski. Svet ministrov BiH pripravlja dodatne ukrepe v boju proti koronavirusu.

13:34 Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je srečala s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol, šol s prilagojenim programom in glasbenih šol. Tudi ravnatelji ugotavljajo, da so starši resno vzeli pouk na daljavo, a se pojavljajo težave zlasti pri veččlanskih družinah, kjer vsak otrok nima svojega računalnika za učenje.

13:32 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen. Kot je dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier, sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo. Strokovnjaki to še preverjajo.

13:30 Ruski znanstveniki so začeli testirati prototip cepiva za novi koronavirus. Najbolj učinkovitega nameravajo predstaviti v juniju. “Izdelali smo prototip. Začeli smo laboratorijske teste na živalih, da zagotovimo učinkovitost in varnost,” je sporočil vodja laboratorija pri državnem inštitutu za biotehnologijo Ilnaz Imatdinov.V juniju nameravajo predstaviti eno ali dve cepivi, pri katerih bodo najboljši rezultati, je še pojasnil vodja inštituta Vektor. Inštitut Vektor je državni inštitut v Novosibirsku, ki je med drugim delal na cepivih za ebolo. V Rusiji so doslej potrdili 93 okužb z novim koronavirusom, po navedbah oblasti pa so testirali okoli 116.000 ljudi. Rusija bo sredo preventivno zaprla svoje meje za vse tujce.

12:25 Zdravniki iz kitajskega Wuhana, kjer je decembra lani izbruhnil novi koronavirus, evropske kolege svarijo pred ponavljanjem napak, kakršne so pri soočanju z virusom delali sami. Izpostavili so predvsem pomanjkljivo zaščitno opremo. Tudi oni so pozvali k čim obsežnejšemu testiranju na novi koronavirus.

12:23 Besedni spopad med ZDA in Kitajsko glede novega koronavirusa se zaostruje. Ameriški predsednik Donald Trump je razjezil oblasti v Pekingu, ker o koronavirusu govori kot o “kitajskem virusu”.

12:22 Med prostovoljci rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, sta bili tudi dve učiteljici pivške osnovne šole, so na svoji Facebook strani objavili v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko. Prav zaradi številnih klicev zaskrbljenih staršev je regijski štab za 12. uro sklical izjavo za javnost v Postojni, na kateri bosta spregovorila epidemiolog Boris Kopilovič in pivški župan Robert Smrdelj. Informacije o okuženih prostovoljcih rdečega križa so v medije prišle, potem ko je regijski štab civilne zaščite za Notranjsko sporočil, da so v Zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna-Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta nosila zaščitno opremo.

12:20 V Italiji bi lahko kmalu dosegli vrhunec epidemije novega koronavirusa, ocenjujejo številni strokovnjaki. Število okuženih naj bi sicer naraščalo tudi po t.i. vrhuncu, a počasneje kot doslej. “Pričakujemo, da se bo v prihodnjih dneh, do nedelje, pokazalo, ali se bodo zadeve upočasnile,” je danes dejal koordinator Giulio Gallera, pristojen za Lombardijo, ki jo je epidemija od vseh italijanskih dežel najhuje prizadela. Virolog Roberto Burioni pa je za časnik Corriere della Sera dejal, da bo na statistično upočasnitev širjenja okužb treba počakati nekoliko dlje, med drugim zaradi zakasnitve učinka socialne distance. Podobno so za dnevnik La Repubblica ocenili strokovnjaki z univerze v Genovi, ki vrhunec epidemije napovedujejo za 25. marec, a le, če bodo Italijani dosledno upoštevali priporočeno medsebojno razdaljo. Lombardija je bila prva italijanska dežela, v kateri so odkrili okužbe z novim virusom. Doslej se je v Lombardiji z novim koronavirusom okužilo več kot 15.000 ljudi, zabeležili so 1420 smrtnih primerov, od 8. marca za deželo velja karantena.

11:40 Vlada je z Odlokom začasno prepovedala ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Republiki Sloveniji.Ta odlok začne veljati 18. marca 2020 ob 00.00 uri. VEČ TUKAJ.

11:35 Evropski letalski proizvajalec Airbus bo za preostanek tedna ustavil proizvodnjo v obratih v Franciji in Španiji. V teh štirih dneh bodo izvedli ukrepe za prilagoditev proizvodnje v času širjenja novega koronavirusa.

11:34 Zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča okužba z novim koronavirusom, bo v celoti krito iz javnih sredstev. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da obvezno zdravstveno zavarovanje krije bolezni, za katere je z zakonom določeno izvajanje ukrepov za preprečevanje njihovega širjenja.

11:33 Potem ko je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni v domu starejših občanov Lipa v Štorah, so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z njo v stiku. Doslej so prejeli rezultate za 11 zaposlenih, ki so vsi bili negativni, preostala dva še čakajo. Stanovalci so zdravi in se počutijo dobro, zagotavljajo v domu.

11:32 V Izraelu bo v boju proti širjenju novega koronavirusa sodelovala tudi tamkajšnja obveščevalna služba Šin Bet, ki bo pridobivala podatke o prenašalcih virusa in ljudeh v karanteni. Oblasti pa so se odločile tudi, da bodo prazne hotele z najmanj 200 posteljami namenile za namestitev lažjih bolnikov.

11:31 Zaposlena v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, pri kateri so se v nedeljo pojavili blažji bolezenski simptomi, ni okužena z novim koronavirusom, je za STA potrdila Gordana Drimer, direktorica omenjenega doma, ki skrbi za okoli 200 oskrbovancev. Kot je dodala, se vsi stanovalci v centralni enoti in tudi v njihovi enoti v Podčetrtku počutijo dobro.

11:14 Švedski premier Stefan Lofven je zaradi novega koronavirusa priporočil srednjim šolam in univerzam, naj v sredo zaprejo svoja vrata ter preidejo na izobraževanje na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo za zdaj še ostali odprti.

11:10 V zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zaradi koronavirusa zbolela medicinska sestra, ki so jo nemudoma umaknili iz delovnega procesa. Vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so medtem testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma, je za STA pojasnil direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc.

11:05 Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen (VW) bo zaradi pandemije novega koronavirusa konec tedna začel zapirati svoje tovarne po Evropi. Obrati bodo verjetno zaprti dva ali tri tedne, je danes napovedal glavni izvršni direktor VW Herbert Diess.

11:03 Na Onkološkem inštitutu Ljubljana od petka deluje brezplačna telefonska številka 080 2900, na kateri lahko onkološki bolniki in svojci vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 15. uro dobijo informacije glede delovanja inštituta v času izrednih razmer – epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz inštituta.

10:59 V karanteni bo zaradi novega koronavirusa kmalu tudi Francija. Ljudje bodo lahko domove zapuščali samo v redkih primerih. Večina trgovin je bila zaprtih že zjutraj, prazne pa so bile tudi ulice. Omejitev gibanja bo nadzorovali 100.000 policistov in žandarjev.

10:54 Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so bili obveščeni o poskusih trženja koloidnega srebra in CBD kapljic za namen zdravljenja ali preprečevanja okužbe z novim koronavirusom. A kot opozarjajo, v EU uporaba koloidnega srebra v zdravilih ni dovoljenja. Kot zdravilo niso registrirane niti CBD kapljice.

10:48 Vsi člani poljske vlade so opravili testiranje za novi koronavirus, potem ko so potrdili okužbo pri ministru za okolje Michalu Wosu. Rezultate testiranja je pričakovati še danes. Dotlej bo vlada delovala normalno, njeni člani delajo v samoizolaciji.

10:45 V Indiji so z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa zaprli več spomenikov, med njimi znameniti mavzolej Tadž Mahal blizu mesta Agra. Kot so sporočili z ministrstva za turizem in kulturo, spomenik ljubezni vsak dan obišče več deset tisoč ljudi, zato je ključno, da ga začasno zaprejo.

10:40 Zaradi epidemije novega koronavirusa se je Finančna uprava RS (Furs) odločila do nadaljnjega prekiniti nagradno igro Vklopi razum, zahtevaj račun. Vse dosedanje in morebitne prihodnje srečke se bodo shranjevale in se uporabile v naslednjem žrebanju, so sporočili.

10:38 Avstrija bo ob polnoči zaprla večje število manjših mejnih prehodov s Slovenijo, na večjih mejnih prehodih, kot so Karavanke, Šentilj, Gornja Radgona in Ljubelj, pa ostaja promet nespremenjen, je na Twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

10:32 Prve okužbe z novim koronavirusom pri zaposlenih so potrdili tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. “Trenutno je 17 naših zaposlenih v samoizolaciji, štirje so trenutno pozitivni in so doma,” je danes sporočil direktor bolnišnice Janez Lavre. Dodal je, da preverjajo možne stike in jih testirajo, delo pa usklajujejo z epidemiološko službo.

10:30 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes na vlado oz. krizni štab ter ministrstvi za delo in zdravje naslovila poziv o zagotovitvi striktnih varovalnih ukrepov v delujočih proizvodnih podjetjih. Če se jih ne da zagotoviti, jih pozivajo k ukrepom za ustavitev proizvodnje.

10:18 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes na vlado oz. krizni štab ter ministrstvi za delo in zdravje naslovila poziv o zagotovitvi striktnih varovalnih ukrepov v delujočih proizvodnih podjetjih. Če se jih ne da zagotoviti, jih pozivajo k ukrepom za ustavitev proizvodnje.

10:16 Kidričevsko podjetje Boxmark, ki je trenutno sredi procesa prestrukturiranja, namerava že prihodnji teden začeti s proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države. Kot je povedal direktor družbe Marjan Trobiš, je zagon proizvodnje odvisen predvsem od dobave materiala, medtem ko je strojna oprema že zagotovljena.

10:14 Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov, da bi se tako borili proti širjenju novega koronavuirusa. Na Hrvaškem imajo danes 65 okuženih oseb, kar je za devet oseb več kot v ponedeljek.

10:12 V Avstriji so doslej potrdili 1132 primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Zabeležili so tudi tri smrtne žrtve, osem ljudi pa je okrevalo.

10:06 Najpogostejša vprašanja in odgovori za katoličane ob epidemiji COVID19 so TUKAJ. Papež Frančišek po opoldanski molitvi in blagoslovu 153. spregovoril o pandemiji: Povezani v Kristusu nismo nikoli sami. Več TUKAJ.

10:02 S koronavirusom je okužena tudi občinska svetnica v Velikih Laščah.

09:57 V Mestni občini Novo mesto se kot največja dolgoročna težava pri ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom kaže preskrba z zaščitno opremo. Te imajo po podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto dovolj za sprotno delovanje in še nekajdnevno rezervo. Ministrstvo za zdravje jim je sicer zagotovilo, da bodo potrebno dodatno opremo dobili.

09:53 V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da ministrstvo za zdravje farmacevtom v lekarnah še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme proti okužbi z novim koronavirusom. Po njihovih navedbah se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. Zato so v določenih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene lekarne se zapirajo.

09:50 Vodstvo Magnine nove hoške tovarne je v ponedeljek pozno popoldne sledilo odločitvi graške družbe in sprejelo odločitev o začasni ustavitvi proizvodnje. Kot so za STA pojasnili v podjetju, je odločitev posledica aktualnih razmer zaradi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato bodo zaposleni do 27. marca čakali na delo od doma.

09:46 Prva dva Slovenca z uradno potrjeno okužbo z novim koronavirusom sta zakonca s Koroške, ki ju je okužba februarja letos doletela na križarki Diamond Princess na Japonskem. Bolezen covid-19 sta v karanteni na Japonskem prebolela v blažji obliki in ozdravela. Ob spremljanju situacije v Sloveniji zdaj vse pozivata k odgovornemu ravnanju.

09:44 V Srbiji so zabeležili še osem primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število okuženih povečalo na 65, so danes sporočili s srbskega ministrstva za zdravje.

09:43 Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so danes sporočili, da je ena od njihovih sodelavk, ki dela v zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica, okužena z novim koronavirusom. Zato pozivajo vse, ki so se v sredo ali četrtek mudili v teh zdravstvenih postajah, da gredo v samoizolacijo in so pozorni na morebitne znake okužbe.

09:42 Znanstveniki v Avstraliji so ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti novemu koronavirusu. Odkrili so štiri vrste imunskih celic, ki delujejo pri tem, kar bi jim lahko olajšalo tudi razvoj cepiva proti koronavirusu. Zdaj bodo začeli raziskovati še, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši.

09:30 V podjetjih Krka in Revoz so sprejeli ukrepe ob nastali situaciji s koronavirusom.

08:46 Slovenski košarkarski prvak Koper Primorska je sporazumno prekinil sodelovanje s 26-letnim ameriškim organizatorjem igre, Sterlingom Dupreejem Gibbsom. Za prekinitev pogodbe je zaprosil ameriški košarkar, ki je zaradi pandemije koronavirusne bolezni covid-19 odpotoval domov v ZDA.

08:55Tudi znani britanski igralec Idris Elba je okužen s koronavirusom, je sporočil v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju. “Ostanite doma in bodite pragmatični,” je ob tem pozval igralec in dodal: “Brez panike”.

08:43 Po več dneh upadanja se je v Južni Koreji število novih primerov okužbe s koronavirusom znova nekoliko povečalo. Od ponedeljka so zabeležili 84 novih okužb. Žarišče novih okužb ni več mesto Daegu na jugovzhodu države, temveč mesto Seongnam južno od prestolnice Seul.

08:40 Direktor košarkarskega kluba Cedevita Olimpija Davor Užbinec in kapetan članske ekipe Jaka Blažič sta vsem navijačem in ljubiteljem košarke v Sloveniji in soseščini namenila posebno sporočilo v zvezi s trenutno prekinitvijo košarkarskih lig zaradi koronavirusa, ki sta ga sklenila s pozivom: “Pokažite #zmajevoSrce, ostanite doma in ostanite zdravi.”

08:37 zaradi koronavirusa banke in hranilnice poslujejo od danes, torka, 17. marca 2020, po skrajšanem delovnem času.

08:06 Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek zaradi koronavirusa prvič po več kot 100 letih za najmanj mesec dni zaprlo svoja vrata za ustne obravnave primerov. Med njimi je tudi spor o tem, ali mora predsednik ZDA Donald Trump kongresu in državnim tožilcem pokazati svoje davčne napovedi.

08:05 Kitajska je danes zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. Oblasti se že bojijo, da bi ti uvoženi primeri lahko ogrozili napredek, ki so ga naredili v boju za zajezitev virusa, zato strogi omejevalni ukrepi ostajajo v veljavi.

08:00 V ZDA zaradi novega koronavirusa tudi večja prodaja orožja. Naval na trgovine zaradi pandemije novega koronavirusa v ZDA ne velja le za razkužilna sredstva in toaletni papir, ampak se Američani obilno zalagajo tudi z orožjem in strelivom. Zakonite trgovine z orožjem po ZDA poročajo o dolgih vrstah kupcev.

07:57 Osem držav članic Foruma za razvoj in napredek Južne Amerike (Prosur) se je dogovorilo, da bodo skupaj ukrepale proti pandemiji novega koronavirusa, med drugim s skupnimi ukrepi glede prestopanja meja, kampanje proti dezinformacijam, skupnimi nabavni protokoli proti navijanju cen in drugem.

0.59 Evropska nogometna zveza (Uefa) bo danes dopoldne izvedla videokonferenco s svojimi članicami in drugimi relevantnimi nogometnimi deležniki. V luči pandemije novega koronavirusa bodo razpravljali o usodah evropskih ligaških tekmovanj, letošnjega evropskega prvenstva, bržčas pa bo po njej jasno tudi to, kako bo z nacionalnimi prvenstvi.

0.52 Mednarodni olimpijski komite (Mok) ter vodilni možje mednarodnih športnih panožnih zvez se bodo danes prek posebne telekonference sestali in odločali o nadaljnjih korakih za izvedbo olimpijskih iger v Tokiu, ki jim vse bolj preti nevarnosti novega koronavirusa.

0.34 Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi praktično ustavilo javno življenje, naj bi danes voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, začasno omejili vsa nenujna potovanja v unijo. Ta naj bi za 30 dni zaprla svoje zunanje meje.

0.29 Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

0.16 Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se bo danes v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Kot je pojasnil predsednik vlade Janez Janša, so na sejo vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, predsedniki opozicijski strank ter poslanca narodnosti.

Demokracija