Janez Janša na kongresu EPP: Padec Berlinskega zidu pred 30 leti ni pomenil konca, temveč šele začetek demokratične tranzicije

Janez Janša

“Naš najpomembnejši strateški izziv je demografija. Digitalna Evropa predstavlja ključ do gospodarske rasti in delovnih mest v prihodnosti. Zaščita našega, evropskega načina življenja, je temeljni pogoj za vse drugo,” je na kongresu Evropske ljudske stranke v Zagrebu med drugim povedal predsednik SDS Janez Janša.

V Zagrebu poteka dvodnevni kongres največje evropske politične stranke, Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem je več kot 2000 udeležencev iz 40 držav. Vodenje stranke, ki ima največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, je včeraj pozno zvečer prevzel dosedanji prvi mož Evropskega sveta in nekdanji poljski premier Donald Tusk, ki je na tem mestu nasledil Josepha Daula, ki je stranko vodil od leta 2013.

Kongresa se udeležuje tudi močna delegacija SDS, ki jo sestavljajo predsednik SDS Janez Janša, podpredsednik in evropski poslanec dr. Milan Zver, vodja delegacije EPP v Evropskem parlamentu Romana Tomc, predsednik Sveta SDS dr. Anže Logar, poslanka SDS Eva Irgl, generalni sekretar stranke mag. Borut Dolanc in mednarodni sekretar stranke mag. Peter Šuhel.

Na današnji plenarni seji je delegate nagovoril tudi predsednik SDS Janez Janša.

Načrt bodoče Komisije odgovarja na ključne strateške izzive EU
Kot je v svojem nagovoru uvodoma povedal Janša, se je EU v zadnjem desetletju močno spremenila. “Finančna kriza, migrantska kriza in Brexit so oblikovali drugačno Evropsko unijo kot smo jo poznali od padca berlinskega zidu in od njene velike širitve. Velik optimizem in močno prepričanje, da bo svobodna EU, ki bo delovala kot celota, postala svetovni zmagovalec, ki bo oblikoval globalizacijo, sta zamenjala občutek negotovosti in skepticizma. Nekatere stare strukture so ponovno priplavale na površje, pojavile so se nekatere nove,” je povedal Janez Janša in dodal, da kljub vsemu, optimizem in upanje obstajata. “Velika večina evropskih državljanov še vedno verjame, da EU, če bo dobro upravljana, pomeni rešitev in ne problema,” je povedal Janša in nadaljeval, da je to upanje bistveno, saj se celotna EU nahaja pred izzivi, ki so največji v zadnjih desetletjih, če ne morda največji v celotni zgodovini EU.

Naš najpomembnejši strateški izziv je demografija. Digitalna Evropa predstavlja ključ do gospodarske rasti in delovnih mest v prihodnosti,” je povedal predsednik SDS. Po njegovi oceni je tudi zaščita našega, evropskega načina življenja, temeljni pogoj za vse drugo. “Če pademo pri tem, socialisti ne bodo imeli več ničesar, o čemer bi lahko govorili ter promovirali,” je poudaril Janša. Dodal je še, da je nova predsednica Evropske komisije vse te strateške izzive vključila v svoj program za naslednjih pet let. “To je tudi vir optimizma za naprej. Čestitam ji za ta pogum. Naša naloga je, da zberemo dovolj politične moči za izpolnitev njenega programa ter da ga v polnosti in pravočasno spravimo v življenje,” je prepričan predsednik SDS.

Zahodni del Evrope mora pomagati dokončati tranzicijo
Novo obdobje zahteva nove odgovore, nove politike in močno vodstvo. Na žalost je po zadnjih evropskih volitvah Evropski parlament zelo razdrobljen in ni več tako fokusiran ter enoten kot je bil prej. Toda to ni največji del problema. Če želimo močno in učinkovito Evropsko unijo, potem potrebujemo močne in stabilne države članice. Trenutno pa ima skoraj polovica držav članic manjšinske ali pa tehnične vlade. Nekatere izmed njih sestavljajo koalicije poražencev nacionalnih volitev. V nekaterih državah propadajo velike koalicije, ponekod so na površje priplavale nove politične sile. In ta nova realnost ne more biti upravljana s starimi koncepti in zastarelimi političnimi orodji,” je prepričan predsednik SDS.

Donald Tusk (Foto: epa)

Tudi zato je novoizvoljenemu predsedniku EPP Donaldu Tusku zaželel modrosti in veliko političnega ter osebnega poguma. “Namreč, njegov boj ne bo potekal le na enem bojišču, temveč na sedemindvajsetih in veliko bitk bo treba zmagati,” je povedal Janša in dodal, da to pomeni tudi, da “moramo spoštovati zgodovinske razlike med državami, ob tem pa se izogibati dvojnim merilom.”Nekateri od nas so bili rojeni v državah blaginje, nekateri v državah, kjer je vladala diktatura. Padec berlinskega zidu pred 30 leti ni pomenil konca, temveč šele začetek demokratične tranzicije za večji del Evrope,” je poudaril vodja SDS. Hkrati je dodal, da mora zahodni del Evrope pomagati dokončati to tranzicijo in ne obratno. “To je še posebej pomembno, ko se pogovarjamo o novih pristopnih državah članicah iz naše vzhodne soseščine pa tudi iz Zahodnega Balkana,” je poudaril predsednik SDS.

Za začetek poskrbimo za varnost
Nekatere naloge, ki so pred nami, bodo težke, zahtevne, terjale bodo veliko našega časa, nekatere naloge pa lahko naredimo hitro, če za to obstaja politična volja. Zato začnimo s temi, lažjimi nalogami. Izpolnimo naše obljube in začnimo pogajanja s Severno Makedonijo. Bolgarija, Romunija ter Hrvaška so izpolnile pogoje za vstop v schengensko območje. Naj postanejo del tega območja, s čimer se bo varnost celotne EU izboljšala,” je prepričan Janez Janša.

Ob zaključku nagovora se je predsednik SDS zahvalil dosedanjemu predsedniku EPP Josephu Daulu za podporo, ki jo je nudil Slovenski demokratski stranki pred petimi leti, ko so nam ukradli državnozborske volitve. “Joseph Daul je bil eden redkih evropskih politikov, ki v tem primeru ni bil pripravljen pristati na dvojna merila,” je povedal Janša. Zahvalil se je tudi hrvaški HDZ za gostoljubje v času kongresa ter tako hrvaški vladi kot njenemu predsedniku Andreju Plenkoviću zaželel vso srečo pri prvem predsedovanju Svetu EU.

Kongresa EPP se v Zagrebu udeležujejo tudi vodja poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber, novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemška kanclerka Angela Merkel, mandatar za sestavo avstrijske vlade Sebastian Kurz, poslanec stranke Naprej Italija v Evropskem parlamentu Silvio Berlusconi in mnogi drugi evropski voditelji.

Hana Murn

 • Skrajno Desni

  Janša padec Berlinskega zidu pred 30 leti ni pomenil konca, temveč šele začetek levičarjev v EU, sedaj morajo pasti levičarske vlade katere pa brez žrtev ne bo šlo za demokratično tranzicijo.

 • Borut Stari

  Svet za nacionalno varnost in Andrej Šiško.
  Prihajajočim trumam, ki jih pošilja sultan, orožje ni potrebno. Zaprosijo za azil in že imajo možnost, da postanejo privilegirani člani države. Privilegirani zato, ker dobijo denar, ne da bi jim bilo treba migniti s prstom.
  Borut Korun, publicist.

  • JANEZ GUS

   Domači rdeči norci-primitivci so še nevarnejše od kamelojebcev.Oni gredo naprej,ta rdeča banda pa sistemsko vničuje Slovenijo.

  • Vera

   Raje se vsi Slovenci vprašajmo, zakaj Šarec na ” svet za nacionalno varnost “, ni povabil liderja največje opozicijske stranke SDS g.Janeza Janše . Kaj skriva Šarčeva vlada pred opozicijo ? G.Janšo so v Zagreb povabili ,ker se z njim da pogovarjati,kar so dokazali državniki,ki v Evropi nekaj pomenijo.

   • Borut Stari

    Vera,Janša ni kompatibilen s tovarišijo.

    • Vera

     Na sejo ” sveta za nacionalno varnost ” bi moral biti prvak opozicije povabljen ! Pika.

     • Borut Stari

      Janše se kot domoljuba na take shode, družbe za medsebojno občudovanje, ne vabi.

  • freedomfighter

   Ej eno vprasanje…kdo mislis da odgovarja ce bi migrant napadel enega od vardovcev ali pa da eden od varde poskoduje migranta glede na to da nima nobenih pooblastil…sem preprican ce bi migrant zabodel enega od teh norcev k z airsoft puskami skacejo po gozdu da bi bili polni zgrazanja in bi zahtevali ukrepe…za to imamo policijo ki ima pooblastila…vardovci bi le reskirali svoje zivljenje ukreniti pa ne smejo nuc niti pridrzati oseb ker nimajo policijskih pooblastil…ce vardovec pridrzi migranta ga ta lahko tozi za ugrabitev

   • Borut Stari

    V državi Sloveniji nihče ne odgovarja. Odgovornost je za tovarišijsko kliko neobvezna.

    • freedomfighter

     Ma daj no daj…ce bi se komu kaj zgodilo bi pa sigurno hoteli odskodnine od drzave

   • Lisjak

    Preden bo politika preveč pametna: “Tistemu, ki je zasačen pri kaznivem dejanju, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, sme vsakdo vzeti prostost. Nato ga mora takoj izročiti preiskovalnemu sodniku ali policij…160.čl.ZKP,

    • freedomfighter

     Ja ampak ce bo migrant poskodoval tega drzavljana bo oproscen zaradi samoobrambe…tudi ce ti nekdo vdre v hiso pa ga s kijem po glavi bos sel v arest zaradi napada…pa vlomilec krsi zakon ob vlomu ampak ti krsis zakon ob napadu…ce te nekdo ne napada tudi ti ne smes njega

 • JANEZ GUS

  Take levičarske skrajnosti v vseh sistemih in podsistemih ni nikjer.To se bo vredilo samo s silo.Dosti je sleplenja.Paziti moramo,da ne pobegnejo pred Cavseskovim scenarjem.V30 ih letih nismo nobenega pozabili.Ona fora revanšizem ne bo več vžgala.

 • Garbage man

  Tusk, edini kandidat ???? Tusk, največja lubenica v EU!

  • Stric iz ozadja

   Ce ga morjo pa nekam odlozit, sedaj ko ne bo vec predsednik evropskega sveta.

 • Garbage man

  Kdaj bo napovedal vojno Trumpu? Kako se lahko slika z Angelo, Tuskom, Plenkovičem……in ostalim prikritim komunistom ?

  • Andre Frass

   Saj stari Plenković pa Dela pri mladem Toplaku,ki hoče na novi igrati velikega pravnika. Prav tako pri njem dela Šime Ivanjko,ki je knezov prijatelj

 • Artur

  Here’s why Orban is calling EPP leaders ‘useful idiots’!!!
  EU GLOBALISTS Threaten VIKTOR ORBAN with Ultimatum! BIG MISTAKE!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=pm_DTEUegi8

 • rubec

  Ne. Eva Irgl ni šla v Zagreb na izlet ampak prisluhnit, kdaj bo Šoštarić prišel do svoje pravice.

  • RATATA

   A ćetnićki Vojvoda Triglavski?

 • RATATA

  A so bili prisotni tudi predstavniki HDZ za Slovenijo?
  Kaj pa predstavniki inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) s sedežem v Ljubljani, v katerem so tudi “nelustrirana” bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić ter dolgoletni jugoslovanski in hrvaški diplomat Budimir Lončar kot tudi nekdanji general JLA Blagoje Grahovac?

 • WISKY 1000

  Janez, Sloveniji imamo levi komunajzarski,tajkunski,mafiski…… zid,ČIM PREJ GA MORAMO PODRETI,DA REŠIMO IN OSVOBODIMO SLOVENIJO.

 • Artur
 • Lisjak

  Janša že kurbla zrakomlat.

 • Ježek Teka Teka

  Od kdaj ste pa na Nova24 nevarno spletno mesto … a so vam jo spet komunjare na Googlu zagodle …

 • Garbage man

  Zajebal si in pika.Kdor ne more prepričati reveže,da volijo za boljšo politiko je nesposoben in mora odstopit.Katera članica EPP ima doživljenskega predsednika?

  • Olga101

   Murgle so krive! Udbomafija spet hoče menjati našega ljubega predsednika!

   • Olga101

    [email protected]_Fs1TVyCJk7! Murgle so vsega krive, vendar to povejte s svojim Nickom! Poveličevanje kulta osebnosti ni lastnost desnice, ampak vaša! Vse, kar poskušate podtakniti drugim, boste videli v svojem ogledalu, ko se postavite predenj!

 • freedomfighter

  O ivan spet uziva med najvecjimi globalisti v evropi…po tem bo pa govoril da ni del globalisticne elite…ti kakovto da nihce od podpornikov sds ne zahteva iztopa take patriotske stranke iz globalisticno marksistice epp

 • Artur

  Merkelca je prisotna? So bile kakšne demonstracije proti njen tam doli?

  • Hanzi

   In cela delegacija SDS-a je ploskala Ursuli, ki se bo zavzemala za zajezitev nacionalizma v državah članicah in za oster boj proti podnebnim spremembam. Poslušajte njen govor.

   • Artur

    Naši EPPjevci so že toliko zblojeni, da niti sami več ne vedo kaj hočejo eno mislijo drugo govorijo tretje počnejo ali pa igrajo svoj dvolični teater naročen s strani NWO centrov moči, ker to morajo početi in držati narod v zadregi in negotovosti. Komunajzli vsaj vedo kaj hočejo in to tudi počnejo- evidentno dejansko narodno izdajo in rodomor za licemere in potuhnjence se pa nikdar ne ve kaj podlega lahko od njih pričakuješ.

  • Artur

   Vidi ti vraga kar 12-im idiot trotl Merkel jungendom sem stopil na rep.

 • Olga101

  Slava našemu Bogu Janezu Janši!

  • Rožle

   Ja, ja .. zdej pa nazaj u krpe …
   .. pa na vse tvoje klone ne pozabit

   • rubec

    Nasedlih: do sedaj 11. And counting. jao jao.

    • Rožle

     hehe .. majmun ma voljo ..
     glede na to, da bo mel jutr že vse nove klone zablokirane ..

    • Olga101

     To so provokacije in so si pluse naštancali sami! Gre za poskus diskreditacije!

     • Rožle

      Seveda da so si ..

      in točno tudi ta .. samo 1 uporabnik nam lima vsem po vrsti tudi minuse ..
      .. z fejk profili

 • Ivan Ivanovič

  Zdaj bi morali berlinski zid prestaviti na obale Sredozemlja, seveda metaforično. Ampak tudi Janši je več do politične korektnosti, ki jo narekujejo fašistični globalisti, kot do tega, kar je trenutno največji problem EU, namreč grozeče uničenje prek ekscesnih migracij, ki jih vodijo fašiglobalisti.

 • Artur

  Nigel Farage o EU i Viktoru Orbanu (Europski parlament) O podpori naših EPP picajzlov niti duha niti sluha njegovemu govoru v EU parlamentu.
  https://www.youtube.com/watch?v=3GqrfB1pGVs

  Viktor Orban: “You are condemning Hungary”
  https://www.youtube.com/watch?v=6oqhwvPj5mo&t=121s

 • Artur

  To je to folks! EU NWO Satanisti s svojimi oprodami.

  Opening of World’s longest and deepest rail tunnel brings Merkel and Renzi
  https://www.youtube.com/watch?v=A5GBlhEfd9I

  Satanistički ritual na otvaranju železničkog tunela u Švajcarskoj
  https://www.youtube.com/watch?v=OQvzWvXnVP8&t=4s

  GOTTHARD TUNNEL SATANIC RITUAL
  https://www.youtube.com/watch?v=J8kU1cRbhms

  • freedomfighter

   Haha torej sedaj so ze infrastrukturni projekti deli satanistov

   • Artur

    “Ma neee to je delo humanistov, človekoljubov in poštenjakarjev, ki so najeli za otvoritev tunela simpatične folklorne skupine narodnih noš in ljudskih plesov za prešerno vzdušje “izbrane publike” Humanistka Merkelca je bila gotovo v odboru za organizacijo te simpatične pireditve. Te dobre duše, da bi bile sposobne kaj kar bi dišalo po satanistični ceremoniji. Niti pod razno no”.

  • Nata

   Evropa je ponorela !! Kakšna otvoritev pa je to ?? Nor svet !!

 • Black_hawk

  Janša pejt ven iz teh krogov, ustanoviti je treba nacionalne države EU, teh političih zgub se izogibaj.

 • Olga101

  Evropa pod Merklo uvaja nov zločinski totalitarizem!

 • Ivan Ivanovič

  Me zanima, če je Janša podprl Tuska za predsednika EPP. Sicer je res, da en posameznik ne more preobraziti fašiglobalistične mašinerije, ki melje vse pred sabo, toda če res podpira Orbana in njegovo pro-evropsko in pro-madžars“ko – pro-narodno držo, potem ne bi smel podpreti fašiglobalista Tuska, ki mu je vseeno za evropske narode in ki aktivno dela na preobrazbi Evrope v evroafrazijo prek ekscesnih migracij in zamenjave avtohtonega evropskega prebivalstva s prišleki od drugod. To je izdajalec Evropejcev, Evrope in njenih avtohtonih narodov.

 • Artur

  Zanimivo Nemci je ne marajo z razlogom, žive je ne morejo videti naši butal in hrčkovi lokal globalisti ji v rit lezejo, vazelina že primanjkuje.
  LIVE: Thousands gather in Berlin to protest against Angela Merkel
  https://www.youtube.com/watch?v=lpod7OAdqr4

  • Andre Frass

   Ne merkelce niti Ursole,ki je nemško vojsko spravila na kolena. Potem pa še pri sebi gostilna migrante

 • Olga101

  Nujen je komunistični Nürnberg, če želimo Evropi dobro!

 • Vojteh Dovč

  Janša je prišel v Zagreb,da bi zlezel nekam Plenkoviču,tako kot je Sanaderju.Glavna naloga pa je bila igranje nogometa. Zelo pa je pogrešal svojega bankirja Orbana.
  -A se vam še ni posvetilo, da Jajota, kockasti držijo za jajca zaradi orožja. Sedaj pa cvili kot si želijo croatki

  • rubec

   Dobro si seznanjen. Za kakšen kaliber orožja pa gre vojteh, je šlo tudi za kakšnega kot si ti sam?

   • Rožle

    .. on sam in tist, ki mu je spet všečkal ..

  • xtc

   Baje Ustaše prevzamajo HR a boste levi odhajali tja na zdavstveno pomoč,Plenko nima več šans..

   • Vojteh Dovč

    Če bi vlada sprejela hravško v schengen bi janša trobil 180 stopinj v drugo smer.
    kdo nam bo potem nudil prvo pomoč pa ne vem,hrvati njih boli hurac za nas pa celo ex yugo

  • Andrej

   A Šarkota pogrešaš?

 • xtc

  Tuska je treba izročit Poljakom ,da uredijo z njim.
  Socializmi in komunizmi pa so zlo,kot razne variante Antikrist papeža.

  • Vojteh Dovč

   meni za 1x dela problem samo kapitalizem ,kraja kolker se da,socialne razlike
   in nobena vlada ni in ne bo nikoli delala za ljudi

 • Andrej

  Ne vem, zakaj Janše ne izvolijo za predsednika. Če bi samo pol tistega, kar razlaga – in to je dobro – uresničil, bi bilo super.

 • Black_hawk

  Če janša hoče da ga imamo za normalnega poštenega državljana naj JAVNO obsodi merklovo kot je spodaj napisal komentator. To državljani pričakujemo.

 • Šiški padobranac

  IJJ dobi moj glas na volitvah, ker skrbi za varnost Slovenije ter Evrope in omenil Makedonijo za vztopna pogajanja v EU.

 • piko8

  Ga ni politika v Sloveniji, s tako močno karizmo in vodstvenimi sposobnostmi, kot je g. Janez Janša!!!