fbpx

[Ekskluzivno & Video] Tragična zgodba človeka, ki je po napadu medvedke postal tetraplegik, nato pa mu je vrhovno sodišče znižalo odškodnino, ker je za obrambo pred zverjo uporabil solzivec?! Moral je celo v osebni stečaj!

Peter Zalar je po napadu medveda postal tetraplegik. Ker je pri napadu imel pri sebi solzivec, mu je država občutno znižala odškodnino.

Naslednja zgodba dokazuje, da zveri na Slovenskem ne povzročajo le škode na drobnici in govedu, ampak tudi na človeku. Petra Zalarja je leta 2007 v gozdu pri Ponikvah, samo 500 metrov od naselja, napadla medvedka z mladiči. Ostal je tetraplegik, država pa mu je šele pet let pozneje izplačala odškodnino v višini 250 tisoč evrov. A ministrstvo je s pritožbami vztrajalo toliko časa, dokler ni vrhovno sodišče njegovo soodgovornost zvišalo s 30 na kar 50 odstotkov in zahtevalo od invalida velik del odškodnine nazaj, in to z obrestmi. Stvari so šle celo tako daleč, da je moral v osebni stečaj.

Zgodba, ki je tedaj 31-letniku s Hruškarij za vselej spremenila življenje, sega v leto 2007. Po poklicu dispečer, sicer pa jamar, kolesar, ljubitelj narave in konj, na Tajskem je bil celo nekaj časa trener kaskaderjev, je imel 11. marca šele kratek čas tudi lovski izpit.

Z očetom in tedanjim dekletom se je tega dne odpravil v gozd, da bi poiskali kraj za postavitev solnice za divjad ter morda našli kakšno rogovje, ki je v tem času odpadalo jelenom. “Hodili smo po ponikovskih njivah in gmajni okoli, 300-500 metrov stran smo bili oddaljeni drug od drugega, da bi pokrili čim več površine. Prečesali smo levi del od Ponikev, gremo še na desno stran, vmes pa je cesta. Šli smo čez cesto. 50 metrov stran od glavne ceste smo bili 5 metrov drug od drugega, ko je prišlo do srečanja z medvedko,” je za Nova24TV povedal Zalar.

Medvedka ga je treščila v drevo in zakotalila po pobočju
“V tistem sem zagledal, kakor da bi nekdo sredi gozda, 5-10 metrov stran od mene, stresel kupček peska. Ko je oče videl, da mi je nekaj vzelo pozornost, mi je rekel naj bom previden. V tistem, ko je to izgovoril, je izza peska pogledala medvedkina glava, se obrnila proti meni, ušesa so se povesila dol.” Medvedka se je zakadila v Petra in čekane zasadila v njegovo nogo, proti njemu je zamahovala s šapami, ga treščila ob drevo in ga zakotalila po pobočju. “Z glavo sem bil zataknjen v pesek. Bil sem povsem dezorientiran, sploh nisem vedel, kam sem obrnjen. Punca in oče sta me obrnila na hrbet in videl sem, da se ne morem premikati. Rekel sem jima, da sem verjetno v šoku, ker ne čutim ničesar. Rekel sem jima, dajta mi nekaj sekund, da k sebi pridem. Začel sem mentalno k sebi prihajati in sem videl, da smo v težavah.”

Foto: Nova24TV

“Vsako bitje ima svoj osebni prostor, ki ga brani. Človek ima ta prostor recimo za dolžino roke ali roke in pol. Več medvedov, več zveri v gozdu pomeni manj prostora za njih. Medved se širi in ko bo tega prostora še manj, bo teh pogojev za napad še več,” je glede napada medveda izpostavil Miha Skerlj iz Zavoda za lovstvo in naravovarstvo. Možnost napada je po besedah Skerlja zelo prisotna. “Napadi so pravzaprav zelo pogosti, vendar se največkrat končajo z grožnjo. Napadeni smo predvsem lovci, fotografi in gobarji, namreč, vsi mi se zavedamo, da ne bomo videli živali ali je slikali, če bomo glasni. Ti napadi so potem več ali manj izzvani. Bolje priti v spor z zakonom, kot pa biti poškodovan. Je pa res, da moraš znati vsako zaščitno sredstvo uporabljati. Če ga ne znaš uporabljati, je lahko učinek ravno nasproten,” je jasen.

Sodna praksa je bila izoblikovana že nekaj let. V primeru napada medveda na Ribničana Franca Gačnika je morala država priznati, da je kot lastnica prostoživečih živali tudi odškodninsko odgovorna za njihovo početje. Občani Cerknice so pred dogodkom večkrat opozarjali na ogroženost zaradi medveda, saj je bilo tega opaziti ob cesti, v garaži in celo na dvorišču. Kljub temu država ni storila ničesar, da bi prebivalce pred napadi zavarovala, je med drugim pisalo v tožbi, s katero je Zalar zahteval 412.000 evrov odškodnine in 1.450 evrov mesečne rente. Odvetnik se je pričel pogovarjati z ministrstvom za okolje, ministrstvo pa potem ni hotelo več slišati o odškodnini in je najelo državne pravobranilce. 3-krat je bila ponujena možnost mediacije. Nazadnje je bila ponujena odškodnina v vrednosti 172.000 evrov brez mesečne rente. “V vseh treh primerih smo bili mi za, da se dobimo in pogovorimo, a so oni vsakič preklicali, češ da se ne morejo izvensodno pogovarjati in da moramo iti nujno na sodišče,” je povedal Zalar.

Foto: Nova24TV

Obtožili so ga neupravičene obogatitve
Pravobranilci so na pravdanju celo omenjali govorice, ki so se razširile na Cerkniškem, češ da je Zalar sam kriv za napad medvedke, ker naj bi s fotoaparatom rinil v brlog, kjer je bila medvedka z mladičema. Zalarju so ob tako imenovani 30-odstotni soodgovornosti na koncu prisodili dobrih 253.000 evrov odškodnine in 900 evrov mesečne rente, saj mora vsak dan plačevati vsaj za osem ur tuje pomoči, od katere bo odvisen do konca življenja. Sodbo je potrdilo tudi višje sodišče. Z ministrstva za okolje in prostor pa so Zalarju nato po petih letih le nakazali prisojeno odškodnino. Življenje invalida je izjemno drago, je jasen Zalar, ki dodaja, da bi veliko raje kot denar imel zdravje. Ministrstvo je vztrajalo z vlogo revizije na vrhovno sodišče in tako je po več letih, osem let po nesreči, prišlo do novega preobrata v tej zadevi. “Pripisali so mi 20 odstotkov več odgovornosti. Zahtevali so velik del odškodnine nazaj, in to z obrestmi. Obtožili so me neupravičene obogatitve. Zame je to izredno sramotna obtožba, ker zame ni obogatitev, če si ti polomljen in dobiš nekaj zato. Ni važno, koliko dobiš. To ni nobena bogatija.”

Foto: Nova24TV

Ministrstvo za okolje in prostor je s svojo zahtevo za revizijo na vrhovnem sodišču uspelo, tako da je sodišče na koncu prisodilo večjo soodgovornost, in sicer z obrazložitvijo, da je najprej tožnik s svojim ravnanjem, ko je odšel v gozd na osrednje področje medveda, pa čeprav v tem okolju živi, sam prevzel odgovornost za škodljive posledice. Da se je tveganja zavedal, po njihovo izhaja iz dokazanega, da je prvotožnik s sabo imel solzivec, da je bil lovec in da je vedel, da je to osrednje področje medveda, da je vedel, da gre za obdobje, ko medvedke kotijo mladiča. Ker so soprispevek Zalarja povečali za 20 odstotkov, so mu posledično znižali odškodnino na 180.000 evrov, mesečno rento pa na 670 evrov. Pravobranilstvo je od njega zahtevalo vračilo razlike od zneska, ki mu ga je prisodilo vrhovno sodišče, in od zneska, ki mu ga je država že nakazala po pravnomočni sodbi višjega sodišča, pa tudi vse obresti. Gre torej za nekaj več kot 135.000 evrov.

Foto: Nova24TV

Peter Zalar je moral v osebni stečaj. Še sedaj ne razume, zakaj država z njim tako slabo ravna. A glavno sporočilo Petra Zalarja Slovencem je še globlje. Njegov primer priča, da če se kakorkoli zavarujete pred katero koli  nevarnostjo, to pomeni, da se zavedate nevarnosti in ste s tem sokrivi. To pa je naravnost bizarno in kaže na to, kako nečloveško in nerazumsko sodijo sodišča, ko je tožnik država.

H. M.