Kmetom bodo lahko odslej aktivisti lomastili po hlevu

Prvopodpisana pod novelo zakona Meira Hot (Vir: STA)

Državni zbor je danes izglasoval novelo zakona o zaščiti živali. Sporni zakon je naletel na odpor stroke in opozicije. Slednja je bila še posebej kritična do vzpostavitve “kvalificiranega prijavitelja”. Zainteresirani posamezniki bodo lahko pridobili naziv po 40- urnem izobraževanju. Do novele zakona pa je bila kritična tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora, v kateri so opozarjali na številne pomanjkljivosti. Za sprejetje je glasovalo 52 poslancev, 17 jih je nasprotovalo. Zakonu sta nasprotovali opozicijski stranki SDS in NSi. 

“Tisti, ki imamo pomisleke pri tem zakonu o zaščiti živali, imamo tudi živali & smo njihovi ljubitelji. Obsojamo tudi vsa nasilna dejanja nad živalmi. In nismo proti društvom za zaščito živali. Z njimi sodelujemo. A temu zakonu nasprotuje celo sama stroka,” je med razpravo povedala poslanka SDS Alenka Helbl.

Predlog novele zakona so vložili kolicijski poslanci s prvopodpisano Meiro Hot iz Socialnih demokratov. Zakon predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah ter status terapevtskih psov. Zakon predvideva tudi oblikovanje uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev in izvajala ukrepe na ozemlju celotne države, poroča STA.

Kot že rečeno pa je najbolj sporen del zakona inštitut “uradnega prijavitelja”. Glede na zakon naj bi se oblikovala posebna skupina ljudi, ki bi jo po kratkem izobraževanju opravljala delo odkrivanja ter prijavljanja mučenja in zanemarjanja živali. Prav tako bi sodelovali v inšpekcijskih postopkih. Ukrepu nasprotuje tako veterinarska kot kmetijska stroka. Veterinarji so prepričani, da določba degradira veterinarski poklic, 40 ur izobraževanja pa je za tovrstno delo ne zadošča.

Še več, tudi samo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Irena Šinko, je opozorilo, da je tudi dopolnjeni predlog zakona še vedno vsebuje težko izvedljiva določila. Denimo mučenje iz malomarnosti ni opredeljeno kot kaznivo dejanje, zato bo očitno potrebno prilagajati še kazenski zakonik. Kot že rečeno so na pomanjkljivosti zakona opozarjali tudi v Zakonodajno-pravni službi DZ.

V opoziciji predloga zakona niso podprli. “Spoštujem živali in res jih imam rad. A da bo nekdo s 40-urnim tečajem stal na javni in nadziral zasebno površino, to pa me moti. Kako boste kontrolirali živali, ki živijo v stanovanjih? Bo nekdo stal pred blokom in zapisoval, kolikokrat gre kdo na sprehod,” je vprašal poslanec SDS Andrej Kosi.

Ž. K.