Se nam obeta ena največjih afer v zgodovini slovenskega športa?

Predsednik Izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac in predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović

Kot kaže, se nam obeta ena največjih afer v zgodovini slovenskega športa. Že precej časa netransparentno, s tem pa seveda tudi stran od oči športne in zainteresirane javnosti potekajo pogovori predstavnikov treh slovenskih športnih organizacij, konkretneje Olimpijskega komiteja Slovenije, Smučarske zveze Slovenije in Nogometne zveze Slovenije oziroma v njihovem imenu uprave Športne loterije o prodaji njihovih lastniških deležev v Športni loteriji. Fundacija za šport omenjeni prodaji ostro nasprotuje, saj bi imela prodaja tuji korporaciji negativen vpliv na prihodke fundacije iz naslova koncesijskih dajatev, ki jih fundacija prek svojih javnih razpisov namenja za sofinanciranje športa.

Olimpijski komite Slovenije, na čelu katerega je bivši šef Gorenja in Golobov človek Franjo Bobinac, ki sicer zaseda tudi mesto nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, ima 20-odstotni delež v Športni loteriji d.d. Prav tako ima 20-odstotni delež v Športni loteriji Smučarska zveza Slovenije, kjer mesto predsednika Izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije zaseda Enzo Smrekar. 17,30 odstotka v loteriji predstavlja delež Nogometne zveze Slovenije, kjer mesto predsednika zveze zaseda Radenko Mijatović, prijatelj Aleksandra Čeferina. Kot je znano, želijo omenjeni svoje lastniške deleže v Športni loteriji, ki ima v Sloveniji monopol pri prirejanju športnih stav, prodati tujemu komercialnemu podjetju, ki že na drugih tujih trgih prirejajo športne stave, loterijske igre in druge igre na srečo.

Ogrožen je obstoj skoraj vseh nacionalnih in lokalnih športnih in drugih izvajalcev na področju športa
“Glede na način netransparentnega postopka prodaje iz rok slovenskih športnih organizacij, katerih lastništvo je bilo zgodovinsko vzpostavljeno z izključnim namenom pomagati slovenskemu športu, in napovedanemu izigravanju slovenske zakonodaje, smo lahko prepričani, da bi potencialni kupec zasledoval le svojo željo po maksimiranju dobička, ob tem pa zanemarjal osnovni “dobri namen” prirejanja iger na srečo za pridobivanje sredstev za delovanje športnih, invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji oz. ne bi obdržal odgovornega pristopa do koncesijskih dajatev, ki so glavni vir financiranja Fundacije za šport (FŠO) kot tudi Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (FIHO),” opozarjajo pri Fundaciji za šport.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in predsednik NZS Radenko Mijatović (Foto: STA)

Pred prvomajskimi prazniki, natančneje 25. aprila letos, je bilo na seji Sveta Fundacije za šport sprejeto stališče, ki ostro nasprotuje prodaji lastniških deležev slovenskih športnih organizacij in ostalih delničarjev v Športni loteriji d.d. tuji korporaciji. To bi namreč negativno vplivalo na same prihodke fundacije iz naslova koncesijskih dajatev, ki jih fundacija sicer prek svojih javnih razpisov namenja za sofinanciranje športa v Sloveniji. “Z morebitno prodajo bi bil tako ogrožen obstoj skoraj vseh nacionalnih in lokalnih športnih zvez ter drugih izvajalcev s področja športa. Večina športnih zvez brez sredstev fundacije ne more zagotavljati svojega delovanja in obstoja,” še opozarjajo.

Ana Horvat