fbpx

[VIDEO] Poglejte, v kakšni zadregi je Kučan, ko pojasnjuje svojo veleizdajo

Milan Kučan (foto: STA)

Včeraj so veterani vojne za Slovenijo podali kazensko ovadbo zoper Milana Kučana zaradi veleizdaje Slovenije. Leta 1990 je namreč dopustil, da je JLA razorožila slovensko teritorialno obrambo. Kučan se je danes na novinarski konferenci poskuša zagovarjati, da je vedno deloval skladno s politiko miru, ukrepal pa ni, ker ni želel povzročiti ”nepotrebne škode”. 

”Jaz sem takrat stvari presojal tako, kot se presoja. Upoštevaje te okoliščine in zvest svoji politiki miru, ki sem ji bil zvest takrat in vse do konca in sem ji zvest tudi danes. To je politika, ki je na koncu dala tudi pravi rezultat in na podlagi te presoje sem seveda tudi ukrepal in tudi preverjal, za kaj gre, da ne bi s prenagnjenimi, prehitrimi odločitvami povzročil nepotrebne škode,” je pojasnil Kučan.

Novinarsko konferenco je Kučan sicer začel s splošnimi puhlicami o tem, kako se je vedno zavzemal za mir. ”Bil sem naiven,” je priznal in dodal, da ga je zavedel načelnik generalštaba Ivan Hočevar. O tem, zakaj je bil ukaz poslan v šifrah JLA, ni vedel ničesar, za vse pa je okrivil svoje podrejene.

”Tega izdelka, ki mu predlagatelji pravijo ovadba, ne mislim komentirati,” je bil odločen Kučan.
Kako je Kučan onemogočil neposreden prenos konference
Poskus zagovora smo želeli neposredno prenašati tudi na naši televiziji, a se je Milan Kučan uspešno znašel in novinarsko konferenco sklical na Ljubljanskem gradu, kjer je zaradi debelih zidov moten signal, zato je bil neposredni prenos novinarske konference nemogoč. S tem so imele težave tudi druge medijske hiše.

Milan Kučan je za razorožitev vedel, storil pa ni ničesar
”Nekdo, ki je bil na funkciji vrhovnega poveljnika Teritorialne obrambe, bi moral nezakonit in protiustaven ukaz o razorožitvi TO zaustaviti in preklicati tisti hip, ko je za ta ukaz izvedel, ne pa šele po tem, ko to ni imelo več smisla,”
je kazensko odgovornost Milana Kučana včeraj pojasnil Janez Janša.

Milan Kučan je namreč vedel za ukaz o razorožitvi, saj je bil o tem seznanjen že 15. maja, torej dan pred zaprisego Demosove vlade, a glede tega ni storil ničesar – ne samo to, dokumenti kažejo, da je občinam celo zapovedal, da morajo orožje oddati.

Trdi, da ima njegova hčerka vse možne kompetence
Kučana smo povprašali tudi glede zaposlitve njegove hčerke Špele Kučan, ki je kot učiteljica španščine dobila diplomatsko službo. Dejal je, da ima njegova hčerka vse možne kompetence. To sicer ne drži, Špela Kučan namreč nima nikakršnih izkušenj z diplomatskimi mesti.

M. G., Ž. K.