[Video] Premier Janez Janša se udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju

Foto: Vlada RS

Premier Janez Janša se mudi na dvodnevnem izrednem zasedanju Evropskega sveta in bilateralnih pogovorih v Bruslju. Voditelji držav članic bodo prvi dan srečanja posvetili pogovorom o odnosih z Rusijo, izvajanju sporazumov z Veliko Britanijo in stanju v Belorusiji. Slednja tema sicer sprva ni bila predvidena, a se je na agendo uvrstila naknadno, ko je na plano prišla informacija o prisilnem pristanku potniškega letala Ryanair in aretaciji beloruskega opozicijskega aktivista v Minsku.

Sedemindvajset voditeljev je ponedeljkovo srečanje pričelo z delovno večerjo, kjer so obravnavali stanje odnosov z Rusijo in Belorusijo, ki so na račun potez s strani Moskve že dlje časa napeti. Ruska vlada je namreč med drugim na seznam neprijaznih držav iz tujine uvrstila državo članico EU Češko. Pred začetkom razprave o Belorusiji in Rusiji so morali oddati svoje prenosne telefone. Gre namreč za bolj občutljivi temi, že pred srečanjem pa sta predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen obsodila mednarodni škandal in napovedala ostre sankcije.

Pogovore na prvem fizičnem srečanje voditeljev EU v Bruslju po rednem vrhu decembra lani bodo nadaljevali na temo odnosov z Združenih kraljestvom v času po Brexitu. Med drugim bodo pozvali k učinkoviti in polni izvedbi sporazumov o izstopu in o prihodnjih odnosih ter pripadajočih protokolov. Poleg pogovorov glede stanja v Belorusiji je mogoče pričakovati, da se bodo dotaknili tudi odnosov z ZDA v luči prihajajočega vrha EU in ZDA, migracij in izraelsko-palestinskega spora. Prav tako naj bi govorili o možnih sankcijah proti Belorusiji.

https://twitter.com/vladaRS/status/1396888606887792644?s=20

Na vrhu, ki se bo nadaljeval tudi v torek, bo govora tudi o pandemiji covida-19 in podnebnih ciljih. Voditelji naj bi pozdravili pospešitev cepljenja po vsej EU in pozvali, da se ta prizadevanja ohrani. Prav tako naj bi poudarili pomen nadaljevanja usklajenega pristopa pred poletjem v luči širjenja novih različic virusa. Voditelji bodo pozdravili dogovor o evropskem digitalnem certifikatu COVID in pozvali k njegovemu hitremu izvajanju, da bi olajšali potovanja po vsej EU. Poudarili bodo pomen celovitega globalnega odziva in pozvali k bolj okrepljenemu delovanju, da se zagotovi bolj pravičen svetovni dostop do cepiv proti covidu-19. Pričakuje se, da bodo EU in države članice ponovno potrdile zavezo povečanja podpore cepljenju v tretjih državah, zlasti prek programa COVAX.

Premier Janez Janša se je ob robu izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, že sestal s slovaškim predsednikom vlade Eduardom Hegerjem.

https://twitter.com/vladaRS/status/1396876664362225676?s=20

Nina Žoher