Janez Janša za Vocal Europe: Varnost je največja skrb Evropejcev! O tem se mora poenotiti tudi EU

Janez Janša (Foto: Vocal Europe)

Predsednik SDS Janez Janša je v intervjuju za Vocal Europe povedal svoje mnenje o skupni evropski vojski, kakršno predlagata na primer Emmanuel Macron in Angela Merkel. Pravi, da bi morali delati na povezovanju obstoječih sistemov oboroženih sil, ki bi tako dobile dvojen pomen. Govoril je tudi o marakeškem sporazumu ter drugih izzivih, s katerimi se sooča Evropa. Po optimističnem scenariju bi se po Janševih besedah v roku 10 do 15 let lahko začeli pogovarjati o ponovnem vstopu Velike Britanije v EU.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v pogovoru z Vocal Europe uvodoma izpostavil, da po njegovem mnenju izdatki za obrambo niso zapravljanje denarja. “Varnost nujno potrebujemo vsa živa bitja, namreč, če se ne počutiš varnega, ne moreš imeti normalnega življenja, normalnega napredka, ne moreš se ukvarjati s poslom, ne moreš vzgajati otrok itd. To je zelo pomembno. Žal pa se ljudje tega ne zavedajo, dokler ni prepozno. Iz zgodovine vemo, da so tudi najbogatejše in najbriljantnejše civilizacije propadle zaradi pomanjkanja realističnega pristopa do zunanjih groženj.” Na vprašanje, kaj meni o pozivih politikov, kot sta Angela Merkel in Emmanuel Macron, k vzpostavitvi skupne evropske vojske, pa je odgovoril, da je to gotovo nekaj, kar Evropska unija potrebuje, in poudaril, da je EU po njegovem mnenju velik projekt. Ob tem pa dodal, da se projekta evropske vojske ne bi smeli lotiti iz temeljev, pač pa bi morali kombinirati uporabo že obstoječih oboroženih sil, ki bi jim tako dali dvojen pomen. Povedal je še, da uporaba “soft power” ne zadostuje in da EU ne more več vplivati na potek globalnih izzivov samo s porabo denarja, projekti, z razvojem in rastjo.

Marakeški sporazum po Janševih besedah vsebuje številne kontradiktornosti
Med drugim je povedal, da so dokument marakeškega sporazuma pričeli brati tudi državljani in so se tako lahko seznanili z nekonsistentnostmi in neumnostmi v njem. Povedal je, da je tudi anketa razkrila, da 74 odstotkov Slovencev temu sporazumu nasprotuje in ga je država nameravala sprejeti v nasprotju z ustavo, saj ni bilo niti uradnega prevoda, glede na ustavo pa bi moral biti vsak dokument, ki ga sprejmeta vlada ali parlament, v slovenskem jeziku. Šele po izredni seji parlamenta, ki ga je zahtevala SDS, je vlada izdelala delovni prevod dokumenta. Glede sporazuma je povedal tudi, da deli javnost, države in EU, česar ne potrebujemo, ter da vsebuje številne kontradiktorne cilje. Med drugim je povedal, da je mogoče opaziti, da je v Evropi prišlo do spremembe politične razprave glede migracij. “Na primer na kongresu evropskih socialistov v Madridu ni bilo videti zavzemanja za politiko odprtih vrat za migrante, ti so se namreč osredotočili na pogovore o varnosti, saj ta predstavlja glavno skrb za Evropejce.”

Janez Janša (Foto: Vocal Europe)

Evropa je bila pred desetimi leti drugačna
Ko je Janez Janša predsedoval Evropskemu svetu v prvi polovici 2008, je bila Evropa po njegovih besedah drugačna. “Samo poglejte agendo Sveta Evropske unije pred desetimi leti, nato pa v letih 2009, 2010 in 2011. Ko smo podpisovali Lizbonsko pogodbo, je bilo govora o EU, ki je dovolj močna, da vpliva na globalizacijo, predstavlja naše vrednote, sodeluje na enaki ravni z drugimi svetovnimi silami z namenom, da lastnim državljanom prinese večjo rast in delovna mesta. Perspektiva je bila zelo svetla.” “Ne pomikamo se počasi v isti smeri, trenutno pa se trudimo, da ne bi povsem nazadovali. V teh prizadevanjih nismo povsem uspešni. Nesmiselno je govoriti o Evropi dveh hitrosti,” je prepričan Janša.

“Nujno je, da stabiliziramo situacijo in vsa prizadevanja upremo v delovanje Lizbonske pogodbe, ne pa da pričnemo razmišljati o novih pogodbah in strukturah. Evropejci imajo dovolj z idejami, ki so v nasprotju z realnostjo. Če si pogledate rezultate anket, kjer so Evropejci vprašani, kaj jim predstavlja največjo skrb, je odgovor varnost in je daleč pred vsemi drugimi zadevami.”

“EPP predstavlja družino, ki jo dobro poznam, poznam njene moči, šibkosti in razlike,” pa je povedal o Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripada tudi SDS, in dodal, da že dolgo spremlja dogajanje v zvezi z EU ter da je za podajo pravih odgovorov potrebno vedeti, kaj EU je. Kratkovidno je razmišljati, da odgovor predstavljajo skupni trg, izgradnja infrastrukture in monetarna unija. Rimski imperij namreč ni propadel, ker ne bi bili sposobni zgraditi cest ali akvaduktov, težava je bila v civilizaciji, vrednotah ter izzivih v zvezi s tem, ki so izvirali, tako od znotraj kot od zunaj. Propadli so, ker jih niso bili zmožni obvladovati.”

EPP je edina politična sila, kjer se resnično nahaja zavedanje o EU. Ne vsi, a glavni odločevalci iz EPP se zavedajo, da smo v EU raznoliki, vendar smo kljub razlikam lahko združeni, saj Evrope ne povezujeta le trgovanje in geografija, pač pa tudi civilizacija. Iz teh temeljev moramo iskati rešitve za izzive, s katerimi se soočamo v EU. Evropske stranke ne bodo ocenjevane le na podlagi preteklega dela, pač pa tudi na podlagi rešitev, ki jih ponujajo. Evropejci se po njegovih besedah teh dobro zavedajo.

Velika Britanija bo preživela tudi brez EU, a v prihodnosti se bo morda ponovno pridružila
Janša je glede brexita povedal, da bo Velika Britanija preživela tudi brez Evropske unije. Čez 100 let bo Velika Britanija še vedno obstajala, ni pa tako prepričan o obstoju EU, saj se slednja sooča z večjimi izzivi. Čas je za stabilizacijo EU, optimistična napoved pa je po Janševih besedah ta, da bo novo sodelovanje med Veliko Britanijo in EU ponovno nastalo, in morda se bomo v roku 10 do 15 let ponovno začeli pogovarjati o ponovnem vstopu Velike Britanije v EU.

J. Ž.

 • Rožle

  A se vrtim v krogu ..?
  Komentirajte prvi. ???
  deja vu .. pa to ?

 • Rožle

  J.J. je edini, ki ga slovenski narod priznava za svojega voditelja…
  in je svoje življenje posvetil borbi za rešitev naroda pred balkansko samopoklicano komunistično hohštaplerijo …
  .. SDS – edina pot v demokracijo in razvoj …

  • Lea Pralines

   ..ti si prfuknjen 1oo na uro…kaj pa nabijaš?

   • Rožle

    po teb .. največkrat

   • Rožle

    po teb .. največkrat ..
    .. pa sto se takole napiše 100 in ne 1oo oz. 2x črka o

   • Aresnica

    Kaj pa če Rožle govori resnico.
    _______________
    Lep pozdrav

 • Lea Pralines

  Za več kot deset let je minilo pa se janša važi in kurči ko je predsedoval evropskemu svetu…,zaenkrat se je zasral večini slovencev zdej se bo pa še večini evropejcem,kaj kamlu bo ugotovil,da si bo moral piskati drugo delo…nihče več ga ne jemlje resno…ha ha ha ha ha

  • Tomaž

   Govori o potrebi EU vojske samo zato, da bi zapustil Slovenijo in odšel v EU in tam dobil dobro plačano službo. Kaj boste potem člani SDS rekli? Ga boste še malikovali, kult osebnosti, ko Tito.

 • Antonius

  Izbris komentarjev je zelo huda uredniška nesramnost do resnih komentatorjev na Novi 24TV.
  Naj se v uredništvu vsaj malo zamislijo, koliko k branosti njihovih elektronskih strani pridonesemo z našimi komentarji.
  Število obiskov strani se jim bo prepolovila, mene pa na Novo tudi ne bo nič več zaneslo.
  Jebancija s komentatorji jim lahko navrže precej hudo in nepotrebno zajebancijo.
  ———–
  Odgovorni urednik! Mislim da si dolžan pojasnilo, zakaj je bil naš komentatorski trud zbrisan in vržen med smeti.
  Spomni se, kako je bilo, ko smo nedavno nazaj, zaradi vaše nerazumne nesramnosti, nehali komentirati

  • večni srb

   Red in disciplina.

   • Antonius

    *Pamet*, red in disciplina.
    Njihova nespamet jih je ponižala, da so nas, komentatorje, prosili naj pridemo nazaj.

   • Rožle

    “Red” .. to si mislu na tardeče?

   • sodnikisozločinci

    … to moja ni vrlina.

 • večni srb

  Danes je največja nevarnost super močna, fašistična država.

  • Rožle

   Se mi je kar zdelo da YUGA še obstaja ..

   • večni srb

    Seveda obstaja, v Piranskoj uvali, v nuklearki in vseh krajih ob meji.

 • večni srb

  Predvsem zahvaljujoč atomskemu orožju, danes prvič v zgodovini človeštva živimo na planetu brez velikih vojn.

 • večni srb

  Upajmo, da Evropska vojska ne bo taka kot je bila JNA, ker potem bi jih moral Janša izpostavit in razgnat.

 • soc

  Sramota! Razen na MMC Ministrstva za resnico (kjer mi objavijo po predhodnem pregledu in pod razumevajočim očesom Ilinke Todorovski dobro tretjino postov) mi niso še nikjer nikoli odstranili komentarja s foruma. Ali je anonimni moderator dobil napad božjastnega EU/D pravoverja ali se je zgodila “tehnična napaka”?

  V upanju na drugo možno razlago v nadaljevanju ponavljam svoj odmoderirani post. Sicer tako kot dragega Antoniusa tudi mene delovanje in razmišljanje na tem forumu ne bo več zanimalo. Če bo šlo zgolj za trobilo dovoljenih misli ene in edine stranke (kot nekoč Komunist, danes Delo), sem “out”.

  Ne morem se strinjati s slavospevom ELS. ELS je Merkel, Macron, Juncker. ELS je po novem namesto pijančka zvesti zaveznik Merkelce Weber, medtem ko jo bo doma nasledila prav tako zvesta pooblaščenka Kramp-Krauenbauerjeva. ELS je izdala Evropo, izdala zgodovino in tradicijo, izdala vse svoje narode. Vse za izgradnjo demokratičnega četrtega Reicha, ki ga klavrno podpira tudi pomehkužena in močno islamizirana Francija.

  Prav tako nas je izdala njena leva tekmica, Stranka evropskih socialistov, a slednjo vsaj lahko ideološko razumem.

  V nemški EU žal za slovenstvo ne vidim prihodnosti.

  • Nšo-či
  • O’Brien

   Ne vem, kaj se ti je zgodilo; meni kak odgovor izgine, ko s kom izmenjam več postov. Vsebina je neproblematična, meni zgleda kot tehnična napaka ali da nočejo predolgih debat.

   Upam, da ostaneš.

   • Nšo-či

    :) lepo. A tokrat je drugače. Premaknili so članek, komentarje pa pustili na drugi lokaciji, ki obiskovalcem ni več vidna.

    • O’Brien

     Vidim, ja.

 • večni srb

  Slovenija je najmanjša in najslabše oborožena članica EU, pa v varnost ne vlagamo skoraj nič.
  Osebno sem pripravljen celo nekaj plačat, če nas pride tuja vojska osvobodit.

 • Janez

  BbRAVO CENJENI GOSPPOD JANEZ JANŠA !
  Naj
  SE KONČAJO TE. – “VEČNE LAŽI” – O “DOBREM” KOMUNIZMU,
  O
  “DOBREM KOM-SOCIALIZMU”
  PRAVA
  AMPAK – PRAVA – R E S N I C A !
  O
  BRUTALNEM VKP/b STALINSKEM, TITO KOMUNISTIČNEM – POLIT TERORJU
  JE
  POVEDANA
  V KNJIGI
  PRIZNANEGA EKONOMISSTA
  DR. ALEKSANDRA BAJTA – BERMANOV DOSJE

  https://www.google.com/search?q=bajt+bermanov+dosje&client=tablet-android-samsung&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjysZehv6TfAhXPGewKHWzDBLUQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=1280&bih=800#imgrc=WXz7OcTgmiX9gM:

  O
  TITOVEM STALLIN KOMUNISTIČNEM RAZPIHOVANJU
  DRŽAVLJANSKE VOJNE
  V EX YU PA POVE VERODOSTOJNO, VELIKO
  TUDI

  POŠTENJAK, SRB
  MOMČILO Jokić
  TAJNI dosije J. B. TITA

  https://www.google.com/search?q=momčilo+jokićć+tajni+dosije&oq=momčil&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i60l2j69i59l2.9540j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  Sploh pa
  ODIDITE OBOŽEVALCI Jožeka ŠLOSARJA BROZA IZ KUMROVCA
  raje
  NA NJEGOV GROB V BARCELONO, V ŠPANIJI. LETA 1939
  SO NAMREČ
  “KOLEGI KOMUNISTI” ŠLOSARJA Jožeka BROZBA V BARCELONI NAMREČ – L I K V I D I R A L I !
  Info
  IZ ARHIVOV “CIE”
  Ex USLUŽBENEC “CIE”
  AKADEMIK, SRB,
  DR. J.I. DERETIĆ Istina o TITU

  https://www.google.com/search?q=jovan+deretić+istina+o+titu&oq=jovan&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i60j69i61j69i59.8962j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  POKOMUNISTI, VAŠ ČAS – SE VAM IZTEKA,
  NE VERJAME VAM NIHČE VEČ.
  SPREGLEDALLI SMO VAS
  – NE BO NOVE, DO EU NARODOV ZLONAMERNE
  ” TITO NEUVRŠČENOST,
  AFROISLAM INTERNACIONALE” – NIKOLI VEČ ! L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  VEČ NA MOJEM OSEBNEM,
  ZASEBNO PODJETNIŠKEM
  E-PORTALU “SLOVENIANA”
  IN V MESEČNI REVIJO “SLOVENIANA” NA:sloveniana.si

  https://www.google.com/search?q=sloveniana&oq=slo&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i60l3j69i59.4675j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • tomnidari

  Z mojega stališča potrebujemo konservativno Slovenija first stranko,
  normalni levonazorski volilci pa verjetno smatrajo, da potrebujemo novo
  levo Slovenija first stranko. Torej, ko bo desna stran postavila na čelo
  Slovenija first politika(takih je dosti) in ko bo levica takega našla
  (mogoče bi bil Boštjan M Zupančič tak kandidat), bodo spremembe mogoče!
  Če hočemo kot narod in država napredovat, se desni in levi pod nujno
  morata začet pogovarjat, pa čeprav za začetek v zakulisju. 28 letnega
  nazadovanja je ja že večini normalnih ljudi že dovolj!

 • tomnidari

  Evropa 2008 je podobno kot Evropa 1936! EPP se zaveda EU tako kot se je Chamberlain Hitlerja!

 • tomnidari

  Nujno rabimo konservativno stranko ponosnih Slovencev, katerim bo Slovenija prva, cerkev in NOB pa drugorazredna tema.

 • tomnidari

  Sem že večkrat opazil, da selijo članke, ne pa tudi komentarjev. Spodaj sem tri kopiral iz prejšnje strani, kjer je bil članek prvotno objavljen.

  • Rožle

   Ne pa sej tole je kot novi članek ..
   in če je novi članek so tudi novi komentarji ..
   ne vem, v čem je bila fora, da so to izvedli ..
   mogoče jim je pa tako najlažje vse komentarje pobrisat.. ne pa samo problematične posameznike.
   Je pa Disqus ločen .. in je po moje mal težje uvozit vse komentarje nazaj,
   , ker pač Disqus ni last Nove TV

 • Olga2345

  K sreči še nimamo evropske vojske! Prepričana sem, da bi jo pijani Junker, stazijevka Merkla in Macron brez pomisleka uporabili za discipliniranje “neposlušnih” narodov! Poglejmo, kako Macron zlorablja policijo za obračun z lastnim narodom, ki ima dovolj levičarske politike in divjaških parazitov! Evropa s taksno politiko drvi v totalitarizem!

 • RATATA

  Takole pa govori poslanec hrv, sabora Pernar o HDZ ju, o Bosni, o Srbih in o RKC… ne vem, če je pokomunist,,,?
  https://www.youtube.com/watch?v=abhSQGC838M

  • tomnidari

   Pernar je tip levega politika, ki bi ga Slovenija porebovala bolj kot Sahara vode.

 • Jovo Jamnica

  Ahaaaaaa, glej jih tičke na Nova. Spet se grejo neke cigomigo… kakorkoli. Link na intervju v originalu je:

  https://soundcloud.com/vocaleurope/vocal-cast-with-janez-jansa

 • Janez

  Ah !?
  Jovo Jamnica in njemu podobni “cigu migu” pokomunisti
  BODO
  IZGLEDA
  GRADILI POKO UNIZEM V R. SLOVENIJI – NAPREJ
  DO
  Z NJIH STRANI ŽELENEGA – PROPADA R. Slovenije !
  Vendar!
  Ne bo Vam – uspelo.
  Ljudje
  s priimkom “KERN” – BOMO OBNOVILI NAŠO R. SLOVENIJO.
  JOVO
  JAMNICA!
  Poslušaj dobro informiranega
  ex uslužbenca “CIE”
  AKADEMIKA, SRBA,
  DR.J.I. DERETIĆA – ISTINA O TITU L.R. JANEZ Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  DR. DERETIĆ
  ISTINA O. TITU
  https://www.google.com/search?q=jovan+deretić+istina+o+titu&oq=jov&aqs=chrome.0.69i59j69i57j69i60j69i59j69i61j69i60.5251j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • Jovo Jamnica

   Bojim se, da imaš resne težave na podstrešju.

 • sodnikisozločinci

  A je prvotni članek izginil zaradi tega?

  “Povedal je, da bi morali uskladiti in stabilizirati naše hitrosti in da največjo krizo za EU predstavlja nevolja nekaterih držav članic, da bi na EU prenesle svoje pristojnosti, to pa ni smer, kakršne bi si v tem času želeli.”

  Janša torej zagovarja izgubo suverenosti, kar pomeni, da imamo na volitvah zgolj pravico do glasovanja o tem, kdo bo naslednja 4 leta hlapčeval Bruslju. Mene na naslednjih EU volitvah ne bo, naj si Bruselj sam nastavlja marionete. To ni demokracija, to je diktatura.

  • Antonius

   Ja izbrisali so nas pa ne vem, če si mojo repliko sploh uspel prebrati.
   Pa naj bo še enkrat iz Disqusa.
   —————————–
   Ma ne ga biksati. Konstelacija zdajšnjih razmer v združeni Evropi je trenutno taka, da so protesti in višegrajci sicer dobra posledica za posiljeno Evropo a slaba za Merklco in Makarona. Merklin in Macronov solizem, sta višegrajce prisilila, da so se organizirali in od vsiljevanja odmaknili. Ob njihovem združevanju je takrat Janša zagovarjal odločitev, da bi bilo dobro, če bi se jim Slovenija pridružila.
   Zelo slaba je tvoja odločitev, da na naslednjih volitvah ne boš volil. Pisnih čestitk sicer ne boš dobil, bo pa veleizdajalec zagotovo zelo vesel in zadovoljen.
   —- Vsak glas je SDS in Janši še kako potreben. Počasi se premika, pa se vendarle pomika! Janša je že javno povedal, da se v EPP vse bolj dogaja desnica. Nimava sicer pušk, ampak tudi z voljo ni treba v koruzo. Tudi mene se včasih poloti obup in apatija. Sicer pa dragi kolega veš, da smo danes vztrajniki poznani tudi zaradi vztrajanja.

   • sodnikisozločinci

    Okej!

  • Jan Kovalski

   sodnikisozločinci: “Janša torej zagovarja izgubo suverenosti, …”
   =============
   Ta stavek …

   “Povedal je, da bi morali uskladiti in stabilizirati naše hitrosti in da največjo krizo za EU predstavlja nevolja nekaterih držav članic, da bi na EU prenesle svoje pristojnosti, to pa ni smer, kakršne bi si v tem času želeli.”

   … (ki je mogoče tvoj povzetek in ne original?) je izrazito diplomatski, ker:

   – zaradi neenotnih pogledov resnično prihaja do krize, kot vedno kadar se nasprotovanja predolgo vlečejo in trajajo v nedogled.
   – ker ta stavek lahko razumeš tudi drugače kot ga ti, namreč, da prepuščanje pristojnosti članic na Bruselj ni smer, kakršne bi si v tem času želeli.

 • Hunyađi

  Janša čas bi że bil, da postaneš mentor, kot Kućan. Kvariš povprećje z EGOm.

 • xxxxxx yyyyy

  A je bil JJ pri zobarju ko tko sonči zobe

  • žogica

   Menda jih je dobil na socialno.

   • Nesporni luzer 2018

    Menda jih ima se iz casa Juge. Dobre cekane so delali takrat, da se sedaj drzijo. Danasnji razpadejo v 2 letih.

    • žogica

     Janez ima srečo, Juga ga je izšolala, Juga mu je dala službo, zobe…,.,..

 • Jovo Jamnica

  Skrajšana pisna verzija intervjuja Janeza Janše v angleškem jeziku.

  https://www.vocaleurope.eu/vocal-cast-with-janez-jansa/

 • Olga2345

  Bravo Janez Janša!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!