Nekdanji ustavni sodnik Zobec: Sodnik Čeferin ruši kredibilnost ustavnega sodišča

Datum:

Ustavni sodnik Rok Čeferin je v izjavi za Financial Times izjavil, da v demokraciji sprejemljive kritike sodnikov ne bi smele obstajati in še meni, da trenutna vlada tega ne spoštuje. “V demokracijah bi morale obstajati meje sprejemljive kritike sodnikov, vendar naša vlada teh meja ne spoštuje,” so ga povzemali tudi tuji mediji. Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec nam je pojasnil: “Za ustavnega sodnika vsekakor ni primerno, da izraža mnenje na račun vlade oziroma kritizira njeno delo, saj vlada v večini primerov nastopa kot stranka v procesih na ustavnem sodišču.

Ustavni sodnik Rok Čeferin je mnenja, da premier Janez Janša s kritiko ustavnega sodišča prestopa dovoljeno mejo. “V demokracijah bi morale obstajati meje sprejemljive kritike sodnikov, vendar naša vlada teh meja ne spoštuje,” je za časnik dejal ustavni sodnik Čeferin. “Nas diskreditirajo, ponižujejo in žalijo vsakič, ko sprejmemo odločitev, ki ji ni všeč vlada, premier in v nekaterih primerih njegovi ožji sodelavci.” Janša je prepričan, da levica uvaja svojo “sprevrženo politiko” s katero so namenoma želeli širiti epidemijo, pred tem pa je že večkrat izrazil mnenje, da ustavno sodišče ne upošteva epidemije.

Sodnik Čeferin ruši kredibilnost ustavnega sodišča
“Za ustavnega sodnika vsekakor ni primerno, da izraža mnenje na račun vlade oziroma kritizira njeno delo, saj vlada v večini postopkov na ustavnem sodišču nastopa kot stranka,”
nam je pojasnil vrhovni sodnik Jan Zobec, ki je bil kot ustavni sodnik izjemno zadržan pri nastopih v javnosti in komentiranju zadev. Njegova sporočila, kot pri vseh ustavnih sodnikih z integriteto, je bila izključno skozi argumentacijo stališč v ustavnosodnih odločitvah – predvsem pri ločenih mnenjih.  Zobec je vsekakor prepričan, da sodnik na tak način, kot to uveljavlja Čeferin, izgublja svojo legitimnost, nepristranskost in kredibilnost, kar je bilo razvidno tudi iz situacije, ko se ni izločil iz postopkov. “Za nobenega sodnika vsekakor ni dobro, da se spušča v spore z drugimi,” je še pojasnil.

Ustavni sodnik Rok Čeferin. (Foto: STA)

Sodišče bi lahko kritiko na račun vlade podala le preko Službe za odnose z javnostmi ali kot skupno objavo za javnost. “V tem primeru pa je Rok Čeferin podal posamezno izjavo, česar bi se morali sodniki izogibati, saj morajo biti nepristranski. Dejansko s tem ruši kredibilnost celotne institucije,” je še pojasnil.

Vlada ima pravico biti kritična do ustavnega sodišča
Po drugi strani še Zobec poudarja, da so lahko premier in vlada kritični do odločitev ustavnega sodišča in imajo biti v primerjavi z mnenji ustavnih sodnikov, pravico do kritike. Premier Janša je ustavnemu sodišču očital, da pri odločitvah ne upošteva epidemije. Pri tem je še Zobec pojasnil, da je bilo v primeru zahteve Aleša Zalarja za ustavno presojo o prestopu meje za odločitev dovolj le nekaj dni, medtem ko nekateri na odločitev ustavnega sodišča čakajo leta, kar je povsem utemeljena kritika dela sodišča.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...