fbpx

Na RTV v “pogovoru z opozicijo” ukrepe vlade zagovarjal tudi Luka Mesec iz nadkoalicijske Levice, tam pa se je voditelj Bobovnik ponovno popolnoma osmešil s svojo ekonomsko nepismenostjo

Luka Mesec in Slavko Bobovnik (Foto: posnetek zaslona)

V ponedeljek zvečer je bil na prvem programu RTV Slovenija predvajan intervju Slavka Bobovnika s predsednikom vlade, čemur pa je sledil še pogovor Bobovnika s predstavniki opozicije. A tam niso bili le predstavniki opozicije, priložnost za zagovor ukrepov vlade in promocijo levičarske agende je dobil tudi Luka Mesec iz skrajne Levice, ki je zaradi pravne praznine zakonodajno-pravna služba ni mogla upoštevati kot koalicijsko stranko, zagotovo pa tudi ne kot opozicijsko. Tako je jasno, da je režimska RTV z namenom oviranja opozicije v njej namenjeno oddajo povabila kar nadkoalicijsko stranko!

Skoraj uro dolg pogovor voditelja Slavka Bobovnika s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki so ga na prvem programu režimske RTV predvajali v ponedeljek zvečer, je bil s strani številnih označen kot vsebinsko prazen in izrazito nekritičen ter naklonjen predsedniku vlade. To, da je Šarec ponovno razočaral, ni nobeno presenečenje, a kar je sledilo, je za TV Slovenija, ki jo smo jo s prisilnim plačevanjem RTVprispevka v višini 153 evrov letno prisiljeni financirati davkoplačevalci, popolnoma nesprejemljivo. Da bi po stotih dneh vladanja Šarca lahko slišali tudi kritike, je bil po intervjuju predvajan še pogovor z opozicijo. Voditelj Bobovnik, ki naj bi se v kratkem upokojil, je kot predstavnike opozicije v studiu gostil dr. Anžeta Logarja iz Slovenske demokratske stranke, ki je tudi največja opozicijska stranka, Mateja Tonina iz NSi, Zmaga Jelinčiča Plemenitega iz SNS, s svojo prisotnostjo pa je najbolj presenetil, če ne kar razburil, Luka Mesec iz nadkoalicijske skrajne Levice. Slednji je tako imel priložnost zagovarjati ekonomsko bebave ukrepe Šarčeve vlade ter ob tem promovirati svojo skrajno levičarsko agendo. Smiselno, izmed naštetih je bil na vrsti zadnji in je tako ublažil kritike opozicije.

Levica ni koalicijska in nikakor ne opozicijska stranka – je nadkoalicijska stranka!
Zakonodajno-pravna služba je že pred časom podala mnenje o statusu skrajne Levice v državnem zboru. Status Levice je bil donedavno še nedefiniran, saj je Levica v vseh pravnoformalnih pogledih delovala kot del koalicije, čeprav so javnosti želeli dati vtis opozicijske stranke. To jim je navkljub vsem naporom preprečevalo, da bi se lahko definirali kot “konstruktivna opozicija”, kot so to sami želeli ves čas. “V parlamentarni demokraciji, ki temelji na načelu delitve oblasti, je poslansko vprašanje sredstvo političnega nadzora nad delom vlade oziroma posamičnih ministrov,” je pojasnila pravna služba DZ. Ker pa gre pri tem za pravno praznino, za še ne viden položaj v Sloveniji, je jasno, da Levica kljub temu, da naj ne bi bila koalicijska, prav tako nikakor ni opozicijska stranka. Njen status bi tako lahko opisali kot status “nadkoalicijske” stranke, saj lahko vlado izsiljuje s svojimi glasovi v parlamentu, za ukrepe, ki jih izsili, pa ji nato ni potrebno prevzeti odgovornosti, saj v vladi ne sodelujejo njeni ministri, prav tako pa se priročno lahko zagovarja kot opozicijska stranka – takšna navidezna nepovezanost z vlado utegne umetno ohranjati njeno priljubljenost ter jo posledično brani pred morebitno izgubo volilnega telesa pred novimi volitvami.

Predstavniki opozicije dr. Anže Logar, Matej Tonin in Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: posnetek zaslona)

Še kar niso podpisali sporazuma z nesposobno Šarčevo koalicijo
Začetek pogovora je tekel o statusu te stranke, pri čemer je Mesec povedal, da so sporazum samo parafirali, ne pa še podpisali zaradi težav, kot sta bili prodaja NLB in imenovanje dr. Damirja Črnčeca na mesto državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, kjer je zadolžen za področje varnosti. Spomnimo: Levica je odločno nasprotovala privatizaciji NLB, ki je bila prodana prepozno in – zaradi zavlačevanja Cerarjeve vlade – po mizerni ceni. Kljub temu ima država v tej banki še vedno največji lastniški delež in je tako še vedno državna banka, v primeru, da bi prišlo do potrebe po novi dokapitalizaciji, pa bi Levica tudi to gotovo najraje pokrila kar z davkoplačevalskim denarjem. Imenovanju Črnčeca so nasprotovali, ker naj bi bil ta nestrpen in “skrajni desničar”. Prvo polovico jeseni je Mesec tako označil kot problematično, druga polovica jeseni pa je po njegovih besedah nakazala smer vlade. “Ker sodelujemo mi, smo zvišali minimalno plačo, za 100 evrov je višja socialna pomoč, konec je varčevanja pri socialnih transferjih, 100 milijonov bo več za zdravstvo,” je podrobneje opisal, kakšna je smer, kakršne si v skrajni Levici želijo. Ob tem je pozabil omeniti, da gre pri slovenskem zdravstvenem sistemu za zavožen socialističen sistem, ki je centralno planiran, prav tako pa ni izpostavljen tržni konkurenci. Nobena finančna injekcija ne bo pomagala, z enakimi težavami kot slovenski zdravstveni sistem se spopada tudi britanski National Health Service (NHS), kar je za bogato državo, kot je Velika Britanija, prava sramota. Pri Institute of Economic Affairs (IEA), vodilnem britanskem think-tanku za ekonomske zadeve, namreč ugotavljajo, da je zaradi državnega lastništva NHS tako neučinkovit, da Veliko Britanijo stane več tisoč življenj letno, poleg tega pa ocenjujejo, da ne bo pomagalo niti vsakoletno povečevanje sredstev za 20 milijard funtov, ki bo trajalo do leta 2024 in ga je letos napovedala britanska premierka Theresa May. IEA pri tem ugotavlja, da se ne glede na splošno visok življenjski standard Velike Britanije NHS na mednarodnih primerjalnih lestvicah vedno znajde v spodnji tretjini, ob Češki republiki in Sloveniji.

Mesec je nadaljeval z razkazovanjem svoje ekonomske nepismenosti
Po Meščevih besedah je to torej razlika, ali bi z vlado sodelovala levica ali desnica, kar je dodatno pojasnil: “Znižali bi DDV in bi izginilo 600 milijonov, znižali bi dohodnino in bi izginilo 300 milijonov, proračun bi bil prazen.” Ta denar seveda ne bi izginil, pač pa bi ostal državljanom, ki smo med davčno bolj obremenjenimi. Nato se je sprijaznil, da nas je Češka prehitela, in pojasnil: “Češka nas je v zadnjih 15 letih prehitela, tako da danes izvaža trikrat več visokotehnoloških produktov, kot jih Slovenija. Zakaj? Zato, ker smo po raziskavah na zadnjem mestu po tem, koliko denarja dajemo za razvoj in raziskave.” Očitno Mescu ne zmanjka idej, kako prekašati samega sebe v ekonomski nepismenosti, saj država nima popolnoma ničesar z “vlaganjem v razvoj in raziskave”. To smo jasno videli v drugi polovici dvajsetega stoletja, ko je proizvodnja v Sovjetski zvezi vse bolj temeljila na tehnologiji in inovacijah Zahoda. Jasno je tudi, da Češka ni tako uspešna zaradi več države, ampak prav nasprotno, zaradi manj države! Po podatkih IMF sicer bruto domači proizvod na prebivalca, prilagojen glede na kupno moč, na Češkem znaša 37.420 ameriških dolarjev, v Sloveniji pa 36.830 dolarjev.

Primerjava BDP na prebivalca glede na kupno moč Češke republike in Slovenije (Vir: IMF)

Češka manj denarja nameni izobraževanju in je ekonomsko svobodnejša
Glede na nominalni BDP na prebivalca ima Slovenija sicer še vedno prednost pred Češko republiko, deloma tudi zato, ker država ni tako požrešna kot v Sloveniji. Delež državne porabe v BDP je v Sloveniji kar 47,7 odstotka, na Češkem pa manj, 41,7 odstotka. Tudi za izobraževanje po podatkih OECD Češka republika nameni manjši delež BDP: 12,9 odstotka, Slovenija pa 13,5 odstotka.

Delež državne porabe v BDP (Vir: OECD)

Prav tako je Češka republika v celoti ekonomsko svobodnejša od Slovenije, kar je izmerjeno z indeksom ekonomske svobode. Ameriški think-tank Heritage Foundation že dolga leta spremlja stanje ekonomske svobode v posameznih državah, pri čemer kot kriterije upošteva pravico do lastnine, učinkovitost sodstva, integriteto vlade, davčno obremenitev, javno porabo, fiskalno vzdržnost, svobodo poslovanja, svobodo na trgu dela, svobodo trgovine, svobodo pri investicijah in finančno svobodo. Številni politični analitiki in ekonomisti že dlje časa opozarjajo, da je v Sloveniji vse manj ekonomske svobode, ki je ključen dejavnik vpliva na ekonomsko aktivnost in gospodarsko rast. Glede na vrednost indeksa ekonomske svobode se Slovenija z vrednostjo 64,8 nahaja na 64. mestu, Češka republika pa se je odrezala precej bolje, z vrednostjo 74,2 se namreč nahaja na 24. mestu. Prav tako so se glede na ekonomsko svobodo bolje odrezale tudi vse druge države t. i. višegrajske četverice.

Primerjava gibanja indeksa ekonomske svobode Češke republike in Slovenije (Vir: Heritage foundation)

Ko je zmanjkalo idej za ekonomsko poneumljanje gledalcev, nadaljeval s provokacijami
Ko je tudi Bobovnik ugotovil, da očitno Mesec namerno zavaja in naklada same neumnosti, je, namesto da bi mu postavil kakšno kritično vprašanje na to temo, preusmeril pozornost na njegov nedaven izpad, ko je ekonomista, političnega analitika in publicista mag. Bernarda Brščiča kar javno, v parlamentu, označil za fašista, in s tem dal Mescu še eno priložnost, da bi oblatil svojega ideološkega nasprotnika. O tem je Mesec povedal: “To je bila provokacija, a za njo tudi stojim in sem tudi na Facebooku napisal, da sem za njo pripravljen stati tudi na sodišču.” Bobovnik je komentiral, da se njemu oznaka fašist v letu 2018 ne zdi primerna skoraj za nikogar, nato pa je Mesca še enkrat soočil z grožnjami o nacionalizaciji, ki jih je izrekel njegov strankarski in poslanski kolega Miha Kordiš. O tem je Mesec povedal sledeče: “Ne, to je bila nespametna provokacija, kar je priznal tudi sam. Je pa odprla neko pomembno razpravo o davkih in pokazala na nekaj nepravičnosti, ki jih imamo v slovenskem davčnem sistemu.” Svoje gostovanje v oddaji Pogovor z opozicijo, ki je že samo po sebi bizarno, je nadalje sklenil še z grozečo napovedjo, da bi bilo treba ljudi iz osebnih vozil preusmeriti na vlake, s strašenjem s plastiko, kar odkrito pa je zagrozil mesojedcem, ko je dejal, da bi se morali preusmeriti v večjo porabo rastlinske hrane, saj je proizvodnja mesa po njegovem mnenju preveč obremenjujoča za okolje. Zdaj je jasno, da se socialisti ne bodo zadovoljili s tem, da državljanom ukradejo pol dohodka: kaznovati vas nameravajo za vožnjo osebnega vozila, vmešati se nameravajo tudi v to, ali uporabljate plastiko, in celo v to, kaj se znajde na vašem krožniku!

Luka Mesec in Slavko Bobovnik (Foto: posnetek zaslona)

J. Ž.