Kljub temu da mu Cerar ne zaupa, ostaja direktor

Foto: STA

Samo Fakin je bil kljub Cerarjevi nejevolji in zavrnitvi poslancev pred letom dni ponovno potrjen za generalnega direktorja ZZZS. Cerar se sprašuje, ali ima Fakin morda danes kaj več za ponuditi, Fakin pa mu odgovarja, da je očitno premalo poučen o delu zavoda.

“Jaz mislim, da so poslanci predvsem nepoučeni o delu zavoda. Če bi vzeli v roke kako poročilo računskega sodišča ali poslovno poročilo, bi videli, da zavod dela dobro in ni nobenega razloga za nesoglasje,” je jasen Samo Fakin, ki mu je skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije danes dala močno podporo za tretji mandat na čelu zavarovalnice.

”Vlada bi morala začeti zapirati fronte, ne pa jih odpirati, kot na primer na UKC Ljubljana ali na Onkološkem inštitutu. Konec koncev vpliva na delo skupščine po zakonu nimajo, soglasje ali nesoglasje k mojemu imenovanju pa je nepomembno,” je še dodal Fakin.

Še vedno nima zagotovljene podpore v parlamentu
Kljub temu da mu tokrat podporo napovedujejo v SD, je njegova potrditev še vedno zelo nejasna. Proti njemu so še vedno v Cerarjevi SMC, saj ne vidijo razloga, da bi ga podprli. Cerar je Fakinovo ponovno izvolitev komentiral z besedami, da bomo videli, ali lahko Fakin tokrat ponudi kaj novega.

Podporo so mu poleg SMC odrekli tudi v NSi, v SDS pa se zaenkrat še niso izrekli, podobno je tudi v ZL.

Za stanje v zdravstvu krivo tudi ministrstvo
Glavni razlog, da je skupščina Fakina ponovno imenovala, je v tem, da ministrstvo za zdravje v enem letu ni predlagalo drugega kandidata za to mesto. Fakin pa kljub Cerarjevemu negodovanju meni, da bi lahko z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc dobro sodeloval. Pri tem pa je del krivde za stanje v zdravstvu preložil prav na ministrstvo.

“Strinjam se, da bi se dalo z boljšo organizacijo več narediti, a to je naloga ministrstva. Lahko pa tudi mi prevzamemo kako bolnišnico in se preizkusimo v skrajševanju čakalnih dob. A to nekaterim ni všeč,” je dejal Fakin in večkrat poudaril, da bolniki ne bi smeli čakati. Prav čakalne dobe so po njegovem mnenju največji problem slovenskega zdravstva.

M. G., STA