fbpx

Janez Janša o zgroženosti DNS ob odločitvi Vrhovnega sodišča: “Rabili so celih 75 let za ta majhen pogumen korak”

Foto: sta, Fb

Novinarka in urednica RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek je 1. julija 2016 vložila odškodninsko tožbo proti tedanjemu vodji opozicije Janezu Janši, v njej pa je “zahtevala plačilo odškodnine ker ji je po njenem mnenju Janša povzročil duševne bolečine z žaljivim zapisom na Twitterju 21. marca 2016.” Janša je namreč tvitnil: “Na neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.” Zdaj je vrhovno sodišče razveljavilo predhodni odločitvi sodišč in ji naložilo plačilo Janševih sodnih stroškov. V Društvu novinarjev Slovenije v tem vidijo napad na novinarski ceh.

V Društvu novinarjev Slovenije so “zgroženi ob odločitvi vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Mojce Šetinc Pašek zaradi žaljivega čivka Janeza Janše.”

Družbenopolitični lakaji komunističnega režima so ugotovili, da pred sodiščem na koncu dneva tudi za njih veljajo enaka pravila, kot za ostale državljane. In ena javna osebnost se v očeh sodišča ne razlikuje od druge, pa naj bo prva vplivna urednica na javni televiziji ali vodja takrat še največje opozicijske stranke.

Vrhovno sodišče dalo prednost svobodi govora
Po mnenju DNS naj bi odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi premiera Janše in razveljavilo predhodni odločitvi sodišč “odklon od ustaljene prakse”, a za kakšen odklon ne razkrijejo. V društvu se jim zdi “sprevržena” argumentacija sodišča, da bi priznanje tožbenega zahtevka novinarke in urednice RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek poseglo v Janševo politično svobodo izražanja. Kakor lahko vidimo, se ima gosposka v DNS za več od ostalih. Zase bi namreč vse pravice in zaščite, za svoje kritike – nobenih.

Pri tem se v DNS maloumno “sprašujejo” “kje potem sploh so meje svobode govora in kaj vse je dovoljeno izreči, očitati, ali morda celo storiti novinarjem?” Kako v DNS sami niso ugotovili, da se svoboda govora konča pri “morda celo storiti novinarjem”, je vprašanje na katerega najbrž ne bomo dobili odgovora.

Javna oseba je javna oseba, razlik ni
V DNS so bili še donedavno navajeni, da igrajo s privilegiji. Oni lahko blatijo, zavajajo, črnijo in lažejo o drugih, ostali pa se po njihovem prepričanju na to ne samo ne smejo odzvati z enako mero, temveč morajo to tiho pogoltniti in konstantno prenašati. A seveda, to velja zgolj za levičarje. Če je dejansko fizično napaden novinar desnega medija, potem ostanejo tiho. Konec koncev so jih samo besede o cehovski zaščiti, v resnici so zgolj podaljšek levice.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1258402714301669376

Vsekakor je hvalevredno, da je sodišče presodilo v prid svobodi izražanja, sploh ko pride do žaljivih obračunavanj z novinarji. Čas je že, da se ceh zave, da niso nad ostalimi ljudmi, temveč so tudi sami iz mesa in krvi, če se torej valjajo v blatu, lahko pričakujejo, da bodo tudi sami blatni. Trditve tipa, da odločitev sodišča, ki je Šetinc Paškovi naložilo plačilo Janševih sodnih stroškov in zavrnilo njen zahtevek po odškodnini duši javno razpravo, so naivne. Zdaj imamo končno dokaz, da so pred zakonom vsi enaki, novinarji pa niso nikakršne svete krave.

Ljubljana, Kinodvor. Predpremiera dokumentarnega filma z naslovom 20 let Slovenije: Portret Milana Kučana novinarke Mojce Šetinc Pašek. Nekdanji predsednik države Milan Kučan, generalni direktor RTVS Marko Filli in novinarka Mojca Šetinc Pašek. Foto: STA

“Naenkrat se po mnenju društva družbeno političnih delavcev Društva novinarjev Slovenije lahko celo kritizira sodbe, sodnike in sodišča (njih samih se seveda še vedno ne sme). Rabili so celih 75 let za ta majhen pogumen korak, a kljub temu iskrene čestitke,” je stališče DNS komentiral Janša.

Rihard Orel