fbpx

Ličina se še vedno izogiba organom pregona

Ljubljana, Trg republike. Anis Ličina na protestnem shodu pred državnim zborom. (Foto: STA)

Vse kaže na to, da se je Anis Ličina odpravil na “izlet” v neznano – sodišče je zanj namreč odredilo pripor, o čemer pa je bil menda še pravočasno obveščen. Dobro obveščeni viri so nam sporočili, da naj bi se temu izognil s pobegom nekam čez mejo, na sodišče pa namerava poslati svojega odvetnika Miloša Zarića in na varnem počakati, kaj se bo zgodilo. Ličina je imel spomladi težave tudi v Avstriji, kjer so ga aretirali zaradi suma storitve kaznivih dejanj, povezanih s trgovanjem s prepovedanimi drogami. 

Ljubljansko okrožno sodišče je Anisu Ličini, ki mu po poročanju STA sodijo zaradi domnevnega trgovanja z drogo, odredilo pripor. Sicer naj bi ga povezovali tudi s tihotapljenjem prebežnikov, policisti pa so ga ovadili še zaradi organizacije nasilnega protestnega shoda, do katerega je prišlo 5. novembra lani. Ličina se je do zdaj branil s prostosti, vendar pa je nekajkrat že izpustil obravnave in s tem pokazal nespoštovanje sodišča – tako je odločil senat sodišča in mu zato tudi odredil pripor. Na glavni obravnavi minuli torek je na opozorilo sodnika Srečka Škrebca pojasnil, da se sojenj ne namerava udeleževati. Po daljšem premoru med glavnim sojenjem se Ličina ni več vrnil na obravnavo, zato se je sodnik posvetoval s tožilko Tamaro Gregorčič. Ta je predlagala, naj sodišče odredi prisilno privedbo, če bi bil neuspešen, pa pripor. Na koncu je sodnik odredil pripor zaradi neupoštevanja sodišča in tudi zato, da bi zagotovil navzočnost Ličine na sodišču.

Minulo sredo so v Ljubljani potekali anticepilski protest, ki je zvečer postajal vse bolj podoben novembrskemu. Tokratni protest je sicer organiziral kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović, o katerem smo nedolgo nazaj pisali, da prijateljuje z Ličino – na Petrolu v Kranju so ju pogosto videli skupaj piti kavo, skupaj sta se tudi slikala na enem izmed protestov. Ličina je na Facebooku povedal, da sicer ni v priporu, vendar pa se zaradi situacije s priporom žal ni mogel udeležiti anticepilskega protesta. Kar pa seveda ne pomeni, da ni iz ozadja tudi tokrat pomagal pri organizaciji – vsaj nasilnega dela, zaradi katerega so policisti ponovno morali uporabiti vodni top in solzivec. No, nedolgo za tem se je izkazalo, da Ličina v resnici sploh ni več v Sloveniji, po neuradnih informacijah naj bi pobegnil čez mejo, da bi se izognil priporu. Vprašanje je, ali so naši organi pregona to sploh že opazili, na to temo se namreč ni oglasil še nihče. Ličina je na Facebooku tudi napovedal, da se bo z Nova24TV kmalu podal na sodišče. “To bo proces, da jih bom osramotil pred celo slovenijo, sploh pa s pomočjo nekdanjega zaposlenega tam ne bo težko,” je dodal. Očitno mu ni všeč, če se o njem piše resnico. Ličina sam sicer tudi pravi, da je odšel le na morje in da gre za netočne informacije.

Zoran Stevanović s prijateljem Anisom Ličino

Problem z Ličino bi bil v drugih državah hitro urejen
Obtožnica skupno sicer bremeni 33 oseb, od katerih je 19 že obsojenih. S tožilstvom so namreč podpisali sporazum oziroma krivdo priznali. Še štirinajst obtoženih oseb, vključno z z domnevnim vodjo kriminalne združbe – Alešem Zupančičem, ni priznalo očitane jim krivde, zato se jim sodi po rednem postopku. Po navedbah tožilstva naj bi bil Ličina Zupančičev kurir. Neimenovani pravni strokovnjak je za naš medij povedal, da gre v primeru Ličine za neučinkovit slovenski pravosodni sistem, policije itd. “Če bi se to dogajalo kje drugje, denimo v Nemčiji ali Franciji, bi zadevo hitro uredili,” je dejal in povedal še, da je o tem prepričan, ne zna pa pojasniti, kdo in zakaj ga ščiti, zadeva je po njegovem mnenju res čudna.

Sara Kovač