Ko se nacionalka spusti na raven trač revij: Se je Jernej Pikalo ustrašil soočenja z Jelko Godec?! V Odmevih na TV Slovenija se je prikazal šele dneve kasneje, z voditeljem Igorjem Bergantom je raje kot o vsebini zakona razpravljal o političnem kupčkanju

Minister za šolstvo Jernej Pikalo (printscreen: RTV Slovenija)

Minister za šolstvo Jernej Pikalo vztraja pri svojem protiustavnem zakonu, ki bi zasebnim osnovnim šolam odvzel finančna sredstva za izvajanje predpisanega programa s strani države, čeprav je na omenjeni zakon odložilni veto vložil državni svet. Zakon gre tako ponovno v obravnavo v državni zbor, a tokrat bo za njegovo potrditev potrebna absolutna večina, kar pomeni vsaj 46 glasov. SMC vztraja, da teh glasov ne bodo prispevali, saj je zakon protiustaven, ravno tako pa se Pikalo izogiba soočanjem z opozicijskimi poslanci.

Ko je državni zbor prejšnji teden z manj kot polovico poslancev ZA izglasoval predlog Pikalovega zakona, ki bi namesto odpravljanj neustavnosti glede financiranja zasebnih osnovnih šol te še povečal, je šolski minister v zadnjem hipu odpovedal nastop v oddaji Odmevi, kjer bi se moral soočiti s poslanko SDS Jelko Godec.

Kot smo že večkrat poročali, je ustavno sodišče že pred leti odredilo, da se morajo razlike v financiranju zasebnih in javnih osnovnih šol izenačiti, saj to narekuje Ustava RS. V preteklosti je bilo poskrbljeno za 100-odstotno financiranje s strani države določenega šolskega programa tako v javnih kot v zasebnih šolah. To se je pozneje za zasebne šole zmanjšalo na 80 odstotkov, kar je ustavno sodišče označilo za neustavno.

Pikalov zakon pa, namesto da bi poskrbel za izenačenje, zasebnim šolam, ki izvajajo s strani države določen šolski program v celoti, jemlje financiranje. Večkrat je bilo izpostavljeno in na to je ponovno prejšnji teden v Odmevih opozorila tudi Godčeva, da 300 tisoč evrov, kolikor znašajo letni stroški financiranja zasebnega šolstva v Sloveniji, predstavlja kapljo v morje v primerjavi s slovenskim letnim proračunom.

V resnici ne gre za pomanjkanje denarja, ki bi moral na podlagi ustave biti zagotovljen. Gre za ideološki boj. Ideološki boj skrajne levice proti Cerkvi in kristjanom, ki ga vodi ravno minister iz vrst Socialnih demokratov, ki so nasledniki Komunistične partije Slovenije.

Dejstvo je namreč, da zasebne šole ne smejo ustvarjati dobička, kar pomeni, da morajo ves denar, ki ga “zaslužijo”, ponovno vložiti v razvoj šole. Učitelji tudi niso več plačani kot v javnih osnovnih šolah, saj tudi to ni dovoljeno. Predlog ministra bi, kakor smo že opozarjali, a to koalicija Marjana Šarca vztrajno zanemarja, zasebne šole, ki so trenutno dostopne vsem, elitiziral, saj bi si višjo šolnino lahko privoščili samo premožnejši.

Raje kot neustavni zakon bi spreminjali kar ustavo
Resnici na ljubo je to tudi namen Pikala in njegove klike. Ne elitizacija sama po sebi, temveč višanje šolnin do te mere, da bi zasebne katoliške šole morale zapreti vrata oziroma same financirati izvajanje šolskega programa, ki ga je določila država.

Akademsko društvo Pravnik: Vlada s Pikalovim predlogom zakona o financiranju zasebnega osnovnega šolstva ne odpravlja protiustavnega stanja, temveč ga poglablja!

Pikalo se tako ni upal soočiti z Godčevo. A v torek, 15. julija, ko je državni svet na njegov zakon vložil odložilni veto, se je vseeno prikazal v Odmevih, tokrat ga je gostil Igor Bergant, ki je raje kot o vsebini razpravljal o političnem kupčkanju. Ni bilo nobenih neprijetnih, že prežvečenih tem in neprijetnih vprašanj o tem, kako je lahko zakon sploh prišel v državni zbor, ko pa so na njegovo neustavnost opozarjali tako v vladni kot tudi v državnozborski zakonodajni službi.

“Vlada ima svojo zakonodajno službo, državni zbor ima svojo zakonodajno službo in obe sta rekli NE takemu predlogu zakona,” je prejšnji teden opozorila Rosvita Pesek, ki se je čudila, zakaj sploh obstajata ta organa, če se vladajoči za njuno strokovno mnenje sploh ne zmenijo.

Nekdanji ustavni sodnik Jerovšek o Pikalovem zakonu o financiranju zasebnih šol: “Da je zakon protiustaven, je jasno!”

Namesto neprijetnih vprašanj Peskove in soočenja z dejstvi s strani Godčeve je bil Pikalo deležen špekuliranj o možnosti ponovne potrditve zakona v DZ in nebuloz o tem, kako bi raje spremenili ustavo. Naj ponovimo, Pikalov zakon, ki ima težave z zbiranjem 46 glasov v državnem zboru, naj bi bil povod za spreminjanje Ustave RS, za katero je potrebna dvotretjinska večina. Sporočilo vladajoče levice je jasno. Za njih ni problem neustaven zakon, glavni problem v njihovih očeh predstavlja ustava.

Ivan Šokić

 • matjazr7

  Jaz Pikala čisto razumem. Po mojem kjerkoli se pojavi, ni ravno alfa moški, tako da s komerkoli bi delil studio in bi lahko kdo izrekel kak protiargument, bi izpadel ubogi. Tako da lahko predava, ker je sam pred tablo in mu nihče ne upa oporekat. Lahko je kandidat za ministra, za poslanca ga namreč nihče ne bi izvolil. Pa saj pri 44-letih (tip je rojen 1975) izgleda kot kak dedek ali posušena rastlina in popolnoma nekarizmatično.

  • SIMON ROZIC

   Ej, on misli o sebi drugače in skozi veliko dioptrijo vidi en’ga mačota….
   Jaz osebno vidim le zaostalega sivega oslička !

   • VERZIFIKATOR

    Je nasmešek karseda prisiljen,
    a ne rekel bi, da je osliček,
    je samo odrabljen davno striček,
    bodi, no, do mrhe bolj usmiljen.

    • SIMON ROZIC

     Hvala, preveč zahtevaš od mene! Do stvora nimam
     prav nobenega usmiljenja, ker se mi gabi !

  • VERZIFIKATOR

   Petinsedemdeset jih že šteje?
   Saj drži se letom prav primerno,
   dasi vsak dan bolj in bolj čemerno,
   sam se ne, le osel se mu smeje.

 • Antonius

  Posranost je značilna za veleizdajalca in vse njegove levičarje.
  Kučan se ne upa soočiti z Janšo, minister Pikadore se boji pa opozicijske poslanke Jelke Godec.
  Zdaj je lažje razumeti, zakaj so levičarski posraneti svoje volivce nagovarjali in lovili po slovenskih sekretih.

  • tomven

   Res je. Prav zanimivo je, kako so komunjare med wv2 “premagale”
   sovraga, če se pa bojijo ene Jelke… (pa ne lesene)

 • Aton

  Režimski pucflek Bergant pa seveda nič o ustavi!

 • tasilo

  Perverznost stranke SD (Socialni demokrati)

  Židan: “Jernej, če bo šel tale zakon skozi, mi ga boš pa prav lepo potegnil.”
  Pikalo: “Oh, Dejan, veš, tega pa ne morem … imam premajhna usteca. Lahko ti pa s slamico v ritko pihnem …”

 • Andrej

  RTVSLO ni šel treba na raven trača. Je že dolgo tam.

 • GverilaStyle

  pikalo je gay

  • šmentanamuha

   Bogvedi kaj je, mogoče se počuti kot ženska in je v fazi tranzicije, moški vsekakor ni.

 • branči

  logično dejanje levakov! njihovi volivci so čefurji in bedast narod, ki se izobražuje po komunistićnih trendih v javnem šolstvu! zasebno šolstvo obiskuje večinoma desnica, ki jo je treba onemogočiti in zatreti!

 • lojze

  Pikalo ne ve, kaj govori. Vse šole v Sloveniji, ki izvajajo dogovorjen javni program, so javne šole. Tiste v zasebni lasti so le bolj kvalitetne in za davkoplačevalce bistveno cenejše.

 • xtc

  Že po videzu vedenju in govorjenju vidiš ,da gre za leveha homota,ki nima jajc proti babnici kot je Godčeva,seveda pa bebček nima kaj zagovarjat in razpravljat saj mu je vse naročil Kučan on je le kanonfuter.

 • RATATA

  Picalinov podganji gobec prav fehta pest, da se zaleti vanj.

 • Vlado77

  Kdor se ne upa soočit s nekom, ki je povsem drugačnega manjenja potrjuje , da ima slabe argumente. Ne gre le za Jelko Godec ampak tudi pravni službi parlamenta in vlade. Da vse to ignoriraš moraš biti res cep0ljen s ideologijo.

 • šmentanamuha

  Že dolgo nisem gledala tako očitnega lažnivca na TV, še Karl bolj obvlada.

 • šmentanamuha

  Še bolj odvraten pa mi je bil sluzasti Bergant, ki nas hoče omečiti s svojim poliglotstvom. Nič od novinarja. Več koristi bi bilo od njega, če bi bil prevajalec, odmaknjen nekje v svoji delovni sobi. Tako pa ta njegova hlapčevska politična korektnost še dodatno znižuje ugled novinarskega dela.

 • antimur

  Še en dodaten argument proti neplačevanju roparskega RTV prispevka. Kako lahko ta banda vsiljuje bandite levofašistične kot je Bergant, sploh pa odvratni in hudobni Pikalo

 • Darko

  Šole so danes polne ateistične propagande, evolucija je religija. V evolucijo moraš verjeti, ker nima nobene logike. Krokodil je nespremenjen že skoraj 100 milijonov let po njihovih fosilih. Mimogrede te bla bla milijoni in milijarde let so tudi neumnosti. Mogoče je Zemlja stara samo 10.000 let. Vglavnom nimajo pojma, vsak si lahko sam najde neke teze. Okoli evolucije bi lahko naštevali in naštevali razloge za izspodbijanje, jih je ogromno…lp.

 • IZBIRA

  Pikalo je bil verjetno zoprn za vrstnike že od vrtca dalje in je še danes. Prava povzpetniška driska pa je profesor in mkinister za ŠOLSTVO ????

 • Olga101

  Hanzi je murglska usrana luknja (po Trumpu) in jo je treba prenehati plačevati, saj ne izvaja svojih zakonskih obveznosti! Njena vloga je le širjenje murglska agitpropa!
  Pikalo krši ustavo in človekove pravice otrok in staršev v zasebnem šolstvu, zato ga je treba skupaj s Šarcem ovaditi! Upam, da to storijo starši otrok, ki obiskujejo zasebne šole, skupaj z vodstvom teh šol!

  • IZBIRA

   Tako je RTV “SLO” je strankarska TV in ji je potrebno odvzeti privilegije javne TV in prenehati z instrumentalizacijo gospodinstev, ki imajo v 21 stoletju elektriko, da jim jo financirajo. Naj si jo financirajo ekstremistične stranke kontinuitete same al pa naj si jo likvidirajo. SEveda kadre in programe. Premoženje je naše skupno.

   Javno RTV SLOVENIJA je potrebno šele postaviti iz 0. Pravno podlago, financiranje, programske vsebine, nadzor, kadre.

  • Vera

   Ga.Olga . Mene pa zanima , če vi vsi ,ki komentirate tukaj , pridete direktno do NOVA 24 TV ali po ovinkih ? Sama imam portale , na katerih pišem ali samo prebiram pod ” priljubljeno”, toda od 11.7. imam na novi same stare prispevke, zato grem po ovinkih, da pridem do novih člankov . Hvala za morebiten odgovor ! Lp vsem dobromislečim .

 • Common Sense

  A veste, da je Pikec baje star (samo) 44 let? Izgleda kot prezgodaj osiveli metro-gay. Valjda, da se boji soočenja.

 • Dada

  Jelka je strokovnjak za zdravstvo, jaz se je ne bi ustrašila, kot tudi minister ne.
  LMŠ je po zadnji anketi pred SDS, tako, da ni straha.