fbpx

Ljubljanski porodnišnici zopet priskočila na pomoč zasebna podjetja: tokrat donirali komplete oblačil za novorojenčke!

Foto: UKC Ljubljana

Zasebni podjetji DM Drogerie Markt in Orbico sta ljubljanski porodnišnici donirali kar 710 kompletkov oblačil za novorojenčke. Prav tako je sredi najhujše vročine porodnišnici z donacijo klim na pomoč priskočilo zasebno podjetje Bauhaus. Če bi bilo javno zdravstvo tako super urejeno, donacij zasebnikov ne bi potrebovali, namesto tega levičarji svojim zagovarjajo državne monopole in izganjajo podjetnike v tujino ter jim grozijo z nacionalizacijami!

Vse slabši sistem državnega zdravstva se ne glede na naraščajoče količine denarja, ki ga zmečemo vanj, vse bolj zanaša na donacije posameznikov in podjetij. Tokrat sta podjetji DM Drogerie Markt in Orbico v okviru dobrodelnega projekta “Ljubezen na prvi dotik” Porodnišnici Ljubljana Ginekološke klinike UKC Ljubljana donirali 710 kompletkov oblačil za novorojenčke. Mag. Peter Požun, poslovni direktor Ginekološke klinike, je ob tem povedal: “V Porodnišnici Ljubljana (klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana), ki je osrednja slovenska porodnišnica, se rodi več kot tretjina slovenskih otrok. Nismo samo največji v državi, smo tudi porodnišnica, kjer spremljamo in zdravimo najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in novorojenčke iz ljubljanske regije in vse Slovenije. Glede na to, da je sredstev vedno premalo, smo veseli, da se odzovete, ko kaj potrebujemo. Veseli smo vas vedno, ko pridete.”

Denarja vedno več, storitve vse slabše
Ne glede na vedno večje količine denarja, ki ga davkoplačevalci in zavarovanci zmečemo v državni zdravstveni sistem, je ta vedno slabši. V mnogih primerih smo tako morali poročati o zbiranju zamaškov, s katerimi se plačujejo zahtevne operacije v tujini, ki jih v Sloveniji ni mogoče izvesti, ZZZS pa v številnih primerih ne želi kriti stroškov zdravljenja. Prav tako smo nedavno morali poročati tudi o tem, kako je sredi najhujše vročine zasebno podjetje Bauhaus ljubljanski porodnišnici priskočilo na pomoč z donacijo v obliki klim. Bolnišnice so v veliki meri še vedno neklimatizirane, saj v času socializma pač niso razmišljali o tem, prav tako pa tistim, ki bogatijo na račun zdravstvenega sistema in preplačevanja npr. žilnih opornic, ni prišlo na misel, da bi kaj donirali.

Razlog za razmere: preveč socializma!
Problem našega zdravstva pa so tudi vse daljše čakalne vrste. Tako kot smo nekoč, v časih socializma, čakali pred trgovinami v vrstah na kruh, zdaj čakamo v vrstah na zdravnika. Ne glede na to, koliko denarja bomo vrgli v zdravstveni sistem, kjer je država monopolistični izvajalec, bodo vrste, korupcija in neučinkovitosti delovanja obvezen sestavni del takšnega sistema. Medtem pa skrajno leva koalicija pod vodstvom Marjana Šarca želi še krepiti vlogo države v zdravstvu, t. i. nadkoalicijska stranka Levica pa poleg zagovarjanja monopola države na področju zdravstva z davki na nivoju kazenskega odvzema premoženja in grožnjami z nacionalizacijo celo podi podjetnike iz tujine, pri čemer resno izstopa Miha Kordiš.

Levičarji nimajo pojma o zdravstvu
Problem našega zdravstvenega sistema torej ni premalo denarja, ampak prevelika vloga države v njem. Univerzalno dostopen zdravstveni sistem namreč lahko v pretežni meri vključuje zasebne izvajalce in v omejenem obsegu državne. Z enakimi težavami kot slovenski zdravstveni sistem se spopada tudi britanski National Health Service (NHS), kar je za bogato državo, kot je Velika Britanija, prava sramota. Pri Institute of Economic Affairs (IEA)vodilnem britanskem think-tanku za ekonomske zadeve, namreč ugotavljajo, da je zaradi državnega lastništva NHS tako neučinkovit, da Veliko Britanijo stane več tisoč življenj letno, prav tako ocenjujejo, da ne bo pomagalo niti vsakoletno povečevanje sredstev za 20 milijard funtov, ki bo trajalo do leta 2024 in ga je letos napovedala britanska premierka Theresa May. IEA pri tem ugotavlja, da se ne glede na splošno visok življenjski standard Velike Britanije NHS na mednarodnih primerjalnih lestvicah vedno znajde v spodnji tretjini, ob Češki republiki in Sloveniji. Alternativi torej nista popoln državni zdravstveni sistem in nedostopen ter drag zasebni zdravstveni sistem, pač pa lahko univerzalno dostopno zdravstvo uspešno zagotavljajo tudi zasebni tekmeci, kot so dokazali v Švici, Izraelu, Nemčiji in na Nizozemskem, na primer.

Da pa levičarji nimajo pojma o tem, nazorno prikazuje tudi spodnje sporočilo z uradnega Twitter profila Levice, s katerim davkoplačevalce straši pred privatizacijo:

J. Ž.