Sodnica Testenova nad zdravnika Mrevljeta s pravim sodnim stampedom

Sodnica Ana Teste (Foto: Delo)

Zaradi članka iz leta 2015 in seveda tudi zaradi razkrivanja korupcije si je kardiolog Blaž Mrevlje nakopal  vsaj devet razpisanih obravnav – in to v obdobju dveh mesecev. V tem času je imel na vratih detektiva kar 10-krat in 3-kratni poskus policijske privedbe. Izdan je bil tudi trajni nalog za policijsko privedbo, sodnica pa naj bi tudi razmišljala o priporu – vse to, čeprav je zadeva že zastarala. Ravnanje sodnice Ane Testen je ob dejstvu, da se balkanski bojevniki mirno sprehajajo na prostosti, seveda povsem absurdno. Zanimivo pa je tudi to, da tožnika Darka Zormana – ki je sicer med obtoženimi korupcije v uradnem poročilu Preiskovalne komisije Državnega zbora RS – zagovarja odvetnik Dušan Csipo, torej isti odvetnik, o katerem smo poročali, da je zastopal sina Marjana Pogačnika, s katerim naj bi bil Csipo prijatelj. Mrevlje in njegova odvetnica sta podala predlog o izločitvi sodnice Testenove, in sicer zaradi izgubljenega videza nepristranskosti, a se do danes ni zgodilo nič, naslednja obravnava pa bo potekala jutri.

Vse skupaj se je začelo leta 2015 s člankom z naslovom “Portret Darka Zormana: anomalija, ki se ne bi smela nikoli ponoviti“. Sledila je tožba zoper Portalplus in odgovornega urednika Dejana Steinbucha, nato pa so tožbo razširili še na Blaža Mrevljeta. Kot določa zakon, je tožba zastarala po šestih letih, točneje 18. novembra lani. Takrat pa se je okrožna sodnica Ana Testen očitno odločila, da nadaljuje postopek zoper Mrevljeta, in to s pravim sodnim stampedom. Darko Zorman, ki je leta 2015 vložil omenjeno tožbo, je sicer tudi med prvoobtoženimi korupcije v uradnem poročilu Preiskovalne komisije Državnega zbora RS v zvezi z mega korupcijskim škandalom o žilnih opornicah, ki ga je vodila poslanka Jelka Godec – poročilo je seveda javno dostopno.

Za začetek spomnimo, leta 2013 so Finance razkrile, da slovenske bolnišnice plačujejo žilne opornice do štirikrat dražje, kot so cene v tujini, iz bolnišnic pa odtekajo milijoni. Stenti so bili vsaj dvakrat preplačani, štiri bolnišnice so v letu 2012 za žilne opornice ali stente odštele skupaj pet milijonov evrov, torej vsaj 2,5 milijona evrov preveč. Finance so podale primerjavo, da toliko stane 480 operacij zamenjave kolka. Taka praksa je seveda trajala več let, tako da bi bilo omenjenih operacij kolka lahko še veliko več. Nekaj let kasneje so Finance naredile primerjave cen med petimi bolnišnicami, ki dobavljajo žilne opornice, in ugotovili, da je razlika neverjetna; od 41 do več kot tisoč evrov.

Dr. Blaž Mrevlje (Foto: Nova24TV)

Blaž Mrevlje, interventni kardiolog, se je s korupcijo v zdravstvu obsežno ukvarjal in s kolegom Markom Nočem tudi prispeval k znižanju cen žilnih opornic v UKC Ljubljana. Leta 2018 je Mrevlje pričal na ljubljanskem okrožnem sodišču, v zasebni kazenski tožbi interventnega kardiologa Darka Zormana zoper Portal Plus oziroma njegovega odgovornega urednika Steinbucha.

Zormana označili za luzerja, kar ga je užalilo
Leta 2015 je portal Portalplus objavil članek, ki je pripovedoval o primariju Darko Zormanu – ta je bil namreč zdravnik na oddelku za kardiologijo v UKC Ljubljana in tudi “oče” afere z žilnimi opornicami. “Zakaj trdimo, da je Darko Zorman anomalija slovenskega zdravstva, pravzaprav spakedralo in izum slovenske tranzicijske zgodbe in ena izmed vrhušk slovenske zdravniško-dobaviteljske mafije,” so zapisali na portalu in svojemu vprašanju dodali, da se je težko odločiti, kje začeti z odgovori. So pa omenili, da je omenjeni zdravnik v prostem času delal še v Diagnostičen centru Bled – brez soglasja za delo pri drugemu delodajalcu. Zapisali so tudi, da je takrat Zorman že več kot desetletje vodil katetrski laboratorij na KO za kardiologijo – ne da bi imel doktorat znanosti, kot bi bilo za tak položaj pričakovano. In poudarili, da bi se ga morala univerzitetna ustanova že zdavnaj odkrižati, seveda če ji ne bi vladali strici iz nesrečne tajkunske zgodbe Janeza Zemljariča. Zormana je torej je nastavila parapolitika slovenske paradržave, in sicer da je lahko tekla igra korupcija s preplačanim in zelo dragim medicinskim materialom, ki se je v katetrskem laboratoriju obračala v velikih količinah. Menda je Zormana precej užalilo to, da so ga v članku označili za luzerja – kar so sicer tudi argumentirali.

Detektiv je Mrevljeta “lovil” celo prek Facebooka.

Sodnica, tožnik Zorman in njegov odvetnik Csipo so pred (prestavljeno) obravnavo mirno klepetali – toliko o videzu nepristranskosti sodišča
Maja 2021 je sodnica Ana Testen razpisala dva predobravnavna naroka, 21. septembra pa je Mrevlje dobil vabilo za glavno obravnavo, ki je bila razpisana za 28. oktober. Vabilo je bilo vročeno po pošti, vendar se je Mrevljetova odvetnica Marjeta Matjašič pravočasno opravičila. Sodnica je zato preložila obravnavo na 16. november. Zelo nenavadno je, da se je vmes – 4. novembra – zgodila obravnava, za katero nihče ni vedel. Mrevlje vabila ni dobil, njegova odvetnica pa ga je dobila šele 8. novembra, torej precej prepozno.  16. novembra je bila nato znova glavna obravnava, vabilo Mrevljetu je bilo pravilno vročeno. Zatem je Mrevljetu doma po vratih razbijal detektiv, v vlogi sodnega vročevalca. Poslali so ga očitno vzporedno, čeprav je Mrevlje že imel vročeno vabilo. Na dan obravnave je Mrevlje čakal pred sobo 337, telefona ni imel, saj so mu ga pri vhodu v sodno palačo vzeli. Po dolgem čakanju je nato vprašal nekoga za uro – ura je bila že skoraj pol desetih, čeprav naj bi se obravnava začela že deset do devetih. Mrevljetova odvetnica je bila zaradi reakcije po cepljenju odsotna. Tajnica napoti Mrevljeta v sobo 19, a je tam že potekala druga obravnava, zato se napoti nazaj proti sobi 337 – tam pa je na klopci zagledal sodnico Testenovo, tožnika Zormana ter njegovega odvetnika Dušana Csipa iz odvetniške pisarne Csipö in Kozamernik iz Kranja. Sproščeno so klepetali – kar nikakor ni pripomoglo k videzu nepristranskosti sodišča. Zaradi odsotnosti odvetnice je sodnica ob 10. uri prekinila obravnavo in naročila Mrevljetu, naj si do 12. ure poišče novega odvetnika, češ “saj jih je tu okrog sodišča veliko“. Po zakonu o kazenskem postopku bi sodnica morala razpravo preložiti in ne samo prekiniti, zato se Mrevlje tisti dan ni vrnil.

18. novembra je primer zastaral
Mrevlje ni dobil nobenega sklepa in obrazložitve o morebitnem podaljšanju roka. A začuda je Mrevljetova odvetnica 16. novembra preko detektiva dobila vabilo za novo obravnavo, ki naj bi potekala 30. novembra. Naročila mu je še, naj bo doma, ker bo detektiv po vsej verjetnosti prišel tudi k njemu. Mrevlje je čakal, detektiv ni prišel. Niti za vikend niti v ponedeljek. Odvetnica mu je tudi povedala, da ga bo v ponedeljek zjutraj policija verjetno poskušala prisilno privesti – kar pa je protizakonito, če se mu prej ne vroči vabila. Policija se je res oglasila pri Mrevljetu, vendar pa niso pustili nobenega obvestila. 30. novembra je bila tako glavna obravnava, nova pa je bila sklicana za 15. december. 14. decembra sta Mrevlje in njegova odvetnica podala predlog o izločitvi sodnice Testenove, zaradi izgubljenega videza nepristranskosti. Glede tega nista prejela nobenega sklepa, sodnica pa se tudi ni izločila. Iz slednjega razloga se Mrevlje obravnave 15. decembra ni udeležil.  Naslednje jutro je menda zdravnika znova iskala policija, glavna obravnava pa naj bi bila sklicana že v naslednjih dneh, čeprav vabila niso poslali. 20. decembra se  je pri Mrevljetu na vratih prikazal detektiv, ki je nato prišel še vsaj trikrat. Pustil pa je le povsem neuraden dopis – kar je bil tudi razlog, da Mrevlje na obravnavo 7. januarja ni šel, saj ni dobil pravilno vročenega vabila. 12. januarja je Mrevlje končno dobil v nabiralnik obvestilo za vročitev sodne pošte, obravnave pa se bo jutri, 1. februarja, tudi udeležil.

Požareport je še opozoril na razvpit primer Emporio Medical, kjer so bili zdravniki obsojeni na zaporne kazni, a se zdaj odvetniki pritožujejo, da je bilo sojenje “nepravično”, megakorupcijski škandal, povezan s preplačanimi žilnimi opornicami, specializirano državno tožilstvo in Nacionalni preiskovalni urad sicer še vedno preiskujeta. Jutri se bo torej tudi naš medij udeležil obravnave – zadeva je zanimiva predvsem zaradi stampeda, ki ga je sodnica Testenova uprizorila v zadnjih dveh mesecih, pa tudi zaradi tožnika, ki je sicer med prvoobtoženimi korupcije v korupcijskemu škandalu žilne opornice, kot izhaja iz preiskovalne komisije  Jelke Godec.

Sara Bertoncelj