Medijska “flajšmašina” Tarča

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič. (Foto: Posnetek zaslona)

Včerajšnja Tarča je zopet postregla z neresnicami, zavajanji in skakanjem v besedo le vladni uslužbenki. Govora je bilo, oziroma bolje rečeno, izvajali so gonjo proti ukrepom v kulturni dejavnosti med epidemijo. Gostje so bili Peter Srpčič, Vladimir Rukavina, Dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo in glasbenik, ki je protestno v predsedniški palači igral z vklenjenimi rokami, Sašo Gačnik. Tarča Tarče je bila cerkev, naravni sovražnik revolucionarjev na RTV, ki so želeli uprizoriti, da so verski uslužbenci dobili nekaj kar umetniki niso. Kar je laž. Politični analitik Mitja Iršič je razkril vrsto njihovih laži, za katere so vedeli, da so neresnice, ker jim je Iršič pred oddajo vse razložil, a so jih vseeno servirali javnosti. Poglejte kako deluje medijska flajšmašina Tarča RTV Slovenija,” je komentiral Iršič.

Uvodoma so zopet predstavili popolnoma zavajajoč prispevek, kot da je celotna kultura zaprta. To jim je skušala državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc dopovedati, a ji je voditeljica Erika Žnideršič neumorno skakala v besedo. Jarčeva ji je namreč razložila, da niso vse kulturne dejavnosti zaprte in da imajo drugod po Evropi veliko strožje ukrepe, v Belgiji vse zaprto, Cipru, Nemčiji, Nizozemski Malti.

V začetnem prispevku so predstavili vrsto ukrepov s katerimi so začeli gonjo, v resnici pa gre za protikoronske ukrepe iz aprila 2020. Izpostavili so, da je bila  za dva meseca podaljšana pravica do plačila socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi. “Da je bila pravica do plačila prispevkov podaljšana za dva meseca je čista laž – samozaposleni so bili deležni temeljnega mesečnega dohodka v vrednosti 700€ skoraj vso lansko in letošnje leto, prav tako so bili deležni oprostila plačila prispevkov v istem obdobju”, je dejal Iršič.

Voditeljica Erika znova zavajala
Laž je tudi, da so samozaposleni v kulturi bili deležni mesečnega temeljnega dohodka komaj po intervenciji društva Asociacija, kot trdi voditeljica Erika Žnidaršič in zraven namiguje, da so verski uslužbenci bili deležni tega privilegija že od začetka, je odgovoril Mitja Iršič. “Ni res. Tako samozaposleni kot verski uslužbenci so bili temeljnega mesečnega dohodka deležni vse od PKP1 naprej. Res pa je, da se je na pobudo vlade s PKP2 dokazovanje izgubljenega dohodka naredilo bolj prijazno za kulturnike, ki so plačani projektno.” Kar je pozdravilo tudi društvo Asociacija. Iz tega je Erika zaključila, da so samozaposleni bila deležni temeljnega dohodka komaj po intervencijah Asociacije. “Laž, laž, laž. In vedeli so, da je to laž. Zakaj? Ker so nas v uredništvu Tarče vprašali. In smo jim razložili.”

Vedeli so vsa dejstva, v Tarči pa spet prikazali, kar njim odgovarja
“Že dva dni pred oddajo smo na PR mail dobili vprašanje koliko se za samozaposlene namenja letos, koliko se je lani in koliko 2019. Prav tako jih je zanimalo koliko intervencijskih sredstev je šlo za samozaposlene v kulturi.”
je dejal Iršič. Dobili so odgovor:

Redna sredstva:
2019 – 9.4 milijona
2020 – 9.9 milijona
2021 – 10.1 milijona

Intervencijska sredstva:
Le do konca 2020:
7.4 milijona – temelji dohodek
1 milijon – oprostilo plačila prispevkov
(ta številka se bo do konca leta vsaj podvojila)

Razložili so jim tudi, da so bili samozaposleni deležni temeljnega mesečnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov od marca do junija 2020 in nato od oktobra 2020 pa vse do danes maja 2021. “Vse so vedeli. In videli, da se jim podira koncept oddaje. Hudobna Simonitijeva vlada je samozaposlenim v pandemiji namenila več kot Šarčeva v konjunkturi. Za temeljni mesečni dohodek so bila počrpana enormna sredstva. In kaj so naredili? Vse realne številke so šle v mesoreznico predstavili pa so prvo različico PKPjev, s poudarkom na verskih uslužbencih, v skladu s staro kristjanofobno folkloro RTV in lažno sugestijo, da so verski uslužbenci dobili nekaj kar umetniki niso. Laž!”

Muftija Grabusa seveda niso omenili. Tarča Tarče je bila cerkev, naravni sovražnik revolucionarjev na RTV. Celotna nit oddaje se je vrtela na iluziji privilegijev cerkva proti kulturnik ustanovam. V tej točki je državna sekretarka povsem povozila živčno Eriko.

Resnica v Tarči ni pomembna
Manko zahteve PCR testov v cerkvah ni nobene privilegij, saj so cerkve v primerjavi s kulturnimi institucijami neskončno bolj omejene, je dejal Iršič. Kulturne institucije lahko namreč napolnijo 50 odstotkov kapacitet, omejitev v cerkvah pa je 1 človek na 10 kvadratov. “Ko ji je državna sekretarka to povedala, je voditeljica živčno zamenjala temo. Vse je bilo jasno. Resnica ni pomembna. Konstrukt o priviligirani cerkvi in priviligiranih verskih uslužbencih so se odločili obraniti zlepa ali zgrda.”

Tudi s prekinjanjem, sprenevedanjem in plasiranjem zavajajočih polresnic, če je potrebno. Edward Clug je le zabil zadnji žebelj v krsto, ko jim je povedal, da je lahko njegova ekipa pri nas brez težava vadila in da so bilo slovenski ukrepi dokaj mili v primerjavi s tujino. “Tako enostavno ne more več iti naprej. Javna televizija ne more izvajati tako brezsramnega agitpropa, ki je hkrati povsem očitno uperjen proti specifični verski skupini “ je dejal Iršič in dodal, da “gre za pritlehno preganjanje na podlagi vere in podlo, neiskreno novinarstvo. DOVOLJ!”

Anita Gužvič