fbpx

Ko je šele šala razkrila veliko novinarsko bedo 24ur

Foto: zajetje zaslona

“To je globoka manipulacija, predvsem pa manipulacija z volivci. Družbena omrežja, alternativni mediji in ena petina novinarjev, ki v Sloveniji delujejo po načelih kritičnega obveščanja javnosti o kriminalnih poslih, so seveda poskrbeli za to, da so se informacije vseeno pribile do ljudi,” je komentiral politični analitik Boštjan M. Turk dejstvo, da osrednje medije polnijo afere, ki jih ustvarijo okoli nekaj sto evrov, milijonske sporne posle Roberta Goloba pa pridno skrivajo pred javnostjo. Podobno velja tudi za moralne standarde, ki so v Sloveniji izrazito dvojni – minister za kmetijstvo je tako na primer danes odstopil, medtem ko elektro oligarh na kaj takega niti ne pomisli. Tako kot tudi večinski mediji ne pomislijo, da bi poročali o Golobovih poslovnih mahinacijah – šele družabna omrežja so danes portal 24ur pripravila do priznanja, da nikoli niso objavili novice o Golobovih bančnih računih.

Prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti Boštjan M. Turk je poudaril, da gre tu seveda za dvojna merila, ki se postavljajo in ki so v celoti odvisna od moči zakulisja oziroma od moči, ki jo imajo mediji – ki pa so v Sloveniji v štirih petinah “neodvisni” in podvrženi vplivom tranzicijskih ozadij oziroma tako imenovane globoke države, na čelu katere je Milan Kučan. Razlog, zakaj je to tako, je jasen – Slovenija ni imela lustracije, ekonomska moč se je pa porazdelila nepravično do državljanov, skupaj z njo pa tudi medijska, pravna in ostala struktura sodobne Slovenije. “Zgolj v tem kontekstu lahko nastane nekaj, čemur ne moremo verjeti – namreč to, da nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec in zdaj tudi že nekdanjega ministra Jožeta Podgorška preganjajo zaradi ene nočitve ali pa enega pršuta, medtem ko Robertu Golobu odpuščajo, predvsem pa skrivajo posle, ki prihajajo na plano in ki jih lahko beremo na Požareportu, spremljamo na Planetu in intenzivno sledimo na Novi24TV,” je bil kritičen Turk.

Gre namreč zato, da kritični mediji že nekaj časa pišemo o aferah in sumljivih poslih osebe, ki se poteguje za mesto predsednika vlade, večinski mediji pa glede tega v glavnem molčijo. Gre za posle, ki so podkrepljeni z dokumenti, tako da o spornosti in načinu delovanja Roberta Goloba ni nobenega dvoma. Nobenega dvoma ni niti glede tega, da je to vsekakor v interesu javnosti, sploh tistega dela, ki bo v nedeljo Goloba morda celo volila – nevedoč, koga v resnici voli. “To je globoka manipulacija, predvsem pa manipulacija z volivci. Družbena omrežja, alternativni mediji in ena petina novinarjev, ki v Sloveniji delujejo po načelih kritičnega obveščanja javnosti o kriminalnih poslih, so seveda poskrbeli za to, da so se informacije vseeno pribile do ljudi,” je komentiral Turk, ki se je ob tem spomnil na Donalda Trumpa, ki je moral uporabiti družbena omrežja, da je leta 2016 ljudem sporočil svojo resnico. Družabna omrežja pa so tokrat prisilila tudi medij 24ur, da so na portalu končno objavili vsaj delček zgodbe poslov Roberta Goloba.

Vir: 24ur

Družabna omrežja so portal 24ur pripravila do priznanja, da nikoli niso objavili novice o Golobovih bančnih računih
Na spletu se je namreč pojavila fotografija, ki je prikazovala posnetek zaslona portala 24ur, videti pa je bilo, kot da so objavili novico z naslovom “Bodo romunske bančne laži odnesle Goloba?” Šlo je seveda za šalo, portal o Golobovih poslih ni objavljal ničesar, so pa na 24ur šalo vzeli precej resno. “Poudarjamo, da gre za lažno fotografijo, saj takšnega članka oz. takšne vsebine nismo nikoli objavili. Gre za zlorabo podobe 24ur.com,” so poudarili in izpostavili, da je bil na tem mestu v resnici objavljen članek o odstopu kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Nesporazum zaradi 800 evrov je očitno veliko bolj pomemben kot pa Golobove zgodbe o ukradeni identiteti, od računov v romunskih bankah in od vseh poslovnih mahinacij elektro-oligarha, ki bi rad postal premier. “Vse bralke in bralce pozivamo, naj bodo pozorni pri širjenju lažnih novic na družbenih omrežjih,” so že zapisali na portalu 24ur, ob čemer niso podrobneje pojasnili, kaj točno so označili za lažno novico – zgodbo o Golobu, ali pač to, da so zgodbo objavili tudi oni.

Golob bi od svoje kandidature moral že zdavnaj odstopiti
Golob bi seveda moral odstopiti od te kandidature nemudoma, to bi moral seveda storiti še pred ministrom Podgorškom oziroma kar namesto njega – v odstopu slednjega Turk ne vidi racionalnega kazusa za tako dejanje, vseeno pa spoštuje njegovo voljo in odločitev ter to pozdravlja kot primer neke izredne jasne moralne drže, ki jo s tem izkazuje tudi stranka NSi. Golob nima najmanjše moralne kvalifikacije, če govorimo o tem, da kandidira za mesto predsednika vlade. Gre za veliko večjo prevaro, kot je šlo na primer pri “novemu obrazu” Miru Cerarju, ki ni imel finančne popkovnice s tranzicijskim zaledjem oz. z globoko državo, tako kot jo ima očitno Golob. Težko je napovedati, kaj se bo v nedeljo zgodilo, vendar so trendi jasni. Robert Golob, je za razliko od ostalih kandidatov tranzicijske levice, že pred volitvami bistveno kompromitiran s svojo plačo in svojimi osebnimi dohodki – in bi mu bilo tudi v primeru zmage težko zdržati na položaju. Po mnenju Turka je Golobova preživetvena doba največ šest mesecev. Golobovo preživetveno dobo je analitik in profesor celo primerjal s preživetveno dobo tankista v bitki za Kursk leta 1943 – pet minut. To je uporabil kot neko prispodobo, da označi najkrajši možni čas.

Vir: Siol

Volilno telo v Sloveniji nikoli ni dopustilo, da bi nekdo imel previsoko plačo, niti višanja davkov
Tako lahko tudi razumemo, da se je po zadnjih oziroma današnjih javnomnenjskih raziskavah agencije Parsifal, volilno telo postavilo proti tistemu, ki ima neupravičeno prevelike zaslužke na osebnem dohodku. Vedeti moramo, da volilno telo v Sloveniji nikoli ni dopustilo, da bi nekdo imel previsoko plačo – to je pokazal tudi primer dr. Franceta Arharja leta 2002. Enako tega ne bo dopustilo ali pa odpustilo Robertu Golobu. Današnje ankete tudi kažejo, da Levica ne bi prestopila parlamentarnega praga, kar je tudi docela logično – nobena od strank, ki je grozila pred volitvami z obdavčitvijo, ni nikoli prestopila praga parlamenta. Golob v ta kontekst prihaja kot ptica in Turkova napoved je, da bo ta ptica obstala zelo kratek čas in da bo odletela najkasneje v šestih mesecih. Ker ni več prave sile, ki bi jo vezala na gnezdo oz. gnezda ni več. Tranzicijska levica je namreč vsaj do neke mere razpadla. Čas v katerem je lahko en medij pokrival resnico, ki se je delegirala z enega mesta, je nepovratno minil. Prihajamo v čas nepovratnih izzivov in nepredvidljivih dogodkov – kot je bila tudi vojna v Ukrajini. Četudi bo torej Golob sedel na vejo, bo z nje odletel prej, kot si mi mislimo.

Sara Bertoncelj