fbpx

Javnomnenjska anketa: Volivci bolj kot nove obraze cenijo konkretne rešitve – na prvo mesto se je zopet zavihtela SDS, podpora vladi drastično padla!

Foto: STA

Najnovejše raziskave javnega mnenja, ki jih je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, kažejo, da se velika večina volivcev (72,8%) nagiba k strankam s konkretnimi programi in ne več samo k prepoznavnim obrazom. Kar za 10,7 odsotka je padla podpora vladi v primerjavi z mesecem februarjem, saj jo trenutno podpira le še 24,6 odstotka volivcev. Največ opredeljenih volivcev je naklonjenih SDS, sledita Lista Marjana Šarca in SD. SMC in Desus skupaj z Levico in NSi bi prav tako prestopili vstopni prag v parlament. Anketa zaznava tudi Združeno desnico, ki ji za prestop parlamentarnega praga manjka zgolj 0,8 odstotka. Zdi se, da volivce bolj kot prazne obljube, lepe besede in sladki nasmeški zanimajo konkretne rešitve.

Anketa, ki so jo za Nova24TV naredili pri omenjeni agenciji, razkriva, da kar 67,3 odstotka volivcev ne podpira zdajšnje vlade Mira Cerarja. Cerarjeva vlada je naredila več napak, ki ji jih volivci niso pripravljeni zlepa oprostiti, še manj pozabiti. Zgolj 24,6 odstotka volivcev podpira trenutno delo vlade, medtem ko 8,1 odstotka volivcev ne ve, kako bi ocenili delo trenutne vlade. V primerjavi z zadnjim merjenjem v mesecu februarju 2018, je podpora vladi padla za 10,7 odstotka.

Podpora vladi marec 2018

Če se ozremo k javnomnenjski podpori vlade v zadnjih mesecih vidimo, da je ta v zadnjem letu razmeroma nizka in še naprej pada. Vlada ni beležila zadovoljstva z njenim delom s strani večine volilcev že več kot eno leto. Napram zadnjemu merjenju v februarju 2018, je podpora vladi zelo padla (iz 35,3 % na 24,6 % v marcu 2018). Je med najnižjimi v zadnjih 12 mesecih.

Nezadovoljstvo z delom vlade je mogoče videti tudi v rezultatih podpore političnim strankam. Na vprašanje “Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?” je največ opredeljenih, kar 22,5 odstotkov vprašanih, odgovorilo SDS. Z 21,7 odstotka sledi Lista Marjana Šarca, medtem ko je na tretjem mestu s 13,8 odstotka podpore SD. S komaj 8,8 odstotka sledi zmagovalka prejšnjih volitev SMC, za njo pa je z 8,2 odstotka DeSUS. Nato sledi Levica s 7,6 dostotka in NSi s 7,5 odstotka. Druge stranke so prejele manj kot štiri odstotke glasov, kolikor je potrebnih za vstop v slovenski parlament. Najbližje parlamentarnemu pragu je Združena desnica s 3,2 odstotno podporo.

Vzpon SDS na vrh najbolj priljubljenih strank se ujema tudi z rezultati ankete, ki je pokazala, da kar tri četrtine volivcev bolj kot novi obrazi na politični sceni zanima program s konkretnimi rešitvami. Stranke, ki so v preteklosti veliko obljubljale in se bolj kot na vsebino zanašale na prazne krilatice, so volivci na naslednjih volitvah pripravljeni primerno kaznovati. Zdi se, da je nazadnje tudi v Sloveniji napočil čas, ko se lahko končno bolj posvetimo konkretnim rešitvam problemov, ki dušijo Slovenijo in njene državljane, in ne več samo malikovanju medijsko prenapihnjenih kandidatov, ki jim poteče rok trajanja še pred koncem celega mandata.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 5. in 8. marcem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 715 anketirancev, od tega 50 odstotkov žensk. Povprečna starost znaša 49,9 leta, največ anketirancev pa je z dokončano s srednjo šolo (35,6 odstotka). Sledijo tisti s poklicno šolo (24,2 odstotka), 23,4 odstotka anketirancev spada v skupino najvišje izobraženih, 16,8 odstotka volivcev v vzorcu pa ima dokončano osnovno šolo ali manj.

Ivan Šokić