fbpx

Kandidat za kulturnega ministra Peršak: V kulturi obstajajo neformalne mreže in elite, ki jo izčrpavajo

Foto: STA

V državnem zboru poteka zaslišanje Antona Peršaka, kandidata za novega kulturnega ministra, ki obljublja, da bo na ministrstvu ohranil, kar je dobrega in odpravil, kar je slabega. 

Anton Peršak je kandidat iz kvote stranke Desus in je bil dosedanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo pod ministrico Julijano Bizjak Mlakar, ki je pred nekaj tedni na izredni seji odstopila in s tem delu vlade Mira Cerarja podala nezaupnico. Peršak je postal Cerarjev kandidat za kulturnega ministra, potem ko je ta od njega prejel nujna zagotovila, da bo tisto, kar je bilo na ministrstvu dobrega, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu.

Vse več prekarnega dela med kulturniki
Peršak je med temeljnimi problemi, s katerimi se spopada kultura, izpostavil veliko število ljudi, ki delujejo na področju kulture in živijo pod pragom revščine. Opozoril je na več kot 3.000 samozaposlenih, ki ne morajo pokriti socialnih prispevkov, kar predstavlja vedno večji dohodek ministrstva. “Vedno več je sp-jev na področju kulture, ki nimajo plačanih dopustov in morajo vse stroške dela pokriti sami,” je dejal.

Slabo stanje gradov zaradi odnosa v prejšnjem režimu
Peršak je kot enega od akutnih problemov naše kulture izpostavil varovanje kulturne dediščine. Razlogov za to je po njegovem več in se jih na krajši rok ne da odpraviti. “V prejšnjem sistemu nismo imeli dobrega odnosa do teh objektov, saj so bili mnogi požgani in v slabem stanju,” je o stanju številnih objektov in gradov povedal Peršak.

Mreže in elite tudi v kulturi
Kandidat za ministra je priznal, da obstajajo v kulturi neformalne mreže in elite, ki jo izčrpavajo in so posledica sistemskih problemov.“To povzroča napetosti in nesporazume v kulturi, med kulturniki in med javnosti,” je povedal.

Po njegovem mora biti kultura vedno družbotvorna, kritična in neodvisna ter mora biti ključna prepoznavna znamka Slovenije, je še dejal.

Oblast je slast
Poslanka SDS Anja Bah Žibert je Peršaku še pred zastavitvijo vprašanja povedala, da je bila njegova predstavitev zelo esejistična in bi bila bolj primerna za kakšen simpozij, zato je želela konkretne odgovore o zaščiti kulturne dediščine v sodelovanju z občinami, o prenosu rudnikov na ministrstvo za kulturo, glede opozorila o elitah, ki da obvladujejo kulturo, in o spoštovanju zakonodaje. Poleg tega jo je zanimalo še, čemu se je Peršak ponovno odločil za ministrovanje, če je prej naznanil, da se bo umaknil iz politike in se posvetil pisateljevanju.

M. P.