Le v Sloveniji: Za zapornika davkoplačevalci odštejemo štirikrat več za dnevno oskrbo kot za starostnika, ministrstvo Andreje Katič se sklicuje na ustavo!?

Andreja Katič (foto: STA)

Zadnje dni na spletu kroži intervju z direktorico Doma starejših občanov Črnomelj, Valerijo Lekič Poljšak, ki ima 32 let delovnih izkušenj na področju socialne oskrbe. Je tudi predsednica strokovnega sveta pri Socialni zbornici Slovenije in predsednica skupščine Skupnosti slovenskih zavodov, odmeva pa njena primerjava med stroškom dnevne oskrbe zapornika in dnevno oskrbo starostnika. Razlika je neverjetna – kar štirikratnik v korist zapornika. “Oskrbni dan v zaporu je bil leta 2017 ocenjen v povprečju na 79,52 evra, povprečna cena oskrbe v javnih zavodih v letu 2019 pa na borih 20,90 evra in pri koncesionarjih na 33,74 evra. Tudi če k najvišji ceni oskrbe prištejemo še 16,30 evra za opravljene zdravstvene storitve, ne dosežemo cene oskrbnega dne v zaporih, kaj šele v negovalnih bolnišnicah.” Namesto da se ministrica za pravosodje Andreja Katič fotografira s šolarji, ki so oblečeni v partizane z orožjem v roki, bi bil morda čas za resne spremembe. Prav tako obljube vlade Marjana Šarca pred volitvami o dvigu pokojnin – tega ne bo, saj ga premikajo v leto 2025,  ko te vlade že zdavnaj več ne bo. 

Davkoplačevalci so lani za oskrbo zapora in zapornike plačali nekaj več kot 39 milijonov evrov, je razvidno iz podatkov Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks), ki je v sestavi ministrstva za pravosodje. Takratni generalni direktor slovenskih zaporov Jože Podržaj je v aprilu 2018 dejal, da je bil od tega 50 evrov strošek plač, okoli 15 evrov so predstavljali materialni stroški, preostalo pa stroški investicij (urejanje zaporniških prostorov), zdravstvenega zavarovanja – 6,58 evra na dan in zaposlovanja zaprtih oseb. Povečan strošek se kaže zlasti v investicijah v opremo in objekte.

Istega leta je vlada odobrila še 20 zaposlitev in podala predlog za še dodatnih 36. Medtem pa v domovih za starejše v Sloveniji po besedah Lekič Poljšakove primanjkuje zaposlenih za vsaj 30 odstotkov. Tudi hrana v slovenskih zaporih je po Podržajevih besedah nad povprečjem tistega, kar uživajo državljani na prostosti. Tako torej vse stroške “namestitve” plača državni proračun, v primeru oskrbe starostnika v domovih za starejše pa še zdaleč ni tako, saj stroške krije kar starostnik. Zaradi vse nižjih pokojnin in višjih stroškov domske oskrbe pa imamo vse več primerov, da razliko do polne cene v skladu s 100. členom zakona o socialnem varstvu plačujejo otroci oziroma občina (ta plačilo pogojuje s prepovedjo odtujitve in bremenitve nepremičnine) v primeru, če tudi otrokom ne ostane dovolj sredstev za plačilo obveznosti do polne cene domske oskrbe.

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob (Foto: STA)

Brezplačno izobraževanje za zapornike, fitnes, gledališke predstave
Lucija Božikov
, vodja sektorja za tretma, se zavzema za to, da morajo biti “zaporniki čim bolj vključeni v življenje zunaj zapora”, zato posebno pozornost namenjajo njihovemu izobraževanju. Obsojencem tako omogočajo, da brezplačno pridobijo izobrazbo, znanja in veščine. “Tako dobijo lahko certifikat za na primer viličarja, varilca itd.,” je navedla. Zaprte osebe preživljajo prosti čas v različnih organiziranih dejavnostih, kjer imajo pomembno vlogo tudi ustvarjalne delavnice in razni dogodki, kot so koncerti, recitali, gledališke predstave, predavanja, pogovori, razstave, modne revije in podobno, so povedali v Ursiksu. “Zaprte osebe lahko skladno s hišnim in dnevnim redom zavoda uporabljajo tudi TV-sprejemnike in računalnike.” Tudi v zaporniškem fitnesu se lahko urijo kar dvakrat na dan.

Takšno je torej stanje v slovenskih zaporih, medtem ko si “tisti, ki so na prostosti”, morajo sami plačati fitnes, karte, gledališke predstave in koncerte, izpit za viličarja ali varilca, medtem ko si morajo starostniki, ki so celo življenje delali in plačevali davke, sami plačati oskrbo v domovih – od hrane, zdravstva, nege –, imajo vse to zaporniki zastonj.

Foto: iStock

Čas za spremembo, kje je ministrica Andreja Katič?
“Naj si zaporniki zaslužijo denar, ki ga država porabi za njihove stroške. Če moramo vsi delati, da se lahko preživljamo, naj delajo tudi zaporniki,” se je glasil predlog na spletni strani Predlagam.vladi.si. Odgovor ministrstva za pravosodje pa je bil, da bi bilo “obvezno delo zaprtih oseb v nasprotju z zakonodajo, saj je že v ustavi prisilno delo prepovedano”. Poleg tega je zakonsko določeno, da zapornik ne plačuje stroškov za svojo kazen. Mnogi so prepričani, da bi bilo za davkoplačevalce pravičneje, če bi vsi zaporniki kazen odslužili z družbeno koristnim delom. To pomeni opravljanje dela v korist lokalne skupnosti, humanitarnih in drugih organizacij, ki opravljajo nepridobitno delo, saj je delo v splošno korist bistveno bolj human način kaznovanja kot zapor.

Lana Božič

 

 

 

 • Slovenec

  Noro. Vsak je vreden več kot Slovenec na slovenski zemlji. Sramota.

  • Andrej

   Ja. Slovenci se na volitvah tako odločamo. Že skoraj 30 let.

 • karpelec

  Torej so pri nas zaporniki zaščiteni kot kočevski medvedi. Ubogi mi narod, kaj moramo vse prenesti.

  • mona lisa

   Zaščiteni so zaporniki, migranti in lopovi ki kradejo miljone. Udri pa po delovnem narodu in jim jemat vedno več. Tako se to dela v tej prekleti državi. Najmanj ima tisti ki pošteno dela in je pošten.

   • neuralink

    Kdo krade? Mogoče kakpen ubogi revež pa res, ker je napumpan z butastimi stereotipi in lažmi, sicer si vsako leto sposojamo milijarde za delavce v velikih podjetjih, ki prigarajo edino izgube in doplačujemo kmetom za hrano, ki je še zase ne pridelajo dovolj. Celo državo so si samoprilastili nekdanji politični direktorji in visoki udbaši, brez lastnega vloženega centa oziroma prebite pare, ti nabijaš pa o tatovih kokoši in retardom, ki so samo logična posledica hude vojaško policijske diltature. Vidiš, zato nedolžni nastradajo, točno zaradi takih naivnih in ubogljivih idiotov, ki nimajo lastne pameti, jih je pa zato veliko, so dobro opremljeni, oboroženi in tudi skrajno brutalni.

  • neuralink

   Sanjaš, saj ne kaznujejo največjih kriminalcev, očitno ne, samo razčlovečena goveda in neprilagojene reveže, v glavnem take, ki dploh nido krivi za kar jih skorumpiran režim obsoja po tekočem traku, brez vsake resnične obrambe in možnosti učinkovite pritožbe.
   Slovenija je democidna dežela in najhujša kršiteljica človekovih pravic v EU, naš primat ogrožajo edino hrvati, ki so šele začeli romati na civilizirana evropska sodišča.

   Nekateri samo ponavljat ,kar vam zaukazane avtoritete rečejo, sploh ne razmišljate in ignorirate realnost pred nosom, naše pravosodje in zapori so čisto nekaj drugega kot si predstavljate.

 • DMB

  Zakaj pa ne bi zaporniki opravljali družbeno koristnih del, saj ima vsak pravico do dela. Marsikdo jih opravlja oz. jih je kot pogojno kazen za kršitev zakona.
  Če pa ” naša ” vlada skrbi za svoje zapornike naj jih plačujejo sami iz svojih žepov

 • Waltter

  Članek z naslovom vred postane izredno zanimiv in v človeku takoj ustvari odpor in preusmeri njregovo jezo na določeno osebo in tako za tem na vlado. Ampak problem je poznan že od začetka obstoja samostojne Slovenije in vse vlade so imele možnost to urediti v korist upokojenscev ozr. starostnikov pa niso in to niti ena od njih ne glede katera je bila.
  Problem je večplasten in članek meša hruške ter jabolke med sabo kot da gre za isto vrsto sadja. Ampak ni vse tko kot je prikazano, to da v zaporih namenijo več za zapornika je povezano z drugimi dodatnimi stroški ki jih v domu starostnikov nimajo, njih do sedaj še noben ne rabi varovat z orozjem, ograjo in podognimi tehnišnimi sredstvi. To da jim omogočijo brezplačno šolanje je nekaj kar imajo vse države ne glede kje so zaprti (govorim o normalnih državah), enako v sistemu vključevanja kjer bi naj bila neka socializacija. Ne vpraša pa se mogoče novinar o tem kako je možno da je ob vsem vloženem še vedno velik delež povratnikov in izjemno mnogo konfliktov znotraj zapora med zaporniki.
  Sistem ne funkcionira niti pri starostnikih niti pri zapornikih. Zapori pa so pač zato ker bi naj država nekako odstranila tiste kriminalce in jih socializirala ter mogoče tudi pripravila na normalno življenje.
  Mogoče bo naslednji članek o tem kako pobirajo ljudje socilano podporo namesto da bi delali. Seveda novinarja ne bo zanimalo kje ampak samo naslov bo udaren…

  Pričakoval sem mogoče neke predloge rešitve kako bi mogoče uskladili to razmerje pa nič od tega, samo češ enim preveč drugim premalo? Torej ena posledica je že bila ko se dvigne minimalna plača takoj splazijo češ sedaj pa bodo podražitve in kaj je vlada naredila češ da delodajalci tega ne bodo prenesli in da se bo vse podržilo. Pa so se domovi za starostnike prav tako podražili in ne na račun boljše oskrbe ampak na račun plač?

  • Novakec1

   Taprvo pomislim na sovražni govor do teh debilov ki nam vladajo.

 • Anton

  zaporniki naj delajo, krampe pa lopate pa mrš na teren, če so bili dobri za traparije počet, naj pa enkrat za izjemo naredijo za družbo kaj koristnega. NIČELNA TOLERANCA!

  sarkazem press

  • SIMON ROZIC

   …v starih časih so gradili ceste, proge….danes bi jim bile s takim delom
   kršene človekove pravice! …

   • Muki Psiho

    Človeške pravice so se izrodile in postale orodje lenuhov barab,lopovov,kriminalcev in podobne zalege,da o politikih sploh ne izgubljam besed,seveda morajo biti pravoverni rdečuhi !

    • neuralink

     Človekove pravice so edino kar te loči od živali in bakterij.

     • branči

      poskrbi za človekove pravice tistih, ki nismo v zaporu, potem zagovarjaj kriminalce, ki so tam, obsojeni po lastni krivdi!

     • neuralink

      Za človekove pravice pri nas skrbi tajna policija, Varuha imenuje njihov šef Pahor, odgovarjajo pa visokih udbašem v Državnem zboru. V primeru, da bi bilo to moje poslanstvo in bi imel tako moč, bi vse slovence usmerjal neposredno na Evropskega Varuha ČP. obsojenim pa bi omogočil, da bi lahko rutinsko preskočili Vrhovno in Ustavno sodišče, da bi se lahko čim prej pritožili na Evropskih.

      Poglej komentarje, večina zna efino ponavljat nacistične stereotipe in sovražno vojaško propagando, ta narod sam sebi koplje grob, nisem prepričan, da se slovence sploh splača očlovečiti in rešiti, če pa nikjer ne vidim niti deset dobrih ljudi. Saj si sam rekel kaj je treba narediti s sadističnimi psihopati in izrojenimi barabami, Slovenija nikoli več!

   • neuralink

    Nikoli in nikdar niso zapornik in sužnji zgradili nič omembe vrednega, nadomeščalu so robote in volovsko vprego, načrtovali in gradili so vedno samo strokovnjaki in profesionalci. Danes imamo zato bagerje in žerjave.

    • SIMON ROZIC

     …a nisi bil Titov brigadirček (vse na roke in na obroke)

 • janko

  Abnormalno, kot pač VSE, karkoli počnejo rdečkarji. Ne vem točno zakaj, sem pa vedno mislil, da zaporniki delajo 8 ur dnevno in da ima družba tako od njih korist.
  Uvesti osem urni delovnik, obvezno!

 • AlojzZ

  Da sta v družbi sreča in blagostanje, je dal Stvarnik navodila. Par navodil se glasi:

  V potu svojega obraza boš jedel kruh, dokler se ne povrneš v zemljo, kajti iz nje si bil vzet. Zares, prah si in v prah se povrneš.« (1 Mz 3,19)

  Kajti ko smo bili pri vas, smo vam dali tole navodilo: kdor noče delati, naj tudi ne jé. (2 Tes 3,10)

  • Andrej

   Potem pa si je človek izmislil komunizem in vse postavil na glavo. In potem se čudimo, da nam ne gre.

 • SIMON ROZIC

  Vedno si obljubljam, da bom šel vsaj za eno leto v zapor, da si popravim
  finančno stanje z zmanjšanjem življenjskih stroškov ..ali v zapor ali med cigane!

  • Muki Psiho

   V zapor,ko si že na poti v domsko oskrbo !

 • Silka

  Zapori bi morali biti takšni, da si nihče ne bi želel biti tam. Je pa seveda kot v malo slabšem hotelu. Ko sam ne bom zmogel več, bom zagotovo prestopil mejo poštenega in zakonitega in šel v zapor na zastonjsko hrano, zdravstvo brez plačila dodatnega zavarovanja, čakalnih vrst pri zobarju in drugih zdravnikih. Celo zastonj me bodo vozili naokrog in na toplem in čistem bom. Bom vsaj proti koncu živel normalno.To priporočam vsem, ki ne zmorejo več.

 • est

  Če bi bilo kaj socialnega v tej naši lepi deželi, bi zapornik moral zaslužiti za svoje “hotelske ” usluge in še 1/2 oskrbe za starostnika.

 • tomven

  Država je resno bolna. To je ravidno že iz tega, da so lahko razne katić pa kopać mrak ministrice… Ni potrebno biti zdravnik..

 • Silka

  Ne hodite me obiskovat v zapor, da vam ne bom vzbujal nevoščljivosti. Raje le pridno delajte in boklonaj.

 • IZBIRA

  V celotnem obdobju samostojnosti je prioriteta oblastnikov kontonuitete kako se bo ohranila in utrdila oblast Partije in komunistična ideologija (financiranje, lastnina in suport: mediji, izobraževalni sistem in represivni aparat). Ostalo so drugorazredne teme.

 • Andrej

  Značilnost partijske države je, da ima čudovito ustavo. Iz nje uresničuje le tiste člene, ki utrjujejo njeno oblast. Ostale člene mirno ignorirajo, teptajo, kršijo. Pri narodu, ki se na volitvah s tem strinja, drugače ne more biti.

  • neuralink

   Ne obstaja oblast v Sloveniji, ki bi bila drugačna, saj so že vsi vladali, pa se ni nič spremunjalo.
   Ne more biti drugače, če pa je cel vrh države, upravnih služb in podjetij v tajni vojaški policiji. Država pa skorumpirana, totalitarna in izdana.

   • Andrej

    Definitivno ni res, da se ni nič spremenilo, ko je bila SDS na vladi. Ravno zato, ker so hoteli spremeniti so morali oditi. Se še spomniš, da so odvzeli “pravice borcem” in kaj so komunisti naredili, ko so zopet zavladali? To je samo en primer.
    V drugem delu imaš pa popolnoma prav. Komplet vodenje države, podjetij, ministrstev je tako globoko prepredeno z “našimi”, da rešitve verjetno ni več.

    • neuralink

     Pod vlado SDS je bilo skoraj najslabše, delno lahko že iz njegovih medijev razumemo zakaj, večino stvari si predstavljajo narobe. Na desni je zelo, zelo malo inteligentnih ljudi v stankah, pa toliko več med člani in podporniki, ki idiote zlorabljajo za lobiranje in porivanje zakonov, ki ustrezajo njihovim edinim podlovnim strankam in političnim silam iz tujine. Njih fašisti itak ne preganjajo, niti ne zaustavljajo po nepotrebnem, ne rabijo zakonov, ker jim nihče ne gleda pod prste, zanima jih samo denar.
     Kljub skrajni izrojenosti politike in ideologije, je bila vseeno daleč najslabša Pahorjeva vlada, šele takrat smo lahko slovenci videli kako zgleda prava policijska džamaherija, šele zaradi njegovih fašistov lahko razumemo partizane, ko smo se lahko na lastni koži prepričali česa vse je sposoben totalno gnil aparat. Z borci na čelu, ne kljub njim, ki jih častimo zaradi upora in boja proti istim fašistom kot so danes postali sami. Zakaj do dovolili, da.so se njihove družine in ožji prijatelji izrodili, to je pač njihov greh, zato zdaj ne maramo ne starih partizanov in zagotovo večina državljanov ne podpira te nove, lažne borce, ki do sramota za človeški rod, ne pa neki častni posamezniki.
     Zato Slovenije praktično ni več, ker ni alternativ, vse stranke so nepotistično zgrajene in same sebi namen, kot organizirana skupina posamezne družine pač lažje varujejo svoje interese in kriminalce. Tak režim je najlažje vzdrževati, kjer vsak skrbi za svoje socialne celice, problem Slovenije so slovenci, ki ne spadajo nikamor, po takih tolčejo vsi in jih je tudi čedalje več, dolgovi gnile države samo še naraščajo, ni za vse.

     • Andrej

      Rešitev je v opciji, ki jo trenutna oblast sovraži. Ravno zato, ker hoče spremeniti. Komunistom pa vedno, VEDNO odmeva iz ust: vsi ste isti…isti…isti… Poudarek je na STE. V resnici pa so oni isti. To je temelj Goebelsove propagande, ki jo komunisti odlično obvladajo. Človek se mora stalno spraševati: ali sem nasedel tej propagandi?

     • neuralink

      Ne razumem kaj bi rad povedal, SDS je vladala dvakrat, Janša je celo predsedoval Evropi, ne pomnim niti enega komunista, ki bi ga odstranili in omembe vredne reforme, razen kozmetičnih popravkov obstoječih, slabih komunističnih zakonov, sploh pa niso začeli postopkov proti nobenim političnim direktorjem in visokim udbašem, ki so jim potem seveda minirali obe vladi. Vidiš, komumisti so pa znali ven fukniti janševce, za njih pa to ni bil noben problem, kadar hočejo in kogar hočejo, na kakršen koli način, če se lahko tako izrazim.

      Ampak v redu, danes Janša nadzira vojaško policijsko represijo, povej mi en orimer, ko je nadzorna služba ugotovila kršitev človekovih pravic ali celo nezakonito rabo posebnih ukrepov proti nedolžnim civilom.

      Zdaj pa resno, ne znate vladati, ne znate pomagati ljudem in navdušiti množice, ne razumete nič, kaj bi sploh radi?

     • Andrej

      Mnogo ne razumeš. Ne razumeš niti tega, kakšen dan je danes in koga imamo na oblasti.

 • gabrijelobid

  Je pač tak strošek.Sem tudi sam razmišljal,da bi nekaj ušpičil pa ne bi moral skrbeti kako bom preživel z mojo penzijo.

  • neuralink

   Taki enostavno ne morete biti svobodni ljudje, samo rojen suženj je srečen, če je priklenjen na verige.
   Razmilsi raje, da bi se preselil v severno Korejo, ti še človekovih pravic ne rabiš, svoboda te samo zmede in naredi živčnega zgleda.

 • murgl

  Najbolj normalno bi bilo, da zapornik odsluži stroške “hotela” s svojim delom. Ce še kaj ostane pa to pripada njemu. Če noče delat pa se mu temu primerno kazen podaljšuje.

  • neuralink

   Nazadnje so s prisilnim delom kaznovali slovence nacisti, tisti izrojeni norci so verjeli, da delo osvobaja.

   • murgl

    Primerjati moj predlog z nacisti je na robu zdrave pameti. Res je, nacisti so do absurda zlorabilo rek “delo osvobaja”, vendar pa rek še vedno drži.
    Ne vem zakaj bi bilo nenormalno, da si zaporniki sami odslužijo stroške bivanja. A da si sami plačujemo hrano in stanovanje se ti pa zdi normalno? In nenazadnje tudi starostniki morajo plačati bivanje v domu. Ja res bi bilo ok, da bi to plačala država, a tudi v tem primeru bi moral nekdo ta denar zaslužiti, no in spet pridemo do delavcev v realnem sektorju.

    • neuralink

     Ne, pa ne drži, delo je sila na poti, sila je lahko tudi škodljiva ali gre v nič. Samo koristno delo je nekaj vredno, ampak po kakšni logiki bi lahko nekdo v zaporu služil kazen, sploh če gre za milijonske kraje in tisoče uničenih ljudi? Gremo računat, 2 evra na uro, po 16 ur na dan znede dobrih 30 evrov, pri čemer bi se stroški za zapornika najmanj potrojili, kdor dela tudi rabi več stvari.

     Prisilno delo je verjetno najhujši zločin človeštva, edina izjema je bil genocid, pa še ta je dejansko samo oblika zatiranja in uničevanja sužnjev. V imenu čaščenja lažnih vrednot dela, se da opravičiti vsako grozoto, celo pekel, ki pravzaprav ne stane nič. Koliko po tvoje stane gola skala, sendvič in potok z vodo, in kaj ti misliš, kam gre vsa neprodana, zanič hrana iz trgovinskih polic?

     • murgl

      Seveda se strinjam, da je samo koristno delo nekaj vredno, ne govorim pa jaz o tem, da bi moral nekdo odslužiti milijonske vsote, ker je to nemogoče. Čeprav bi za tatove do nekaj 10 tisoč evrov zahteval tudi to. zanimiv je zakonik Izraelcev izpred cca. 4000 let, ki dokaj dobro definira take delikte. Npr. : “Kadar kdo ukrade vola ali ovco in žival zakolje ali proda, naj povrne pet goved za vola in štiri ovce za ovco”. Brez dvoma se takrat krsti ni splačalo, no, pa mi ni žal za tistimi časi, da se razumemo.
      Jaz niti slučajno ne razmišljam od tipu dela, ki ga poznamo iz koncentracijskih taborišč, razmišljam pa o delu, ki je vrednota, in zakaj ne tudi v zaporu. Delo od katerega ima korist najprej zapornik in tudi država.

     • neuralink

      Razmišljaš o ideologiji človekšega dela, skratka. To je komplicirana materija, mogoče velja izpostaviti le kako se je koristno delo spremenilo z globalizacijo. Prej so ljudje racionalno skrbeli za svoje potrebe in s pomočjo denarja izmenjevali razne koristi, danes je delo z rokami navadna izguba časa in koristi nastanejo edino v tehnično opremljenih in visoko povezanih skupinah. Med delom posameznika in delom večje skupine je ogromna razlika, čeprav v obeh primerih govorimo o seštevku vseh sil, skupine ustvarijo neprimerno več in bolje. Dodano vrednost in sinergijo omogoča visoko razvita družba, ki določeno korist večkrat oplemeniti, skozi razne procese izmenjav. Za te učinke je ključna socializacija, bolj kot se ljudje svobodno družijo, več dodane vrednosti si lahko izmenjajo in bolje izrabijo vsa sredatva, ki so jim v razvitem okolju vedno na voljo.

      Druga stvar je afriška mitologija, zahojeni narodi enostavno niso več konkurenčni, tiste prazgodovinske morale, poenostavljene za idiote, že dolgo nihče več ne uporablja, danes se vse razčleni in gleda individualno, vsak posameznik in situacija je posebna zgodba. Preveč je ljudi, kdo lahko reče, da so njegove gore, gozdovi, morda celo nebo, voda ali sončna svetloba, to so neumnosti, osnovna etika je edino na kar se pe lahko zanesemo, v smuslu, da ni takih razlik med ljudmi, vsi rabimo neke iste stvari in določene tudi vsem škodijo enako, nobena družba ne more biti več popolnoma izolirana od ekonomije preostanka okroglega planeta.

      Načelno pa velja, pravično se je opravičiti, pojasniti zakaj je prišlo do zločina in nadomestiti materialno škodo, brez teh treh načel ne more biti odpuščanja in rehabilitacije.

 • Amerikanc

  Očitno so iz zaporov naredili pralnice denarja; podobne pralnice so bile včasih kazinoji. Če bi bila zaporska politika kot mora biti, bi morali biti zapori samooskrbni. Večina zaporov ima delavnice ter polja – njive. Kdor ni ne za eno, ne za drugo, bi lahko delal za javno upravo (na daljavo) – za njih je sprejemljiv ves kader, če samo Katičko pogledamo.

 • neuralink

  V vojaško policijskih džamaherijah, zapori sploh ne bi smeli obstajati, ker režim zapira predvsem svoje nasprotnike. Kriminalci in barabe so zaprti zraven samo zato, da nihče ne more trditi kako fašisti zapirajo samo nedolžne.

 • Silka

  Ko bom velik bom kriminalec. Če me dobijo mi bo šlo zelo dobro, če pa me ne dobijo, pa odlično.

  • neuralink

   Soloh ni res, cel represivni sistem je že dolgo kup dreka, naši zapori in kazenske sankcije so krivični pekel, dobro gre v kletki samo sodelavcem in ovaduhom režima, ki ne morejo živeti brez, da bi bili priklenjeni na verigo.

   Samo kompletni idioti lahko trdijo, da so naši zapori hotel.

   • antimur

    Nihče ne pravi, da so zapori luksus, tudi zdravstvo je v razsulu, toda denar za eno in drugo pa izginja in to zato, da se vzdržuje kučanistična okupacija, v nasprotnem bi zločinec in izdajalec Kučan s svojo golaznijo že zdavnaj bil preteklost.

    • neuralink

     Eno je propaganda, drugo je realnost.
     Slovenijo nismo osvobodili teritorialci ampak ljudska milica, katere šef je bil takrat Kučan, potem pa je njegovo vlogo prevzel Pahor.

     Vedno ste jezni na napačne, kar je razumljivo, ker režim zapira nedolžne in brezpogojno ščiti svoje, ne moreš vedeti kaj je res, ker je dokazno pravo v policijskih državah zgolj birokratska nevšečnost. Cel sistem je gnil, zato toliko stane, ker mora vzdrževati ogromno fašistov, ki živijo od državnega nasilja, korupcije in totalnega nadzora civilnega prebivalstva.

   • Morala

    Primerjaj zapore po svetu…

    • neuralink

     Se ne da, ker svet še ni civiliziran, lahko pa primerjamo zapore po EU in hitro ugotovimo, da dmo praktično najslabši, imamo tudi največ (zanič) sodnikov in najhujše kazni, pravega kriminala pa skoraj ni, ker večino organizira globoka država.

 • totex39

  Lopove je potrebno ščititi in jim nuditi ugodje še takrat ko so v zaporu.

  • neuralink

   Si prepričan, da krivosodje zapira samo res krive?

 • neuralink

  Če je verjeti vojaško policijskim statistikam, naša država zapravi dvakrat več denarja za migrante kot plačuje delavce.

  Skupno vsem tem skrajno poenostavljenim statistikam pa je, da v vsakem primeru vedno zasluži samo ljudska policija, ne delavci in ne migranti ne dobijo denarja, kar je v policijskih državah normalno.

 • antimur

  Kontičeva pizdurina Katička nam je uničila vojsko ( v smislu zdaj se pa branite, če imate s čim, mi imamo svojo vardo ZZB) in takšna kuzletina je postala ministrica za pravosodje. To je noro, Šarca je potrebno spraviti s poti, tako ali drugače. Da se pa kdorkoli iz vlade izgovarja na Ustavo RS je več kot nesramno norčevanje iz državljanov. Srce me boli, ko vidim kako kučanisti trgajo in cefrajo našo, slovensko ustav, boli me, kot da bi mi trgali dele telesa, ob tem se še pa hvalijo in norčujejo.

 • GverilaStyle

  na kriminalcih kriminalci kradejo

 • neuralink

  Fašisti razširijo ljudski glas, da so naši zapori hotel in idioti to avtomatsko ponavljajo v neskončnost, za lobotomiziran narod sploh ni važno kaj je res.
  Še Janša je rekel, da niso slabi, čeprav je bil zaprt po krivici in je hodil tja samo prespat, sicer je nadziral represivni režim iz kletke.

 • mona lisa

  To je še en bolan nesmisel te države. Upokojenci lahko le sanjajo o taki hrani in vegetirajo. Da ne govorim tudi o plačah marsikaterega zaposlenega . Zaporniki pa imajo odlično hrano in ves luksuz kot v hotelu. In še delat ne rabi. Pa ne sme jih biti preveč v sobi in tako dalje. Pa zapore gradijo ki so kot hoteli. Dajte no kakšen fitnes in vse ugodnosti. Hrana enostavna za preživetje, prisilno delo da odslužijo zapor, celice brez luksuza. To je zapor ne pa luksuz na višku brez dela.

  • 12345

   Imam prijatla v zaporu, skupaj sva kradla, njega so dobl, mene pa še ne.
   Napisal, da je v zaporu super, samo eno slabo stran mi je pa skritiziral ( ali ima prav, bo pokazal čas).
   Namreč, da med skupinskim tuširanjem ne smeš pobirat žajfe s tal, ako ti je ta bila spolzela iz rok.
   Napisal mi je dobesedno takole, citiram:
   “Takoj , še predno jo pobereš, ga fašeš.”

   • branči

    ja in to se pogosteje dogaja pozimi, ko so dnevi krajši, ane!

   • neuralink

    Zgleda so tam pazniki sami pedri.

  • neuralink

   Tebi de sanja, pa kdo ti je napumpal glavo, da se zaporniki bolje hranujo kot svobodni ljudje, ki so delali celo življenje?
   Mogoče včasih celo res, nekateri bi zgleda radi, da bi vam tiščali hrano dol po goltancu, kot se pirajo goske. Če bo kaviar, verjetno lahko, boš vsaj enkrat dobro jedla, a ne.

 • Ros

  Ko je boj za oblast in nabiranje glasov pomembnejše od ljudi in kvalitete življenja.
  Oblast in plače imajo, stari naj pa čim prej crknejo, ker so samo strošek. Od zapornikov lahko na daljši časovni rok računajo na njihov glas na volitvah. Ker je to vse kar jih zanima.
  V resnici pa so sami sebe zasužnili, te naši levičarji. Ko jih vidiš, so na daleč čisto normalni ljudje, od blizu pa tako polni tesnobe, strahu, kar panike, češ, če se kaj spremeni, da ne zdržim v njihovi bližini tudi 5 minut. Ta sistem, ki ga udejanja slovenska radikalna levica je bolj podoben zaporu in duševnemu suženjstvu, kot čemu drugemu. Zlate kletke so si postavili. Zlate kletke, ki temeljijo na indoktrinaciji in zlu, ki se je gojil 100 let z vsemi možnimi totalitarizmi. Razkošje, ki ne more zapolniti utesnjene duše.
  Samo desnico bi povabili za pogajalsko mizo in bi bilo vsaj pol stvari rešenih. V letu ali dveh. Tako pa samo tlačijo to svojo tesnobo, sumničavost, paranojo in strah. Za njihovo informacijo; Desnica je že večkrat vladala v Demokratični Republiki Sloveniji. In razen narkomanov, nihče ni čutil kakšnega pretiranega pomankanja. Morda je levica čutila pomankanje “pomembnosti” in “večvrednosti”. Zakaj le? Ker se čutijo edine poklicane, da rešijo ta svet. Pa niso. Le kako lahko kdo živi s takšnim bremenom; “Le jaz lahko vodim in rešim Slovenijo in svet”. Pa to so blodnje in norost.
  Ali resnično želite, da Slovenija postane manj razvita in bolj narkomanska kot Albanija? Zakaj?

 • VERZIFIKATOR

  Tone Starostnik

  MOJ VZORNIK

  V domu sem, omagal sem od dela,
  pokojnina žal ne zadostuje,
  sin dodatno mi za dom plačuje,
  čaka, kdaj Matilda me bo vzela.

  Kljub starosti pa za ideale
  sem dovzeten karseda še vedno,
  vzornika imeti res je vredno,
  da ideje bi meso postale.

  Vidim ga, še petdeset jih nima,
  treba delati mu ni nikoli,
  fitnes, razvedrilo, malce v šoli
  čas zapravlja, res ugodna klima.

  V prostem času rad je mečevalec,
  pa tekač, igralec, recitator,
  na reviji modni moderator,
  vse zanj plača davkoplačevalec.

  Štirikrat je vrednejši od mene,
  tolikokrat več državo stane,
  vsega na pretek je, časa, hrane,
  zlepa nima fant skrbi nobene.

  Ta mladostnik moj je velik vzornik,
  če bi mogel, brž bi z njim zamenjal,
  isto bi kot on vse dni počenjal,
  vzornik moj slovenski je zapornik.

 • mona lisa

  Najboljše je da upokojenec ki ne more živet s revno penzijo stori kaznivo dejanje in si na stara leta privošči hotel v zaporu. Bo dobro jedel imel ves luksuz zunaj bi pa samo životaril in jedel kruh in vodo z revščino od penzije.

  • neuralink

   Ti bi poštenemu, častnemu človeku, na stara leta vzela še odnovno dostojanstvo. res lepo razmišljaš. Ampak svoboda je za človeka vse, brez svobode ni življenja, ne obstaja dobra kletka, niti če je iz zlata, pa so naši skorumpurani zapori neskončno daleč od hotela. Mar ne bi bilo bolj logično pomilsiti, da je korupcija uničevala ljudi skozi celo življenje in bi jim bilo treba vsaj pred smrtjo dati mir, ni velike razlike med nadzorovanimi socialnimi objekti in getom, itak cela država deluje kot ogromen gulag.

 • RATATA

  Pri sedmdesetih umor za trideset let in doživiš stoto z doto 79 ojrou na dan.

  • neuralink

   S starostjo čas itak teče čedalje hitreje, najprej se ponavljajo dnevi, nato meseci, potem ne ločiš več že leta, tudi 30 let mine kot bi pihnil.
   Depresija dokazano skrajšuje življenje, čeprav čas zato ne teče čisto nič drugače, ampak v glavi ni ure. Vsak dan se mora zgoditi kaj novega in po možnosti lepega, potem de tudi na stara leta zdi, da si živel večno in ne bo nikoli konec.

   Kazen pri nas še daleč ni samo zapor, beri članek in poslušaj pametne ljudi, nikoli se ne neha, vojska in policija sta povsod okoli tebe, vsi smo obsojeni na najvišjo možno kazen. Ogromno jih je, vsi živijo od državnega terorizma, če si njihov, se ti kaj slabega itak ne more zgoditi, nihče te ne goljufa in se ne dela norca, če nisi, ti pri nas nihče na svetu ne more več pomagati, žal.

   • RATATA

    Ja hvala za krasen oris stanja. Nisem njihov, sem naš in zato mi vsi njihovi nekaj hočejo, iz mene delajo norca ter me goljufajo. Torej sem že redno kaznovan in zato nergam.

    • neuralink

     Če je to res in misi samo butast in razvajen, kar ti načelno verjamem glede na tvoje komentarje, potem so tudi tebe že izbrisali in obsodili na dosmrtno.
     Pri nas ne bo več nikoli bolje, lahko si olajšaš položaj, če boš delal in ovajal za fašiste, ampak potem je mogoče bolje razmisliti o skrajnem izhodu, ker bi te zasovražili še nedolžni in boš na koncu pluval samega sebe, če si človek, njihov pa itak ne moreš postati nikoli.

     • RATATA

      Le butast in razvajen sem. To mi je čisto zadosti, ker sem ob osnovnih dveh lastnostih tudi skromen in zahojen houdre.

 • macon

  Ma kako humanitarno delo, ker velikega dela zapornikov ni za spustiti med ljudi, ker bodo kradli in podobno. Hlode naj valijo v dolino pa žaklje naj nosijo.

  • neuralink

   Tudi ti se potem verjetno strinjaš, da je bolje uničiti sto nedolžnih kot izpustiti enega samega krivega.

   Idiote pa res ni za spustiti na svobodo, ker si vse poenostavijo, obrnejo na.glavo in posplošujejo do skrajnosti, že eden pameten jih spravi ob pamet. Idioti trdijo pa ravno obratno, že ena baraba jim naredi več škode kot jo lahko potem sanira sto bedakov.

 • zamaškar

  Ali je bila gradnja ruske kapelice tudi ustavno sporna?

  • neuralink

   Za bedno kapelico ne vem, ampak suženjsko delo zagotovo ni nekaj, kar bi lahko slavili.

 • Drago

  Jp, zaponiki so krivi za slabo stanje pri oskrbi starejših. dajmo jih na kruh in vodo in prisilno delo, pa se bo situacija v domovih starejših občanov naenkrat čudežno izboljšala. Manipulacija, za otroke in volilce SDS.

  • neuralink

   Sds ne zanima kaj je res, samo kaj so indoktrinirani ljudje pripravljeni verjeti brez preverjanja in razmišljanja.
   Tudi oni so pošiljali nedolžne v zapor in ob enem represiji višali plače, tudi oni poberejo vsa sredstva za migrante, potem se pa derejo koliko jih to stane.

  • branči


   Arbeit macht frei”! brezdelno bluzenje pomaga producirati komentarje ala “drago”!

 • Skrajno Desni

  Tista goveda ki so pisala ustavo so točno vedela kdo bo v teh zaporih, pošten delaven upokojenec ni bil v zaporu.

  • neuralink

   Ustava je v redu, tudi zakoni so podobni evropskim, le da so naše kazni za tretjino višje od povprečja.
   Praksa je pa čisto nekaj drugega, režim dela vse kar pripisuje najhujšim kriminalcem in teroristom, če rečem samo na kratko.

 • Morala

  Na žalost, že dolgo pravim, da je zapornikom lepše kot pa nam ubogi raji. Kot, da živijo v hotelu. To zame ni zapor!

  • neuralink

   Ti nimaš sto pik.

   Po kakšni logiki ti je lepše v kletki kot na svobodi, tudi če je iz zlata, si sploh človek?

   • Morala

    Ti pa niti ene pike…

    • neuralink

     Lepo, si le rekla nekaj nazaj, ker sem bil neramen, te osnovna etika sploh ne zanima. Škoda, ker se ne pogovarjamo nič osebnega, smisel debate je razbiti neresnične mite in stereotipe, ne za vsako ceno braniti neko svojo namišljeno integriteto in ugled, ki ga itak nimaš, če se moraš skrivati za močno poudarjenim egom. Tvoj odnos do svobode pove o tebi več.

  • 12345

   Lahko imajo še tako dobro hrano, vendar jim po mojem ne tekne.
   Apetit ima samo SVOBODEN Človek.
   Ja, prav vidiš- Človek z veliko zač.
   Predstavljaj si sebe s kuglo na nogi, pred teboj pa dunajc.
   Bi ti jedla?
   Men verjemi, da ne.

   • Morala

    Kriminalci si ne zaslužijo vsega kar imajo v slovenskih zaporih…

 • neuralink

  Zapir je hotel, tam vam bo bolje kot doma, doživeli boste več lepega kot na svobodi, točno tako je nacistična sovražna vojaška propaganda lagala judom, preden so jih nedolžne deložirali, rubili in deportirali v geta. Potem so nemškemu narodu lagali, da jih geta preveč stanejo in so judi leni, najboljše je bilo, če jih milostno usmrtijo, sicer bo cel nemški narod delal samo za zapornike.

  Slovenski narod ni samo neskončno butast, po 80 letih vojaško policijskega terorja in korupcije, smo naravnost izrojeni.

 • Objektivno

  Zapori so državice v državi, kjer se obrne na desetine milijonov vsak mesec.

  • Mademoiselle Ava

   Ja, predvsem z nelegalnimi posli.

   • Objektivno

    Posli zapornikov v zaporih so mikro zanemarlji napram poslom, ki jih obrne uprava zaporov.

 • Janez Kepic-Kern

  Tudi zgornja
  “žal” miistrica
  je verjetno samo zaradi – nje potencialne “škodljivosti”
  potrebena- pozornosti.

  Nikakor pa podobno
  kot spodnji “PAULUS”=VERJETNO – F. TUNEK – NI “VREDNA” NAŠE POZORNOSTI.

  “Reichsminister Von Paulus”
  ni
  vreden MOJE, NAŠE, VAŠE – pozornosti !
  Zagotovo – NE !
  Ne vem,
  kje je našel podatek, da naj bi bil – IZ STALINGRADA -znani general Paulus
  kar
  nekakšen – Reichsminister.
  To, miniister realni – Paulus – nikoli – ni bil.
  Uradno je imel tak naziv:
  WERMACHT GENERALFELDMARSCHALL.
  V feldmaršala – je Hitler povišal – svojega “pisarniškega generala”,
  ko ga je poslal – PO KOSTANJ V ŽERJAVICO – v Stalingrad.
  Oče
  Friedricha PAULUSA je bil učitelj, nikakršen – NEMŠKI PLEMIČ.
  Predpono
  “von”
  so mu – kar pritaknili – NESOLIDNI ZGODOVINARJI,
  ker so PAULUSU
  – v šali govorili “LORD”
  – ker je bil le poročen z neko mednarodno, realno PLEMKINJO.
  “ŽAL NAŠ” –
  verjetno ex KP, ZK – PROVOKATORČEK – PA KAR – KOT MAČEK MURI,
  PREBERE IN PREPIŠE – VSE – NA KAR NALETI.
  Celo predpono
  “von” – piše – kar – “Von”.
  Skratka?
  Zelo “neelitne” – “komentatorje – žal
  – imamo tu, na tem OK E-PORTALU NOVE24TV ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  Torej
  – “Von Paulus” – ni VREDEN – NAŠE, VAŠE – POZORNOST.
  Samo zelo površen, maloveden – prepisovalec
  N PISAČ – VERJETNO – PO NAROČILU – JE – PAČ. Se zdi

 • šrauf

  Zapor na Dobu ima kmetijsko posestvo. Svoj čas so imeli,če se prav spomnim,okoli 20 ha sladkorne pese. Za njeno spravilo so najemali zunanjega izvajalca(kombanj), kljub temu,da so imeli na razpolago več stoglavo dela zmožno množico.

  • neuralink

   Predstavljaj si, da si lastnik svoje obrti, vendar ne moreš sam izbirati svojih delavcev. Potem ti pošljejo dva, ki sta pripla dejansko pošteno služit denar in pet takih, ki se hodijo k tebi samo zajebavat in jih delo sploh ne zanima. Vsak podjetnik ti bo rekel isto, če ne gre drugače, raje plača iz svojega, da tistih idiotov sploh ne vidi več, dobrim delavcem pa bi z veseljem dvignil plačo, če ne bi moral zraven plačevati še nesposobnih barab, ker itak delajo še za njih.
   Smisel kazni ni poniževanje in mučenje, to delajo samo norci v koncentracijskih taboriščih in delavskih gulagih, kjer je taka država najhujši zločinec od vseh in so zadnji, ki bi imeli moralno pravico koga kaznovati.

 • neuralink

  Par kritičnih opazk.
  Država je skorumpirana, kdor ni povezan, ne more zaupati pokvarjenemu sistemu.
  Po moje, si ne znaš niti zamisliti kako pokvarjeni so nekateri ljudje.
  Oboje je narobe, uničevati nedolžne in pustiti kriminalce na miru oziroma jih celo rekrutirati in zaposliti v državnem aparatu.
  Človek v zaporu ne rabi ničesar razen hrano, ki je lahko en sendvič na dan in vrč s čajem, in osnovno higieno, brez katere lahko živ zgniješ. Smisel kazni je pokora za hudobijo, ne delo, lahko pa tudi, če se hoče kdo zamotiti s kakšno popolnoma nekoristno in nepotrebno dejavnostjo, ko je jasno, da denar v zaporu ni vreden nič in v kletko ujet človek ne more imeti nobene koristi od svojega napora.
  Govorimo o dveh vrstah ljudi, eni so si zaslužili kazen, drugi so bili obsojeni in kaznovani po krivici, ne zadlužijo si vsi iste usode. Načelno pa velja, v kletko se zapira goveda in zverine, ne ljudi.

  • montyamp

   Kaj pa tiste ki so ubili Krambergerja ???
   A tiste pa postavimo za precednike države ???
   Butl , Kitajci dajo lopovu vrečo na glavo in javna usmrtitev , tudi za take ki zagovarjajo lopove , zato idi v Albanijo , Kitajska te čaka .
   Lep pozdrav iz Švice .

   • neuralink

    Kaj pa s pašteto namazan kruh, kaj pa tisto, kaj pa ono, spet si v maniji.
    Kaj tebe briga en Kramberger, kaj imaš ti z njim, mogoče si ti lovcu točil šnops in ga bodril, da nekaj je treba narediti, sicer taki kot si ti ne bodo dobili glasov.
    Kitajska je najbolj totalitarna država na planetu, kjer so vsi in vse neprestano pod nadzorom partije, državljanstvo pa se meri s posebnimi socialnimi računi in točkuje. Mi smo bolj podobni Savdski arabiji, kjer ti sultan odreže glavo z velikim mečem, če de pregrešip zoper talibansko pravo. Ampak menda smrtne kazni že dolgo niso izvršili, ker se v verski đamaheriji kaznuje progresivno, vsi veliki grešniki prej umrejo naravne smrti.

    Kaj pa Janša, če se že greš, a samo njega so po krivici obtožili in zaprli, ni nihče drug nedolžen gnil na Dobu? Potem pri nas še ni tako slabo, a ne.

    • montyamp

     Murglosrbi tam ne gnijejo , so gnili že brez zaporov , od mešanja koke .
     Ti zagovornik atentatov si verjetno tisti srbin , dve zgodovinski fazi zaostalo rasno smeče .
     Od vrtanja po nosu imam več koristi kot od debate s teboj .

  • Mademoiselle Ava

   No ja, vsekakor je v zaporih več tistih, ki so si to zaslužili, kot tistih, ki so tam po krivici. Tudi za sendvič in vodo in ostale stvari…Mora nekdo plačati ali ne? Davkoplačevalci, tudi za paznike plačajo davkoplačevalci, tudi za socialne delavke plačajo davkoplačevalci…Za vse.
   Seveda moj predlog je utopija, ker so vsi med seboj povezani kriminalci z vodstvom in obratno, ni nobene avtoritete, higiene upravljanja…
   Da pa so ljudje pokvarjeni….Pa vem zelo dobro. :)

  • Objektivno

   Najbolj pokvarjeni so na prostosti.

 • baubau

  Slovenske starostnike je torej treba tako kot zapornike ustavno zaščititi! Takoj!

 • Vojteh Dovč

  Andreje Katič se sklicuje na ustavo!?——na kaj bi se pa sđs skliceval??????

  • neuralink

   Iz naše armije ni in nikoli ne bo prišlo nič dobrega, mors je mati vseh afer.

 • montyamp

  Občinska tajnica — ministrica , hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa………

  • neuralink

   Še sreča, da ni spet kakšen obramboslovec, mesar, zapit kmetavzar in propadli gradbinec.

 • Vlado77

  Očitno je treba zakon spremeniti. Hrana naj bo na nivoju dokov upokojencev ali nižje. Fitnes,TV pa le za plačilo- zato bi jim morali nuditi možnost zaslužka v zaporu. Nenormalno je , da tisti s 500€ ali manj plačujemo za njihovo udobje ,ki si ga sami ne morejo privoščiti. Zaradi tega za tiste ki živijo na robu zapor sploh ni kazen

 • me

  Ga. multipraktik.
  Diletantstvo…..levuharsko.

 • xtc

  Dejmo malce trezneje,dokler bodo aresti hoteli bo pač takole.
  Najpreje najtežje kriminalce in povratnike,od posiljevalcev,rppoarjev ,bank,serijskih morilcev,pedofilov in drugih dosojenih na dosmrtne zaradi povratništva-samo še na vislice,nepopravljivi,ogromen rizik in strošek varovanja,one do dosmrtne,ki še niso povratniki,pa na prisilno delo s katerem morajo pokriti svoje stroške bivanja svoje “rehabilitacije”,kdo se upira samica,zmanjšanje hrane ipd.Tisti,ki pobegne iz zapora in je ujet,samo štrik,ni možno nikakršnih pritožb ali podobno.
  Pa boste videli ,če bo toliko problematičnih.

 • Janez Kepic-Kern

  12345, MM AVA ITD.

  ŠALA

  Eh, eh – F. TUNEK
  TI
  IN TEH TVOJIH – TISOČ – VZDEVKOV !
  VALTER B. ITD, HUGO, PAULUS ITD. ITD.
  A
  NJIH – UČINEK JE TAK –
  KOT BI SE
  EX KP, ZK – STANE DOLANC – namaskiral – V BALETNO BALERINO !
  Kljub
  belim krilcem baletke
  – bi vsi takoj – prepoznali , PREPOZNALI,
  DA GRE ZA EX KP, ZK STANETA DOLANCA ! V baletni oblekci. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE