Kučanov “obisk” na TV Slovenija je očitno obrodil sadove: Poglejte, kakšno sramotno odločitev na nacionalni televiziji so dosegli levičarji!

Foto: Twitter

17. avgusta obeležujemo praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni, letos pa bo praznik še toliko bolj prazničen, saj obeležujemo 100-letnico združitve. Glede na pomembnost dogodka bi pričakovali, da bo javna televizija prenašala sveto mašo, ki bo potekala ob slovesnosti, a so se na RTV Slovenija temu odrekli. Mašo bo tako prenašala Nova24TV.

Na RTV Slovenija so se odločili, da svete maše ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev, ki bo v soboto, 17. avgusta 2019, v Beltincih, ne bodo prenašali v živo, temveč bodo posnetek svete maše zgolj predvajali v nedeljo dopoldne.

Glede na osrednjo vlogo, ki so jo odigrali slovenski duhovniki pri združevanju Prekmurcev z matičnim narodom, je to naravnost sramotno za nacionalno televizijo. Prenos maše v živo bo tako mogoče spremljati na Nova24TV. Prenos svete maše na Nova24TV je preko Twitterja potrdil tudi odgovorni urednik Nova24TV Boris Tomašič.

A če sveta maša ob 100-letnici združitve Prekmurcev z matičnim narodom ni vredna prenosa v živo, pa to ne velja za državno proslavo, katere idejni oče je zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije in nekdanji predsednik države Milan Kučan, slednjo bo nacionalna televizija prenašala v živo.

Če bi šlo za kakršnokoli prekrivanje dveh proslav, bi mogoče še lahko razumeli. A sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore v Beltincih, se bo začela ob 17. uri, medtem ko je začetek državne proslave napovedan šele ob 20.30.

“Sveta maša ob 100-letnici priključitve prekmurskih Slovencev bo zelo slovesna, kajti spodobi se, da tudi tako Prekmurci pred Bogom in vsemi Slovenci in tudi drugimi narodi izpovemo svojo vero, narodno pripadnost in zavezanost dednim častem. Tokrat bo iz Turnišča v Beltince poromala starodavna podoba Marije pod Logom,” je v objavi na Facebooku zapisal soboški škof Peter Štumpf, ki je poudaril, da bo ob tej priložnosti iz Turnišča v Beltince poromala tudi starodavna podoba Marije pod Logom.

A za tak, naravnost mačehovski odnos do prenosa svete maše s strani RTV Slovenija je odgovoren ravno Kučan. Nekdanji slovenski predsednik se že več mesecev ukvarja z organizacijo dogodka, v katero so v Prekmurju vpregli vse sile Socialnih demokratov.

Prekmurje kot rdeča trdnjava Socialnih demokratov
Kučan naj bi se, kakor smo že izpostavili v preteklosti, z lokalnimi člani SD srečeval vsak teden, v organizacijskem odboru državne proslave pa je najti tudi murskosoboškega župana Aleksandra Jevška in predstavnika službe za stike z javnostjo SD Denisa Sarkića.

Dovolj o moči vladajoče SD-klike v Prekmurju pove že to, da so v začetku leta na novo očistili Leninov znak z zvezdo, ki stoji sredi Murske Sobote. Prekmurje je tako na žalost rdeče, vloga, ki jo je odigrala Cerkev pri združevanju Slovencev v Prekmurju, pa poteptana in odrinjena v pozabo.

Teolog Štuhec razkriva, zakaj so proslavljanje 100-letnice priključitve Prekmurja k matični Sloveniji iztrgali iz rok prekmurskim katoličanom in zakaj je na čelu proslave Kučan

Odnos vladajočih prekmurskih socialistov do Cerkve pa kaže tudi dejstvo, da so ob Prešernovem dnevu v Murski Soboti gostili Svetlano Makarovič. Ta je pred časom povedala, da “so stvari, ki jih je treba sovražiti”: “Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost!” Sveto pismo pa je po njenih trditvah “sranje od sranja”. “S tem, ko jo je Jevškova rdeča oblast povabila v Mursko Soboto, potrjuje njen odnos do Katoliške cerkve in do katoliških razumnikov, ki so odločilno vplivali na razpoloženje prekmurskega človeka pred 100 leti. In osebi, ki je ‘jebala pas mater’ Slovencem, Sobočani žal niso obrnili hrbta,” so takrat opozorili na portalu V fokusu.

Kučanov obisk na RTV porinil prenos svete maše v drugi plan
Kot je jasno razvidno, nasledniki komunistične partije s Kučanom na čelu želijo izriniti Katoliško cerkev iz središča dogajanja in njen doprinos pri združevanju slovenskega naroda v celoti zakopati. Kučan in njegova druščina tako želijo vse zasluge pripisati kratki boljševistični epizodi v Prekmurju, ki je trajala, dokler ni padla boljševistična oblast v Budimpešti.

A dejstva so dejstva in nič ne more spremeniti dejstva, da je do združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom po prvi svetovni vojni prišlo 17. avgusta 1919, ko je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini SHS, s čimer so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske nadvlade ponovno združeni z matičnim narodom. Na RTV Slovenija se jim svete maše ob 100-letnici tega zgodovinskega dogodka ne zdi vredno prenašati v živo. Izgleda, da je Kučanov obisk na RTV Slovenija obrodil sadove.

Ivan Šokić